|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2 3 4   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Rodnost upada
10.8.2005 8:11:08   
daddy
Mogoče je tema enmičkeno preresna, pa vendarle: po statistiki že kar nekaj let rodnost v Sloveniji prav vztrajno pada, število umrlih prebivalcev je napram novorojenih vsako leto večje. Zanima me vaše mnenje, zakaj je temu tako, ne ravno kdo bi bil kriv ( odločitev imeti otroka in število otrok je pač individualna ), ampak mogoče kaj bi se moralo spremeniti da bi se ljudje bolj odločali za otroke. Meni osebno je sicer skoraj smešno ko se v to temo vpletejo politiki, ker si skoraj vsi postavljajo "večjo rodnost" za prioriteto, spremeni se pa nič, torej na njih skorajda ne gre računati ). Torej kaj, boljša sociala, materialni pogoji, stanovanja, subvencioniranje vrtcev in šolanja, daljša ( in bolje plačana ) porodniška, ... ?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   Rodnost upada
10.8.2005 8:14:44   
Udb
Po moje bi z nekimi ziher službami zelo veliko spremenili! Jih kar nekaj poznam, ki se ne upajo odločiti za otroka (prvega ali naslednjega) ravno zaradi negotove prihodnosti!!

(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   Rodnost upada
10.8.2005 8:35:15   
emaa
službe in stanovanje to je največji problem, poleg tega pa nikakršno reševanje neplodnosti

(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   Rodnost upada
10.8.2005 8:41:08   
Marogica
Mislim, da je na prvem mestu finančna situacija posamezne družine. Glede na to, kar vse nudimo ali želimo nuditi sebi in otrokom, je v Slovenij pač tako, da se več kot 1 oz 2 otroka ne moremo "privosščiti".
Sem brala nekje raziskave, ki so kazale, da stane 1 otrok do končanega šolanja (0-25 let) okrog 250.000 DEM. Seveda je tu všteto vse-od hrane, vrtca, plenic, opreme, manjši OD-porodniška, šolanje..... Pa saj to je ja pravi luksus.
Kaj in kako narediti? Ne vem. To je kompleksna situacija, ki če bi jo želeli spremeniti, bi sprožila pravo verižno reakcijo sprememb na večih področjih.

(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   Rodnost upada
10.8.2005 9:07:05   
Anonimen
Lažji dostop do stanovanj. Mladi si danes zelo težko (zlasti v Ljubljani) privoščijo stanovanje, razen če jim na pomoč priskočijo starši. Cene stanovanj so prenapihnjene. Kredit za nakup vsak dvosobnega stanovanja je praktično nemogoče dobiti, če nimaš službe za nedoločen čas in fajn visoke plače, (recimo, da bi imeli dva otroka).
Drugi problem je varstvo. Kar nekaj mojih kolegic se ukvarja s problemom varstva. Delajo v turnusih in končajo popoldansko izmeno ob 7, 8, 9 popoldne. Vrtci ne delajo tako dolgo. Otroke tako varujejo babice, če imajo to srečo, drugače morajo plačevati velike vsote zasebnikom. Spremeniti bi bilo potrebno urnike vrtcev in jih prilagoditi sodobnemu življenju. Seveda bi se potem vrtci izgovarjali, da ni dovolj zanimanja med starši. V začetku bi bilo verejtno malo interesentov, toda prepričana sem, da bi se s časom vse več staršev odločalo za vpis otrok v vrtec, kjer bi jih lahko brez skrbi počakal do konca delavnika.
Še paradoks - otrok je vse manj, vendar marsikaterega otroka v vrtec ne sprejmejo zaradi prezasedenosti.

Tretji problem, ki ga vidim povezan z dolžino porodniške in varstvom. Zavedati se je potrebno, da ženska, ki dela v akademski službi, z enoletno odsotnostjo postane nekonkurenčna svojim sodelavcem. Preprosto izgubi preveč časa, da bi lahko aktivno delala v svoji stroki. Zato se mnogo žensk, ki bi rade imele kariero (raziskovalke, zravnice, profesorice na fakultetah,...) odloči, da bodo najprej naredile kariero in se uveljavile v svoji stroki, šele nato bodo imele otroke. Ne morejo si privoščiti enoletne odsotnosti. Lahko bi sicer šle prej v službo, vendar nikjer ni poskrbljeno za varstvo manjših otrok, npr. od 6. mesecev do enega leta. Zopet, če imajo babico, je to lažje izvedljivo, drugače pa ostane samo zasebno varstvo, ki je zelo drago. Vrtcev, ki bi to omogočali ni.

