|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   terapija- etologija
18.8.2008 12:02:03   
amaya
 Teti od mojega user posted image  so diagnosticirali raka na dojki. Vse skupaj je potekalo tako hitro, da se nismo mogli niti prav soočit s tem, kaj šele ona sama. V smislu: v roku tedna dni je otipala bulo, naredili so ji mamografijo ter jo operirali ako, da so ji odrezali celo dojko. Šok je nepopisen...
Sedaj je v fazi zdravljenja oz. čaka na izvide biopsije. Pričela je z branjem raznih knjig o raku itd., ampak ji ne grejo dol. Zelo rada ima živali in se najbolje počuti v njihovi družbi.

No in tu sedaj moje vprašanje: ali mi ima katera za priporočit  kakršnokoli literaturo v zvezi s terapijo z živaljo. Vem, da se ta veda imenuje etologija. Po knjižnici sem nekaj brskala, ampak žal nisem nič našla. Mogoče tudi zato, ker niti ne vem kje iskat.

Hvala za pomoč

LP

_____________________________

Zaljubljena sem v tri fante...
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: terapija- etologija
18.8.2008 14:35:48   
amaya
kaj nobena ne ve? oziroma ne pozna?

_____________________________

Zaljubljena sem v tri fante...

(odgovor članu amaya)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: terapija- etologija
18.8.2008 15:33:58   
scubadiver
žal ne poznam, teti od tvojega pa želim čim bolj uspešno okrevanje user posted image user posted image

_____________________________

28.11.07 se je rodila naša princeska Lana


(odgovor članu amaya)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: terapija- etologija
18.8.2008 15:54:09   
Anonimen
Najbrž ne bo pravi forum. Najbrž bi več o tem zasledila na forumih o živalih, ali pa vsaj tukaj na podforumu Hišni ljubljenčki. Vem, da se tam potikajo punce, ki ne hodijo na Čvek.

(odgovor članu scubadiver)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: terapija- etologija
18.8.2008 15:57:36   
zvesta
amaya, žal mi je za tvojo teto...

žal te moram popraviti, etologija je veda, ki se ukvarja z vedenjem živali... se pravi, da ni to to kar iščeš

http://sl.wikipedia.org/wiki/Etologija

Lahko pa poskušiš v knjižnici iskati pod ključnimi besedami terapija živali, hipoterapija je recimo terapija s konji.

Lahko pa me kontaktiraš na ZS in ti pomagam poiskati gradivo iz knjižnic...

< Sporočilo je popravil zvesta -- 18.8.2008 15:58:16 >

(odgovor članu scubadiver)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: terapija- etologija
18.8.2008 16:08:46   
baguSka
Evo tukaj en prispevek...

