|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Prednosti in slabosti
15.4.2008 16:32:37   
Vittel
Toliko je govora o naravnem porodu in o carskem rezu, da se je zelo težko odločiti. V prvo sem imela CR in tudi v drugo naj bi ga imela. Ali pač ne? Katere so prednosti oz. slabosti naravnega poroda in carskega reza? Kakšna so tveganja pri enem in drugem? Kakšne so dolgoročne posledice po carskem rezu? Zanimajo me vaše izkušnje in mnenja.
Pa hvala vsem.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Prednosti in slabosti
15.4.2008 19:19:43   
kajajaka
ne vem, če sploh lahko izbiraš ali bi ga imela ali ne...

(odgovor članu Vittel)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   [Brisano sporočilo]
15.4.2008 19:54:27   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu kajajaka)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Prednosti in slabosti
15.4.2008 22:02:12   
Naja30
Groza, da se ene odločate za CR. Pa da je sploh možno, da o tem odloča sama nosečnica. Po CR je daljše okrevanje, to je operacija... ne vem no, jaz se ne bi sama odločila, če bi bilo z nosečnostjo vse bp.
2x sem rodila po naravni poti in če bom še kdaj noseča, upam da bom tudi lahko.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Prednosti in slabosti
15.4.2008 22:04:34   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: kajajaka

ne vem, če sploh lahko izbiraš ali bi ga imela ali ne...


Ja, lahko izbiras, sploh ce je bil pri prvem porodu CR...in komplikacije in indikacije, da se utegne tudi 2. porod zakomplicirati.

(odgovor članu kajajaka)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Prednosti in slabosti
16.4.2008 7:03:34   
stunfek
jaz sem pristaš, da je najbolje za otroka vaginalni porod. ob izstiskanju ven se iz njegovih pljučk iztisne voda npr. Enkrat je dal Pušenjak eno zanimivo primerjavo: Postavil je vprašanje: kaj je bolje, da te na vrh Mt.Everesta pripeljejo s helikopterjem in te vržejo ven, kjer se soočiš s povsem drugačnimi razmerami in je to šok ali je bolje, da gor lepo priplezaš sam?

Kot je že rekla ena...CR zagotovo zahteva daljše okrevanje. Če je medicinsko indiciran potem itak nimaš kaj ampak da bi se pa zavestno odločila za CR brez medicinske indikacije je pa nesmisel - a poznam kar nekaj punc, ki so se tako odločile, ker se pač ne morejo soočit z tisto specifično bolečino pri porodu.

_____________________________

Mamica Anoushke (2002) in Akasha (2008)

Stunfek

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Prednosti in slabosti
17.4.2008 22:47:11   
mary1
Ne gre posploševati; ni res, da se po CR okreva dlje časa. Odvisno od vaginalnega poroda. Sama sem bila tako raztrgana, pa zašita, pa izmučena, da 14 dni nisem mogla stopiti na noge (ampak dobesedno), potem pa sem hodila za silo še nadaljnih 14 dni... Kolegice po dobro opravljenem CR pa so po tednu dni vse opravljale normalno. Ne velja forsirati za vsako ceno ene ali druge oblike poroda, temveč modro pretehtati, če se le da, kaj je bolje. CR pa že davno ni več tak bav bav kot je bil včasih.

(odgovor članu Vittel)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   [Brisano sporočilo]
17.4.2008 22:56:28   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu mary1)
  Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Prednosti in slabosti
18.4.2008 7:17:52   
srki
Zakomplicira se lahko pri enem in  drugem, po mojem. Sama izkušenj s CR nimam, ne vidim razloga, da ga katera ne bi imela, če nastanejo težave. Če pa vse poteka, kot mora, mi je pa mimo, da bi se odločala za CR.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Prednosti in slabosti
18.4.2008 9:24:32   
frutka_
V vsakem primeru je naravni porod boljši, če se sploh lahko tako reče. CR je OP! Prerežejo ti trebušne mišice da pridejo do bejbija. Okrevanje je daljše, dlje časa ne smeš zanositi,... Ne vem, če je tako preprosto.

