|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Sva res prestroga starša?
20.3.2007 10:48:18   
piščanc
kot prvo, vsak starš drugače vzgaja svojega otroka in vsak ima drugačna pravila. pa tudi vsak otrok ima drugačen karakter in pač delaš kompromise.
- spanje popoldan je pri nas nuja, ker je utrujen, ubogati mora pa najprej mene in moža (babic pač ni zraven, uboga pa tudi njih)
- v gostih se ponavadi mali lepo obnaša, ampak včasih bi pa tudi kaj podobenga ušpičil, da kaj razmeče. jaz se opravičim in če so gostitelji bolj strogi ga držim na kratko in hitro gremo. tjaša je bila pa vedno zelo vzoren otrok, prav zato pravim, da je odvisno tudi od karakterja otroka. žiga se je zadnjič polovico enournega obiska zanalašč metal v posteljico dojenčka (ga ni bilo notri). seveda mu nisem pustila in sem ga 100 krat postavila nazaj dol, ampak za kakšne hude vzgojne ukrepe na obiskih ravno nisem. zato smo spokali in šli. pač mu je bilo dolgčas in je delal ravno tisto, kar ne bi smel.
- pravila prehranjevanja so se pri nas zelo razpotegnila. mali poje v sekundi in že laufa naprej, tjaša pa komaj da kaj vtakne v usta. svak je zadnjič v gostilni kometiral, da so njegove punce sedele pri miru. mene ne moti, če otrok v gostilni pleza gor in dol po klopi, seveda če ne moti drugih gostov. od naše družbe pa pričakujem toleranco do majhnih otrok. saj jim ne more biti zanimivo. pa po gostilnha tudi ne hodimo prav pogosto.
- tisto o torti je čudno - za zobe so odgovorni starši, za neumivanje pa bi morala kazen slediti takoj oz. jih je treba motivirati
- glede knjig se strinjam, pa ponavadi jih še gledam z njim
- pranje zob je pri nas samo zvečer (trikrat na dan se mi zdi preveč user posted image )

tudi midva z možem imava določena pravila, ki jih mogoče pri kolegih ni. jaz npr. ne dovolim, da se tepeta, kregata, bockata itd. če se ne smeta med vrstniki v vrtcu, se tudi doma ne bosta, še toliko manj. imata omejene sladkarije, TV. ne sme se uničevati igrač/stvari, pisati kje drugje kot po papirju (oz. za to namenjenih površinah)... pa še bi se našlo.

glede na napisano (tisto na koncu) sta res malo bolj stroga (vsaj za moja merila), ampak če se otrok s tem strinja in vama ne dela preglavic z uboganjem, to tudi potrebuje in mu ustreza - to je zelo pomembno. ko sva imela samo tjašo sem enkrat kolegici kometirala, da je uboganje otroka odvisno samo od vzgoje. sedaj me večkrat opomni na moje besede, ko žiga počne neumnosti user posted image . vzgoja je enaka - od malega, ampak uboga me pa precej manj.





_____________________________

iz malega zraste veliko

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 51
   RE: Sva res prestroga starša?
20.3.2007 22:38:03   
Pupica
No lej tko je...v vseh točkah s ne bi strinjala s tabo.ampak vsaka družina ima svoja pravila.
V večini pa mislim, da nisi prestroga.Otrok mora meti meje, red in pravila.Sej če ne bo on revež,če se ne bo znal obnašati v družbi oz.se bo neprimerno.
a-se strijam
b-tut na misu ji ne pade.včaish pogled v mojo toško, ampak prej vpraša
c-res se je mizo a le zajtrk,kosilo, večerjo drgač pa je po celem stanovanju, ampak to za to ker mene ne moti.pa tut njen očka veselo drobi po celem stanovanju, tako da že ne morem otroku rečt, da on pa ne smeuser posted image in ne kompliciram zarad tega, k gre spat, pomijem.
da bi jo pa hranila tekajoč po stanovanju-to mi pa na kraj pamet ne pride
d-normalno lahko je popolnoma vse,ker redno čistiva zobe
e-čist vse bi lahko vzela spolice, ampak bi ji bilo kristalno čisto jasno, da bo tut nazaj dala vse
v svoji sobi lahko vzame KATEROKOLI igračo, lahko vse razmeče, ampak pospravi sama(no seveda ji tut mi2 pomagava)ampak začne sama, in večino sama pospravi.mi2 samo mal pomagava, če kaj ne gre


