|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Imena na črko A!!!
6.2.2007 20:56:22   
tosja
ADARA: je arabsko ime, ki pomeni "devica".

AGATA: med mladimi damami zadnje čase izjemoma redko ime; ima pa zelo stare korenine. Izhaja iz grščine, kjer pomeni "dobra ženska". Na slovenskem ozemlju ime zasledimo že na začetku minulega tisočletja.
 
ADEM, ADAM:prvi moški na Zemlji, če sledimo Bibliji, je bil narejen iz prsti, zato hebrejski pomen imena sploh ne preseneča. Adam namreč pomeni "zemeljski človek" oz. "rdeča prst".
 
ALBINA: to ime najpogosteje najdemo v južnih predelih Gane, pomeni pa deklico, ki se je rodila v torek.

ABEL: drugi sin Adama in Eve ima ime, ki ga različni strokovnjaki različno razlagajo. Po eni razlagi ima akadijske korenine in pomeni "sin", po drugi pa naj bi bil hebrejskega izvora, pomenil pa naj bi "dih".

ADA, ADELA, ADELINA: Ada je pomanjševalnica Adele oz. morebitnih ostalih imen, ki se začnejo z Ad. Adela je ime germanskega izvora, pomeni pa "plemenitega rodu", "princesa".

ABA: ime je prišlo iz Afrike, pomeni pa deklico, ki je bila rojena v četrtek.

ANA: v hebrejščini beseda pomeni "milina". Skozi zgodovino so se pojavljale različne izpeljanke, npr.: HANA, ANICA, ANKA.
V Sloveniji zelo pogosto ime ANITA je španska izpeljanka iz imena ANA, redkejše, a vendar tudi pri nas znano ime ANIKA pa je švedska različica tega imena.

ABI: skoraj neznano dekliško ime izhaja iz dokaj pogostega angleškega imena ABIGAIL, ki pa ima hebrejske korenine in pomeni "oče veselja". Priljubljeno je postalo v 16. in 17. stoletju, ko so dame plemenite krvi tako klicale svoje služkinje. Ime poznajo tudi ameriški Indijanci - pri njih pomeni "list".

AIDA: ime je postalo priljubljeno po premieri Verdijeve istoimenske oper, v kateri je Aida etiopska princesa, ki se žrtvuje za svoje ljudstvo. V francoščini pomeni "pomoč", v arabščini pa "nagrada".

AIKEN: pri nas je to ime sicer redko, vendar tu in tam že lahko srečamo deklico s tem prikupnim, čeprav v osnovi moškim imenom. Aiken je škotska oblika staroangleškega priimka Atkin, ki pomeni "Adamov sin".

AJDA: lahko je okrajšava imena ADELA, lahko pa ga razumemo kot samostojno ime, povzeto po istoimenskem žitu.

AKI: je skrajšana oblika imena AKACIJA, ki prihaja iz grščine in pomeni čudovito dišeče cvetoče drevo - simbol nesmrtnosti.

AJŠA: to dekliško ime izhaja iz arabščine in urdujščine. Korenine imena prihajajo iz arabske fraze, ki pomeni "živ in zdrav".
 
ALEKSIJA: to je ena izmed različic imena ALEKSANDRA. Poznamo še: SANDRE, SANJE, ALEKSE, SANDIJE...
ALEKSANDER v grščini pomeni "branilec".

ALEKSEJA: Aleksej je slovanska različica imena Aleksander, ki ga poznajo v večini germanskih, romanskih in slovanskih jezikov. ALEKSANDERje človek, "ki pomaga ljudem". Poznamo več različnih izpeljank. Poleg omenjenega Alekseja so pogosta tudi ALEKS, SAŠO, SAŠA, SANDRA, SANDI, ALEKSINA.

AGNES: v grščini pomeni "nedolžna", "čista". Ime je mogoče skrajšati v ANIS, INES, NESTA in - kot jo poznamo pri nas - NEŽA.

ALDO: ime zveni povsem italjansko in k nam je tudi prišlo iz italjanskega govornega okolja, vendar je v osnovi nemško. Izhaja iz besede alt, ki pomeni "star".

ANIKA: iz najpogostejših imen v svetu so se razvile številne oblike, pomanjševalnice in okrajševalnice, ki so jih narodi prevzemali med sabo, tako da se je paleta za posamezno civilizacijo družbeno "sprejemljivih" imen neprestano bogatila. Tako lahko npr. srečamo ANE, ANICE, ANJE, ANITE........ pa tudi ANIKE. Vsa ta imena izhajajo iz imena ANA, ki v hebrejščini pomeni "milina". ANITA je španska različica, ANNA je latinska, ANNE in ANETTE (ki smo jo poslovenili v ANETO) prihajata iz Francije, na Nizozemskem je doma ANNEKA. ANIKA pa je švedska oblika tega imena.
 
ANJA, ANITA: imeni izhajata iz že predstavljenega imena ANA

ANDREJ(A): ime v izvirniku zveni ANDREAS in izhaja iz grške besede "aner", "andros", kar pomeni pravi "moški", močan, možat. Danes se ime redkeje pojavlja med novorojenčki, vrhunec priljubljenosti pa je doživelo pred tremi desetletji, ko se je znašlo med desetimi najpogostejšimi imeni za fantke v Sloveniji.
 
AMONA: prihaja iz latinščine in pomeni "letni pridelek".
 
ANDRAŽ: je različica imena Andrej.
 
ANASTAZIJA: ime slovite ruske princese iz družine Romanovih prihaja iz grškega govornega okolja, pomeni pa "ponovno vstajenje".

ANANDA: to božansko ime, ki ga najdemo v starodavnih Vedah, v sanskrtu pomeni "sreča".

ANEJ: ena od razlag to ime povezuje z grškim imenom ENEJ, ki pomeni "zaupanja vreden". Enej je bil trojanski junak, Venerin sin, sloviti junak Vergilovega epa.

ANETA: je poslovenjeno francosko ime ANNETTE, ki je pomanjševalnica imena Ana.


 

_____________________________

Ko hodiš, pojdi zmeraj do konca...
Neposredna povezava do sporočila: 1
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?