(odgovor članu Vittel)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Prednosti in slabosti
18.4.2008 9:27:56   
janjček
pri prvem porodu sem imela nujni carski rez, ker je imel sin popkovino okoli vratu.nekaj časa sem celo razmišljala, da bi tudi v drugo tako rodila, ampak sedaj, ko sem 5 tednov do poroda, pa bi rajši, če bo le vse v redu, rodila vaginalno, ker hitreje prideš k sebi, ker prvič sem se kar nekaj tednov sestavljala skupaj. prednost je tudi ta, da otroka takoj dobiš k sebi, prvič sva imela tudi probleme z dojenjem, potem je sestram vse odveč ,če jih kaj prosiš, tako da bi rada videla, da greva čimprej domov in se po svoje rihtava

(odgovor članu srki)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Prednosti in slabosti
18.4.2008 9:34:09   
špelin@
IZVIRNO SPOROČILO: frutka
V vsakem primeru je naravni porod boljši, če se sploh lahko tako reče. CR je OP! Prerežejo ti trebušne mišice da pridejo do bejbija. Okrevanje je daljše, dlje časa ne smeš zanositi,... Ne vem, če je tako preprosto.

Se strinjam user posted image
 
Primerjati prerez presredka z rezom pri CR... user posted image
 
Pa da ne boste mislile, da sama nimam izkušnje s konkretnim prerezom presredka (dobila 17 šivov). Je pa pri vsaki rani (tudi najmanjši!) tako, da se pri enih celi hitro in b.p., pri drugih pa se kaj zaplete.

(odgovor članu frutka_)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Prednosti in slabosti
18.4.2008 10:32:34   
Roberta69
Čisto laično gledano, osebno ne morem verjeti, da bi se kdo zavestno odločil (če je to sploh možno) za carski rez. Navsezadnje gre le za resen kirurški poseg, ki nikakor ne more biti pozitiven za tvoje telo. Kdo pa bi si želel nepotrebno operacijo !?! Njegov namen in cilj je jasen - pomagati otročku na svet, če ne gre drugače. Seveda pa lahko vsak s svojim telesom počne, kar želi.

(odgovor članu špelin@)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Prednosti in slabosti
18.4.2008 11:14:44   
mary1
Le zakaj ne bi bilo za verjeti? Meni se to ne zdi nič strašnega nad čemer bi se čudila ali zgražala.  To, kar se zdi nekomu edino  sprejemljivo, morda za drugega iz različnih razlogov ni. Jaz ne bi prav nobene ženske, ki se je za to odločila, obsojala. Prav tako ne bi ženskam, ki so pač to morale storiti zaradi zdravja ipd, rekla, da so karkoli zamudile. V naslednjih najmanj 20 letih se bo mati naredila mati, porod iz ženske še ne naredi matere, še manj bolečina. Sicer pa je v tujini to povsem normalno, da se lahko sam odločiš, če želiš, pa ti ni treba nikomur pojasnjevati, kako in zakaj. Res pa je, da bi pred vsakim CR ženska dobro seznanjena z vsem: pro in contra. Potem pa naj se odloči.

(odgovor članu Roberta69)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Prednosti in slabosti
18.4.2008 11:16:11   
brest
Sem v zelo podobni situaciji...pri prvi imela CR, sedaj pa bom kmalu na vrsti že drugič. Glede na to, da imaš baje drugič lahko izbiro, sem tudi jaz v dilemi.

CR je operacija in rezi so kar globoki, tako da se jaz nagibam k naravnemu porodu, tudi zaradi tega da ne bom pošita in razlezena praktično povsod. Drugi razlog pa je, da imam doma že enega otročka, ki bo ravno takrat rabil mojo pozornost in stiskanje, kar pa je lahko po CR dosti težje saj te trebuh boli še kar nekaj časa, da o dvigovanju ne govorimo (pa daljši odsotnosti od doma...).