je pa res da od kar sta dva je malo bolj razpuščeno...user posted image




(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 52
   RE: Sva res prestroga starša?
22.3.2007 21:45:18   
Rubin.
Jao, pri vas pa je kot v vojski user posted image .

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 53
   RE: Sva res prestroga starša?
23.3.2007 8:10:45   
lenika
IZVIRNO SPOROČILO: CAPPY

Jao, pri vas pa je kot v vojski user posted image .


Raje kot v vojski kot pa kot v cirkusu.

(odgovor članu Rubin.)
Neposredna povezava do sporočila: 54
   RE: Sva res prestroga starša?
23.3.2007 9:07:27   
Anonimen
No, v glavnem, hotela sem komentirati samo še to, kar ste ene že napisale. Če bi že sedaj bila vzgoja preveč razpuščena in v stilu laisses free, ne vem, kaj bova počela, ko bomo imeli 2, ker takrat pa je res, da moraš mnogokrat kaj spregledati. Pa še bolj me skrbi, da če mu zdaj ne postavim nekih meja, kaj bo, ko bo prišel v puberteto - potem pa vemo, da ohlapne meje padejo, tiste trdne pa postanejo bolj ohlapne.

Kako mi je uspelo, da se babice ne vmešujejo maksimalno? Jah, nekaj časa smo opazovali, potem pa sem jaz stegnila gobec, povzročila nekaj hude krvi in nejevolje, ampak sta na koncu popustili. Enostavno sem jima rekla, da sta oni vzgojili mene in mjega moža in produkt že imajo. Midva pa sva šele stopila na to pot in zato, ker si želiva, da bo otrok vedel, kdo je tisti, ki postavlja pravila igre, je to pač logična posledica.

In tako kot je rekla lenika - raje vojska kot pa cirkus. Sedaj še ljubek, čez kakih 12 let pa redni cirkus!user posted image


(odgovor članu lenika)
  Neposredna povezava do sporočila: 55
   RE: Sva res prestroga starša?
23.3.2007 9:15:58   
eva1
Ne meni se zdi čist ok, in pomoje nista prestroga!



(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 56
   RE: Sva res prestroga starša?
23.3.2007 15:25:05   
andreja2000
Tudi jaz se strinjam,da nista prestroga in sem mnenja,da morajo otroci imeti  red in neke meje,kaj se sme in kaj ne.Če je otrok že od malega navajen na te stvari,bo  gotovo lažje  tudi kasneje sprejemal red in meje,še posebno,ko otrok pride v težavno puberteto bo dosti lažje,če bo že navajen na red in ga seveda tudi spoštovati.

No,meni je tole z dvema knjigicama iz police kar včeč,saj otrok,ko knjigici pogleda,ju pospravi in vzame drugi dve in res ni potrebno nametati ven kup knjig,pa morda od tega pogleda le eno,ali pa še to ne.

No,takšno je pač moje mnenje,mi pa je čist jasno,da vsak vzgaja svojega otroka,kot se njemu zdi,da je zanj najbolje.

_____________________________

Kjer je upanje,je tudi pot...

