|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Rak na materničnem vratu
15.6.2007 7:54:53   
Blacky30
Bom delila z vami tole zgodbo o moji sodelavki. Stara je 32 let in brez otrok. Septembra 2006 je imela redni ginek. pregled, mesec dni kasneje je dobila domov obvestilo, da je bil njen bris B, da to pomeni lahko razna vnetja, da ni nič hudega in da se naj oglasi čez 6 mesecev na ponovni pregled.
Po natanko 6 mesecih je šla na ponovni bris. Čez mesec dni so jo poklicali, da se naj čez dva dni oglasi pri g., ker je izvid katastrofalen. Ko je prišla do njega, ji je povedal, da že na podlagi izvidov brisa, že brez odvzema tkiva, lahko pove, da ima rakaste celice, za katere bo potrebna operacija. Totalni šok! Še moj g. mi je rekel, da je to skoraj nemogoče, da je v vseh letih svoje prakse doživel to samo dvakrat. Povedala sem mu namreč za njeno stanje, ker sem bila pol ure kasneje, ko sem izvedela od nje to novičko, že pri njem na mizi in sem bila v takem šoku, da sem ga vprašala.
Po M ji je odvzel tkivo v svoji ordinaciji in že, ko ga je odstranil, je rekel, da bo zagotovo potrebna operacija. Tkivo je bilo čisto belo (ne vem, če je to normalno, sem mislila, da je vse v barvi sluznice - roza?)
No, povedal ji je, da jo bodo iz bolnice poklicali čez 14 dni, v kolikor bo rezultat negativen. Klica ni bilo.....
Sam jo je poklical čez nadaljnjih 14 dni in ji napovedal operacijo. Delal ji bo konizacijo v Feldbachu, ker je tam zaposlen.

Kaj vam želim povedati. Punce, bodite toliko stroge do sebe, da riskirajte tistih 20 € in hodite na bris vsako leto in pol. Jaz sem po vsem tem bila v trenutku naročena na samoplačniški bris. Nazadnje mi ga je vzel lani maja, zdaj grem letos avgusta. Bi lahko še malo počakala, vendar začneva delat konec avgusta na user posted image  in zato želim prej to rešiti.

Veliko sem brala o tem na RR, vendar pa nobena punca ni omenila raka, vse govorijo o CIN-ih. Saj to je rak na materničnem vratu ali ne?  Vem, da nekak I in II še tega ne pomenita, le neke spremembe, ko se rak lahko razvije, ostalo pa je že kritično ali ne? Ker sem opazila tudi pri sodelavki, da je ful flegma, da živi ful razvratno, kot da bi s tem prikrila svojo bolezen ali kot da si misli, da bolj bo normalno živela, prej bo bolezen izginila. Definitivno je v fazi zanikanja, midve (jaz in še ena sodelavka, smo 3 v pisarni), pa sva v šoku, kar ne moreva dojeti, kaj se dogaja. To zanikanje se ji potem kaže v pomanjkanju apetita, slabostih, da je vsa zelena v obraz, živci jo dajejo 100/uro. Več, kot pogovor vsak dan z njo in nakladanje enega in istega, ne pomaga.
Očitno je, da je pri njej to povzročil stres, ker je šla decembra s fantom narazen in menjavala spolne partnerje, kar je drugi razlog za raka. Vendar pa to, da se je razvil v 6 mesecih....to pa je nepojmljivo. Kaj pa, če bi šla na pregled komaj čez 3 leta?!?!?

Kako ste se ve spopadle s to boleznijo? In koliko vas hodi na bris na materničnem vratu vsako leto in pol, ne pa vsake tri leta, kot nam naša ljuba država blagovoli financirati?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Rak na materničnem vratu
15.6.2007 8:57:58   
Anonimen
Rak materničnega vratu