Ni mi všeč, ker lahko nekatere tako lahko pljuvajo in obsojajo nas s CR, kot da bi ga same izbirale ker nas je strah bolečin, sama lahko povem da če ga ne bi imela danes mojega sončka zagotovo ne bi bilo, to pa je tudi eden glavnih razlogov da bi se ponovno odločila za CR, saj se na žalost vseh stvari ne vidi na UZ.

To pa je tudi razlika med porodnicami s CR in brez, da imamo mi lahko veliko slabše izkušnje kar se otrokovega zdravja tiče (in nadaljnih strahov) kot pa ve.  

Zato prosim imejte malo več razumevanja,

lp hvala

(odgovor članu Roberta69)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Prednosti in slabosti
18.4.2008 11:38:44   
mary1
Meni se zdi, brest, da ženske, ki so šle (zato ali zato) skozi CR, naj resnično v sebi najdejo mir, da niso nič zamudile. Da je vse v redu! Da so naredile najboljše!  Res je, da dete ni pri tebi takoj, res je, da ne more mož prerezati popkovine, res je, da so to čarobni, lepi trenutki, res pa je tudi, da je ljubezen do otroka tako velika, da se bo imela priložnost izraziti tisoč in tisočkrat v toku življenja, da bo takšnih "porodov" še mnogo, zares mnogo, ko mora mati "roditi"  neko idejo, pravo besedo, tolažbo za otroka... Porod je lep, če gre bolj ali manj vse prav in je po naravni poti. Vem pa, in videla sem, pa tudi doživela, da je lahko tudi vse prej kot to. Jaz sem prvič rodila vaginalno, in tudi - če bi le lahko, bi ženskam dejala, naj tako rodijo, če le lahko , naj ne bodo kakšne muhice tiste, ki bi prevagale za CR - a če ne morejo, ne želijo iz kakršnegakoli razloga, tedaj se odrečem najmanjše obsodbe do njih. Le zakaj? Tisoč je situacij, tisoč je razlogov in značajev... zakaj bi katero obsojala.

Mamice pa, ki so rodile s CR, ker so pač morale, ali bodo morale, pa naj res vedo, da niso nič zamudile. Še enkrat: porod je doživetje, a verjemite, z otrokom bo takih in še tisočkrat lepših doživetij na milijone.

(odgovor članu brest)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Prednosti in slabosti
18.4.2008 11:43:30   
mary1
Aha, pa še to, v drugo pa se bom odločila za CR iz meni znanih razlogov. Šteje edino ena stvar: da bo porod tak ali drugačen dober za otroka in mamico.

(odgovor članu brest)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Prednosti in slabosti
18.4.2008 12:20:04   
Čupka

IZVIRNO SPOROČILO: janjček

pri prvem porodu sem imela nujni carski rez, ker je imel sin popkovino okoli vratu.nekaj časa sem celo razmišljala, da bi tudi v drugo tako rodila, ampak sedaj, ko sem 5 tednov do poroda, pa bi rajši, če bo le vse v redu, rodila vaginalno, ker hitreje prideš k sebi, ker prvič sem se kar nekaj tednov sestavljala skupaj. prednost je tudi ta, da otroka takoj dobiš k sebi, prvič sva imela tudi probleme z dojenjem, potem je sestram vse odveč ,če jih kaj prosiš, tako da bi rada videla, da greva čimprej domov in se po svoje rihtava


Evo Janjčekuser posted image  Jaz sem tudi prvič morala silom razmer roditi s CR. Po 14 urah brzplodnih popadkov. To je bilo zame zelo travmatično, verjetno zato, ker pač tega niti v sanjah nisem pričakovala in sem med nosečnostjo vse informacije o CR gladko preskočila, prezrla,... Kar se fizičnega okrevanja tiče, sem bila po CR po 1  tednu kot nova, ampak psihično pa....počutila sem se neskončno prikrajšano za tisti prvi stik z otrokom. Natavnost izigrano. Pa razočarano, ker je moje telo zatajilo. Verjetno je bila tudi moja precej huda poporodna depresija pogojena s tem.
Ko sem prišla naslendjič rodit, so mi dali seveda možnost izbire. In ob izjavi, da si bolj kot vse na svetu želim roditi po naravni poti, sem dobila vsesplošno odobravanje in podporo in ekipa je fuuul navijala zame. Porod je bil precej težek, ampak občutki nepopisni. Vse mi je bilo poplačano za nazaj.
Fizično sem okrevala malo dlje, ker sem se precej raztrgala, ampak se sploh nisem obremenjevala s tem.
Tudi v tretje sem rodila po naravni poti. Najlepši možni porod, najlepši možni občutki. Nekaj šivčkov kljub vsemu, ampak sem bila po parih sneh spet čisto v formiuser posted image

