|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2 3 4 5   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Uveljavljanje pravic iz javnih sredstev - sve...
3.12.2011 10:02:05   
Kerensa*
Da ne bom skakala po celem forumu user posted image in odgovarjala na kup e-mailov user posted image , vam bom poskusila osnove napisati tukaj, če pa še kateri kaj ne bo jasno, naj pa tukaj vpraša, ker res ne morem slediti vsem odprtim temam.

Bistvo št. 1:
- Vsem tem prejemkom se ne reče več socialni transferji, temveč pravice iz javnih sredstvev. Za vas je to popolnoma nepomemben podatek user posted image , ampak ne škodi pa, če si ga zapomnite.
- za vse te pravice iz javnih sredstev je sedaj veljavna samo ena vloga. Dobite jo na spletni strani MDDSZ (ja, sprintana je veljavna). Vlogo oddajate na vašem pristojnem CSD-ju (glede na vaše stalno bivališče - ne glede na stalna bivališča vaših ožjih družinskih članov). O vsem sedaj odločajo CSD-ji oz. MDDSZ (in ne več npr. občine ali kdo drug).

Bistvo št. 2:
Pravice iz javnih sredstev morate po novem uveljavljati po zaporedju:
1.) otroški dodatek
2.) DSP
3.) varstveni dodatek
4.) državna štipendija
Po domače povedano - ne boste dobile DSP, če imate otroka in zanj nimate urejenega otroškega dodatka - oz. boste DSP vseeno dobile, vendar vam bodo otroški dodatek upoštevali fiktivno (kakor, da ga dobivate). Kar pomeni, da bo DSP manjša, kakor bi bila lahko sicer.
Za subvencije in oprostitve oz. znižanja plačil vrsti red ne velja. Lahko oddate samo vlogo za znižano plačilo vrtca, recimo.

DSP (denarna socialna pomoč):
- nove zneske cenzusov imate na spletni strani MDDSZ.
- v lestvici cenzusov imate pojm "delovno aktivna oseba". To pomeni, da je govora o nezaposleni osebi, ki pa ali dela preko javnih del ali pa je na usposabljanju preko ZRSZ (Zavoda, po domače).
- zaslužek od javnih del ali usposabljanja se po novem šteje v dohodek (torej vam višji cenzus nič ne pomaga user posted image ).
- DSP boste vračali samo, če ste lastnik nepremičnine in če ste DSP prejeli več kot 12x v zadnjih 18 mesecih. Če niste lastnik nepremičnine ali če ste DSP prejeli 11x, zaznambe na vaši nepremičnini ne bo (ne zdaj, ne kasneje). Kljub večkratnemu prejemu DSP pa imate možnost (oz. jo bodo imeli vaši otroci), da RS zaprosite za odpis, ki vam bo tudi odobren, v kolikor bi zaplemba nepremičnine položaj vaših otrok poslabšala do te mere, da bi tudi sami postali upravičenci do DSP.

Izredna DSP:
- po novem lahko dobite max. 808,67€ na mesec (izračun za 4-člansko družino z dvema brezposelnima staršema in dvema šolo-obveznima otrokoma) in največ 4.043,34€ na leto. Simpatičen znesek, ki zagotovo ne bo zmanjšal brezposelnosti. user posted image
- dokazilo o namenski porabi boste morali predložiti CSD-ju v roku 45 dni po prejemu nakazila oz. najkasneje ob vložitvi nove vloge, poleg tega pa boste morali (to je bistvena novost) nakazilo namensko porabiti v 30-ih dnevih od prejema. V kolikor tukaj kaj za*ebete, nove IDSP ne boste mogli prejeti 14 mesecev (in ne več 18, kakor do sedaj).
- če ne boste namensko porabili celega nakazila, boste morali razliko vrniti MDDSZ-ju.

Zdravstveno zavarovanje:
- do sedaj so bili nezaposleni večino zavarovani kot občani (plačevala vam je občina), sedaj pa bo to plačevalo MDDSZ in to samo tistim, ki bodo istočasno tudi upravičeni do DSP. Če ste torej nezaposlene in kljub temu niste upravičene do DSP, potem pazite - od 1.1.''12 dalje ne boste več obvezno zdravstveno zavarovane in si boste morale to zavarovanje plačevati same. Od česa, če nimate dohodkov, seveda ni nikomur jasno. user posted image
- prejemnice DSP boste še naprej upravičene tudi do dodatnega zdravstvenega zavarovanja (ki vam bo pa kmalu tudi en klinac pomagalo, ker se bo spremenila zakonodaja oz. to, kaj bo sploh v "paketu" obveznih, dodatnih in v vsakem primeru samoplačljivih storitev).
- pravice iz obveznega zavarovanja bodo imeli v celoti zagotovljeni mladoletni otroci.

