|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Olivno olje
13.7.2006 12:09:53   
Shanti
Moji miški bom poičasi začela kuhati kot za nas. Pri nas uporabljamo olivno olje predvsem za solate, ker sem nekje slišala, da ga ne smeš pregrevati in da je to celo škodljivo.user posted image Ali kdo ve kaj več o tem??


Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Olivno olje
13.7.2006 12:19:01   
ZARA
http://www.oljcno-olje.com
 
 
Oljčno olje je podobno materinemu mleku.
Kakovost oljčnega olja
Pridelovalci, trgovci in kupci kakovostnega oljčnega olja so težko pričakovali novi pravilnik o oljčnem olju, ki ga je konec aprila izdalo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (Ur. list RS, š#. 30, 28. april 1999).
S pravilnikom je tržni inšpekciji ponujeno dokaj natančno orodje za nadzor kakovosti in pristnosti oljčnega olja. Zaradi visoke cene oljčnega olja - v primerjavi s preostalimi jedilnimi olji -je v trgovanju z oljčnim oljem navzoče potvarjanje oljčnega olja (dodajanje cenejših olj k oljčnim oljem, mešanje oljčnih olj z olji iz oljčnih tropin, dodatki ...). Prav zato je ugotavljanje pristnosti zelo pomembno merilo pri trgovanju z oljčnimi olji. Slovenski pravilnik o oljčnem olju je usklajen z evropskim normativom 2568/91, ki opredeljuje kriterije za razvrščanje in ugotavljanje kakovosti in pristnosti oljčnih olj.
user posted image Oljčna olja se razvrščajo v štiri kategorije in sedem pod kategorij, kar omogoča potrošniku kar široko paleto kakovostnega izbora. V najvišji kakovostni razred se uvrščajo ekstra deviška oljčna olja. Oljčno olje je edino iz plodu iztisnjeno olje, ki ga lahko užijemo v deviški obliki (v taki, kot nam ga ponuja narava).
Ekstra deviška oljčna olja so v prometu z olji edinstven primer, kjer je poleg kemijske analize zahtevana tudi senzorična ocena olja (podobno kot to velja pri vinih). Senzorično ocenjevanje poteka po predpisani metodi, ki je navedena v prilogi slovenskega pravilnika o oljčnem olju. Omejuje se na razvrščanje deviškega oljčnega olja po številčni lestvici dražljajev, kot jih oceni skupina izbranih pokuševalcev (degustatorjev). Priporoča se, da pri degustaciji sodeluje od osem do dvanajst pokuševalcev.
Dandanes so cenjena oljčna olja z bogatimi aromami sadežev, oljčna olja po vonju in okusu spominjajo na zdrave in sveže zrele plodove oljk, jabolk, svežih mandljev, artičok, paradižnikov in sveže pokošeno travo. Širok spekter prijetne arome imajo lahko olja, ki so pridobljena iz zdravih, v optimalni zrelosti obranih in popolnoma nepoškodovanih plodov. Potrošnik lahko izbira med različnimi aromami ekstra deviških oljčnih olj: izmed takih blagega vonja in sladkega okusa do pikantnih olj. Pikantna olja so cenjena zaradi visokih vsebnosti bifenolnih substanc, ki v našem telesu preprečujejo oksidacijske procese. Žal številni potrošniki žarkost olja zamenjujejo za pikantnost in celo tipičnost oljčnega olja. Oljčno olje sveže arome je cenjeno predvsem zato, ker povezovanje različnih arom ponuja neverjetne kulinarične užitke, ki jih z blagimi, po navadi že starimi olji vendarle ne moremo dosegati. Sladkobna olja so v večini primerov pridelana iz že preveč zrelih plodov, v redkih primerih je to značilnost sorte.
Rafinirana olja pri postopku rafinacije izgubijo skoraj vse snovi, ki so bile v plodu pred predelavo (različni vitamini, bifenoli, aromatične substance), zato po kakovosti niso primerljiva z dobrimi ekstra deviškimi olji. Rafinirajo se tista deviška olja, ki zaradi neustreznega skladiščenja, slabe kakovosti plodov in staranja niso primerna za prehrano.
