|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2 3   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   triki za pospravljanje itd. ob malčkih
9.11.2008 11:29:57   
ronja
Zanima me, kako vam uspe folgat gospodinjstvo ob malih otrocih? Želela bi si čim več praktičnih nasvetov, kako se da otorka vključit, da mu je zabavno, kadar se to da oz. če to obstaja - kako narediš, da da mir, ko nekaj delaš, kjer iz varnostnih razlogov ne sme prisostvovat (likanje recimo).

Ok, vem, da mora bit stanovanje prilagojeno malim otrokom (v praksi to pri nas pomeni povsod zapahi na vseh vratcih, predalih in sploh vsem, kar ni pribito skup (pa žeblji ne smejo bit razmajaniuser posted image )... pa varnostna zapirala v vtičnicah, pa vogli zaobljeni, itd...).

Tudi mi je jasno, da je treba kriterije spustit, (sem žeuser posted image ), pa da je fajn, da vsak nekaj naredi in se tega nekak držimo, ampak vseeno me zanimajo še kaki mali triki, kako se da kaj naredit skup z malim otrokom.

Moja mala namreč ni tiste sorte otrok, da bi se pridno igrala v kotu z igračkami ali da bi po 2 uri na dan spala... Tudi ni v vrtcu, zato je pač vedno zraven. Stara je 16 mesecev. In ker se napoveduje še ena, bi se rada čimbolj pripravila, kako bo to zgledalo z dvema. Pravijo sicer, da ni 2x več dela, pa da je največja razlika med 0 in 1user posted image , ampak vseeno pa je gotovo več dela tudi z 2 kot z 1. Sploh če se  spomnim Ronje, ki se je prve 4 mesece hotela ves čas nosit v rokah, sicer je jokala - v rokah pa ni, tako da niso bili neki krči, pač je hotela mamo, nimaš kaj... In ker je lahko naslednja ista... bi se rada pripravilauser posted image

Za ilustracijo, kakšne predloge bi si želela:
Torej, dokaj uspešno sem rešila problem čiste kopalnice: kadar se mala kopa, jo fliknem v bano, ona si vzame igračke in veselo čofota, vsa zadovoljna, ker jo gledam ali ji kaj govorim ali pojem in se ima fino, jaz pa lahko vmes lepo spucam celo kopalnico: umivalnik, ogledalo, dam prat perilo, pomijem po tleh v kopalnici... Ampak ne morem pa vmes počistit drugje, ker je seveda ne morem pustit same v vodi...
Tudi kuhinja in kuhanje še nekak gresta, ker zdaj tamala že precej stvari lahko sama je in vmes lahko jaz mirno obrišem mizo, pomijem posodo, jo zložim v pomivalni stroj, tudi skuham lahko kaj zraven nje, če ni preveč lačna, ker jo še kar zanima, kaj počnem in gleda iz stolčka, kako režem zelenjavo, pa jo zraven poizkuša... Sicer pa imam za hudo lakoto vedno kako zmrznjeno domačo juhico, če je sila.
Iz pomivalnega stroja mi pomaga zlagat - ona da pribor v predal, jaz jo hvalim na vse pretege in ga potem samo razporedim v pravilne predalčke, vmes pa lahko seveda pospravim ostalo posodo. Kakšno lažjo posodo mi tudi ona poda in se ji strašno fajn zdi, tako da to je že najin jutranji ritual, obe se zabavava in je super - če bi se dalo še druge stvari tako, bi bila super srečnauser posted image .
Tudi kadar prelagam perilo iz pralnega v sušilni stroj, pustim, da nekaj manjših stvari pade na tla in jih ona pobere in mi jih poda (tako dela nekaj koristnega, namesto, da mi nosi mokro perilo bogvekam in skrije v najtemnejši kot...), isto če ga obešam, mi podaja ali pa ko zlagam suho perilo, tudi pustim, da pade nekaj kosov na tla in mi jih ona potem prinese, da jih zložim (seveda sem vsakič vsa srečna in jo ful hvalim, da ji je zabavnouser posted image ). Z brisačami se da potem še igrat, predno ji zložiš, ker obožuje lezenje skozi brisačo in tako s tem tudi ni problema.

Ostane pa mi pometanje in pomivanje po tleh in razno pospravljanje stvari na svoje mesto in brisanje prahu in podobne prčkarije. Mala seveda ne ve, kje so stvari na svojem mestu in se sicer trudi in pospravlja, vendar pa je potem vedno treba pregledat, kaj je vrgla v smeti, recimouser posted image . Igračke vsak večer skupaj pospravimo v košare, to ni problem, sprotne zadeve pa so - ona bi seveda pomagala, ampak včasih ne vem, kako naj jo vključim, sploh ker je včasih treba malo hitreje vse skup pospravit... Pri pometanju mi recimo ves čas jemlje metlo - seveda ji dam malo metlico, vendar dokler imam jaz taveliko, ej ta bolj zanimiva - če ju zamenjam, se seveda spremeni tudi njena preferencauser posted image .

Ima kdo kak dober trik za pometanje in pomivanje tal, likanje, pa še kaj bi se našlo?

PS: se opravičujem, če sem dala vprašanje na napačen forum, mogoče bi moralo bit na gospodinjstvu, vendar tam tudi ni bilo takih tem in nisem vedela, kam naj dam - če je narobe, prestavite, prosim.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: triki za pospravljanje itd. ob malčkih
9.11.2008 11:40:56   
sazi
Moje mnenje je, da ti ob otroku uspe narediti kar precej. Za stvari, za katere pa sprašuješ kako, pa ti lahko povem samo, da pri nas prav veliko po tleh ne pomivamo, da ne likam vsega perila in da torej pomivanje, likanje in brisanje prahu opravim zelo na hitro kak večer, ko mali spi, saj mi vse skupaj vzame zelo malo časa. Takrat tudi kuham kakpne stvari na zalogo (goveja juha, zelenjavno mesne pite in podobno, kar potem roma v zamrzovalnik).