(odgovor članu eva1)
Neposredna povezava do sporočila: 57
   RE: Sva res prestroga starša?
26.3.2007 20:21:37   
Pia73
Vsak dela po svoje. Nikoli se ne da drugega sodit, če je njegova vzgoja prestroga. Jaz mislim, da ni vse črno belo v primeru, ki si ga napisala. Jaz popolnoma razumem mamico, da je rekla, da punčka ne sme torte, ker si ne umiva zob. Saj to ne pomeni, da punčki npr. na silo ne umije zob, morda želi s tem doseči, da si bo dovolila umiti zobe. Sigurno je bolj prijetno otroku umivati zobe, če si jih dovoli umiti. Pa tudi bolj kvalitetno se mu tako umije.

Sama vem, da sem sigurno že kdaj delovala, da sem brezbrižna, premalo ali preveč stroga ampak sem taka do svojih otrok, ki jih jaz zaenkrat najbolje poznam, pa mi dol visi kaj si kdo misli kaka sem. Priznam, da včasih tudi sama ne ukrepam najbolje a včasih moraš ukrepati tako na hitro, da nimaš časa za premislek.

Da ne govorim, da včasih tudi sama nimam volje, želje, potrpljenja, saj vem, da je doslednost najpomembnješa a včasih imaš take težke situacije v življenju, da malo popustiš in hop,... že ljudje obsojajo,... Brez veze.

Ne išči potrditve, ti sigurno veš kaj je za tvojega malčka najbolje, pa če si drugi mislijo tako ali tako. Ko boš to spoznala, boš še boljša,...

Je pa res, da jaz ne glede kaj se je v dnevu zgodilo, mojima fantoma povem, da ju imam najraje na svetu! Včasih je tega deležen še tastar,... user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 58
   RE: Sva res prestroga starša?
26.3.2007 22:18:48   
Rubin.
Jaz se kolikor je le mogoče poskušam postaviti v vlogo otroka in kako on dojema svet in vse okoli sebe. Pri teh letih je v raziskovalni fazi in ga pač vse zanima, zato jaz mojo sončico poskušam čimmanj omejevati in ne pretiravati z prepovedmi.  Stanovanje smo uredili tako, da ni večjih nevarnosti (čeprav nesreča nikoli ne počiva user posted image ) in do sedaj nismo imeli skoraj nič nesreč, je tudi sicer bolj previdne sorte.
No da nadaljujem, malce me je zmotila beseda UBOGA, to nekako meni ne gre, ker raje vidim da sodelujeva, (smo nekoč imeli psa, ki je včasih ubogal, včasih pa ne...,). In moram reč, da kar dobro sodelujeva, brez prisile in rade volje. Kadar pa je v efektu, pa itak nič ne pomaga, ji pustim da jo mine pa gremo naprej. Me pa zanima iz kakšnega razloga te uboga?
No kar se tiče šarjenja po tujih stvareh se strinjava, tudi jaz ji obrazložim, da to ni naše in da tudi mi ne dovolimo da drugi brskajo po naših stvareh in je stvar opravljena.
Kar se hranjenja tiče, pa se meni ne zdi tako zeloooo pomembno da se je samo za mizo. A če se meni zlušta grickati sedaj ko sem na RR, naj ugasnem računalnik in grem jest za mizo, ali pa kadar sem pred TV, ali ga naj nesem v kuhinjo na mizo? Ne vem, nekatere stvari se mi zdijo bolj pomembne kot je strogo hranjene za mizo. Pri nas je hranjenje tudi zabava, tako da ji dovolim hrano prijemati, mučkati, tudi plastične živalce hraniva ipd., in mislim da je tudi to en od razlogov, da s hrano nismo imeli nikoli težav, še manj pa s hranjenjem. Meni se zdi bolj pomembno, da ne škodimo sebi in ne drugim, da nismo agresivni, da znamo z živalmi, da smo uvidevni, kulturni, da se do drugih obnašamo tako kot bi želeli da se oni do nas.... Ne vem meni bi se srce trgalo, če bi morala edino naša sedeti za mizo, dočim bi ostali tekali naokrog, to ni prav nič zabavno, pa še rojstni dan je bil, torej naj bi bilo veselo.
Kar se tiče ustne higiene, si naša umiva zobe zvečer, jaz ji pa pomagam, da pa bi si morala umivati zobe na silo, pa pri nas sploh ne pride v poštev, to mora biti šele grozno. Zamisli si, da tebe prisli nekdo 5x močnejši in večji, da si moraš umiti zobe, ti pa si jih nočeš in ti šari po ustih sem in tja ti pa opletaš z glavo, se dereš, jao, jao, a je vredno? Usta so vendarle tvoja, a ne? A bi mu dovolila, ali bi se uprla? Mene kar zgrozi.
No naša pikica si ponavadi vzame eno knjigo, sej dveh ne gleda na enkrat. Je pa tudi imela neko obdobje ko je kadarkoli je šla mimo knjižne police pričela metatati knjige z nje, vse po vrsti, predvsem moje knjige. Pa ni zaleglo, naj ne meče. 100x sem ji rekla, meni se je že zdelo neumno, da tolikokrat ponavljam, ker drugače kar hitro vse pokapira, to pa je delala nalašč, no pa smo zadevo rešili tako da smo polico  zaprli. Knjige so sedaj na svojem mestu, svojih knjigic pa itak ne meče. Mogoče je znankina tamala bila v tej fazi, ali pa je samo iskala pozornost, tako kot naša.
Prav je da ima otrok meje, vendar letom in pomembnosti primerne, da jih ni preveč in da jih otrok razume. Tudi pri nas so, brez skrbi, vendar takšne ki veljajo za vso družino in se jih vsi držimo, niso pa zabetonirane, ker tudi v življenju ni vse črno ali belo. In silit otroka da spi kadar ni zaspan, da je kadar ni lačen in pije kadar ni žejen, je jalovo početje, tudi jaz ne morem spat, kadar nisem zaspana, pa če mi kdo grozi z nevem čim.
Ne vem, vzgoja je dolgotrajen postopek, ki pokaže rezultate čez mnogo mnogo let. Včasih starši mislimo da delamo prav, pa se potem pokaže da je bilo narobe, ko ne moremo več popravit. Treba je poslušat srce, prebrat kakšno knjigo, upoštevat kakšen dobrohoten nasvet, predvsem pa se vprašat, kakšne straše bi si sami želeli in poskušati doseči ta ideal.
No nekaj pa vem, če bi bila otrok, si vaju ne bi izbrala za svoje starše.
Pa veliko uspeha nadalje, vama želim.



