|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Škampi
12.8.2008 20:49:54   
lolita_0
Jutri nameravam kupiti cele škampe, pa ne vem kako naj jih pripravim. Ali jih kuham ali pečem? Kako jih začinim in kakšno prilogo naj dam zraven? Hvala za predloge
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Škampi
12.8.2008 20:58:21   
piamaria
tale je kar odličen no, sem ga poskusla- drži!
Dober tek, naj ti ratauser posted image
http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=8570

(odgovor članu lolita_0)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Škampi
12.8.2008 21:20:15   
lolita_0
Piamaria, hvala za predloge. Zanima me še, kako se naredijo s špageti (sem jih enkrat jedla na morju)in so bili fantastični. Med špageti so bili namreč oluščeni repki in ena njami omakca, na vrhu pa trije celi pečeni škampi

(odgovor članu lolita_0)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Škampi
12.8.2008 22:45:43   
Balonchy
IZVIRNO SPOROČILO: lolita_0

Piamaria, hvala za predloge. Zanima me še, kako se naredijo s špageti (sem jih enkrat jedla na morju)in so bili fantastični. Med špageti so bili namreč oluščeni repki in ena njami omakca, na vrhu pa trije celi pečeni škampi



V večji ponvi oz. nizki posodi prepražiš drobno nasekljano čebulo (po okusu kako bučko, korenček, papriko). Ko je na polovico popraženo dodaš cele škampe in pražiš dalje. Vse skupaj malo posoliš in popopraš in zaliješ z belim vinom. Naj bo dobro prepraženo!!! Nato dodaš paradižnikovo omako (npr. Pomi) in kuhaš dalje. Dodaš še na drobno sesekljan petršilj in morda malo drobtin za zgostitev + na drobno narezan česen (česna ne pražim, da ne greni). Pred koncem še po okusu dodaš sol, poper in čisto pred koncem sladko smetano. Ko je vse skupaj narejeno, pobereš škampe ven iz omake in streseš noter na 3/4 posebej kuhane široke rezance! Rezance še malo pokuhaš v omaki in to je to! Ko serviraš na krožnike - škampe položiš na rezance!

Dober tek!!!

< Sporočilo je popravil Balonchy -- 12.8.2008 22:53:03 >

(odgovor članu lolita_0)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Škampi
13.8.2008 7:26:18   
Anonimen
A se da dobit že "oluščene" škampe ali samo cele? Bi jih jaz tud enkrat probala.

(odgovor članu Balonchy)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Škampi
13.8.2008 7:56:01   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: biba12

A se da dobit že "oluščene" škampe ali samo cele? Bi jih jaz tud enkrat probala.


Se da dobit ja,za pripravo rižot ali na praiški način.
Prava buzara s škampi:

Pripraviš:
Olivno olje,
majhno šalotko-ali čebulo,
dva stroka česna,
dva kolutka limone,
drobno nasekljan petršilj,
žlico konkaseja-paradjz mezge iz tube,
deci belega vina,
sol,poper,po želji peperončino.malo masla.krušne droptine

Na žlici olivnega olja postekleniš drobno nasekljano čebulo.V slani vodi oprane škampe vržeš v lonec na olje,mal pomešaš in dodaš žlico konkaseja in krušne droptine tolko,kot ti želiš gosto omako,nato pa vse sestavine,drobno sesekljan petršilj,pa sesekljan česen,pa limono in šnito masla,zaliješ z malo vode in pustiš kuhat najmanj pet minut.In to zato,ker bodo zamrznjeni škampi in ti se po dolgem kuhanju kar kmalu preveč razpustijo.
Špagete skuhaš po navodilih s škatle,ne preveč dolgo časa,jih odcediš in streseš direkt vlonec z buzaro,še minuto dve med mešanjem pustiš na ognju.

Še enrat opzorajam,zamrznjene škampe se kuha največ deset minut,raje majn,kot preveč,ker postane njihovo meso mokasto.

< Sporočilo je popravil neva6 -- 13.8.2008 7:57:47 >

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Škampi
13.8.2008 8:40:08   
Anonimen
Kaj narest iz škampovih repkov:



škampov karpačovrhunska, zelo preprosta hladna predjed, za katero pa potrebujemo povsem sveže škampe
  • 400 g očiščenih repkov škampov
  • 1,2 dl ekstra deviškega olivnega olja
  • 1 šopek rukole
  • 2 limoni
  • sol
  • beli poper v zrnu
  • 1 šopek peteršilja


user posted image Priprava jedi je zelo preprosta in hitra, nekoliko zamudnejše je le mariniranje.user posted image
user posted image Škamp ima značilno čvrsto, sladko in izjemno okusno meso, ki praktično ne potrebuje drugih začimb oziroma zelišč. Če pa že, potem zelo, zelo zmerno.user posted image predpriprava
■  Rukolo preberemo, operemo in do suhega odcedimo.
■  V skodelici gladko razmešamo limonin sok (gl. opombe) in olivno olje.
■  Škampove repke po potrebi natančno očistimo, potem pa jih podolžno razpolovimo. Odstranimo jim črevo, nato pa polovice s plosko stranjo noža nežno sploščimo. Zložimo jih na večji steklen krožnik.