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: triki za pospravljanje itd. ob malčkih
9.11.2008 11:59:03   
ronja
sazi, hvala, hehe, jaz se sama sebi zdim strašno neučinkovita, sploh zdaj, ko ne smem določenih stvari delat in veliko stvari gre počasneje, ker ne morem enostavno dvignit otroka v eno roko, pa kuhat zraven - kar sicer ni bil problem, zaj pa ne smemuser posted image .
Ja, saj pri nas tudi ne likamo kaj dosti, zdaj praktično nič, ker lubiju ni treba nosit srajc v službo, so vsi bolj cotli tam, tako da nič ne izstopa v svojih majcah, ki jih seveda ne likam. sebi tako nikoli nisem nič likala, za tamalo pa tudi že nekaj časa ne. Ampak ko bo novorojenčica, ji bo treba likat vsaj plenice (za pod glavico, za na previjalko, za bruhce,... oblekic verjetno ne bo treba, ker bo januarčica in bomo verjetno vse sušili v sušilcu, ki gotovo uniči vse mogoče, tako da prav komplicirala ne bom. Ampak vseeno nekaj bo za likat.
Po tleh pomije lubi generalno 1x na teden, ko gre mala spat, ampak zdaj, ko mala sama je in špancira okoli, je to malo premalo, ker nisva ravno taka starša, da bi ji ne dovolila jest malice tudi na tleh med igro (nekaj časa pa tako nisem imela izbire, ker je nisem smela dvignit v stolček in sva vse jedli na tleh) in potem je vse temu primerno podrobtinjenouser posted image ... Sicer pa ni dosti drugače, tudi če je v stolčku, ker se praktično vsako kosilo konča tako, da se še malo igra s hrano (jaz ji pa nimam srca tega prepovedovat, ker navsezadnje tako spoznava oblike, okuse... in ji je vse skup zabavnouser posted image ) in seveda pri tem veliko hrane roma na tla, potem se pa raznosi (imamo še kužiko...) V principu bi lahko pometala po kosilu, ko je ona še v stolčku, vendar pa težko prideš okoli vseh nog, če ne odmakneš stola (tega pa z njo noter res ne smem, že tako naj je sploh ne bi dvigala...), poleg tega, ko ima tamala dovolj, se lepo dvigne in vstane na stolčku in hoče ven... tako da potem v roku pol minute raznosi vse po celem stanovanjuuser posted image .

Rada bi našla še kake trike, da bi se hkrati ukvarjala z njo in še naredila te zadeve, kot je to pri teh primerih, ki sem jih naštela. Da tamala ne bo prikrajšana, da ji bo zabavno in bo še narejeno zraven...

(odgovor članu sazi)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: triki za pospravljanje itd. ob malčkih
9.11.2008 12:03:40   
Naja30
V bistvu, Ronja, si ti meni dala nekaj pametnih predlogov! Zato hvala! user posted image  Predvsem tista s čiščenjem kopalnice, ko se oma kopa, je pametna.

Naša tamala je dosti podobna tvoji, no vsaj preden je sept. šla v vrtec je bilo pri nas isto. Se je tudi sama zaigrala, ampak ves čas sem jo morala kaj animirat. Tako da ko sem kuhala, pomivala posodo ipd. sem ji dala kuhalnico in kakšno posodo in nekaj žlic in je tudi ona imela delo. S tem se je zamotila tudi po 20-30 minut. Potem sem jo posedla za mizo in ji dala npr. plastelin ali je knjige gledala... je kar šlo.
Likanje, ja likala sem ko je ona gledala risanke. To je bilo cca kakšno uro na dan. In takrat sem izkoristla za likanje. Poleti, ker pozimi sušim v sušilcu in ni treba veliko likat. Takrat mi cunje iz lavorja podaja, da jih jaz zložim.
Kar se tiče pometanja in pomivanja po tleh, nimamo veliko površine tak da sem hitro fertik. Jo tudi zamotim s čem podobnim.
No sej, ko bolje razmišljam ugotovim, da se je pravzaprav kar zamotila s tistim, kar sem ji dala. Tudi z igračami. Tak da ni bilo tako hudo. Ali pa sem že pozabila. user posted image

Sva hkrati pisali post in bom še nekaj dodala.
Tudi jaz sem bila noseča ko je bila mala stara 1 leto in več in vem, da je naporno. Svetujem ti, pa čeprav ti je glupo, ker hočeš imet pospravljeno, da vseeno ne forsiraj in počivaj kolikor lahko. Delo bo počakalo in nihče ne bo rekel, da nisi dobra gospodinja, če ne boš imela vse tipi topi.

In še to, otrok naj se tudi sam malo zaigra. Ni treba, da je vedno in povsod vključen v tvoja opravila. Daj ji nekaj, da ji ne bo dolgčas in jo pusti nekaj časa.