(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 59
   RE: Sva res prestroga starša?
26.3.2007 23:06:48   
Anonimen
CAPPY, jaz pa imam občutek, da ti ne bereš z razumevanjem... A te zanima, zakaj? Preberi še enkrat moj prvi post in potem komentiraj... Napisala sem nameč naslednje (se citiram, da ne bo pomote):

a) Najprej je pogovor nanesel an popoldnasko spanje, ker pač njihova mala ni hotela spati popoldanskega spanja - znanka je komentirala, da  doma ni bilo babice in da samo njo res uboga. Pri nas je tako, da pobič mora ubogati prvenstveno mene in moža. (poanta mojega pisanja je usmerjena na uboganje in ne na prisilno spanje)


b) Takoj, ko smo prišli, je mala pograbila ruksak od našega piškota in iz njega zmetala vse njegove stvari, vključno z magičnim lončkom, iz katerega je začela tudi piti. Naš jo je samo zaprepadeno gledal. Od male mama je komentirala: Ona vedno mora pogledati, kaj imajo drugi v ruksakihuser posted image . Jaz tega svojemu otroku nikoli ne bi dovolila.

c) Ko so otroci jedli, je naš lepo sedel za mizo (pravila prehranjevanja so pri nas strogo postavljena in je se samo za mizo ali v stolčku) in začel jesti, medtem ko je znanka cel čas laufala po stanovanju za tamalo in jo hranila.

d) Punčka ni smela torte, ker si ne pere zobuser posted image Nikjer ni zapisano, da m i našega otroka maltretiramo s pranjem zob...