priprava
Sploščene škampe začinimo s soljo in sveže mletim črnim poprom. Na sredo krožnika položimo šopek suhe rukole, vse skupaj pa prelijemo z omako iz limoninega soka in olivnega olja. Krožnik pokrijemo s prozorno folijo, nato pa ga za 30 do 60 minut potisnemo v hladilnik, da se škampi ohladijo in marinirajo.
serviranje
Dobro ohlajeno poslastico ponudimo z opečenimi kruhki.
nadomestek
■  Škampe lahko nadomestimo s kraljevimi kozicami.
■  Limonin sok lahko nadomestimo z limetinim, pri čemer predvideno količino zmanjšamo za slabo tretjino. Limete so namreč nekoliko bolj kisle in aromatične.

izboljšanje

Kakovostnejše olivno olje, okusnejša jed.
nasveti
■  Povsem sveži škampi imajo jasne, rožnate repe, brez temnih madežev.
■  Pri pripravi jedi s škampi običajno uporabimo le škampove repke. Zato potrebujemo za 6 porcij približno 2 kilograma rakov. Iz očiščenih trupov in glav s kleščami skuhamo škampovo osnovo, s katero lahko pripravimo odlične testenine ali rižoto.
triki
Iz limone iztisnemo več soka, če ogreto na sobno temperaturo pred ožemanjem nekajkrat povaljamo po delovni površini, pri tem pa nanjo pritiskamo z dlanjo.
pojasnila
■  Najboljši škampi prihajajo iz Kvarnerskega zaliva, kjer se številni sladkovodni izviri mešajo z morsko vodo. Središče kvarnerskih škamparjev je Klenovica.
■  Karpačo (it. Carpaccio) je klasična italijanska hladna mesna predjed iz govejega fileja. Z leti so se v svetovnih kuhinjah razvile številne okusne, tudi zelenjavno sadne različice. Tako je karpačo postal sinonim za jedi s tanko narezanimi presnimi živili.
■  Ekstra deviško olivno olje je oznaka za olivno olje, ki je bilo hladno stisnjeno (do 27° C) in vsebuje manj kot 0,8 % nasičenih maščobnih kislin.
■  Rukola je hkrati zelenjava, solata in zelišče. Mlada je nežnega, orehastega okusa, starejša pa je pikantnejša in po okusu pogosto spominja na hren ali krešo. Za to jed uporabimo izključno mlado rukolo.
različice
gl. karpačo
ideje
gl. škamp
opombe
■  Na prvi pogled se nam zdi količina limoninega soka prevelika, vendar jedi (še) nismo testirali.
■  Škamp (lat. Nephrops norvegicus) ima tudi nekaj drugih imen: globokomorski rak, globokomorski jastog, norveški rak, norveški jastog in vitki jastog.
opozorila
■  Vsi morski raki so hitro pokvarljivi, zato kupujemo in pripravljamo samo povsem sveže, najbolje še žive.
■  Delovna površina, na kateri režemo osnovno sestavino za karpačo, mora biti povsem čista; presna živila se hitro navzamejo drugih okusov. V skrajnem primeru jo obložimo z alu folijo.
zanimivosti
■  Karpačo (it. Carpaccio), hladna, presna (pred)jed, poimenovana po renesančnem beneškem slikarju, prihaja iz znamenitega beneškega lokala Harry’s Bar; gl. karpačo po beneško .
■  Med najkakovostnejša (in najdražja) hrvaška olja sodi olivno olje Sandija Chiavalona (1983) iz Vodnjana, ki je svoje etikete opremil z napisom Ex albis. V Starem Rimu so z oznako Oleum ex albis ulivis ovekovečili najkakovostnejša olivna olja iz najboljših istrskih zelenih oliv.



Ocvrti škampovi repki
Sestavine:

0,5 kg olupljenih škampovih repkov
150 g moke
1 dcl belega vina
sok polovice limone
petršilj
sol
olje za cvrtje

Priprava:

Moko, vino, limonin sok in sesekljan petršilj zamešamo v gladko maso in solimo. Škampove repke pomočimo v maso in jih ocvremo v vročem olju. Ocvrte položimo na papirnato brisačo in ponudimo še tople.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Kdaj otroku ponuditi ribe in ostalo morsko...
Poletje je tu in že nam diši morska hrana. Kdaj in kako ponuditi takšne specialitete dojenčku?
8 najboljših zdravih zajtrkov za nosečnico
Če ste brez idej, kaj bi si pripravili za zajtrk, da bi bilo zdravo in bi koristilo vam in vašemu razvijajočemu se otrok...




Dudica.
пеперутка16

Do kdaj je imel vaš otrok dudico?