Revija Viva: Terapija z živalmi
user posted image TERAPIJA Z ŽIVALMI
Kosmati ljubljenčki lahko tudi zdravijo
Ste se kdaj, utrujeni od celodnevnega napora in stresa, po prihodu domov najprej zatekli k svojemu domačemu ljubljenčku, ki ste si ga posadili v naročje? Enakomerno božanje razvajenega kosmatinca vas je že po nekaj minutah tako sprostilo, da ste nemudoma odmislili odmerek aspirina, s katerim ste še pred nekaj minutami želeli odpraviti glavobol…
Nas lahko živali dejansko pomirijo, blažijo stres ali pa celo pripomorejo k zdravljenju?
Zgovoren dokaz za to, da božanje oziroma dotikanje živali na nas resnično deluje sproščujoče, so številne uspešne terapije, ki jih s pomočjo živali izvajajo po vsem svetu. Da pa domače živali lastnikom zdravstveno koristijo, že vrsto let nakazujejo številna nezapisana poročila in objavljeni podatki.
Terapevtske sposobnosti štirinožnih prijateljev
V eni od prvih ameriških raziskav o terapevtski sposobnosti živali so ugotovili, da obstaja pomembna povezava med lastništvom domače živali in enoletnim preživetjem bolnikov, zdravljenih zaradi koronarne srčne bolezni. Nekatere druge raziskave pa so pokazale, da lahko ljubkovanje psa ali mačka celo znižuje krvni tlak in blaži stres. Posledično se je v nekaterih bolnišnicah in oskrbnih domovih v Ameriki sčasoma razvilo veliko število terapevtskih programov, ki so vključevali družabništvo živali. Prvotni osnovni namen vključevanja izurjenih štirinožcev je bil predvsem zmanjševanje bolnikove tesnobnosti, kasneje pa so s pomočjo raziskav dokazali, da terapija z živalmi učinkovito pripomore k boljšemu počutju številnih pacientov.
Psihoterapevti denimo poročajo, da so ljudje s cerebralno paralizo, po izpostavljenosti terapevtskim živalim, bolj sposobni premikati ude ali celo začeti hoditi, kot tisti, ki tovrstne terapije niso bili deležni. V psihiatričnih ustanovah so pri posameznikih, ki se zdravijo zaradi depresije, na ta način celo izboljšali njihove medsebojne kontakte.
S pasjimi kosmatinci do večih socialnih stikov
Ena od zanimivih študij je pokazala, da skrb za živalskega ljubljenčka dejansko prispeva k pogostejšim socialnim stikom. V omenjeno raziskavo so vključili 10 starejših ljudi, ki so po več mesecev sprehajali pse v Centralnem parku v New Yorku ter le-te primerjali z ostarelimi sprehajalci brez psov. Na podlagi opazovanja so odkrili, da so se lastniki psov trikrat ali petkrat pogosteje pogovarjali z mimoidočimi sprehajalci v parku kot ostali iz njihove kontrolne skupine. Iz nekaterih kontaktov so se razvili celo prijateljski odnosi. Podoben rezultat pa so odkrili tudi pri starejših, ki so se na sprehod odpravili z otroci.
Ustreznost terapevtskih živali
Terapevtski programi z živalmi se danes najpogosteje izvajajo v psihoterapiji in pri telesni rehabilitaciji, zato ni naključje, da je najpogostejši živalski terapevt prav pes, na drugem mestu pa mu, glede na uporabnost, sledi konj (hipoterapija ali zdravljenje s konjem). V tujini pa se ponekod v terapevtske namene poslužujejo tudi mačk, zajcev, pritlikavih koz ter nekaterih glodalcev kot so to hrčki, činčile in morski prašički.
Pri vsem tem je potrebno vedeti, da ni vsaka žival primerna za terapijo. Za terapevtske namene so primerne predvsem neagresivne živali, ki se pustijo veliko božati ter na splošno uživajo ob stiku s človekom. »Mnoge od teh živali ob kontaktu s človekom izražajo posebno občutljivost in inteligenco, saj pogosto čutijo katera oseba potrebuje posebno pozornost, za katero je bolje, da jo pustijo samo ter katera je žalostna ali jezna«, zatrjuje ameriški terapevt z živalmi, Efrat Mayan.
Značilnosti terapevtskih psov in konjev
“Pri terapiji s psmi denimo ni pomembna pasma, temveč predvsem njegov karakter. Terapevtski pes mora imeti predvsem visoko toleranco in prilagodljivost na neprijetne izkušnje, zdravo telo in visok higienski standard”, je razložila Breda Kralj, lastnica in vodnica terapevtske psice Teete.
Tudi pri terapevtskem jahanju je zelo pomembna pravilna izbira konja, pri čemer moramo vedeti, da je konj, tako kot pes, čredna žival, ki živi v neki določeni hierarhiji. Posledično se ga moramo naučiti obvladovati v nadrejenem položaju, sicer imamo lahko z okoli 500 kg težko živaljo, sicer plašno in nežno, precej problemov pri obvladovanju. S terapevtskim konjem si moramo prav tako zaupati, saj pride šele po vzpostavitvi tesnejšega odnosa z njim do želenih učinkov, ki jih lahko nudi terapevtsko jahanje. Konj, ki je primeren za hipoterapijo, pa naj bi imel predvsem primeren hrbet, korak in značaj.
Zakaj prav živali