< Sporočilo je popravil Naja30 -- 9.11.2008 12:06:01 >

(odgovor članu sazi)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: triki za pospravljanje itd. ob malčkih
9.11.2008 12:53:33   
ronja
hehe, pri nas bo še eno leto isto (oz. še hujše) - ker pride še ena in tačas bosta obe doma (si vrtca trenutno niti privoščit ne bi mogla z mojo bolniško, tako da nama je bila odločitev močno olajšanauser posted image - no, pa vsaj bolezni ne bo nosila novorojenčiciuser posted image , pa navezali se bosta lahko).

ja, Ronja se že dostikrat sama pridno zaigra, moram priznat  in takrat je seveda ne motim, ker sem samo srečna, da da miruser posted image , pa ker se mora itak navadit, da mami ne bo mela ves čas časa samo zanjo, da ne bo prehud šok. Tako da to je ok, vendar pa kadar jaz kaj počnem, hoče bit zraven - pride in me gleda in jemlje stvari in hoče "pomagat"... Pač je bolj tak interaktiven radoveden otrokuser posted image ... Če sem jaz tiho in nekaj prevajam na račkotu, to še gre, če se ravno igra z nečim, če pa sliši, da sem nekaj začela delat - v smislu akcije, pa je takoj zravenuser posted image .

No, kadar se zaigra, se sicer navadno z nečim, s čimer se v principu ne bi smela - recimo zadnje čase ji je največje veselje jemat rastlinam zemljo in jo raztrosit po čim večji površini - zadnjič sem ravno nekaj delala in bila vsa zadovoljna, kako se pridno sama igra, ko pa je bila zmatrana in sem jo po kosilu hotela dat spat, sem videla, da je zemlja povsod: po tleh, v njeni posteljici, na stolu, roke je mela pa kot da bi cel dan plela...user posted image ) Ja, bo treba dat še to eno bogo rastlino stran... Z igračami pa se ne zaigra, jih ignorira, razen če jo gledaš in spodbujaš in se z njo igraš, pa še takrat so to v bistvu samo knjigice, vse ostalo je skoraj nič ne zanima...

Je pa tudi res, da kadar se zaigra, probam ta čas izkoristit za druge stvari, recimo trenutno nekaj prevajam za očeta, včasih mam kako delo tako mimogrede, da se lažje varčuje za stanovanjeuser posted image , včasih naredim kako darilo, ker gremo na kak obisk ali ima kdo rojstni dan ali komu v zahvalo (recimo varuški za pazenje ali pa kaki mamici, ki mi da obleke za tamalo ali zame nosečniške...), ali pa kaj zašijem za tamalo, ali za stanovanje (itak sem že precej zadaj s temi projekti, ravno zato, ker šivanje ni tako tiho opravilo, da je ne bi zanimalo, kaj se dogajauser posted image ) je pa še premala, da bi lahko z njo v naročju šivala, ker vtika svoje rokice vsepovsod in se bojim, da bi jih tudi pod iglo od stroja... Koščki blaga so ji sicer zanimivi za nekaj časa, vendar ji je vedno najbolj zanimiv tisti, ki ga imam jaz v rokah in ga režemuser posted image ... tak da se tudi za šivanje priporočam za kak nasvet, če je tu kaka šivilja z malimi otroki!

No, glede površine tal moram priznat, da ni problem, je res mala (38m2) - bolj je problem to, da je ta površina poseljenauser posted image - vedno sta pod nogami dve živi bitjeci in še kup igrač, čevljev, copat, stolov, dek, povštrov,... kar moraš odmaknit, da vse počistiš - tako da samo pometanje ne vzame dosti, ampak vse skup pa se nabere, sploh če se nekdo razhudi vsakič, ko mu vzameš metlo iz rokuser posted image . Po navadi izkoristim kake obiske, da se igrajo s tamalo medtem, ko jaz pometem - pri nas je torej obratno: ne čistim PREDNO pridejo obiski, ampak MEDTEM, ko so tuuser posted image . Pa saj razumejouser posted image .

Medtem, ko spi, je pa težko kaj počet, ker jo hitro kaj zbudi, sploh podnevi. In ker spi v veliki sobi, je to problemuser posted image . Najina soba je tako bolj ali manj čista, ni problema, ker tja niti ne hodita dosti ne ona ne psička...

(odgovor članu Naja30)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: triki za pospravljanje itd. ob malčkih
9.11.2008 13:31:25   
Sibil_
Pošlješ atija ven z otroci in narediš kar je treba.Druge ni, no edino ko spijo.user posted image

Pri nas je podobno, s tem da imam jaz dva mala navihanca.Likam ko jih ni ali ko spijo, ko se zbudijo takoj v sekundi pospravim v omare,če ne je perilo na tleh.ZAto likam zelo zelo malo, bolj zlagam, pa še to morajo bit kje zunaj, ker mi če ne raznašajo stvari okrog.Pometamo načeloma malo, bolj sesamo, pa pač ta velik malo pomaga, ta mali malo jaha sesalec pa gre.Pomijemo ko spita, kopalnico in wc čistim ko se mož z njima igra ali kaj podobnega.Je pa res da čim je akcija so zraven, tudi če je mož v sobi in bi se igral ne pomeni nič, ker je pač tu akcija in je ne smeta zamudit.user posted image

NAčeloma pa sem zelo spustila standarde ker mi enostavno ne uspe oziroma bi pač cele dneve pucala, kar se mi pa ne da.

Bom pa spremljala nadaljno debato, mogoče še kakšen pameten nasvet pade od kje....user posted image

_____________________________

Moja dva srčka:

angelček Patrik - 13.10.2004 - 05.04.2011
Lukas - 28.02.2007

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: triki za pospravljanje itd. ob malčkih
9.11.2008 13:53:47   
taška30
IZVIRNO SPOROČILO: ronja
Ima kdo kak dober trik za pometanje in pomivanje tal, likanje, pa še kaj bi se našlo?