user posted image



user posted image
Nastanek in dejavniki tveganja

Rak materničnega vratu nastaja postopno v celicah sluzničnega epitelija. Sprva so spremembe blage, predrakave, omejene le na površinske celice, sčasoma pa postajajo hujše in zajamejo tudi globlje ležeče celice. V poznih fazah je prizadeto tudi tkivo pod sluznico, ko pa nastanejo razsevki, se rak razširi še na druge organe.
Pri nastanku raka materničnega vratu ima pomembno vlogo okužba z nekaterimi vrstami virusa papiloma, ki se prenašajo s spolnimi odnosi. Pogosteje zbolevajo ženske, ki prično spolno življenje mlade in pogosto menjavajo spolne partnerje, saj to veča možnost okužbe. Čeprav je s temi virusi okuženih veliko žensk, vse ne zbolijo za rakom. Zaenkrat še ne poznamo dejavnikov, ki povzročijo, da se pri nekaterih razvije bolezen, pri drugih pa ne. Z rakom materničnega vratu povezujejo tudi kajenje, dolgotrajno jemanje tablet za preprečevanje zanositve in veliko število porodov.


Rak materičnega vratu
Njegovo strokovno ime izvira iz latinščine – carcinoma colli uteri. Je bolezen, ki se največkrat razvija kar nekaj let. Sprva se razvijejo blage spremembe materničnega vratu, nato zmerne in hujše predrakave spremembe, ki lahko vodijo do raka, če jih ne zdravimo pravilno in pravočasno. Najpogosteje prizadene ženske med 35. in 55. letom starosti, redki pa niso niti primeri obolelih 20- ali 25-letnic.
Po podatkih iz slovenskega registra raka (ta deluje že vse od leta 1950) se je obolevnost za to vrsto raka večala med leti 1950 in 1962 (34 na novo obolelih na 100.000 žensk). Po letu 1960 so začeli uvajati preventivne ginekološke preglede in brise materničnega vratu, kar je botrovalo upadanju obolevnosti in umrljivosti. V letu 1979 je bilo število na novo odkritih primerov najmanjše do sedaj (14 novih primerov na 100.000 žensk) in je ostalo na približno enaki ravni vse do leta 1993. Po tem obdobju se je incidenca spet začela povečevati in v letu 1997 dosegla svoj vrh – 23.1 žensk z odkritim rakom materničnega vratu na 100.000 prebivalk. V letu 2000 so v celotni Sloveniji na novo zbolele 204 ženske, od tega večji delež mlajših od 54 let.

Kako ga prepoznamo?
Za raka na materničnem vratu je značilno, da ga dolgo časa ne opazimo. Ko se pojavijo prve vidnejše težave, pa je bolezen že napredovala in je zdravljenje zato manj uspešno in predvsem zahtevnejše. Prav zato so redni ginekološki pregledi izjemnega pomena in PAP brisi edini način, da se odkrije zgodnje predrakave spremembe, preden le-te povzročijo raka. Priporočljivo je, da se prvi pregled opravi v starosti 18 let ali ob začetku aktivnega spolnega življenja.
Pomembni znaki, na katere je potrebno biti pozoren in ki kažejo na hujše predrakave spremembe ali že razvitega raka, so:
  • občasne ali ponavljajoče se krvavitve pri spolnih odnosih;
  • ponavljajoča se vnetja nožnice;
  • tope bolečine v spodnjem delu trebuha;
  • dolgotrajne in/ali neredne menstrualne krvavitve;
  • močni, bolj ali manj krvavi izcedki iz nožnice;
  • težave pri odvajanju urina in blata;
  • bolj ali manj močna pekoča bolečina v križu (ki postaja intenzivnejša);
  • hujšanje in slabokrvnost (to sta že znaka zelo napredovale bolezni).

Bolezen v večini primerov povzročajo spolno prenosljivi človeški papiloma virusi. Ti pogosto povzročajo bradavice - prisotnost genitalnih bradavic (ki same po sebi niso rakasta tvorba) je tako verjeten znak prisotnosti papiloma virusov. Dejavniki, ki povečujejo možnost, da ti virusi povzročijo rast raka, pa so:
  • nizka starost pri prvem spolnem odnosu;
  • pogosto menjavanje spolnih partnerjev;
  • kajenje;
  • alkohol;
  • stres …