Problem je tudi zaposlovanje mladih. Če nimaš izkušenj, te nihče ne vzame. Kako pa ima lahko nekdo, ki je ravnokar zaključil šolanje izkušnje?
To je samo nekaj stvari, ki bi jih lahko spremenili, pa naj še drugi kaj napišejo.

(odgovor članu daddy)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
   Rodnost upada
10.8.2005 9:24:35   
daddy
Ankica, ko bi le prebral tvoj post kdo od takih ki imajo možnost odločanja o teh stvareh .... ali še bolje, jaz bi kr tebe posadil na vrh ministrstva za delo, družino in socialne zadeve :) pa resno mislim.
No samo omenil bom moj primer: z ženo dobivama otroške doklade za najinih pet čmrljov. Vlogo je treba vsako leto podaljševati ( pojma nimam zakaj ker imajo itak vse v računalnikih ), enkrat pa je moja rok za podaljšanje zamudila za nekaj dni. Posledica je bil enomesečni izpad dohodka ( malo čez 100 tisoč ), kar se tako veliki družini še kako pozna. Napisala sva pritožbo, najprej na lokalni CSD, nazadnje pa na ministrstvo. Ja, sej vem da je bila najina napaka, pa vendarle ..... no in po nekaj mesecih dobim osebno odgovor od ministra, da je bil rok pač zamujen za nekaj dni in da nimajo kaj, predpis je predpis .... od isteka ministra ki je samo nekaj dni poprej na TV razlagal kako strašna prioriteta je vladi spodbujanje k večji rodnosti :):):) ....
Emamair, tebi pa samo to rečem - ne zgubi upanja, samo ne zgubi ga. Ni vrag da vama ne bi uspelo !!!

(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   Rodnost upada
10.8.2005 9:40:15   
Anonimen
5 otočkov, daddy! Vsaka ti čast. Midva bi jih rada imela 4, pa bomo še videli, kaj bo v resnici. Politiki samo nekaj teoretizirajo, nobeden pa ne naredi ničesar, kar bi bilo v praksi uporabno. Včasih me prime, da bi kakšnega politika malo kresnila po njihovih gofljah!
Za 3 mesece bi morali te politike postaviti v vlogo povprečne slovenske družine s povprečnimi dohodki in naj poskušajo preživeti.
Otroški dodatki so pa itak poglavje zase.
Marsikaj bi se lahko naredilo tudi na področju šolstva. Ko sem delala v papirnici, mi ni šlo v račun, koliko denarja starši porabijo za likovni pouk. Nožki za linolej stanejo dva jurja, pa še linolej je treba kupiti. Rabijo pa to točno enkrat. Veliko bolj ekonomično bi bilo, če bi take stvari nabavila šola.

Za ministra pa ne vem, če bi bila. Sem preveč mehka in poštena bi me vsi okrog prinašali. Bi si morala nekaj odločnih moških za sekretarje postavit, da bi me usmerjali:)-:)-:)-.

(odgovor članu daddy)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
   Rodnost upada
10.8.2005 9:56:55   
daddy
Ja, sej, dejstvo je da bi prav vsak od nas, postavljen v položaj odločanja ( ni treba da si ravno minister ), zadeve urejal drugače - tako kot sam misli da je prav. Glede šolstva se strinjam s tabo - veliko stvari bi se dalo racionalizirat, seveda spet s pomočjo države - ampak saj davke plačujemo zato da bi jih nekdo RACIONALNO porazporedil, ali pač ne?
Če se vrnem k zastavljenemu vprašanju - kaže torej, da so vseeno zunanji pogoji tisti, ki vplivajo na to ( zaposlitve, stanovanja itd ... ).Zanimivo da nikjer nisem zasledil kakšne resne študije na to temo ( to ne pomeni da ne obstaja, mogoče samo ne najdem ). Skrbi me bolj to ker vse skupaj daje vtis kot da se nihče resno ne ukvarja s tem problemom. Mogoče bo tale stavek zvenel paradoksalno, ampak jaz bi reševanje teh vprašanj v celoti prepustil v vodstvo oz. odločanje ženskam.