Če je samo tole problem, pa res ni problema.user posted image  Pometeš in pomiješ, ko otrok spi oz. ko ga nekdo pelje ven na sprehod ali ko ga ati npr. kopa v kopalnici (malo raztegnite kopanje). Likati je pa itak brezveze.user posted image
Aja, pa namesto pometanja, raje posesaj, je hitreje, otrokom ful zanimivo (razen prvih mesecev ko se mogoče kdo boji sesalca), pa še zvok jih pomirja. Ostalo si pa itak že rešila.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: triki za pospravljanje itd. ob malčkih
9.11.2008 13:54:03   
Anonimen
Pošlješ atija ven z otroci in narediš kar je treba.Druge ni, no edino ko spijo


Seveda je user posted image .
Posljes sebe ven kavo, ati pa pospravlja.

(odgovor članu Sibil_)
  Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: triki za pospravljanje itd. ob malčkih
9.11.2008 14:04:51   
lelaval
IZVIRNO SPOROČILO: ronja
Ima kdo kak dober trik za pometanje in pomivanje tal, likanje, pa še kaj bi se našlo?



Če je samo tole problem, pa res ni problema. Pometeš in pomiješ, ko otrok spi oz. ko ga nekdo pelje ven na sprehod ali ko ga ati npr. kopa v kopalnici (malo raztegnite kopanje). Likati je pa itak brezveze.
Aja, pa namesto pometanja, raje posesaj, je hitreje, otrokom ful zanimivo (razen prvih mesecev ko se mogoče kdo boji sesalca), pa še zvok jih pomirja. Ostalo si pa itak že rešila.



Se strinjam s tem, da ni potrebno likat user posted image . Jaz tudi raje posesam, kot pa pometem (pol prah posesam, pri pometanju pa se ga pol dvigne, pol pa je zopet isto).
In moram te pohvalit, da to, kar narediš, narediš ogromno. In, če ti gre zvečer hitro spat, pač takrat pomij, ali pa med popoldanskim spancem.
In ne obremenjuj se preveč s čiščenjem - meni je bolj pomemebno, da sem z otroci. Moja večja2 sta 16 mesecev razlike in sem ju popoldne in zvečer dajala iztočasno spat - zvečer sta včasih že ob 19.00 spala, vsekakor pa najkasneje ob 20.00, pa sem takrat pomivala.


_____________________________

V življenju sta nam dani 2 čaši, sladka in grenka: vsi moramo izpiti obe, življenje pa nam obe čaši toči nepredvidljivo.

(odgovor članu taška30)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: triki za pospravljanje itd. ob malčkih
9.11.2008 15:10:25   
Zanica
Stara je 16 mesecev.
kadar se mala kopa, jo fliknem v bano, ona si vzame igračke in veselo čofota, vsa zadovoljna, ker jo gledam ali ji kaj govorim ali pojem

Moja je stara 17 mesecev, in si jo ne upam pustiti v banji brez da jo držim! Ali uporabljaš ta malo banjico ali kr veliko banjo? Moja bi non stop lezla ven če kaj zanimivega vidi, pa za zaveso bi se obešala, pa odpirala vodo..... ni šans? A tvoja kar mirno sedi v banji in se igra? Mene vedno hrbet tolk boli ko jo moram držat....

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: triki za pospravljanje itd. ob malčkih
9.11.2008 18:43:39   
zinkazi
pri domačih opravilih se da otroke dobro zamotit posebej deklice, ker to rade počnejo. obstajajo likalniki za otroke. daj ji likalnik kakšne krpice naj lika. pri tej starosti ima verjetno dojenčka, naj lika njegova oblačila. pri pometanju naj ti pomaga. kupi ji omelce pa naj pometa. seveda pa ne smeš za njo popravljat, ko je prisotna, naj ostane kakšna dribtina, ali pa ji pokaži tam ,kjer si ti že pometla, da so še smeti, lahko ti pobriše prah po mizi . daj ji lonček, manjšo kuhalnico, pa naj skuha za punčko. pokaži ji kako lahko vse to natredi.  punčka je lačna, naj ima plastične posodice, še raje imajo otroci prave, pa kaj potem, če je žlička na tleh ko se igra, saj jo potem pomiješ ,počasi bo tudi sama našla kakšno zaposlitev. naj dela to, kar delaš ti, bo zelo zadovoljna. kakšno stvar pa boš podelala, ko bo z očijem na sprehodu.

(odgovor članu Zanica)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: triki za pospravljanje itd. ob malčkih
9.11.2008 19:41:00   
ircica
Naš mali je sicer strašno gospodinjski tip, zaigra pa se predvsem s stvarmi, s katerimi se igram sama. Sicer je star že dve leti, ampak naslednje rešitve uporabljam od cc. 18. meseca:

- drobtine ob hranjenju: po jedi je dobil krpo, da je pobrisal mizo, jaz sem samo malo bolje pobrisala za njim. Po tleh je nujno hotel pobirati sam (menda zaradi vrtca, ne vem). Tako da se v bistvu ni kaj dosti raznašalo, ker sva takoj po obroku družno pospravljala drobtine. Dokler je Ronja  v stolčku, imam še 2 ideji: 1. Pod stol ji razprostreš staro rjuho, ki jo lahko kasneje streseš ali opereš. 2. Mali ročni sesalec pri nas dela čudeže - premaga vse metle, če pa ga lahko uporabljam, drobtine hitreje posesam.
Mali je kar hitro sedel na pravem stolu, začuda je potem tudi manj svinjal, tako da nekih hudih idej tu nimam.