Preventivni program ZORA in PAP test
V Sloveniji deluje državni preventivni program Zgodnjega Odkrivanja predRAkavih sprememb na materničnem vratu, ki so ga poimenovali ZORA. S tem programom želijo spodbuditi vse ženske med 20. in 64. letom, da bi redno hodile na ginekološke preglede, na katerih bi lahko odkrili spremembe celic, ki bi šele kasneje lahko postale rakave. Spremenjene celice materničnega vratu, ki so odkrite pravočasno, je moč enostavno odstraniti in tako do izbruha rakave bolezni sploh ne pride. Z vabili, ki jih pošljejo na dom, povabijo in spomnijo na pregled vse ženske, ki niso bile na pregledu že več kot tri leta in vse tiste, ki si še niso izbrale osebnega ginekologa.
Pri PAP testu ginekolog vzame bris materničnega vratu, ki ga nato pregledajo pod mikroskopom. Iščejo spremembe na celicah, ki jih razvrstijo v pet razredov – PAP I, kar pomeni normalne celice, pa vse do PAP V, ki pomeni močno spremenjene, najverjetneje rakave celice. V primeru blagih sprememb v več zaporednih brisih nato pregledajo še delček tkiva materničnega vratu, to je t.i. biopsija.
Ker se odkrite predrakave spremembe razvijajo v invazivnega raka postopno več let, je načeloma popolnoma dovolj odvzem brisa na tri leta, če sta bila prej dva brisa v razmaku enega leta normalna (t.j. PAP I). Spremembe so sprva blage, zmerne, nato hude in šele nato rakave, nekatere začetne spremembe pa celo same od sebe izginejo.

Zdravljenje
V zgodnejših stadijih bolezni se ginekologi največkrat odločijo za kirurško zdravljenje. Ko je bolezen še zelo omejena, je možna konizacija, to je odstranitev tkiva materničnega vratu v stožčasti obliki. Kasneje pride v poštev odstranitev maternice in priležnega tkiva v celoti, obeh jajčnikov, jajcevodov in limfne žleze. Pri mladih bolnicah se pogosto ne odločijo za odstranitev jajčnikov, da se ne bi pojavile neredne in prezgodnje menopavzalne težave. V kasnejših stadijih bolezni se lahko uporabi še obsevanje ali kemoterapija.


Viri:



(odgovor članu Blacky30)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Rak na materničnem vratu
15.6.2007 9:00:58   
Anonimen
Pa še se najde na intrnetnih straneh o tem obolenju.
Dvakrat se je zgodilo,da je bil PAP porazen,enkrat sem šla samo na odščip,
sumljivega tkiva,po dveh letih,ko je bil Pap bris spet kritičen, pa na konizacijo.Redne preglede in odvzeme brisa imam na pol leta.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Rak na materničnem vratu
15.6.2007 11:15:44   
Mala_princeska
Pregled naj bi nam pripadal vsake 3.leta;

meni ga je gin.vzela nazadnje 2004 , po porodu

torej ali mi ga lahko letos 2007 vzame, ali moram res čakati na 2008, kot trdi  sestra pri moji ginekologinji.

_____________________________

24.4.2004 Nina :-)
24.6.2009 je ati dobil najlepše darilo za RD - Manco :-)

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Rak na materničnem vratu
15.6.2007 12:03:26   
Ancy
Jaz sem stara 18 let pa še nisem bila na odvzemu brisa, pravijo, da do 20.leta tega tu ne delajo user posted image user posted image user posted image user posted image  

(odgovor članu Mala_princeska)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Rak na materničnem vratu
15.6.2007 14:09:18   
gojska
Bila sem na laserski odstranitvi kritičnega tkiva. Najprej sem dajala bris na pol leta zdaj na eno. Vse je O.K.
Bris se mi je poslabšal takrat, ko mi je umrla mami. Tako da meni se zdi, da ima stres veliko pri tem. 

(odgovor članu Blacky30)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Rak na materničnem vratu
15.6.2007 18:04:35   
Blacky30
IZVIRNO SPOROČILO: Mala_princeska

Pregled naj bi nam pripadal vsake 3.leta;

meni ga je gin.vzela nazadnje 2004 , po porodu

torej ali mi ga lahko letos 2007 vzame, ali moram res čakati na 2008, kot trdi  sestra pri moji ginekologinji.