Subvencija najemnine:
- do sedaj ste jo lahko uveljavljale samo tiste, ki ste živele v neprofitnem stanovanju in pa tiste, ki ste živele v tržnem najemnem in ste bile istočasno na prednostni listi zadnjega razpisa za neprofitna stanovanja.
- novost je, da jo boste lahko uveljavljale tudi ostale, vendar boste morale izpolniti dva pogoja: biti boste morale upravičene do DSP in od zadnjega razpisa (gleda se datum zaključka razpisa, ne začetka) v vaši občini bo moralo preteči več, kakor eno leto.
- max. subvencija je 7€/m2 (za tržno stanovanje) in max. 80% za neprofitnega.
- subvencija za tržno stanovanje se bo nakazovala vam, ne lastniku (v neprofitnem stanovanju pa se bo subvencija nakazala občini, vi boste pa doplačali razliko po položnici).

Dohodki, ki se upoštevajo:
- bistvena razlika je samo ta, da se bodo v dohodek po novem šteli tudi prejeti otroški dodatki in prejete DSP (in IDSP in IDSP od občin).
- formule izračuna še ni, a se predvideva, da bo enaka, kakor do sedaj, torej si lahko vse izračunate na starem elektronskem izračunu otroškega dodatka (npr. na spletni strani od CSD Šiška) - v rubriko "plača" pač vpišite znesek plače, zvišane za otroške dodatke. Če nimate plače, pa vpišite samo skupni znesek prejetih otroških dodatkov, DSP in ostalega, kar se šteje v dohodek (seznam je na spletni strani MDDSZ).

Če sem še kaj pozabila - remember me. user posted image Tudi jaz ne zmorem vsega, sploh pa ne naenkrat.

In še opozorilo.

CSD-ji še nimajo programa za obravnavo vaših vlog. Sprejemajo jih, vendar jih samo nabirajo na kupčku. Prav tako socialne delavke še niso imele izobraževanja o novem zakonu in o novem programu (4x so jim že prestavili in še ni novega naslednjega datuma) - imele so samo eno predavanje, kjer so jim samo prebrali to, kar si lahko ve same preberete na spletni strani MDDSZ. Interpretacija je torej stvar posameznika.
Ker se še ne ve, kdaj se bodo izobraževale in kdaj bodo dobile program, se tudi še ne ve, kdaj bodo sploh obravnavale vaše vloge. Popolnoma možen in popolnoma pričakovan je zamik do 60 dni, kolikor dovoljuje ZUP - če se bo pa ponovilo isto, kakor je bilo pri GURS-u (popis nepremičnin), je pa realno pričakovati tudi večje zamude.
Za vas to pomeni popolnoma verjeten izpad dohodka. V januarju in morda celo v februarju ne boste dobile nazanega ne otroškega dodatka, ne DSP, ne česa drugega, za kar boste zaprosile.
Ko bodo pa lahko začele delati, bodo pa prednostno obravnavale DSP in otroške dodatke - subvencije bodo čakale. Bo pa obravnava ene vloge menda socialni delavki po novem vzela 3x več časa, kakor do sedaj, kar pomeni, da se bodo izdaje odločb krepko zavlekle.

To vam pišem zato, da se lahko že mesec dni vnaprej pripravite na potencialen izpad dohodka. Kajti ne boste se imele kam pritožiti oz. nobena pritožba ne bo pospešila ne obravnave, ne nakazila. Če bo do tega res prišlo - kakor že predvidevajo, da bo.

< Sporočilo je popravil Kerensa* -- 3.12.2011 10:03:15 >
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Uveljavljanje pravic iz javnih sredstev -...
3.12.2011 12:57:25   
poli*
Mene pa nekaj čudi pri vlogi:
Namreč, samo na prvi strani se vpiše TRR vlagatelja, ta mama recimo vlaga vlogo za več stvari in med drugim tudi za državno štipendijo za svojega otroka (oz. odraslega študenta).
Kaj to pomeni, da bodo štipendijo nakazovali mami na račun in ne več direktno študentu??

Se pravi, če moj mož vloži za subvencijo vrtca mora obenem še za spremembo moje štipendije (ker sem preračunala, da bo višja) in bo torej mojo štipendijo prejemal na svoj račun. Ok, saj ni nič narobe, ampak je mal čudno, ane.