- pometanje: imamo 2 enaki metli. Seveda hoče tisto, ki jo uporabljam jaz, pač zamenjava in lahko delam naprej. Ali pa privlečem ročni sesalec.

- kuhanje: posadim ga na pult, dovolj daleč od gorilnikov, da se ne more opečt. Podaja mi začimbe, makarone, primerne sestavine, ki mi jih že prej prinese iz omar (da lahko jaz kaj sekljam). Dobi svojo kuhalnico  (zelo dolgo) in meša hrano. To si upam zdaj približno 3 mesece, tako da je tvoja morda še premajhna. Prej sem mu na tla dala vrečko z gumicami, jo je spraznil in ponovno napolnil (sem omenila, da je malo obseden s pospravljanjemuser posted image ), malo pa sem tudi prenašala jok, kuhala na najnižjem plinu, da sem med kuhanjem lahko letala z njim nAOKROG IPD.

- likanje: edino opravilo, ki ga ne upam opravljati z njim. Spat gre okrog 8, eno noč potem pač likam ob televiziji. Najbolje ob krimi serijah.

Glede na to, da je moj zaenkrat edinec, ti ne upam reči, da bo bolje, saj je tvoja situacija povsem drugačna. Upam pa si trditi, da se bo Ronjina zahtevnost po kvaliteti tvoje pozornosti sčasoma zmanjšala, njenea motorika pa izboljšala in bo marsikaj lahko delala hkrati s tabo, ne da bi moralo biti delo povsem njej prilagojeno. Mali mi komot poda vse iz pomivalnega stroja, mi pomaga pri zlaganju iz pralca, kompetentno podaja stvari za obešanje, nosi suho perilo na pravi stol za likanje... Življenje z njim zdaj je veiko lažje kot je bilo pred pol leta.  


(odgovor članu zinkazi)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: triki za pospravljanje itd. ob malčkih
9.11.2008 20:40:40   
wing
Ronja, jaz pa mislim, da ogromno postoriš zraven 16mesečnice in nosečnosti povrh. Poznam jih veliko, ki še sebe ne morejo "v red vzet", pa imajo mame ali tašče, ki jim kuhajo, perejo, pomivajo, pospravljajo. Res se nimaš kaj sekirat. To, da hčerkico animiraš pri vsakdanjih opravilih v smislu, da ti pomaga-na svoj način seveda, je največ kar lahko storiš pri njeni starosti in pravzaprav velik uspeh in sad določenih prizadevanj, ki se tičejo vzgoje. Čestitam!user posted image user posted image

Ne pride mi na pamet, kaj bi še lahko storila ali kako nafintirala malo, da bi se zamotila, medtem pa bi ti še kaj naredila. Pri nas je tako, da je mala (11m)ves čas z mano, ko kaj delam.....ko kuham se igra na tleh, se pogovarjava, včasih jo dvignem, da mi pomaga kaj zmešat, ji dam kakšno posodo, kuhalnico...narihtam muziko, pa pleše(va), je pa take sorte, da pride pogosto dan, ko se lahko sama igra tudi kakšno uro. Ali pa tak dan, ko se mi obeša na noge in ne morem naredit prav nič. In takrat se sprašujem isto kot ti. Pa vseeno imamo vsak dan skuhano kosilo, oprane obleke in stanovanje okvirno ima izgled stanovanjauser posted image user posted image user posted image  To je pa tudi nekaj, a ne?

V glavnem, spusti kriterije, super obvladaš!!!!user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: triki za pospravljanje itd. ob malčkih
9.11.2008 21:31:47   
pokica_
Uffff, ko bi se vse mamice tako znajdle kot se ti, bi vsi imeli čisto stanovanje! user posted image  Nič se ne sekiraj, kako pospravit še ostalo, ko bo mož zamotil in se igral z tamalo, boš postorila še ostalo. Ampak full se mi dopade način, kako tamalo vključuješ v delo, pohvala! user posted image

Če bo meni uspevalo kdaj tako postorit vse, kot tebi ob malem otroku, bom super super vesela in zadovoljna. user posted image



_____________________________

Pa smo dočakali najino največjo srečo...sinka Aneja

(odgovor članu wing)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: triki za pospravljanje itd. ob malčkih
9.11.2008 21:38:36   
tweed
Z otrokom, ki še ni dopolnil 1 leto ni mogoče pričakovati, da bi kaj veliko naredil. Ko imaš pa dva (najini sta trenutno 2,5 in 10 mesecev) pa, ko si sam, ni mogoče narediti skoraj nič. Medtem ko kuhaš, mora biti tamala v stajici, tavelika pa mora imeti risanko ali pa pomaga, vendar če tavelika pomaga, se že tamala oglasi, da bi ona tudi...

Sem pa enako uspel narediti vse, ko sva imela še samo eno (od 14-16 meseca sva bila sama), tako da sem likal zvečer in ponoči, sesal in pomival pa, ko je bila žena doma (saj se Neli še danes boji sesalnika user posted image ).

Drugače pa zinkazi, tudi fantki pri starših, ki nimajo občutka, da bodo vzgojili mevžo, enako dobro uporabljajo likalnike in kuhinje za otroke... Tudi svojo metlo že ima, ampak hoče taveliko... Torej je zelo dobra ideja dve enaki metli...


_____________________________

Vsak dogodek je pozitiven iz določene perspektive.
Neli se je to poletje naučila plavat brez rokavčkov...
Rea pa se potopi pod vodo in vstane z nasmeškom...