user posted image Mogoče je za potrošnike nekoliko zavajajoče imenovanje kategorije oljčno olje. Ker razmerje olj ni opredeljeno, je to v večini primerov predvsem rafinirano oljčno olje z nekaj dodane svežine deviškega oljčnega olja.
Olje iz oljčnih tropin je olje, s topili pridobljeno iz oljčnih tropin. Na kakovost oljčnega olja vplivajo številni dejavniki (klima, sestava tal, lega, agrotehnika, sorta, shranjevanje plodov, primerna dozorelost plodov, način obiranja, predelava plodov in shranjevanje olja).
Pri naštetih dejavnikih ima predelava pomembno vlogo, ker lahko z neprimerno predelavo uničimo večji del tistih sestavin, ki so pomembna za zdravo in prijetno živilo.
Hladno iztiskana olja so olja, kjer temperature pri vseh fazah predelave ne presegajo indikativne temperature človeškega telesa, ki naj bi bila mejna temperatura, pri kateri še ni sprememb biološko aktivnih snovi (vitaminov, bifenolov). Vsa dodana voda, ki je pri predelavi potrebna, ne sme presegati 30 stopinj Celzija. Iz zdravih in nepoškodovanih plodov na tak način predelana olja vsebujejo celo paleto biološko dejavnih sestavin, ki dajejo olju tudi prijetno aromo po svežem sadežu. Zaradi večje vsebnosti antioksidantov so taka olja dlje časa obstojna.
Z višanjem temperature v fazah iztiskanja (predelave) se olje hitro siromaši s količino zdravju koristnih sestavin in postaja počasi brez vonja in okusa, pozneje pa postane tudi žarko.
Pogosto uporabljamo izraz "hladno stiskano"; ni nujno, da so vsa "hladno stiskana olja" tudi kakovostna. Iz poškodovanih, preveč zrelih plodov tudi s hladnim stiskanjem ne moremo pridobiti vitaminov in bifenolov.
Oljčno olje vsebuje - tako kot preostala olja - triglicerole in v manjših količinah (od 0,5 do 1,0 %), t. i. negliceridne sestavine, ki sestavIjajo široko paleto raznovrstnih sestavin. Prav po teh sestavinah se to olje razlikuje od drugih. Zelo pomembne sestavine oljčnega olja so v maščobah topne oblike vitaminov A, D, E, K in visoke vsebnosti biofenolnih sestavin, ki jih včasih poimenujejo kar polifenoli (v novejšem času biofenoli). Biofenoli so izjemno pomembni, ker preprečujejo oksidacijske procese tako v olju kot v človeškem organizmu.
Prav zato ima oljčno olje pomembno vlogo pri zdravem prehranjevanju, saj je dokazano, da omogoča zmanjšanje količine redkega holesterola (LDL, slabega) in hkrati ne spreminja količin gostega holesterola (HDL, dobrega).
user posted image Prednost oljčnega olja je tudi v njegovi triglicerolni sestavi, saj vsebuje zelo visok delež enkratnenasičene oleinske kisline (do 82 %) - v primerjavi s koruznimi, sojinimi in sončničnimi olji, ki vsebujejo od 20 do 35 % oleinske kisline in večji delež večkratnenasičenihkislin. Znano je, da je stabilnost olj i višjim deležem oleinske kisline veliko večja od večkratnenasičenih kislin, zato so začeli pridelovanje sončničnega olja z visoko vsebnostjo oleinske kisline, ki pa ne vsebuje preostalih sestavin, ki vplivajo na zdravo prehranjevanje. Prav zaradi visoke vsebnosti oleinske kisline ga priporočamo tudi za cvrtje. Je eno izmed redkih olj, ki,ga lahko uporabljamo kar več ur pri temperaturi 200 stopinj Celzija brez opaznih fizikalno kemijskih sprememb (druga olja so uporabna do približno 170 stopinj Celzija).
Oljčno olje je zelo lahko prebavljivo, zbuja izločanje želodčnih sokov, izločanje žolča in omogoča boljšo vsrkavanje vitaminov, predvsem vitamina E. Oljčno olje vsebuje poleg oleinske kisline tudi večkratnenasičene kisline v takem razmerju, ki je zelo podobno materinemu mleku, zato ga uporabljajo tudi v prehrani dojenčkov.
 