(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   Rodnost upada
10.8.2005 9:58:56   
nejcko
Načeloma se strinjam s predhodnicami, ampak na to problematiko sama gledam povsem iz drugega zornega kota.

Glavni razlog za upad rodnosti, ne le pri nas, ampak tudi drugod v razvitem svetu, vidim v celotnem družbenem sistemu - kapitalizem, globalizacija ..., ki je človeka kot posameznika povsem razvrednotil in ga meri le še skozi merila Kaj znaš, Kaj imaš, Kakšen si.

Dejstvo je, da smo hočeš nočeš vsi ujeti v ta sistem, saj če nisi izobražen, bogat in lep, nisi vreden skoraj nič. In tako nekako nehote, ker svojim otrokom pač vsi želimo, da bi bili v življenju srečni, raje nimamo več otrok kot le enega. Enemu se pač še nekako lahko privošči 20 tečajev, kupuje kavbojke in superge za 20.ooo sit, 3x-4x počitnice itn. Čim sta otroka dva, morata vse to že deliti in potem nista več v kasti USPEŠNIH.

In ne smemo pozabiti, da tudi starši želimo biti v omenjeni kasti. Zaradi otrok se je včasih potrebno odreči fitnesu, potovanjem, smučanju, karieri, pa tudi ženska se telesno spremeni (kdo pa še danes rad pogleda kakšen zaobljen trebušček, ženska pa ni noseča) ... in potem tudi morebitna starša nista več IN.

Vsi omenjate finančni in stanovanjski problem in problem služb - zakaj, hudiča, pa potem jaz poznam ogromno parov med 30 in 40 let, ki ima samo enega otroka ali pa še tega ne, pri tem pa imata oba super službe ali sta celo zasebnika, stanovanje ali celo hišo, pa dober avto, potovanja, cunje po zadnji modi????

Jap, res se je za vprašat, kaj lahko država tukaj stori.


(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   Rodnost upada
10.8.2005 9:59:12   
Maček Muri
Reševanje neplodnosti je res kriza.Marsikdo si finančno ne more privoščiti postopkov. Žalost za razvito družbo.
Stanovanja, službe...odnos delodajalcev do žensk v rodni dobi.
Zase vem, da bom imela otrok toliko, kolikor jih lahko preživim sama brez pomoči družbe. V startu seveda, ker jasno ne morem vedeti, kdaj bom ostala brez službe. To zgodbo spremeni. Meni osebno pa se zdi planiranje otroka, dokler nimam zagotovljenega eksistenčnega minimuma nesprejemljivo.

(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   Rodnost upada
10.8.2005 10:12:20   
Anonimen
Nejčko, vse kar si napisala, je res. Vendar bi zraven tega dodala še to, da npr. v Franciji, na Švedskem, kljub temu, da so v izhodišču kapitalistične države, z uspešno družinsko politiko uspevajo imeti pozitiven naravni prirastek. Res je tudi, da omenjeni državi na "projektu" rodnosti delata že zelo dolgo in jim je uspelo materinstvo in družinsko življenje prikazat kot nekaj pozitivnega, istočasno pa je še vedno močno prisotna zavest, da se v končni fazi za in kdaj otroke odloča vsak posameznik.
Problem pri nas je, poleg vsega drugega, tudi to, kar si napisala. Mislim pa, da se starši ne odločajo za enega otroka zato, ker bi, če bi imeli več otrok, to zmanjšalo njihov življenski standard, temveč zato, da svojemu edincu resnično omogočijo čisto vse. Tu se spet postavlja vprašanje, kaj je boljše. Pretirano razvajanje ima zagotovo negativne učinke. Pri nas ni družbene klime, ki bi spodbujala večjo rodnost. Marsikateri par se za otroke ne odloča, ker jih zajame apatija. Poslušajo lepe besede politikov, stvarnost pa je nekaj povsem drugega.

(odgovor članu daddy)
  Neposredna povezava do sporočila: 11
   Rodnost upada
10.8.2005 10:21:41   
Anonimen
Če koga tema rodnost in demografija zanima bolj podrobno, dober uvod v teorijo predstavlja knjiga Malačič: Demografija. Posamezna poglavja predstavljajo demografske zančilnosti pri nas in po svetu.

