|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   mati samohranilka
26.8.2006 23:14:22   
Anonimen

Pozdravljene!
Zanima me kako poteka to,da si mati samohranilka oz. kako je s temi papirji? Namr
eč oktobra pričakujem otroka, nisem poročena, s partnerjem ne živiva skupaj, tako da bo otrok imel njegov priimek, vendar moj naslov. Zanima me, kakšne so te prednosti s strani države? Kakšna je ta denarna višina ki ti pripada? Kje se to tok pozna, ker veliko parov poznam,ki so čist veseli,da je ona prijavljena kot samohranilka. Zakaj ŽE??? Pa me zanima, kakšne so res te ugodnosti in prednosti. Kje se to ureja? Kako je glede preživnine? Kje se to določi-na CSD ali na sodišču? Kajti s partnerjem sva v uredu odnosu in se use zmeniva.Zaposlena sem od marca, pred tem sem bila pa na zavodu in prejemala njihovo pomoč. A se to tudi kaj upošteva pri tem? Punce prosm vas če mi o tem kaj več poveste!!!
Hvala!
  Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: mati samohranilka
27.8.2006 5:39:43   
Anonimen
Glede na to, da imata z bivšim partnerjem, otrokovim očetom, spodoben odnos, boš pravzaprav vse uredila z lahkoto.
Septembra greš na porodniški dopust in do takrat torej prejemaš plačo. Kako si v službi urediš porodniško, veš, kajne? Oktobra dobiš zadnjo plačo (za september), od novembra dalje (ko boš že mamica) pa porodniško. Tvoja porodniška se izračuna kot povprečje dohodkov zadnjih 12-ih mesecev, preden boš rodila. Torej seštej vse plače in vsa nadomestila z RZZ v teh 12-ih mesecih in zadevo deli z 12. Tolikšna bo tvoja porodniška. In v tem času boš prav tako zavarovana in ti bo tekla delovna doba.
Še pred porodniško si pojdi na pristojni CSD uredit paket ali pa denarno nadomestilo paketa (57.000 SIT). Odvisno od tebe, kaj boš izbrala, pojdi pa nekoliko prej, da boš vse imela že pred porodom.
Glede na to, da boš rodila kot "samska", boš morala matičarki v porodnišnici povedati, kdo je oče. Ona bo to sicer zabeležila, vendar ne boš avtomatsko dobila otrokovega rojstnega lista z imenom otrokovega očeta. Poklicali vaju bodo na UE, da bo on podpisal očetovstvo (da priznava otroka) in da boš ti podpisala, da je on res otrokov oče. Priimek ima lahko katerikoli, v kakršnemkoli primeru, ga pa kasneje ne boš mogla spreminjati brez očetovega privoljenja.
Na sodišču (ne več na CSD) bosta morala urediti sporazum za preživnino, ki ga pravzaprav prej overita pri notarju. Če bo sporazum, bosta hitro "fertik" - kake tri mesece. Takoj po porodu pa na CSD uredi tudi otroški dodatek. Izračunali ti ga bodo na podlagi tvojega dohodka.
Kot zaposlena pa drugega na CSD že ne moreš dobiti. Če imaš majhno plačo (manjšo od 78.000 SIT netto), potem lahko dobiš 1x na pol leta še enkratno pomoč na CSD, če pa imaš plačo manjšo od 93.000 SIT netto, lahko zaprosiš v Ljubljani za enkratno pomoč ob rojstvu, ki znaša 62.000 SIT.
Potem se pa neha. To je to. Kot samohranilka bi imela nekaj več ugodnosti, če bi bila brezposelna. Kot zaposlena pa ne. Edino to ti je v plus, da se dohodek otrokovega očeta ne bo upošteval nikjer pri tvojih ali otrokovih dohodkih.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   [Brisano sporočilo]
27.8.2006 9:44:50   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: mati samohranilka
27.8.2006 11:23:27   
tinatona
Pri plačilu vrtca se ti pa prav nič ne pozna. Sama sem prava samohranilka, pa bom vrtca plačevala okrog 30000.

LP

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: mati samohranilka
27.8.2006 11:39:44   
tinaaja
Anonimna, zakaj bo imel pa partnerjev priimek? A ni lazje, da bi imel tvojega?
Ce sem prav razumela med vama ni nic vec...
Vem, da to ni odgovor na tvoje vprasanje,samo jaz bi v takem primeru definitivno otroku dala svoj priimek. Ali pa vsaj oba..