Vir: MON
 
lp

_____________________________

This will take some time depending on
your operating sistem and hardware.
(plačano oglasno sporočilo).

(odgovor članu Shanti)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Olivno olje
13.7.2006 12:24:01   
anitaz
Mi uporabljamo samo oljčno oz. olivno olje. 

ZARA-ne da se mi brat-a ga res ne smeš segrevat user posted image  Ker jaz tudi cvrem v njem user posted image

(odgovor članu Shanti)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Olivno olje
13.7.2006 12:26:35   
Anonimen
JS GA GLIH SAM ZA KUHAT UPORABLJAm, k mi je na solati bljak! zaenkrat smo še vsi živi user posted image

(odgovor članu anitaz)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Olivno olje
13.7.2006 12:48:49   
April
Mi drugega olja doma sploh nimamo. Uporabljam ga pa za vse, kjer se rabi maščoba. Tudi na visokih temperaturah, maslo na primer postane pa z gretjem škodljivo.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Olivno olje
13.7.2006 12:55:08   
ZARA
Prav zaradi visoke vsebnosti oleinske kisline ga priporočamo tudi za cvrtje. Je eno izmed redkih olj, ki,ga lahko uporabljamo kar več ur pri temperaturi 200 stopinj Celzija brez opaznih fizikalno kemijskih sprememb (druga olja so uporabna do približno 170 stopinj Celzija).
Oljčno olje je zelo lahko prebavljivo, zbuja izločanje želodčnih sokov, izločanje žolča in omogoča boljšo vsrkavanje vitaminov, predvsem vitamina E. Oljčno olje vsebuje poleg oleinske kisline tudi večkratnenasičene kisline v takem razmerju, ki je zelo podobno materinemu mleku, zato ga uporabljajo tudi v prehrani dojenčkov.


Posebej za anitaz, ker se ji ne ljubi brat user posted image  A bi še kej, draga? Muzičku želju?

Shanti,  ti pa spremeni spol, al pa znak nad avatarjem user posted image

lp

 

_____________________________

This will take some time depending on
your operating sistem and hardware.
(plačano oglasno sporočilo).

(odgovor članu anitaz)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Olivno olje
13.7.2006 13:09:50   
anitaz
IZVIRNO SPOROČILO: ZARA

Prav zaradi visoke vsebnosti oleinske kisline ga priporočamo tudi za cvrtje. Je eno izmed redkih olj, ki,ga lahko uporabljamo kar več ur pri temperaturi 200 stopinj Celzija brez opaznih fizikalno kemijskih sprememb (druga olja so uporabna do približno 170 stopinj Celzija).
Oljčno olje je zelo lahko prebavljivo, zbuja izločanje želodčnih sokov, izločanje žolča in omogoča boljšo vsrkavanje vitaminov, predvsem vitamina E. Oljčno olje vsebuje poleg oleinske kisline tudi večkratnenasičene kisline v takem razmerju, ki je zelo podobno materinemu mleku, zato ga uporabljajo tudi v prehrani dojenčkov.


Posebej za anitaz, ker se ji ne ljubi brat user posted image  A bi še kej, draga? Muzičku želju?



Uuuuu ZARA-tenk ju veri mač!!!!! user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu ZARA)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Olivno olje
13.7.2006 13:31:58   
cebelicamaja
IZVIRNO SPOROČILO: ZARA

Prav zaradi visoke vsebnosti oleinske kisline ga priporočamo tudi za cvrtje. Je eno izmed redkih olj, ki,ga lahko uporabljamo kar več ur pri temperaturi 200 stopinj Celzija brez opaznih fizikalno kemijskih sprememb (druga olja so uporabna do približno 170 stopinj Celzija).
Oljčno olje je zelo lahko prebavljivo, zbuja izločanje želodčnih sokov, izločanje žolča in omogoča boljšo vsrkavanje vitaminov, predvsem vitamina E. Oljčno olje vsebuje poleg oleinske kisline tudi večkratnenasičene kisline v takem razmerju, ki je zelo podobno materinemu mleku, zato ga uporabljajo tudi v prehrani dojenčkov.