Terapevtsko moč živali uporabljajo po vsem svetu v različnih javnih zavodih in ustanovah kot so to domovi za starejše občane, samski domovi, zapori, psihiatrične ustanove, bolnice itn. Terapije z živalmi se poslužujejo predvsem zdravniki, socialni delavci in psihologi.
Za ostarele, zlasti tiste, ki trpijo zaradi socialne izolacije, nizke samopodobe ter pomanjkanja zanimanja za življenje, ima lahko kontakt z živalmi neizmeren učinek. »Živali nam nudijo brezpogojno ljubezen ter so lojalne«, pojasnjuje terapevt Mayan. »Starejši ljudje se včasih bojijo zavračanja s strani ostalih, zaradi česar se pogosto socialno izolirajo. Za razliko od soljudi pa kosmati ljubljenček nikoli ne obsoja osebe, ki ga hrani oziroma ljubkuje. Žival se prav tako nikoli ne pritožuje nad posameznikovim izgledom, neprijetnim ustnim zadahom ali morebitnim jecljajočim govorom«. Priljubljeni kosmatinci lahko služijo kot sprožilci za vzpostavljanje miru s posameznikovo preteklostjo, kar je lahko ključnega pomena za soočanje s samim seboj.
»Terapija z živalmi je primerna za otroke, ki imajo radi živali, zato so v igri z njimi dosti bolj sproščeni, hkrati pa dovzetnejši za učenje. Pri treniranju psa si denimo zvišujejo samopodobo, z božanjem se sproščajo, z metanjem žogice izboljšajo motorične sposobnosti, hkrati pa se s pomočjo živali učijo boljše komunikacije z ljudmi," pojasnjuje Kraljeva, ki terapijo izvaja s pomočjo labradorke Teete. "Psička je navajena razdajanja in igre z otroki ter na morebitne udarce in otroško drezanje,« še dodaja.
Skeptiki in zagovorniki terapije z živalmi
Kljub nekaterim vzpodbudnim ugotovitvam, do katerih so prišli s pomočjo raziskav, pa nekateri dvomijo v uspešnost terapije z živalmi, saj gre praviloma za znanstveno težko dokazljive ugotovitve. Nekateri namreč pogrešajo klinične raziskave, ki bi pokazale jasne klinične koristi. Kljub želji po večji dokazljivosti očitnega napredka klientov ob stiku z živalmi pa je izpeljava statistično močne raziskave precej težavna, saj terapevti nikoli ne delajo z denimo 30 ljudmi z identičnim zdravstvenim problemom. Na vprašanje ali je bila pri nas do sedaj izvedena kakšna raziskava o dejanski učinkovitosti terapije s psmi, vodička Teete pojasnjuje, da ne. »To ni merljivo. Pri uporabnikih se meri anksioznost oziroma strah ob prvem in strah ob zadnjem kontaktu s psom, pri čemer lahko ugotovimo kako daleč sta prišla pes in uporabnik terapevtske usluge. Sicer pa skupine uporabnikov ne moremo poenotiti, ker niti dva med njimi nimata enakih zdravstvenih težav. Otroci s cerebralno paralizo na primer psa uporabljajo za sprostitev, ki jo doživljajo ob božanju«.
Terapija z labradorko Teeto je obrodila sadove
V Sloveniji je terapevtsko zdravljenje z živalmi novost, ki se uveljavlja v zadnjih nekaj letih. Na vprašanje, koliko je v Sloveniji terapevtskih psov, vodnica Kraljeva odgovarja, da pozna le štiri. Na Sončku, zvezi društev za cerebralno paralizo Slovenije, v juliju in avgustu za otroke organizirajo tedenske tabore, od katerih se je dveh letos prvič udeležila tudi psica Teeta z vodnico Bredo. Enega izmed taborov »Počitnice na kmetiji za otroke« se je udeležilo 14 otrok, od tega 9 otrok s posebnimi potrebami. Otroci so med drugim pomagali pri skrbi za žival, se učili trenirati psa in ga vodili na sprehode. Helena Kos, vodja počitnic za otroke, pravi, da se lahko tabora udeleži kdorkoli, ki se prijavi na internetni razpis. Vodnica Kraljeva terapijo s psom priporoča predvsem otrokom z različnimi boleznimi živčevja ali fizičnimi obolenji. In kako pravzaprav poteka terapija s psom? »Pred terapijo dobim podatke o uporabnikovem zdravstvenem in psihičnem stanju ter njegovih posebnostih ter na ta način določim tip igre s psom, ki je primerna za posameznike. Moja psica obvlada 14 različnih iger«, pojasnjuje vodnica Teete. Kakšen pa je dejanski napredek pri tovrstni terapiji? »Tabora se je udeležilo cel kup otrok, ki so na začetku zaradi strahu pred psico celo bežali. Ob koncu tabora pa so celo pili iz njene sklede in ji metali žogico. Ena izmed njih je 12 - letna deklica, ki sprva zaradi hiperaktivnosti ni imela časa za ukvarjanje s psico. Kasneje se je izkazalo, da lahko s pomočjo psa, z veliko potrpljenja, v igro vključimo tudi te otroke. Podobna je bilo z 10-letnim fantkom, ki je na začetku ob stiku s psico grozno kričal. Na koncu tabora pa jo je že sam vodil na sprehod, ji prinesel vodo ter se delal, da je pes. Ob odhodu domov je želel psico odpeljati domov«, svoje izkušnje opisuje Breda. Naloga terapevtov v procesu zdravljenja s pomočjo živali je med drugim določanje pacientove anksioznosti, na podlagi česar opazujejo koliko strahu je dejansko izginilo.