(odgovor članu janjček)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Prednosti in slabosti
10.6.2008 23:05:00   
tstn
jaz sem imela 2 carska reza in oba sta bila popolno drugacna.Pri prvem porodu je bilo tako da sem rojevala 9 ur in po9 urah so mi naredili urgentni carski rez ker se je punčka začela dušit.Bilo je nekaj najbolj groznega v mojem življenju.okrevanje je bilo obupno.Vstati se nisem mogla 1 teden sivi so zelo boleli.nisem mogla ne kihnit kašljat in tako dalje .Vse je bilo grozno sploh ko vemo da trbušne mišice delajo vedno.Čez 11 mesecev sem zopet zanosila kar moj ginekolog ni bil navdušen .Pogovarjala sva se od začetka kako bom rodila in na koncu se odločila za carki rez kljub temu da mi ga ni priporočal,ampak sem se bala da se bo potolkem mučenju kaj spet zakompliciralo kar se rado.In se je res.okrevanje je bilo grozno.Rana je cez nekaj ur počla,zgubila ogromno krvi...Vtati se nisem mogla ker sem mislila da bom umrla od slabosti.Še isti dan ko sem prišla domov so me odpeljali nazaj v enem groznem bolečem krču ki ni popustil 3 dni.danes je vse o.k punčka se mi ne razvija pravilno i n se sprašujem ali sem naredila napako ko sem se sama odločila ali bi morala poslušat ginekologa.
lp

(odgovor članu Čupka)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Prednosti in slabosti
12.6.2008 8:46:13   
simama
user posted image strinjam se z mary1  in še z nekaterimi, ki mislite isto glede CR, tudi sama sem ga imela v 1 nosečnosti v 33t zaradi nuje - prečna lega, nevem zakaj se ene tako zgražate nad tem, normalno da je bolje ,če rodiš po naravni poti pa še po možnosti brez zapletov ,a če ne gre ne gre,okrevala sem po enem tednu in je bilo vse BP.Je pa res da nevem kaj bom storila sedaj pri drugem porodu,seznanjena sem s tem da je drugi-naravni porod lahko težek, zaradi CR pri prvem porodu,ker se maternica tam,kjer je šivana ne razteza in je lahko zelo težko.A kakor sem se pogovarjala z babico, ki bo pri porodu se da poizkusiti  roditi po naravni poti, če pa je hudo pa v skrajnem primeru CR.

VSAKA NAJ SAMA PRI SEBI RAZMISLI IN SE POGOVORI S SVOJO G. ,NE PA SE OZIRAT NA ČLANKE NA FORUMU.LEP POZDRAV

(odgovor članu tstn)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Prednosti in slabosti
16.6.2008 12:33:53   
Anonimen
Mislim, da se večina zgraža nad cr, za katerega se mama sama odloči že med nosečnostjo in ne nad tistim, ki je urgenten oz. ki ga priporoči gin. Da bi se le vsi sončki rodili zdravi in srečni, pa na tak ali drugačen način!
So pa izkušnje take in drugačne, na eni in na drugi strani. Sama bom tudi kmalu rodila in priznam, da se tega (malo) bojim. Pa niti na misel mi ne pride, da bi se sama odločila za cr, ker se tako velikih posegov še bolj bojim.