 


mene pa tukaj nekaj moti. to kar si skopirala se po mojem navezuje na sončnično olje. vsaj prvi odstvaek. sem šla že nekajkrat brat, pa mi je zmeraj manj jasno. najprej napišejo, da ima sončnično olje 20-35% oleinske kisline, potem pa napišejo, da so prav zaradi visoke vsebovanosti te kisline začeli za cvretje začeli izdelovati sončnično olje, čeprav nima drugih koristnih snovi.

no, pa ne glede na napisano. meni se zdi (vsaj slišala sem že), da je oljčno olje eno izmed najbolj občutljivih na toploto, oziroma celo svetlobo. zelo hitro razpade na zdravju zelo škodljive snovi (ki jih drugače dobimo v telo s kakšnim cvretjem na svinjski masti). sem pa popolni laik in pišem samo to, kar sem nekoč nekje slišala. mi ga za toplotne obdelave ne uporabljamo.

lp, maja


_____________________________

Mi trije smo od 12.3.06 najboljši par.

(odgovor članu ZARA)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Olivno olje
13.7.2006 14:09:29   
SaaS
Jaz tudi za uporabljam le olivno olje, za solate in za kuhanje. Le cvrem oz. poham v navadnem olju (predvsem zaradi količine, ki jo porabiš pri cvrtju..), kar pa počnem dvakrat na leto.
Tudi sinu sem že od začetka pri uvajanju uporabljala le plivno olje.

(odgovor članu cebelicamaja)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Olivno olje
13.7.2006 14:31:35   
ZARA
Joj, maš prav, Maja...sploh nisem gledala...se opravičujemuser posted image
Se pa spomnim, da je enkrat primoza razlagal o škodljivosti pregrevanja ol. olja...

Še tole sem najdla...
Olivnega olja ni priporočljivo segrevati, čeprav je bolj primerno kot druga olja. "Bolj primerno" pa ne pomeni IDEALNO za segrevanje, saj ravno tako oksidira (tvorba toksičnih snovi). 
pa tole:
Olivno (in druga hladno stiskana olja) sicer trans maščob in drugih škodljivih zadevščin sama po sebi sicer ne vsebujejo, vendar pa se le-te začnejo tvoriti, ko jih segrevaš sam doma ...(torej dosežeš v bistvu isti sh*i, kot je navadno rastlinsko (belo sončnično) olje.

lpZuser posted image

_____________________________

This will take some time depending on
your operating sistem and hardware.
(plačano oglasno sporočilo).

(odgovor članu cebelicamaja)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Olivno olje
13.7.2006 14:38:08   
Anonimen
Olivnega še v Dalmaciji ne segrevajo, čeprav ga drugače počivajo vsepovsod.

Samo jaz včasih tudi česen prepražim na olivnem, torej se ne sme? Moj itak trobi, da se to ne sme user posted image

(odgovor članu ZARA)
  Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Olivno olje
16.7.2006 22:45:49   
sarazan
Olivno olje uporabljamo za solate, kuhamo pa s sončničnim oljem.

(odgovor članu Shanti)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Olivno olje
17.7.2006 20:23:50   
Anonimen
Veliko bolje (okusneje) bo meso, riba, zelenjava in krompir, ki ga boš skuhala in nato prelila z mrzlim olivnim oljem. Sploh ne rabiš cvret.

Tako sem kuhala zadnjih nekaj mesecev tudi zase in je bilo veliko veliko bolj mljask od kakšnega cvretja user posted image

(odgovor članu Shanti)
  Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Olivno olje
19.7.2006 23:39:02   
cebelicamaja
zara, saj te čisto razumem. tudi sama sem članek nekajkrat prebrala, da sem opazila, kaj piše.

pa za tiste, ki jim, olivno olje ne paše (tudi sama sodima mednje). alternativa je repično olje, ki vsebuje še manjši procent nasičenih maščob, kot olivno. nima pa toliko drugih koristnih snovi.

lp, maja


_____________________________

Mi trije smo od 12.3.06 najboljši par.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 14
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Zgodbe malih junakov: Roditi bi se morala ...
photo
7. 11. 2019, ob 9.34 se je rodila naša Klara, v 25. tednu nosečnosti, težka 730g in velika 34cm. Teh podatkov si nisem m...
Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?