(odgovor članu daddy)
  Neposredna povezava do sporočila: 12
   Rodnost upada
10.8.2005 10:31:12   
Anonimen
Pa niso samo finančni in stanovanjski problemi krivi za to. Tudi mi kot celotna družba smo postali prekomot, otroci pa prinesejo veliko odpovedovanja, dela in skrbi.

(odgovor članu daddy)
  Neposredna povezava do sporočila: 13
   Rodnost upada
10.8.2005 10:31:15   
daddy
Otroku seveda lahko kupuješ blagovne znamke ki stanejo tolk - in - tolk, in ga s tem že od malega dalje sam navajaš na potrošništvo, globalizacijo ...itd. Povsem se je z nejcko mogoče strinjati v pogledu materialnih dobrin. Vendar je starševstvo v resnici precej precej več kot samo to.
Midva z ženo imava povprečne plače, nič ne izstopama, resda se ne vozimo z novim BMW jem, na naših oblekah pač ne piše Calvin clain ali kaj podobnega, vendar ne živimo v pomanjkanju, še zdaleč ne. Si pa izkazujemo veliko naklonjenost in povezanost, pobi so ( po očku, seveda ) glasbeno nadarjeni in tu jih zelo vzpodbujam, imajo svoje letom primerne delovne navade, ogromno ogromno se pogovarjamo, kadar je očka fejst dobre volje in vzame kitaro v roke tudi po cele večere prepevamo in takrat je izjemno lepo videt kako jim očke žarijo .... pač, pomembneje se mi zdi naučiti jih živeti, z ljubeznijo.

(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   Rodnost upada
10.8.2005 10:32:43   
daddy
Hvala, Ankica. Bom poiskal in prebral.

(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   Rodnost upada
10.8.2005 11:05:33   
nejcko
Meta, tudi to sem hotela med vrsticami povedati. Postali smo prekomot. Otrok je obveznost, vzame ti skoraj ves prosti čas, brezkrbno in lagodno življenje.

In Daddy - vedno so in vedno bodo imeli več otrok tisti, ki nimajo veliko, ki so revni ali živijo v nekem povprečju kot vi. Hvala bogu za take. Če bi bili odvisni od bogatih oz. premožnih, potem bi šla človeška populacija že zdavnaj rakom žvižgat.

Ankica - Francija in Švedska sta na tem področju lahko uspešni, ker imata močno zaledje; sta veliko večji državi z veliko večjim številom davkoplačevalcev. Nas je 10x manj, pa moramo podpirati kaprice naših politikov, ki so verjetno iste kot v Franciji ali na Švedskem, ampak tam nekaj denarja vendarle ostane, pri nas ga pa niti ne more.
Recimo, da imata F in Š 10 mio prihodka, pri nas le 3 mio. Tako nas kot Francoze ali Švede pa javna uprava isto stane, recimo 2 mio. Našim torej ostane 1 mio za ostale zadeve, unim pa 8. Tako je pač - tukaj ni računice in je ne bo, dokler se vsi ti politični klopi ne bodo tako napili krvi državljanov, da jim bo počil trebuh. Šele potem so lahko možne spremembe, prej ne.


(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   Rodnost upada
10.8.2005 11:14:21   
daddy
Zame pač ni reven tisti ki ima malo manj v denarnici ampak tisti ki ima pomanjkanje v glavi ( in v duhu ).

Pri rodnosti gre vsekakor za kompleksno vprašanje in njegovo reševanje zahteva pristop več strok. No kot že rečeno je zaskrbljujoče predvsem to da se na nobenem od teh področij nič ne dogaja, pa vemo da gre za problem ki je rešljiv daljnoročno.

Aja, še o računici .... po tej logiki se finančno otrok pač ne izplača, saj z njim ničesar ne zaslužiš oz. zanj porabiš precej več kot ti je katerakoli, še tako socialno usmerjena država, pripravljena dati. Tisti ki tako razmišljajo bodo pač umrli brez potomcev.

(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   Rodnost upada
10.8.2005 11:21:57   
Anonimen
Politiki imajo samo velika usta sladkih besed o načrtih za povečanje rodnosti. Po drugi strani pa se po tihem ukinjajo še tiste ugodnosti, ki so jih nosečnice prej imele - npr. zavarovalnica krije samo dva ultrazvoka, včasih je tri, potem v nekaterih krajih morajo nosečnice KUPITI materinsko knjižico... Sramota.