Jaz mislim, da ti mora vzeti bris točno 3 leta po prejšnjem, torej 2007. Pri mojem g. je tako, ker vedno pogleda datum zadnjega brisa in naroči v razponu 2-3 mesece prej ali na tisti mesec, ko potečejo 3 leta. Ti ji kar reči.

(odgovor članu Mala_princeska)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Rak na materničnem vratu
16.6.2007 12:47:16   
Magi*
Ancy, bris ti vzame lahko takoj pri prvem pregledu in tudi prav je tako, sploh če si spolno aktivna.

bris ti zavarovalnica krije 1x na 3 leta, če sta bila zdanja 2 brisa normalna.

jaz hodim samoplačniško vsako leto in tudi prav je, da sem se tako odločila, ker smo (glej da zlomka!) na tak način odkrili predrakave spremembe, sicer tipa CIN II, kar ni zelo hudo. sem jih šla odstranit, z LLETZ postopkom, pri katerem se dobi tkivo za histološko preiskavo. z laserjem pa tkivo požgejo oziroma evaporizirajo in ne dobijo nič, kar bi lahko dali histološko pregledati. ta postopek običajno delajo pri mlajših puncah. tudi v naprej bom hodila po moji oceni na bris, ne tako, kot mi bo to zavarovalnica priporočila.

v zelo, zelo redkih primerih lahko bris PAPP pokaže lažno negativni izvid, v še redkejših primerih se rak MV razvija zelo hitro. v primeru te punce, je najbrž šlo za to. vendar pa menjavanje splonih partnerjev po razhodu s fantom najbrž ni kaj dosti vplivalo, ker je morala zadeva že nekaj časa tleti. ali pač. čudna so pota gospodova.

glede povzročitejev raka na MV se pa zadnje čase tako veliko piše - okužbe z virusi HPV. do okužbe, po statistikah, največkrat pride med 20 in 25 letom. ta lahko povzroči spremembe v celicah in tako se počasi razvije tudi rak MV; običajno nekje po 30. letu. no, je neva prej veliko bolj natančno razložila.

_____________________________

Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe. Albert Einstein

(odgovor članu Ancy)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Rak na materničnem vratu
17.6.2007 21:51:27   
jakaracman
Jaz si vsako leto plačujem brise, vsako tretje pa mi ga naredi na koncesijo.To , da je na tri leta dovolj je neumnost in v službi vidim preveč da bi bila tako neumna.Rad bi poudarila, da je pomembno tudi kdo jemlje bris, kako in gdo ga gleda.Žal je tako.Veliko je raka mat. vratu, vse kaar lahko storite so redni pregled, pa še takrat, če imaš smolo se lahko kaj zgodi.Žal

(odgovor članu Magi*)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Rak na materničnem vratu
17.6.2007 23:18:48   
Lianna
Jst imam pregled pri gin. vsaj 1x na leto. Bris mi pa tudi 1x na leto vzamejo.

< Sporočilo je popravil Lianna -- 17.6.2007 23:20:00 >

(odgovor članu jakaracman)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Rak na materničnem vratu
17.6.2007 23:20:29   
Lianna
IZVIRNO SPOROČILO: Ancy

Jaz sem stara 18 let pa še nisem bila na odvzemu brisa, pravijo, da do 20.leta tega tu ne delajo user posted image user posted image user posted image user posted image  


Ti ga vzamejo. Vsaj men so ga pri 18.

(odgovor članu Ancy)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Rak na materničnem vratu
18.6.2007 9:13:57   
Paradiznik
Evo kakšno leto nazaj sem govorila tu o mojem rakcu. Kratka obnova je takale:

Imam 2 otroka in po drugem porodu so mi na pregledu po porodu naredili pap test. Takrat je bil papII (kar pomeni le spremenjene celice, ki pa niso nič hudega. Klicana sem bila na pregled čez 3 mesece, no in rezultat papIV in nujno čez en mesec k njim na pregled. Po odvzemu tkiva je sledila diagnoza carcinom in situ. Šok! Rak se mi je razvil v 3 mesecih. Na pregledu pri specialistu mi je pokazal kako zgleda, kot praviš vse je bilo belo. Operacijo sem imela čez 2 meseca. Otroka sta imela 2,5 let in 8 mesecev.