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Uveljavljanje pravic iz javnih sredstev -...
3.12.2011 13:00:23   
Kerensa*
Polnoleten dijak ali študent lahko vlogo za štipendijo vloži sam.

Za mladoletnega pa vloži starš ali skrbnik in se na staršev ali skrbnikov TRR tudi nakazuje.

(odgovor članu poli*)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Uveljavljanje pravic iz javnih sredstev -...
3.12.2011 13:18:39   
poli*
Kerensa, zelo dobro si zgoraj napisala! user posted image bravo!

Se pravi, da potem jaz oddam 2 vlogi? Zaradi določenih razlogov pač želim, da mož uveljavlja znižano plačilo vrtca, jaz pa torej na novo vlogo še štipendijo?
Hvala

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Uveljavljanje pravic iz javnih sredstev -...
3.12.2011 13:20:40   
Kerensa*
Praksa ni še nikomur čisto jasna, ampak ja - teoretično lahko oddaš dve vlogi. Seveda bodo možu upoštevali tvoje dohodke, tebi pa moževe, ampak kot polnoletna oseba imaš vso pravico zahtevati, da je tvoj dohodek nakazan na tvoj TRR.

(odgovor članu poli*)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Uveljavljanje pravic iz javnih sredstev -...
3.12.2011 13:22:50   
nananaja
Za mladoletno po novem zakonu ni več državnih štipendij.

poli*, v tvojem primeru ti prosiš za državno štipendijo, zraven lahko sama prosiš še za znižano plačilo vrtca, lahko pa mož vloži vlogo za znižano plačilo vrtca. Se bo pa v obeh vlogah dohodek izračunal enako, tako niti ni pomembno, ali oddata dve vlogi ali le ti eno. Razen če striktno hočeta, da mož vlaga za subvencijo vrtca.

< Sporočilo je popravil nananaja -- 3.12.2011 13:23:21 >

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Uveljavljanje pravic iz javnih sredstev -...
3.12.2011 13:27:19   
Kerensa*
IZVIRNO SPOROČILO: nananaja
Za mladoletno po novem zakonu ni več državnih štipendij.

Nekaj pa moram pozabiti v poplavi vseh teh novosti. user posted image

(odgovor članu nananaja)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Uveljavljanje pravic iz javnih sredstev -...
3.12.2011 13:41:04   
poli*

IZVIRNO SPOROČILO: nananaja

Za mladoletno po novem zakonu ni več državnih štipendij.

poli*, v tvojem primeru ti prosiš za državno štipendijo, zraven lahko sama prosiš še za znižano plačilo vrtca, lahko pa mož vloži vlogo za znižano plačilo vrtca. Se bo pa v obeh vlogah dohodek izračunal enako, tako niti ni pomembno, ali oddata dve vlogi ali le ti eno. Razen če striktno hočeta, da mož vlaga za subvencijo vrtca.


V enem izmed žurnalovih intervjujev je soc. delavka rekla, da se sedaj v prehodnem obdobju ne bo na novo preračunavalo OD, če bo vlogo za vrtec oddal partner (no, napisano je bilo malo drugače), za to se mi gre.... mi velja še do avgusta in je preračunano po starem.... če mi ga pa zdej na novo preračunajo (in ga bodo v primeru, če jaz dam vlogo za vrtec) mi bodo noter šteli še OD preteklega leta in bo zato nižji.
Samo za to se mi gre.

(odgovor članu nananaja)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Uveljavljanje pravic iz javnih sredstev -...
3.12.2011 13:42:18   
Kerensa*
IZVIRNO SPOROČILO: poli*
se sedaj v prehodnem obdobju ne bo na novo preračunavalo OD, če bo vlogo za vrtec oddal partner

Res je.

(odgovor članu poli*)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Uveljavljanje pravic iz javnih sredstev -...
3.12.2011 14:04:32   
nananaja
nam vloga za otroški dodatek velja do konca septembra, sem preračunala, da se nam znesek ne bo spremenil, zato bom zdaj decembra oddala le vlogo za subvencijo vrtca.

Državne štipendije so se pa v preteklosti, ko so se vloge oddajale na zavodu za zaposlovanje, vedno nakazovale na račun štipendista, jaz sem od prvega letnika naprej vlogo oddajala sama (nikoli mi je ni napisala mama, še obrazec sem sama kupila v knigarni) in vedno sem imela svoj račun. Ne vem sicer, kako je bilo zadnja leta, ko so se vloge oddajale na csd, ampak mislim, da so vseeno dijaki vlogo oddajali sami, s podpisom staršev/skrbnikov, ki so se podpisovali tudi polnoletnim prosilcem, ker so morali dovoliti, da zavod pridobi podatke o njihovih dohodkih.