(odgovor članu daddy)
  Neposredna povezava do sporočila: 18
   Rodnost upada
10.8.2005 11:26:30   
Marogica
Na žalost je tako, da VSI razmišljamo tudi o računici. Mislim, da si nekaj postov nazaj govoril o izpadu OD, če se ne motim. Torej tudi ti na nek način računaš. ali ne?
In imaš prav, če bi gledali samo po tej logiki, se otrok res ne izplača. Vendar jaz in mnogi drugi očitno ne gledajo tako, saj drugače ne bi imela dveh otrok.
Želela sem pač dati še en podatek, zakaj po mojem rodnost upada.(poleg ostalih dejavnikov, ki sem jih tudi omenila v svojem postu)


(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   Rodnost upada
10.8.2005 11:31:38   
emaa
meni je žalostno to, da si dejansko ne moreš privoščiti takega števila otrok kot bi želel. Moj bi imel 4, jaz 3, pa že 3 nimava kam dat. Pa bo že, samo da bo. Vem pa, da na otroku še ne bi delala, če ne bi imela službe za nedoločen čas, za katero vem, da me bo porodniški čakala, tako pač je. Moja mami se čudi, da želiva imeti veliko družino, ker tudi časa ni toliko, pa ima ona 5 otrok. Pa sem si rekla, če je ona zmogla in to sama, ni vrag, da ne bi dva zmogla 3 otrok preskrbet.
Stanovanje to pa je bila kalvarija, sva hotela kupiti parcelo, ni variante, da imava dovolj dobri plači ali dovolj denarja za nakup. Na srečo sva zdaj pri starših, ampak ni pa prijetno, da veš, da boš imel možnost pridet do nečesa svojega, ko boš najverjetneje blizu pokoja.

(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   Rodnost upada
10.8.2005 11:49:12   
Maček Muri
Daddy, s tvojim razmišljanjem se vsekakor strinjam.In kapo dol pred tako družino.
O tem, da ima pa nekdo otroke zato, ker "se splača" ne maram niti razmišljat.In nuditi otroku vse kar potrebuje zame ne pomeni, da mora biti napedenan v vrhunske znamke. To, da se z otroci ukvarjaš je neprecenljive vrednosti, vsekakor.
Včasih mi je pa vendarle hudo ob družinah, ki dobesedno nimajo za preživetje, pa jih je vsako leto več.

(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   Rodnost upada
10.8.2005 11:59:53   
daddy
Marogica, tam je šlo pač za nenaden ( beri nenačrtovan ) izpad dohodka, omenil pa nisem zaradi računice ampak kot protislovje besedam ministra ki ima sicer polna usta spodbude k velikim družinam. Mi smo tisti izpad pač prebrodili, se sprijaznili, kaj drugega itak ni preostalo.

(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   Rodnost upada
10.8.2005 12:45:54   
Pupica
saj si naštela
Torej kaj, boljša sociala, materialni pogoji, stanovanja, subvencioniranje vrtcev in šolanja, daljša ( in bolje plačana ) porodniška, ... ?
VSE!!!

Niti z diplomo več ne dobiš službe. Sej če bi imela službo, bi vse ostalo prišlo samo od sebe...tko pa:((:((:((

(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   Rodnost upada
10.8.2005 13:25:10   
Marogica
Daddy, rada bi ti povedala, da z vsem, kar si do sedaj napisal, se absolutno strinjam.
Mogoče je bilo z moje strani neumestno, da sem pisala o cifrah. Vendar so tudi to zame dejstva, na RR pa sem hotela dati en podatek več.

(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   Rodnost upada
10.8.2005 13:32:43   
daddy
Hvala, Marogica.

(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2 3 4   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2 3 4   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
photo
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...




Držanje glave
uršula83

Kdaj so vaši otroci SAMI držali glavo? To mislim, da je glava čist stabilna, da ne omahuje več.

pri 3 mesecih (42%)

pri 3,5 mesecih (18%)

pri 4 mesecih (18%)

pri 4,5 mesecih (6%)

prej kot pri 3 mesecih (8%)

pri 5 mesecih (7%)


Število vseh glasov: 330

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!