Zdravljenje z jahanjem konja
V nekaterih jahalnih centrih v Sloveniji pa izvajajo tudi zdravljenje z jahanjem konja oziroma hipoterapijo, ki je primerna predvsem za ljudi z nevrološkimi gibalnimi motnjami. Terapija je menda lahko uspešna tudi pri zdravljenju različnih drugih motenj in sicer na področjih, ki posegajo v duševno zdravje, samopodobo, motnje odvisnosti, vedenjske in osebnostne motnje, učne težave itn.
»Hipoterapija je veja fizioterapije, ki invalida z jahanjem na konju aktivira tako telesno kot duhovno. Čudežno razmerje gibanja med človekom in konjem ima še veliko neraziskanih področij, pri čemer je odkrita le vodilna nitka hipoterapije, ki pa zahteva še veliko sistematskega dela, opazovanj in poiskusov«, situacijo v knjigi Hipoterapija opisuje višja fizioterapevtka Vanica Petrovič.
V naravnem zdravilišču Topolšica izvajajo hipoterapijo pri multipli sklerozi in sicer trikrat tedensko. Dobri rezultati se kažejo predvsem pri zdravljenju spastičnosti (40%), izboljšanju krvnega obtoka, treniranju ravnotežja in krepitvi mišic medeničnega dna (težave z mehurjem), saj ima prenos toplote s konja na bolnika velik vpliv. »Hipoterapija vpliva tudi na stiskanje in sproščanje mišic črevesja, krepitev mišic na rokah in nogah in na odpravo psihičnih motenj. Bolnik se ob tem zave, da si upa delati nekaj, česar si ni upal niti zdrav. To mu daje psihično oporo, občutek moči in samozavesti«, v knjigi pojasnjuje hipoterapevtka Petrovičeva.
Živali ne delajo čudežev
Kljub številnim strokovnim ugotovitvam o pozitivnih učinkih terapij z živalmi pa se moramo zavedati, da je druženje z živalmi zgolj dopolnilo k siceršnji psihoterapiji oziroma telesni rehabilitaciji in ne morebitno nadomestilo za jemanje predpisanih zdravil. Terapija, ki nam jo nudijo kosmati ljubljenčki je namenjena predvsem našemu sproščanju ter povečanju gibalnih sposobnosti, zato do nežnih in potrpežljivih štirinožcev ne smemo biti nestrpni.