(odgovor članu wing)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: triki za pospravljanje itd. ob malčkih
9.11.2008 21:41:26   
sazi
ircica ti je dala kar nekaj dobrih nasvetov.
Pri nas z raznašanjem dribtin in podobnega res nikoli ni bil problem, ker malo noče pacat in je treba vsako stvar z mize sproti spucat, ker drugače sploh noče nadaljevat s hranjenjem. Sicer bi mu pustila, da bi kake piškote jedel kjerkoli, pa med obroki, za katere se že itak borimo, itak ne pije ničesar (je včasih pojedel kak piškot, amapk tako redko in tako malo, da ni bilo problem takoj pobrisat). Ročni sesalec se mi zdi kar fajn ideja.
Tudi mi pričakujemo 2. dojenčka in še nisem razmišljala, kako bo potem z likanjem. Ampak glede na to, da sem tudi pri 1. nehala likat plenice in vse ostalo pri manj kot dopolnjenem mesecu dni, tudi zdaj ne nameravam kaj dosti likat - sploh, ker bo zdaj tudi pri nas na vrsti sušilec.

Kar se sesanja drobtin tiče pa še to - naš mali zelo rad sesa. Mu dam tavelik sesalec, naštimam na minimum, dam na cev "majhno krtačo" - taka je njegova želja (mislim, da je to tista za oblazinjeno pohištvo) in potem sesa. POvsod prav išče majhne smetke z največjim veseljem pa išče mamine lase in jih posesa. Medtem jaz lahko naredim še kaj drugega. Je pa res, da je naš mali starejši od Ronje, ampak to počnemo že zelo dolgo. Od kdaj, pa pojma nimam.

ona še v stolčku, vendar pa težko prideš okoli vseh nog, če ne
IZVIRNO SPOROČILO: Zanica

Stara je 16 mesecev.
kadar se mala kopa, jo fliknem v bano, ona si vzame igračke in veselo čofota, vsa zadovoljna, ker jo gledam ali ji kaj govorim ali pojem

Moja je stara 17 mesecev, in si jo ne upam pustiti v banji brez da jo držim! Ali uporabljaš ta malo banjico ali kr veliko banjo? Moja bi non stop lezla ven če kaj zanimivega vidi, pa za zaveso bi se obešala, pa odpirala vodo..... ni šans? A tvoja kar mirno sedi v banji in se igra? Mene vedno hrbet tolk boli ko jo moram držat....


Jaz sem malega držala v mali banji samo dokler ni samostojno sedel, potem pa ne več. V veliki banji ga nisem držala nikoli. Ko je vstajal, sem mu dopovedovala, da ne sme, ker drsi in kaj kmalu je dojel. Nekajkrat mu je spodrsnilo, mapak sem ga ujela, potem je pa ugotovil, da to ni najbolj varno in se zdaj lepo sede igra. Imamo tudi zaveso na banji, ampak jo umaknem toliko, da je ne doseže.
V banji ni ravno, da mirno sedi in se igra, odpira vodo, vstane, pa ga opozorim, da naj bo previden in se usede nazaj. Sem ves čas zraven (ali pa mož) ampak držat ga pa ni treba.

(odgovor članu Zanica)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: triki za pospravljanje itd. ob malčkih
9.11.2008 22:17:22   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Naja30

Svetujem ti, pa čeprav ti je glupo, ker hočeš imet pospravljeno, da vseeno ne forsiraj in počivaj kolikor lahko. Delo bo počakalo in nihče ne bo rekel, da nisi dobra gospodinja, če ne boš imela vse tipi topi.

In še to, otrok naj se tudi sam malo zaigra. Ni treba, da je vedno in povsod vključen v tvoja opravila. Daj ji nekaj, da ji ne bo dolgčas in jo pusti nekaj časa.



pod tole se pa jst podpišemuser posted image

bit noseča, služba, mali otrok...že vsako posebej je naporno, vse skp ja nad napornouser posted image tko da gospodinjstvo je na stranjski tir potisnjeno...sej ne živimo glih v svinjaku, ampak mi niti slučajno ne pade na pamet, da bi se obremenjevalauser posted image

in naša se najbolj zamoti, če ji na majco in po rokah nalepim salotejpuser posted image kar ne more se načudit, kaj je zdaj to za en šment, več kot pol ure ne vem zanjo....pol pa lepilo na salotejpu popustiuser posted image

(odgovor članu Naja30)
  Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: triki za pospravljanje itd. ob malčkih
9.11.2008 22:38:17   
zinkazi
tweed, se čisto strinjam, moje mnenje je, da so avtomobilčki in žoga tudi za punce in metla in dojenčki tudi za fante, sem pa v vrtcu ugotivila, da male deklice raje pobrišejo mizo, med tem, ko gredo fantki po avto, pomagajo pa radi oboji.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: triki za pospravljanje itd. ob malčkih
10.11.2008 4:48:49   
Kerensa*
IZVIRNO SPOROČILO: Mič II
Pošlješ atija ven z otroci in narediš kar je treba.Druge ni, no edino ko spijo

Seveda je user posted image . Posljes sebe ven kavo, ati pa pospravlja.

Podpiiis user posted image ... pri nas funkcionira edino to.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: triki za pospravljanje itd. ob malčkih
10.11.2008 10:03:15   
Mesečnica
IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Ampak ko bo novorojenčica, ji bo treba likat vsaj plenice (za pod glavico, za na previjalko, za bruhce,... oblekic verjetno ne bo treba, ker bo januarčica in bomo verjetno vse sušili v sušilcu, ki gotovo uniči vse mogoče, tako da prav komplicirala ne bom. Ampak vseeno nekaj bo za likat.



