|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   pol ure izhoda, če dojiš
4.12.2008 12:30:29   
livia
Se mi zdi, da je v zakonodaji nekaj na to temo, da če mati doji, ima pravico do polurnega odmora.
Ima kdo link do tega zakona oz. člena?
Ga katera uporablja? Kaj je treba naredit? Na kak način obvestiš delodajalca?

A je možno to izrabiti na način, da bi hodila pol ure prej domov? Ker delam 25 km stran od vrtca ni variante, da bi v pol ure prišla do tja in nazaj in še podojila.

Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: pol ure izhoda, če dojiš
4.12.2008 12:37:56   
CatJa
193. clen ZDR.

http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200242&stevilka=2006


_____________________________

Niso časi slabi, temveč človek.
John BEAUMONT

(odgovor članu livia)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: pol ure izhoda, če dojiš
4.12.2008 12:53:34   
livia
thx
vidim, da očitno to eno uro, ko jo imaš lahko frej, ti plačajo samo prispevke. Je tako?

(odgovor članu CatJa)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: pol ure izhoda, če dojiš
4.12.2008 12:55:25   
Petr_a
193. člen
(pravica doječe matere)

(1) Delavka, ki doji otroka in dela s polnim delovnim časom, ima pravico do odmora za dojenje med delovnim časom, ki traja najmanj eno uro dnevno.
(2) Pravica do nadomestila plače za čas odmora po prejšnjem odstavku se uresničuje v skladu s predpisi, ki urejajo starševski dopust.

4. Uveljavljate pravice doječe matere ali zaradi starševstva, odlomke iz Zakona o delovnih razmerjih prilagam spodaj:

IV. VARSTVO NEKATERIH KATEGORIJ DELAVCEV
2. VARSTVO DELAVCEV ZARADI NOSEČNOSTI IN STARŠEVSTVA
187. člen
(splošno)
(1) Delavci imajo zaradi nosečnosti in starševstva pravico do posebnega varstva v delovnem razmerju.
(2) V primeru spora v zvezi z uveljavljanjem posebnega varstva zaradi nosečnosti in starševstva po tem zakonu, je dokazno breme na strani delodajalca.
(3) Delodajalec mora delavcem omogočiti lažje usklajevanje družinskih in poklicnih obveznosti.

189. člen
(prepoved opravljanja del v času nosečnosti in v času dojenja)
(1) V času nosečnosti in ves čas, ko doji otroka, delavka ne sme opravljati del, ki bi lahko ogrozila njeno zdravje ali zdravje otroka zaradi izpostavljenosti dejavnikom tveganja ali delovnim pogojem, ki se določijo z izvršilnim predpisom.
(2) Če delavka v času nosečnosti in ves čas, ko doji otroka, opravlja delo, pri katerem je izpostavljena dejavnikom tveganja, postopkom in delovnim pogojem, ki se podrobneje določijo z izvršilnim predpisom, mora delodajalec sprejeti ustrezne ukrepe z začasno prilagoditvijo pogojev dela ali prilagoditvijo delovnega časa, če iz ocene tveganja izhaja nevarnost za njeno zdravje in zdravje otroka.
(3) Če delavka opravlja delo po prvem odstavku tega člena, ali delo po prejšnjem odstavku, pa se z začasno prilagoditvijo pogojev dela ali prilagoditvijo delovnega časa ni možno izogniti nevarnosti za zdravje delavke ali zdravje otroka, mora delodajalec zagotoviti delavki opravljanje drugega ustreznega dela in plačo, kot da bi opravljala svoje delo, če je to zanjo ugodnejše.
(4) Če delodajalec delavki ne zagotovi drugega ustreznega dela po prejšnjem odstavku, ji mora v času, ko je delavka iz tega razloga odsotna z dela, zagotoviti nadomestilo plače v skladu s prvim, drugim, sedmim in devetim odstavkom 137. člena tega zakona.
(5) Izvršilni predpis, v katerem se podrobneje določijo dejavniki tveganja in delovni pogoji iz prvega odstavka tega člena, ter dejavniki tveganja, postopki in delovni pogoji iz drugega odstavka tega člena, izda minister, pristojen za delo, v soglasju z ministrom, pristojnim za zdravje.