(odgovor članu amaya)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: terapija- etologija
18.8.2008 18:35:21   
amaya
joj hvala....sej vidite, da nimam pojma....

vem pa da etologija govori o obnašanju živali, vendar je bila edina stvra na katero sem se obesila.....

hvala

user posted image


_____________________________

Zaljubljena sem v tri fante...

(odgovor članu baguSka)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: terapija- etologija
18.8.2008 20:36:05   
jakaracman
Mogoče lahko teti pomagaš , da se vključi v kakšno društvo bolnic obolelih z rakom na dojki.Malo pobrskaj na onkološki strani.

(odgovor članu amaya)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: terapija- etologija
18.8.2008 20:48:27   
Noseckica
klikni: Združenje

(odgovor članu jakaracman)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: terapija- etologija
18.8.2008 20:49:31   
amaya
IZVIRNO SPOROČILO: jakaracman

Mogoče lahko teti pomagaš , da se vključi v kakšno društvo bolnic obolelih z rakom na dojki.Malo pobrskaj na onkološki strani.


ja sej to verjetno s časom bo. Šokira me dejstvo, da po taki operaciji ti bolnica ne nudi nobenega psihologa. Največji šok je bil, ko so ji dali dol prevezo....Ravno v takih trenutkih bi moral biti tam nekdo usposobljen. Družina naredi ogromno, vendar včasih ti zmanjka besed in ne veš kaj rečt, nekomu, ki pa ful potrebuje pogovor.


_____________________________

Zaljubljena sem v tri fante...

(odgovor članu jakaracman)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: terapija- etologija
18.8.2008 22:13:35   
jakaracman
Ja kje pa je bila operirana, na onko je psiholog in psihiater.Nekaterim, pa kar med odstranitvijo napravijo novo dojko.Ali pa pok ončanem zdravljenju.Upam, da bo vse OK.

(odgovor članu amaya)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: terapija- etologija
18.8.2008 22:22:55   
Anonimen
oziroma ne pozna?


Literature ne, pac pa eno gospo, ki je okrevala ob konjih po mozganski kapi....

(odgovor članu amaya)
  Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: terapija- etologija
19.8.2008 8:40:31   
cukr07
IZVIRNO SPOROČILO: amaya

IZVIRNO SPOROČILO: jakaracman

Mogoče lahko teti pomagaš , da se vključi v kakšno društvo bolnic obolelih z rakom na dojki.Malo pobrskaj na onkološki strani.


ja sej to verjetno s časom bo. Šokira me dejstvo, da po taki operaciji ti bolnica ne nudi nobenega psihologa. Največji šok je bil, ko so ji dali dol prevezo....Ravno v takih trenutkih bi moral biti tam nekdo usposobljen. Družina naredi ogromno, vendar včasih ti zmanjka besed in ne veš kaj rečt, nekomu, ki pa ful potrebuje pogovor.



To pa skoraj dvomim, da ji niso nudili nobenega posveta pri  psihologu po operaciji. Moja tašča je bila ravno pred enim letom operirana in so ji prav tako odstranili celo dojko pa je imela takoj po operaciji posvet pri psihologu. Takrat so ga ponudili vsem bolnicam, je pa res da so ga ene odklonile.

(odgovor članu amaya)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: terapija- etologija
21.8.2008 15:20:23   
amaya
Verjemte mi, da nič od nič. Bolnica Izola. Mogoče zato, ker so dopusti, pa ljudje takrat ne smejo zbolet.user posted image

_____________________________

Zaljubljena sem v tri fante...

(odgovor članu cukr07)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: terapija- etologija
21.8.2008 17:32:54   
cukr07
Aja, za Izolo pa ne vem. Moja tašča je bila operirana na Onkološkem v Ljubljani.

Mogoče kaj več informacij najdeš na spletni strani Slovenskega združenja za boj proti raku na dojki:
http://www.europadonna-zdruzenje.si/

(odgovor članu amaya)
Neposredna povezava do sporočila: 15
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
photo
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?