Ah, jaz se na tvojem mestu ne bi obremenjevala z likanjem. Pri našem prvem user posted image sem na začetku likala vse oblekice tam nekje do njegovih 2 mesecev, tetra plenice pa do pol leta, pa sem kasneje ugotovila, da sem verjetno pretiravala ... moje kolegice niso toliko likale, pa so bili otroci ravno tako zdravi user posted image user posted image user posted image

Zdaj imamo drugega user posted image , s prvim sta narazen samo 16 mesecev, oba imam doma in niti pod razno nimam časa in energije, da bi še likala, pa četudi samo tetra plenice. Zato že od prihoda iz porodnišnice tetra plenice samo operem na najvišji temperaturi, posušim na zraku (sušilca nimam) in zložim. Sem si rekla, da bom likala le, če se bo to pokazalo kot nujno potrebno, pa v teh 6 tednih, kar sva doma, ni bilo nobenega problema user posted image user posted image user posted image , mali se je samo takoj po prihodu iz porodnišnice od bratca nalezel nahoda, ampak se je res hitro pozdravil (ob pomoči baby vac-a user posted image user posted image user posted image ), od takrat pa je zdrav kot dren user posted image .

Drugače pa ti nimam kaj svetovati, ker imaš res super načine, kako zamotiti otročka user posted image user posted image user posted image .

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: triki za pospravljanje itd. ob malčkih
10.11.2008 10:04:46   
ronja
user posted image user posted image zanaca, Ronja obožuje vodo in je popolnoma suverena not - niti pod razno vse ne bo pustila držat - in to že nekaj mesecev, odkar lepo sedi v bistvu, nama poriva roke stran - lahko se igraš  z njo, da bi jo pa držal - jok, brateuser posted image ... Uporabljam malo banjico, gre manj vode, je treba gledat, kakšen svet bomo pustili tem našim čižotom. Tamalo banjico dam v taveliko bano, s tušem natočim not vodo, medtem laho prinesem vse perilo v kopalnico, potem fliknem otroka not in lahko mirno vse postorim po kopalnici. Zavese mi nimamo - ven, ne more zlest, ker je banjica v taveliki bani, sicer probava zlest iz banjice, pa gre hitro nazaj not, ker je tam voda, zunaj pa neuser posted image . Vodo prižiga ja, pa ji jo pustim, da jo malo gleda pa se čudi in potem jo ugasnem, saj to pa res ni nič takega - en gib, pa je zrihtano.
Včasih se pa tudi skupaj kopava v taveliki bani.

zinkazi, žal se moja mala s punčkami, medvedki in podobno kramo sploh noče igrat. Samo knjigice, pa koš in žoga. ja, je res tipična deklicauser posted image . Kaj 16mesečni malčki res že likajo cotke in se igrajo s punčkami?user posted image user posted image . No, moja mala niti pod razno. Punčki da sem pa tja lupčka, ampak to je vse, potem pa punčka leti na košuser posted image . Ja, pometa z veseljem - ampak navadno kup razbrska - pač tam je največ smeti, saj ma logiko... Da bi pa karkoli kuhala za punčko ali kaj podobnega, to pa še ne... Mogoče čez par let, ne vem, zaenkrat jo prav nonšalantno odmaršira, če se hočemo kaj takega igrat z njo. Se mi zdi, d a je še premajhna. Kaj drugi res že pri dobrem letu to počnejo?

ircica, ja, tudi tamala pobriše mizico na svojem stolčku, to obožuje. Ampak v mislih sem imela tisto štalo, ki je pod in okoli njenega stolčka za hranjenjeuser posted image . Ja, res je, da sem sama kriva, ker ji pustim jest sami, ampak to se mi zdi prav in tega ne bi spreminjala.

< Sporočilo je popravil ronja -- 10.11.2008 10:19:12 >

(odgovor članu Sibil_)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: triki za pospravljanje itd. ob malčkih
10.11.2008 10:04:58   
Mesečnica
Aja, likalnika nisem prižgala že kakšne tri mesece user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Mesečnica)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: triki za pospravljanje itd. ob malčkih
10.11.2008 10:07:32   
ronja
user posted image user posted image
Pošlješ atija ven z otroci in narediš kar je treba.Druge ni, no edino ko spijo

hehe, ja, ta trik poznamouser posted image , pa mičin obrnjeni tudiuser posted image . Pa še enega, da dama tamalo babici, teti, varuški - ali jo tja peljeva ali jih pošljeva ven ali pa se samo igrajo v sosednji sobi, pa midva medtem malo pospraviva - ampak navadno takrat delava večje stvari - recimo postavljava pohištvouser posted image

Ampak smo radi skup, pa sem mislila, da gotovo obstaja kak trik, ki združuje otroka in metlouser posted image Predvsem, kar je včasih malo "urgentno" - recimo, če raznosi zemljo od rož, če je ne pometem takoj, bo ta zemlja nalepljena povsod, predno pride oči iz službe, pa bo 5x več dela (jaz si ga hočem pa seveda zmanjšat)
Pa saj samohranilkam tudi nakak rata, ne? Ali jim mame ven vozijo otroke (no, ja, verjetno pa res ni veliko samohranilk nosečih z 2.user posted image user posted image )