Postavljava trdne meje in od njih ne odstopava. Nikoli ne dovoliva, da vzame igračo od otroka, preden je ne prosi, ne dovoliva, da med kosilom skače naokoli, vsak dan si mora 3x oprati zobe, ne dovoiliva mu, da bi stikal po tujih stvareh (četudi mu druga oseba dovoli)...

Nikjer pa nisem zapisala, da si zobe mora prati na silo - pač sva ga tako vzgojila s pozitivnim zgledom, ki se ga vsi trije držimo (zobe si namreč peremo skupaj), prav tako nisem nikjer zapisala, da mora obvezno jesti pri mizi in nikjer drugje (ker pa kosimo in večerjamo skupaj, pač jemo pri mizi), nikjer nisem napisala, da hrane ne sme prijemati... In še bi lahko naštevala.


Pa o ureditvi prostora ni nikjer nič zapisano. Čeprav ga res nisva preurejala.user posted image
In veš, tudi jaz te ne bi imela za hčerko, ker pač stvari razumeš kot jih želiš razumetiuser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Ah, pa še nekaj - meni sta moja starša privzgojila 2 pomembni vrednoti, ki menim, da sta dobra popotnica že na začetku življenja:
a) S hrano se ne igramo in nam ne služi za zabavo, vazmemo toliko kot lahko pojemo, saj je na svetu dovolj lačnih ljudi.
b) Knjig ne uničujemo, vanje ne rišemo, jih ne mečemo, ker so naša duhovna hrana, čarobna preproga, ki nas popelje v svet domišljije.







< Sporočilo je popravil raho -- 26.3.2007 23:09:46 >

(odgovor članu Rubin.)
  Neposredna povezava do sporočila: 60
   RE: Sva res prestroga starša?
27.3.2007 12:53:44   
Anonimen
Cappy, bom malo pokomentirala user posted image . Strinjam se, da otroci so raziskovalna bitja in morajo raziskovati svojo okolico, kolikor je možno svobodno, ker je brezveze to njim naravno dano značilnost zatirat. Tako se naredi ogromno škode.
Ampak to raziskovanje in svoboden duh je potrebno omejiti kljub vsemu, ko se gre za osvajanje osnovnih družbenih vrednot in predvsem ko se gre za otrokovo varnost in zdravje in za varnost ljudi okoli njega.

Tudi sama vztrajam pri hranjenju za mizo. Vedno in vselej, pa četudi drugi otroci divjajo okoli. Zakaj? Ravno zaradi tega tekanja. A veš, koliko otrokom se zaleti, ko imajo v roki kos kruha, ki ga jedo med igro? Nimam ravno želje otroka oživljat, zato da se bo on zabaval. Zato vztrajam pri temu, da se je pri mizi. Poleg tega mora biti hranjenje ritual, čas, ko se družina zbere skupaj, ko se pogovarjamo. Sedaj midva z možem, ko bo hčerka večja, tudi ona.

Seveda je treba najti tudi v vzgoji kompromise in znati tudi popustiti. Vendar morajo določena pravila kljub vsemu veljati. Vsaka družina ima svoja pravila, prilagojena njihovim življenjskim navadam. Obstajajo pa tudi družine, kjer nimajo nobenih pravil, da se otrok ne bo čutil kakorkoli prikrajšanega, nesrečnega, omejenega. Na koncu dobimo razvajenega otroka, ki mu je vse dovoljeno, vse dopuščeno, vidi samo sebe in svoje potrebe, veliko vzame in nič ne da, ni se sposoben soočat z osnovnimi frustracijami.
Moja naloga kot starš je, da otroka pripravim na svet, to pomeni tudi, da se mora kdaj počutiti tudi slabo, doživeti tudi kakšno frustracijo, omejitev, jezo,.... v krogu družine, ljudi, ki ga imajo radi, ga podpirajo. Pskrbeti moram za otrokovo varnost in ga vzgojiti v odgovornega človeka, ki bo sledil družbenim normam, a hkrati tudi sebi.