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Uveljavljanje pravic iz javnih sredstev -...
3.12.2011 14:05:03   
poli*
Vsaj nekaj imam prav user posted image user posted image
Kerensa, a potem se ti zdi moja strategija prava? user posted image Res me zanima, da bom vedela, če razmišljam v pravi smeri, ker je malo zbrka s temi novimi vlogami.

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Uveljavljanje pravic iz javnih sredstev -...
3.12.2011 14:07:23   
Kerensa*
IZVIRNO SPOROČILO: poli*
Kerensa, a potem se ti zdi moja strategija prava?

V bistvu to ni samo strategija, ampak bodo tako res počeli.
Torej imaš prav, ja. user posted image

(odgovor članu poli*)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Uveljavljanje pravic iz javnih sredstev -...
3.12.2011 15:47:57   
arabela*
meni pa nekaj ni jasno glede subvencij....

Na spletni strani je še vedno aktualen star obrazec za subvencijo, piše, da je treba vse iz navedenega obrazca odnest na občino..

kaj je sploh res? A je treba novo vlogo izpolnit ali staro ali kaj že?user posted image

_____________________________

Kdor zmore sanjati, najde vizijo. Kdor najde vizijo, poišče pot. Kdor najde pot, doseže cilj.

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Uveljavljanje pravic iz javnih sredstev -...
3.12.2011 15:49:56   
arabela*
Kerensa, lepo si napisala in zelo si se potrudilauser posted image user posted image

_____________________________

Kdor zmore sanjati, najde vizijo. Kdor najde vizijo, poišče pot. Kdor najde pot, doseže cilj.

(odgovor članu arabela*)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Uveljavljanje pravic iz javnih sredstev -...
3.12.2011 16:33:36   
Tinky

IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa*

IZVIRNO SPOROČILO: poli*
se sedaj v prehodnem obdobju ne bo na novo preračunavalo OD, če bo vlogo za vrtec oddal partner

Res je.


če prav razumem, tudi če na vlogi ne označiš, da želiš na novo uveljavljat OD, ti ga oni kar sami avtomatsko preračunajo, al kako?
po kaki logiki to?

pol zakaj je treba sploh kaj označevat, če bojo nardili vse po svojeuser posted image

No, dobro da sem zasledila tole temo, da bo vlogo za znižano plačilo vrtca oddal mož.

Kerensa in poli, hvala user posted image


_____________________________

Teo 10.7.2008
Maja 27.7.2010

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Uveljavljanje pravic iz javnih sredstev -...
3.12.2011 20:05:03   
katy83
Kerensa, full hvala za to...bom kar kopirala in shranila. user posted image

Sem pa bila včeraj na CSD, da bi oddala vlogo za znižano plačilo vrtca, pa mi je bilo rečeno, da se mi itak vse na novo preračuna (OD, DSP), tako da sem za vse to morala obkrožit. Vse so mi fajn razložili...edino tega ne, da je možno, da bo januarja in februarja izpad dohodkauser posted image ...groza...prav ne vem kako bomo zvozli, glede na to, da grem še volentersko pripravništvo delat. user posted image

Pa še glede dokazovanja enostarševskih družin...rekla je, da še ne vedo točno kako se bo to dokazovalo...da bi naj bila neka socialna policija ali kaj...

(odgovor članu Tinky)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Uveljavljanje pravic iz javnih sredstev -...
4.12.2011 8:56:15   
Kerensa*
IZVIRNO SPOROČILO: Saraya
meni pa nekaj ni jasno glede subvencij.... Na spletni strani je še vedno aktualen star obrazec za subvencijo, piše, da je treba vse iz navedenega obrazca odnest na občino.. kaj je sploh res? A je treba novo vlogo izpolnit ali staro ali kaj že?user posted image

Spletne strani sicer nisem šla pogledat, ampak ker je od 01.12.'11 enotna vloga za vse, je tukaj lahko v igri samo neažurnost.
Izpolni novo vlogo.
IZVIRNO SPOROČILO: Tinky
če prav razumem, tudi če na vlogi ne označiš, da želiš na novo uveljavljat OD, ti ga oni kar sami avtomatsko preračunajo, al kako?
po kaki logiki to?