(odgovor članu tinatona)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: mati samohranilka
27.8.2006 14:22:00   
soncek&luna
tinatona, jaz bi tut rada videla kje so vse tiste ugodnosti za samohranilke... user posted image  tudi jaz sem prava samohranilka pa niam nobenih ugodnosti... kot sem ze na eni drugi temi zapisala, imas samo 10% vecji otr.dodatek (se full pozna - ce verjames)... edino mogoce pri vrtcu pades v kaksen razred nizje zaradi dohodkov, ceprav kot sem jaz racunala, bi vrtec vseeno placevala tam okol 50 jurckov (je potem vseeno, ce ga imam v privat varstvu)

_____________________________

Mami, pika moja!

(odgovor članu tinaaja)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: mati samohranilka
28.8.2006 11:21:18   
marvica
Tudi mene zanima kakšne ugodnosti ima mati samohranilka, glede na to, da bom imela sedaj, ko bom samohranila 5.000 sit nižji otroški dodatek in 10.000 sit večje plačilo vrtca. Problem je v tem, da otrokov oče nima uradno dohodkov in sedaj se je delila moja plača na 3, sedaj ko bova na sodišču uredila glede preživnine, pa se bo delila samo na dva in zato bo prišlo do te razlike.

Ali katera ve za koliko se ti zniža plačilo vrtca, če si samohranilka ali samo gledajo na dohodke.

(odgovor članu soncek&luna)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   [Brisano sporočilo]
28.8.2006 11:23:57   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu soncek&luna)
  Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: mati samohranilka
5.2.2010 16:32:10   
tayci5
Ker se pogovarjate ravno o samohranilki oz preživnini me nekaj zanima, če katera kaj ve o tem:

Ali je potrebno imeti urejeno preživnino, da lahko uveljavljaš, da si samohranilka (oz otrok ima samo mamo) pri plačilu vrtca?
Zelo me zanima, ker namreč sedaj imam urejeno preživnino in dobivam otroški dodatek, ki je tako nizek, po drugi strani pa moram vse dohodke(preživnino) dati v dohodnino, pa bom na koncu še mogla plačat državi.


Hvala za odgovor


(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: mati samohranilka
5.2.2010 16:41:55   
zmajaz
Če je oče še živ in ni urejene preživnine, se šteje, da sta z očetom še par, torej se bodo povsod upoštevali tudi njegovi dohodki, tako da bo potem tvoj OD ŠE NIŽJI. Pa ker se buniš glede tega, da se ti povsod upošteva preživnina, predvidevam, da si lažna samohranilka, če bi rada ukinila preživnino, po drugi strani pa vseeno koristila prednosti enostarševske družine. Eni res nimate nikoli dovolj. user posted image

Če bo pa sprejet novi družinski zakonik pa itak lahko pozabiš na tole lažno samohranilstvo, ker bo enostarševska družina še samo tista, kjer je oče neznan, ni več živ ali pa je opravilno nesposoben.

(odgovor članu tayci5)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: mati samohranilka
6.2.2010 8:41:23   
tinatona
tayci5 preživnina ni obdavčljiv dohodek, tko da ne vem zakaj bi jo mogla v dohodnino pisat. Jo pa lahko vpiše tvoj bivši partner, kar se mu potem šteje med olajšave.

Za vrtec in otroške doklade pa vpišeš svoje dohodke in višino preživnine, pa se potem to deli med družinske člane. Če imaš dokaj visoke dohodke, je logično da je potem tudi otroški nižji.


(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: mati samohranilka
6.2.2010 8:49:27   
zmajaz
IZVIRNO SPOROČILO: tinatona
tayci5 preživnina ni obdavčljiv dohodek, tko da ne vem zakaj bi jo mogla v dohodnino pisat. Jo pa lahko vpiše tvoj bivši partner, kar se mu potem šteje med olajšave.


Drži - tayci5 zaradi preživnine ne bo plačala NIČ več dohodnine, kot bi je sicer.

Za partnerja je pa tako, da jo lahko uveljavlja samo kot del olajšave za vzdrž. druž. člana, s tem da se v tem primeru tayci5 zmanjaša ta olajšava za tak del, kot jo uveljavlja partner oz. za polovico.

(odgovor članu tinatona)
Neposredna povezava do sporočila: 12
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?