Pa res je tudi, da mi je škoda tiste ure, ko spi za pucanje, ker takrat lahko kaj boljšega naredim (kaj, pri čemer rabim glavo...), gospodinjstvo si pa prihranim za takrat, ko se moram zraven še igrauser posted image t (malo pa zato, ker se čez dan res za vsako figo zbudi, pa zdaj niti nočem več tvegatuser posted image )

ta mali malo jaha sesalec pa gre.

hehe, to mi je tudi znanouser posted image , se obnese. Samo trenutno ne smem vlečt sesalca vsega založenega iz omare (tam ma lubi svoj "red"user posted image in mu pustim, naj ma, kakor hoče), ker je malo pretežek, jaz mam pa prepoved dvigovanja česarkoli (mava še enega "starejših modelov", kjer je "super silent technology" ena mala penica, heheuser posted image ) lelaval, meni se zdi, da najin sesalec več prahu dvigne kot metlauser posted image No, sicer nimam nič proti sesanju, samo zdaj res ne pride v poštev zame (sesa pa lubi).

.Je pa res da čim je akcija so zraven, tudi če je mož v sobi in bi se igral ne pomeni nič, ker je pač tu akcija in je ne smeta zamudit

e, točno o tem govorimuser posted image Probaj pucat kopalnico medtem, ko se kopa - super gre, boš videla!

Za likanje: saj pravim, zdaj ni problem, ampak ko bo novorojenčica, pa bom morala kaj polikat, ni druge... Zdaj ne likam ničuser posted image - no, razen blaga, kadar šivam...

če ti gre zvečer hitro spat, pač takrat pomij, ali pa med popoldanskim spancem.

ne greuser posted image Ona hodi spat po 21 uri, po navadi ne pred 21:30, se pa tudi zgodi, da šele ob 22h. Zbudi se sama od sebe ob 6h in je vsa naspana in zadovoljna. Je zdrava in živahna in nič crknjena ali sitna zvečer - samo zaspat pa še ne more... Je pač po mamici, jaz tudi bolj malo spim... Ampak po 22ti pa tudi ne moreva več ne vem kaj naredit (malo zaradi hrupa, malo zato, ker mava vedno še kaj drugega za počet (poleg gospodinjstva), malo pa zato, ker mala spi...

In ne obremenjuj se preveč s čiščenjem - meni je bolj pomemebno, da sem z otroci.

ja, se strinjam, ravno zato pa sprašujem za ideje, kako zadeve združit. ker ne bi rada male prikrajšala, hkrati pa bo ob novorojenčici treba malo pazit na čistočo, pa še pozimi bo, ko se več nanosi not (sploh če imaš psičko)... Namreč ko bosta dve, bo verjetno treba več napora za enako čisto, pa manj časa...

Saj nisem nek hud picajzel, kot se mogoče sliši - če bi videli naše stanovanje, bi vedeli, da ne lažemuser posted image Povsod, kamor pridem, majo precej bolj spucanouser posted image . Ampak kot bi rekla gina, pri nas se skoz nekaj dogaja

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: triki za pospravljanje itd. ob malčkih
10.11.2008 10:08:44   
Mišni
Ma pri nas ni bilo šanse, da bi kaj naredila, ko je bilo dete budno. Saj skoraj še sedaj ne, pa je že 6 in pol staro.

_____________________________

Velika rit je velika stvar.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: triki za pospravljanje itd. ob malčkih
10.11.2008 10:33:17   
ronja
ircica, oprosti, še nadaljevanje:
dobra ideja z metlami, bom poizkusila z dvema. Idejo z rjuho sem že uporabljala, ko nisem še čisto nič dvigovala tamale in sva tako jedli na tleh, se je dobro obneslo. Sem že razmišljala, da bi jo dala tudi pod njen stolček, čeprav se malo izogibam dvigovanju stolov, ker me potem svinjsko boli buši (tak da se rajši pregrešim tako, da dvigam tamalouser posted image , je več koristi) Bo pa vsekakor prišlo v poštev, ko bom rodila in bom smela vse dvigovat kot prej.
A praviš, da se ročni sesalec splača? Sem že razmišljala, če to dela, super! Potem bom pa kar pisala dedku Mrazu!

Kuhanje pri nas še kar gre - jo dam v stolček in skupaj reževa zelenjavo (no, jaz režem, ona pa probavauser posted image ), na pultu pa ne bi mogla sedet, ker bi mi dol padla- mamo bolj malo stanovanjce z malo kuhinjico in pult ni tako velik, da bi lahko bila sploh kolikorkoli stran od gorilnikov...
hehe, ideja z gumicami bi se pri nas končala v fazi 1 - bi jo spraznilauser posted image . Na splošno je bolj destruktor kot konstruktor zaenkratuser posted image .

hehe, jaz bom likala ob radiu, tvja nimamouser posted image .

(odgovor članu ircica)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2 3   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2 3   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Vaginalne okužbe je treba zdraviti
Najpogosteje vaginalne okužbe povzročajo glivice. Če okužb ne zdravimo, imajo lahko negativne posledice na plodnost in n...
Nosečniška zgodba: Zakomplicirano do konca
Po perfektni nuhalni svetlini se odločim, da grem še na zadnjo vožnjo z motorjem. Končala se je veliko prej, kot sem nač...
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
5 glavnih nalog vsake družine
Katere so tiste glavne naloge, ki jih mora opraviti zdrava družina? Pa ni važno, ali gre za tradicionalno družino, samoh...
TOP ponudba počitnic za družine
Kam se boste odpravili letos poleti? Za vas smo zbrali nekaj TOP predlogov, kako ustvariti nepozabne spomine.




Vrtec.
пеперутка16

Hodi/jo vaš/i otrok/ci v vrtec? V kateri?