Je pa to stvar vsake posameznice

(odgovor članu simama)
  Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Prednosti in slabosti
16.6.2008 16:06:25   
patricijap
Pozdravljene,

sicer nisem pozorno prebrala vseh komentarjev user posted image , mogoče že omenjeno. 

Pravkar čitam knjigo Ine May - Modrost rojevanja in sem ravno pri poglavju Vaginalni porod po carskem rezu! Krasna knjiga user posted image user posted image , ki ti prežene marsikatere strahove pred porodom. Zelo lepo opisuje in utemeljuje nesmisle tega da prvi CR pomeni vsaj v večini primerov  že nujno CR tudi v drugo. Knjigo toplo priporočam, meni je res super in mi je še bolj približala porod kot najbolj naravno stvar za katero smo ženske  ustvarjene!!

lp

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: Prednosti in slabosti
16.6.2008 17:47:22   
sandra123
Pozdravljene...naj se še jaz oglasim...pred 7.leti sem rodila hčerko z urgentnim CR...glede na to, da je moj porod trajal celih 34 ur, je bilo to pravo olajšanje zame...med samim vaginalnim porodom je prišlo do zastoja poroda - 6 prstov odprta, hčerkina glavica se je že videla, pokrivali so jo črni lasje...ampak čudežno so popadki kar naenkrat izginili, največja doza umetnih popadkov ni pomagala...hčerka pa je bila zagozdena z glavico v mojem mednožju...bolečine v maternici nepopisneuser posted image , pa imam zelo visok prag bolečine...zdravnik, ki je bil prisoten pri porodu, je ugotovil, da prihajajo bolečine zaradi grozeče rupture (raztrganja) maternice - ja, otrok je v maternici naredil takšen pritisk, da je bilo nevarno, da mi mat. raztrga...Končno so se odločili za CR...jaz pa sem seveda imela kup komplikacij z zbujanjem, dihanjem...skratka...pristala sem na enoti intenzivne terapije...na nitki z življenjem, ker so zdr. tako dolgo odlašali s CR...
No, okrevanje je bilo pri meni zelo dobro, sama sem previjala hčerko že 3 dan po porodu...CR ji je rešil življenje, ravno tako tudi meni...Moja princeska je bila rešena, ni imela nobenih komplikacij...
Pišem vam tudi zato, ker sedaj po 7-ih letih znova pričakujem naraščaj- user posted image user posted image ...zelo sem si želela naravnega poroda, pa mi je moja G rekla, da mi ga odsvetuje, kajti pri dvojčkih se rado zgodi, da ponavadi pri rojstvu drugega otroka pride do zastoja poroda in da je potem vseeno potreben CR...nekako se moram s tem sprijaznitiuser posted image , čeprav razmišljam o možnosti CR s spinalnim blokom...nadvse si želim svoja user posted image user posted image takoj po porodu poljubiti in objeti, kar mi je bilo pri prvem porodu odvzeto, želim si, da tudi moj mož doživi pravo rojstvo otroka, ne pa, da bi se tresel od strahu zaradi skrbi za moje zdr.stanje, kot se je ob rojstvu hčere...


_____________________________

Lp, Sandra

(odgovor članu patricijap)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: Prednosti in slabosti
16.6.2008 18:26:13   
Naja30
IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen

Mislim, da se večina zgraža nad cr, za katerega se mama sama odloči že med nosečnostjo in ne nad tistim, ki je urgenten oz. ki ga priporoči gin. Da bi se le vsi sončki rodili zdravi in srečni, pa na tak ali drugačen način!



Tako je. Drugo je, če se ti zmeniš za CR, ker je kao lažje in te ne bo nič bolelo, kot pa urgentni CR, kjer nimaš izbire.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 24
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Poglejte, kako se med porodom premaknejo k...
Ta neverjetna fotografija porodnice dokazuje, kako neverjetno je človeško telo. Poglejte, kako je videti anatomija porod...
Celodnevna avantura za bodoče starše in ml...
Pomlad prinaša sveže začetke in nove avanture, zato je popoln čas za Baby Expo, edinstven dogodek, ki združuje vse, kar ...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?