(odgovor članu Rubin.)
  Neposredna povezava do sporočila: 61
   RE: Sva res prestroga starša?
27.3.2007 22:38:36   
Rubin.
Ker nimam časa za daljši odg. (kdaj drugič), ti bom napisala samo, če ne preneseš drugačnega mnenja oz. si vrjetno upala, da se bodo vse strinjale s teboj, pa ne bi dala vprašanja na RR. Sicer pa mislim, da v svoja ravnanja nisi prepričana, sicer se ne bi spraševala če si prestrog starš.
Pa tako dobro mnenje sem imela o tebi glede na pretekle poste user posted image .

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 62
   RE: Sva res prestroga starša?
28.3.2007 8:20:13   
lenika
A sedaj pa nimaš več dobrega mnenja? Zakaj, zato, ker drugače misli kot ti?user posted image  Boš tudi ti mogla prenesti drugačno mnenje. Sicer pa vsak starš svojega otroka najbolje pozna.

(odgovor članu Rubin.)
Neposredna povezava do sporočila: 63
   RE: Sva res prestroga starša?
28.3.2007 8:52:35   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: CAPPY

Ker nimam časa za daljši odg. (kdaj drugič), ti bom napisala samo, če ne preneseš drugačnega mnenja oz. si vrjetno upala, da se bodo vse strinjale s teboj, pa ne bi dala vprašanja na RR. Sicer pa mislim, da v svoja ravnanja nisi prepričana, sicer se ne bi spraševala če si prestrog starš.
Pa tako dobro mnenje sem imela o tebi glede na pretekle poste user posted image .


Nikjer nisem napisala, da ne prenesem drugačnega mnenja, a želim, da utemeljitev le-tega temelji na mojih predpostavkah. Drugačna mnenja so celo dobrodošla, vendar menim, da je dobro, da so utemeljena, ker se šele na podlagi dobrih utemeljitev lahko dobro debatira, a ne? Bi bilo pa dobro in priporočljivo, da si še enkrat prebereš moj prvi post in tvoj odgovor nanj ter na podlagi obeh utemeljiš, na kaj so se tvoji odgovori nanašali.

Ja, glede na to, da sem pa bila deležna druge skrajnosti, pa v svoje ravnanje nisem prepričana. Sicer sama vem, kaj je za mojega otroka trenutno najboljše, vendar ne vem, kako se bo znašel v takšni okolici, kjer ni pravil in vsak lahko počne kaj hoče. Oziroma povedano po domače:

Če ga učim, da se najprej vpraša, če se igrača od drugega otroka lahko vzame, pa pride mimo drugi otrok, ki ga tega niso učili ter mu iz rok izpuli igračo, za nagrado pa ga še lopne po betici, nisem prepričana, da bo moje vztrajanje obrodilo sadove, ker bo pač potisnjen v drugo skrajnost.

Enako je s sprehajanjem med hranjenjem. Moje delo bo obrodilo bore jalove sadove, če mi doma lepo kosimo in večerjamo pri mizi, če nenhno sedimo, ko jemo, potem pa bo videl, da drugi otroci med kosilom laufajo okoli, mame pa za njimi s polnim krožnikom.

Tudi druge so napisale, da se z mano ne strinjajo, ampak so izhajale iz mojih utemeljitev.

Če si ustvariš mnenje o človeku in si ga sposobna spremeniti na podlagi enega samega posta, potem ti bom komentirala samo to: user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Rubin.)
  Neposredna povezava do sporočila: 64
   RE: Sva res prestroga starša?
28.3.2007 13:36:28   
lenika
IZVIRNO SPOROČILO: raho

IZVIRNO SPOROČILO: CAPPY



Če ga učim, da se najprej vpraša, če se igrača od drugega otroka lahko vzame, pa pride mimo drugi otrok, ki ga tega niso učili ter mu iz rok izpuli igračo, za nagrado pa ga še lopne po betici, nisem prepričana, da bo moje vztrajanje obrodilo sadove, ker bo pač potisnjen v drugo skrajnost.