190. člen
(varstvo v času nosečnosti in starševstva v zvezi z nočnim in nadurnim delom)
(1) Delavcu, ki neguje otroka, starega do treh let, se lahko naloži opravljanje nadurnega dela ali dela ponoči samo po njegovem predhodnem pisnem soglasju.
(2) Delavka v času nosečnosti in še eno leto po porodu oziroma ves čas, ko doji otroka, ne sme opravljati nadurnega dela ali dela ponoči, če iz ocene tveganja zaradi takega dela izhaja nevarnost za njeno zdravje ali zdravje otroka.
(3) Enemu od delavcev-staršev, ki ima otroka, mlajšega od sedem let ali hudo bolnega otroka ali otroka s telesno ali duševno prizadetostjo, in ki živi sam z otrokom in skrbi za njegovo vzgojo in varstvo, se sme naložiti, da opravlja nadurno delo ali delo ponoči, samo po njegovem predhodnem pisnem soglasju.

(odgovor članu livia)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: pol ure izhoda, če dojiš
4.12.2008 12:59:22   
CatJa
IZVIRNO SPOROČILO: livia

thx
vidim, da očitno to eno uro, ko jo imaš lahko frej, ti plačajo samo prispevke. Je tako?


Ne, jaz razumem tako, da si upravicen do nadomestila place.

_____________________________

Niso časi slabi, temveč človek.
John BEAUMONT

(odgovor članu livia)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: pol ure izhoda, če dojiš
5.12.2008 21:12:54   
martita
Pripada ti najmanj ura na dan, po interpretaciji Ministrstva za delo pa lahko odmor koristiš samo med delovnim časom, ne na koncu, da bi šel prej domov. V tem primeru "priporočajo" skrajšan delavnik. Vso obrazlago pa utemeljujejo z raznimi floskulami ala "otrok pri 11m ni več odvisen od materinega mleka, je drugo hrano..." ipd.

Nadomestilo ni urejeno, saj ZDR odkazuje na drug zakon, v katerem ni niti besedice o tej pravici. Načeloma delodajalci lepo plačajo.

Torej, vzami si 2 urci (vožnja +dojenje), še najbolje, da združiš z malico in imaš 2,5 ure časa. Vrni se v službo, se poštemplaj in gas nazaj domov. Pa bo vse po črki zakona. Ja, grozljivo, vem. Očitno je bolje, da te 2 uri vmes ni, kot pa da bi šel uro prej domov. Svašta...

Aha, delodajalcu samo poveš, da bi to koristila, pediater pa ti izda potrdilo, da dojiš.

(odgovor članu CatJa)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: pol ure izhoda, če dojiš
5.12.2008 21:15:59   
Volga
Ja, to je nek "umeten" zakon, ki pa se sploh ne izvaja. Imamo ga zgolj zaradi evropske direktive, v resnici pa se ne izvaja. No, če kje katera imela odmor za dojenje med službo, bom prav vesela, če opiše, kako je to izgledalo, sicer pa se pri nas v službi s takim vprašanjem še nismo soočili. 

(odgovor članu martita)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: pol ure izhoda, če dojiš
5.12.2008 21:27:55   
martita
Vem za primere...takšne in drugačne. Eni delodajalci so bolj razumljivi in širokogledi , zato dopuščajo možnost koriščenja odmora ob koncu delovnega časa, drugi le vmes. Ne poznam primera, da odmor ne bi bil plačan. Pri tistih, ki odmor koristijo na koncu, se ob koncu meseca ročno popravijo ure na 8 ur, da zadeva štima za izplačilo plače. Tiste, ki koristijo vmes pa se itak štemplajo, ko grejo in pridejo nazaj. 

(odgovor članu Volga)
Neposredna povezava do sporočila: 8
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Smo po 35. letu res prestari za nosečnost?
Ne želite otroka po 35. letu? V redu, ampak ne recite, da ste stari! Razlogov, zakaj imeti otroke po petintridesetem, je...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
photo
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?