Torej rak se razvije hitro, če gre za tak tip raka. Večina jih je počasnih. Jaz in tvoja prijateljica sva imeli srečo in ujeli tistega hitrega in še drugo srečo, da sva bili na pregledu pravi čas, da so ga ujeli. Meni bi pregled pripadal šele letos, torejuser posted image user posted image  kaj bi bilo z mano.

Glede njenega obnašanja pa takole. Moj šok je trajal do prvega sladoleda. Pojedla sem tisti sladoled in se nadihala. Fanta sem klicala že s čisto veselim glasom. Domov sem prišla nasmejana. Čez dva dni sm šla s prijateljicami na vikend na morje in uživala ko da ni nič. domov sem prišla čist skulirana. Aja pa prijateljicam nisem povedala kaj je z mano, jim nisem hotela pokvarit vikenda. Ubistvu še vedno ne vedo kako in kaj je z mano. To sem rabila okoli sebe, vesele ljudi. Evo v soboto je 1 leto od moje diagnoze.

Če bi kdo mene gledal kako sem se obnašala do operacije bi si mislil isto kot ti, da pač želim pozabiti da sem bolana, da ne naredim nič. Dejstvo je da nič ne moreš naresti in da je bv se zabit v nek jok in stok in travmirat je bolje hodit okoli in uživat če le zmoreš. Jaz sem to mogla narest, končno imam dva otroka in morala sem biti vesela in zadovoljna, ne moreš takega bremena obešat še na otroke.

Tako da pusti jo naj uživa, naj žurira, naj te dni živi kot da so zadnji. Verjami mi da ji je težko, a najmanj kar potrebuje je dve sodelavki, katerima se smili. Uživajta z njo, bodita nasmejani in ne obsojajta je. Dokler ne slišiš tiste magične besede rak, ne veš kako se ti lahko sesuje svet v minuti. In takrat moraš nekaj storiti če želiš to preživeti. Nekaj moraš početi. Ona si je izbrala kar si je, jaz sem vlačila mulca z dopusta na dopust, samo da je minil čas.

Tako da še enkrat punce hodite na preglede, naj vam vzamejo bris vsako leto (še ginekologi se strinjajo, da ta zakon ni ok).

Aja še tole glede raka in tega kako imaš več šans da ga dobiš če veliko menjaš partnerje....... zakaj sem ga potem jaz dobila???? To je pač star ki rečmo povečuje možnost okužbe s hpv, ampak preden iz okužbe s hpv nastane rak običajno traja. Razen pri meni in tvoji prijateljici.

Blacky pusti jo naj bo kar je. Ne verjamem da je v fazi zanikanja, saj ve kako je z njo, enostavno živi kot živi. Vsak si izbere svoj način.

(odgovor članu Blacky30)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Rak na materničnem vratu
18.6.2007 19:52:21   
Blacky30
Hvala vsem za odgovore. Zelo sem hvaležna, da sem izvedela še druge zgodbe. Ja, saj vem, da se ne sme smilit sama sebi, tudi midve je ne pomilujeva, pogovarjava se o tem le, če ona začne s temo. Ravno danes se je vrnila z dopusta, si je privoščila en teden smučanja. In prav je tako. Naporen teden je pred njo, predvsem psihično uničujoč. V ponedeljek se bo tega rešila in potem bo vse še samo OK. Tako bo!user posted image

(odgovor članu Paradiznik)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Rak na materničnem vratu
18.6.2007 20:29:59   
scubadiver
Tudi jaz mislim, da je enkrat na tri leta čist premalo in se lepo odpravim enkrat na leto na ginekološki pregled in mi vzamejo bris vsako leto. V treh letih bi lahko pripeljalo do katastrofe. Tistih par tolarjev oz. zdej eurov mi pa res ne bo škoda.  Saj je za moje zdravje.
So mi pa prvič vzeli bris ko sem bila stara 18 let in tisto, da ga jemljejo šele po 20 letu je lari fari. Bolje preventiva kot kurativa in jaz se tega držim. Pa srečno vsem user posted image


_____________________________

28.11.07 se je rodila naša princeska Lana


(odgovor članu Blacky30)
Neposredna povezava do sporočila: 14
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?