Enako je s sprehajanjem med hranjenjem. Moje delo bo obrodilo bore jalove sadove, če mi doma lepo kosimo in večerjamo pri mizi, če nenhno sedimo, ko jemo, potem pa bo videl, da drugi otroci med kosilom laufajo okoli, mame pa za njimi s polnim krožnikom.




Se spomnim, ko sem bila sama majhna sem velikokrat rekla:"Mami, zakaj pa oni lahko to pa to naredijo jaz pa ne smem?" Vedno mi je odgovorila, da oni niso njeni in imajo pač svoje starše in ti starši postavljajo svoja pravila.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 65
   RE: Sva res prestroga starša?
28.3.2007 13:43:55   
Anonimen
lenika, a nisi ti nekaj tukaj zbrkala? Tisto, kar sem napisala jaz, je v tvojem postu napisala CAPPY, tisto, kar si ti, pa sem jazuser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image


(odgovor članu lenika)
  Neposredna povezava do sporočila: 66
   RE: Sva res prestroga starša?
28.3.2007 22:07:21   
Rubin.
No pa se igrajva po tvoje.
Bom razložila moje odgovore (poševna pisava), da razjasnim dano situacijo in da bo razumljiva tudi tebi in ne samo meni.

Jaz se kolikor je le mogoče poskušam postaviti v vlogo otroka in kako on dojema svet in vse okoli sebe. Pri teh letih je v raziskovalni fazi in ga pač vse zanima, zato jaz mojo sončico poskušam čimmanj omejevati in ne pretiravati z prepovedmi.  Stanovanje smo uredili tako, da ni večjih nevarnosti (čeprav nesreča nikoli ne počiva user posted image ) in do sedaj nismo imeli skoraj nič nesreč, je tudi sicer bolj previdne sorte. To sem napisala nasplošno in se ne nanaša na tvoje ugotovitve oz. točke a,b,c,...

No da nadaljujem, malce me je zmotila beseda UBOGA, to nekako meni ne gre, ker raje vidim da sodelujeva, (smo nekoč imeli psa, ki je včasih ubogal, včasih pa ne...,). In moram reč, da kar dobro sodelujeva, brez prisile in rade volje. Kadar pa je v efektu, pa itak nič ne pomaga, ji pustim da jo mine pa gremo naprej. Me pa zanima iz kakšnega razloga te uboga?
To se nanaša na točko a),  te citiram: 
a) Najprej je pogovor nanesel an popoldnasko spanje, ker pač njihova mala ni hotela spati popoldanskega spanja - znanka je komentirala, da  doma ni bilo babice in da samo njo res uboga. Pri nas je tako, da pobič mora ubogati prvenstveno mene in moža. (poanta mojega pisanja je usmerjena na uboganje in ne na prisilno spanje)

 
No kar se tiče šarjenja po tujih stvareh se strinjava, tudi jaz ji obrazložim, da to ni naše in da tudi mi ne dovolimo da drugi brskajo po naših stvareh in je stvar opravljena.
To se nanaša na točko b), te citiram:
b) Takoj, ko smo prišli, je mala pograbila ruksak od našega piškota in iz njega zmetala vse njegove stvari, vključno z magičnim lončkom, iz katerega je začela tudi piti. Naš jo je samo zaprepadeno gledal. Od male mama je komentirala: Ona vedno mora pogledati, kaj imajo drugi v ruksakihuser posted image . Jaz tega svojemu otroku nikoli ne bi dovolila.