Pravilno razumeš.
Logika? Novi zakon, ki določa zaporedje prejemanja teh prejemkov. Če želiš DSP, moraš imeti najprej urejen otroški dodatek (če imaš otroke, seveda). In če DSP uveljavljaš mesec kasneje, kakor otroški dodatek (ker si, recimo, otroški dodatek uveljavljala še po starem zakonu - zaradi datuma, ne želiš pa, da se ti spremeni pred potekom odločbe, ker je zate tako bolj ugodno), ti bodo otroški dodatek sami od sebe preračunali na novo - da ne boš slučajno dobila kakšnega centa več, kakor ti dejansko pripada. user posted image
IZVIRNO SPOROČILO: katy83
mi je bilo rečeno, da se mi itak vse na novo preračuna (OD

Ni res.
Trenutno veljavni otroški dodatek se ti na novo preračuna samo, če si ti vlagateljica nove vloge (s katero želiš uveljavljati npr. samo DSP).
Če pa vlogo za DSP odda tvoj mož/partner, pa ti v prehodnem obdobju (do 31.12.2012) otroškega dodatka ne bodo preračunavali na novo. Po tem obdobju pa.
da bi naj bila neka socialna policija ali kaj...

Eh, nobene socialne policije ne bo.
Kvečjemu kakšen inšpektor več bo na terenu, kakor do sedaj.
Nisem pa nikjer zasledila spremembe njegovih pooblastil, zato mi še vedno ni jasno, kako bo vstopil v stanovanje/hišo in preveril navedbe.
Bluzijo, v glavnem. user posted image

(odgovor članu arabela*)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Uveljavljanje pravic iz javnih sredstev -...
4.12.2011 11:27:28   
poli*
Kerensa- tebe bi mogli zaposlit in plačat, da bi vsem na CSD-jih tole razložila. Obvladaš, ni kaj user posted image

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Uveljavljanje pravic iz javnih sredstev -...
4.12.2011 13:21:53   
katy83
IZVIRNO SPOROČILO: poli*

Kerensa- tebe bi mogli zaposlit in plačat, da bi vsem na CSD-jih tole razložila. Obvladaš, ni kaj user posted image


podpis pod touser posted image

(odgovor članu poli*)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Uveljavljanje pravic iz javnih sredstev -...
4.12.2011 13:24:32   
katy83
IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa*


IZVIRNO SPOROČILO: katy83
mi je bilo rečeno, da se mi itak vse na novo preračuna (OD

Ni res.
Trenutno veljavni otroški dodatek se ti na novo preračuna samo, če si ti vlagateljica nove vloge (s katero želiš uveljavljati npr. samo DSP).
Če pa vlogo za DSP odda tvoj mož/partner, pa ti v prehodnem obdobju (do 31.12.2012) otroškega dodatka ne bodo preračunavali na novo. Po tem obdobju pa.
da bi naj bila neka socialna policija ali kaj...

Eh, nobene socialne policije ne bo.
Kvečjemu kakšen inšpektor več bo na terenu, kakor do sedaj.
Nisem pa nikjer zasledila spremembe njegovih pooblastil, zato mi še vedno ni jasno, kako bo vstopil v stanovanje/hišo in preveril navedbe.
Bluzijo, v glavnem. user posted image


ja, tisto, da so mi vse skupaj preračunali, mi je itak vseeno...ker kolikor sem gledala ne bo bistvenih sprememb pri meni

tisto s policijo...ja, morajo bluzit glede na to, da še sami ne vedo kak pa kajuser posted image

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Uveljavljanje pravic iz javnih sredstev -...
4.12.2011 13:47:34   
josephine27
Eno vprašanje ( mogoče se bo komu zdelo butasto):
meni OD velja do septembra 2012. če prav razumem če mož odda vlogo za znižano plačilo vrtca namesto mene bo ostal tak kot je dokler ne poteče? če dam novo vlogo sama se spremeni oz. na novo preračunajo. kaj se zgodi po septembru 2012 ko mi odločba za OD poteče? sklepam, da mi bo odločba za znižano plačilo vrtca veljala do konca leta?


_____________________________



(odgovor članu katy83)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Uveljavljanje pravic iz javnih sredstev -...
4.12.2011 20:52:22   
petea
Glede na to, da za znižano plačilo vrtca vrstni red uveljavljanja pravic ne velja in da je letos prehodno obdobje in ker se upoštevajo vsi dohodki vseh družinskih članov, je po mojem mnenju prav vseeno, kateri od staršev (npr. v primeru Poli) odda vlogo.

Pač npr. ne označiš, da uveljavljaš OD/ štipendijo, označiš samo vrtec.

(odgovor članu josephine27)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: Uveljavljanje pravic iz javnih sredstev -...
5.12.2011 6:37:40   
fickofacko
Jaz imam tudi eno vprašanje zate Kerensa, če mi boš znala odgovorit.user posted image
Če se naprimer ločita dva, ki nimata otrok, ona je pa nezaposlena. Zaenkrat bosta živela v isti hiši, vsak v svojem štuku.
Ali ima ona pravico do kakšnega nadomestila, ker je brez vseh dohodkov? Hvala.

_____________________________

Če tvoj otrok slabo pleše, mu reci: »Slabo plešeš«, ne pa: »Pleši, ljubi, kakor je tebi všeč«.

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: Uveljavljanje pravic iz javnih sredstev -...
5.12.2011 9:49:09   
Kerensa*
IZVIRNO SPOROČILO: poli*
Kerensa- tebe bi mogli zaposlit in plačat

Če bo vse po sreči, me tudi bodo.
Ampak ne na CSD in ne na MDDSZ. user posted image
IZVIRNO SPOROČILO. josephine27
meni OD velja do septembra 2012. če prav razumem če mož odda vlogo za znižano plačilo vrtca namesto mene bo ostal tak kot je dokler ne poteče?

Res je.
če dam novo vlogo sama se spremeni oz. na novo preračunajo

Res je.
kaj se zgodi po septembru 2012 ko mi odločba za OD poteče?

Oddaš novo vlogo. user posted image
In to ti, ne mož (ki bo uveljavljal znižano plačilo vrtca). Ker to bo še čas prehodnega obdobja.
sklepam, da mi bo odločba za znižano plačilo vrtca veljala do konca leta?

Ni druge logika, tako, da - ja.
IZVIRNO SPOROČILO: fickofacko
Če se naprimer ločita dva, ki nimata otrok, ona je pa nezaposlena. Zaenkrat bosta živela v isti hiši, vsak v svojem štuku.
Ali ima ona pravico do kakšnega nadomestila, ker je brez vseh dohodkov?

Nadomestila - česa?
Kot nezaposlena ima, pod določenimi pogoji, pravico do nadomestila z Zavoda. Dokler ji ta pravica ne poteče.
Po tem obdobju je, teoretično, upravičena do DSP, če nima drugih dohodkov, premoženja in nikogar, ki bi jo bil dolžan preživljati. Bivši mož je zagotovo ni.
S sodbo o razvezi zakona je slednje jasno (ima možnost, da zahteva preživnino zase od bivšega moža, ampak prakse na tem področju v SLO skorajda ni). Prijava ločenega gospodinjstva v isti nepremičnini je po razvezi zakona logična posledica. Po mojem je ni socialne delavke, ki tega ne bi dojela. Sploh pa, če ženska še dokaže, da nima finančnih možnosti za preselitev. In, nenazadnje - zakaj bi se selila, če je pa nepremičnina pol njena? Ima pravico biti tam.
Tako, da je načeloma upravičena do DSP. Načeloma, pravim, kajti ne poznam ostalih okoliščin.

(odgovor članu poli*)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: Uveljavljanje pravic iz javnih sredstev -...
5.12.2011 10:01:14   
vila
kerensa, najprej pohvala tebi, zelo rada prebiram tvoje teme, si zelo prijazna, imam pa tudi sama eno vprašanje. Sem poročena, nezaposlena s tremi otroci, prijavljena na ZZZS kot iskalka zaposlitve. Odločba o OD mi velja do 9/2012, moram pa vložit vlogo za znižano plačilo vrtca. Zdaj pa ne vem, ali je vseeeno če jaz ali mož(do zdaj sem jaz), zakaj bi to imelo kaj veze, ker sva poročena? hvala ti za odgovor in bodi takšna še naprej, pa upam, da sem napisala razumljivo

_____________________________

SREČA JE OPOTEČA!

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2 3 4 5   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2 3 4 5   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Tudi tako lahko zanosite, čeprav tega nist...
Nosečnost vas lahko doleti tudi na načine, na katere niti pomislili niste, recimo z analnim spolnim odnosom, odnosom v v...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
5 TOP destinacij za letošnje poletne počit...
Še ne veste, kam bi se letos odpravili na poletne počitnice? Pripravili smo vam 5 TOP predlogov, pri katerih lahko izkor...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?