Kar se hranjenja tiče, pa se meni ne zdi tako zeloooo pomembno da se je samo za mizo. A če se meni zlušta grickati sedaj ko sem na RR, naj ugasnem računalnik in grem jest za mizo, ali pa kadar sem pred TV, ali ga naj nesem v kuhinjo na mizo? Ne vem, nekatere stvari se mi zdijo bolj pomembne kot je strogo hranjene za mizo. Pri nas je hranjenje tudi zabava, tako da ji dovolim hrano prijemati, mučkati, tudi plastične živalce hraniva ipd., in mislim da je tudi to en od razlogov, da s hrano nismo imeli nikoli težav, še manj pa s hranjenjem. Meni se zdi bolj pomembno, da ne škodimo sebi in ne drugim, da nismo agresivni, da znamo z živalmi, da smo uvidevni, kulturni, da se do drugih obnašamo tako kot bi želeli da se oni do nas.... Ne vem meni bi se srce trgalo, če bi morala edino naša sedeti za mizo, dočim bi ostali tekali naokrog, to ni prav nič zabavno, pa še rojstni dan je bil, torej naj bi bilo veselo.
To se nanaša na točko c), te citiram:
c) Ko so otroci jedli, je naš lepo sedel za mizo (pravila prehranjevanja so pri nas strogo postavljena in je se samo za mizo ali v stolčku) in začel jesti, medtem ko je znanka cel čas laufala po stanovanju za tamalo in jo hranila.

Kar se tiče ustne higiene, si naša umiva zobe zvečer, jaz ji pa pomagam, da pa bi si morala umivati zobe na silo, pa pri nas sploh ne pride v poštev, to mora biti šele grozno. Zamisli si, da tebe prisli nekdo 5x močnejši in večji, da si moraš umiti zobe, ti pa si jih nočeš in ti šari po ustih sem in tja ti pa opletaš z glavo, se dereš, jao, jao, a je vredno? Usta so vendarle tvoja, a ne? A bi mu dovolila, ali bi se uprla? Mene kar zgrozi.
To pa se ne nanaša na tvoje pisanje ampak na odg. Rainbow, citiram: Posebej glede zob, halouser posted image  če je treba, jih moji na silo umijem (trenutno smo v silni fazi trme).
Če sedaj preberem bi res lahko razumela da govorim neposredno tebi, ampak ni bilo tako mišljeno, odgovor je pač tu ker je Rainbow odg. tebi.

No naša pikica si ponavadi vzame eno knjigo, sej dveh ne gleda na enkrat. Je pa tudi imela neko obdobje ko je kadarkoli je šla mimo knjižne police pričela metatati knjige z nje, vse po vrsti, predvsem moje knjige. Pa ni zaleglo, naj ne meče. 100x sem ji rekla, meni se je že zdelo neumno, da tolikokrat ponavljam, ker drugače kar hitro vse pokapira, to pa je delala nalašč, no pa smo zadevo rešili tako da smo polico  zaprli. Knjige so sedaj na svojem mestu, svojih knjigic pa itak ne meče. Mogoče je znankina tamala bila v tej fazi, ali pa je samo iskala pozornost, tako kot naša.
To se nanaša na točko e), citiram:
e) Meni je rekla, da otroka teroriziram, ker sem rekla, da si iz knjižne police lahko vzame samo dve knjigici in ko ti dve pogleda, ju mora vrniti na svoje mesto in lahko vzame naslednji dve. Njena je med tem razmetala popolnoma vse knjige, ki so bile na knjižni polici...
Tu sem v bistvu hotela pojasniti, da punčka mogoče samo v takšni fazi...

Prav je da ima otrok meje, vendar letom in pomembnosti primerne, da jih ni preveč in da jih otrok razume. Tudi pri nas so, brez skrbi, vendar takšne ki veljajo za vso družino in se jih vsi držimo, niso pa zabetonirane, ker tudi v življenju ni vse črno ali belo. In silit otroka da spi kadar ni zaspan, da je kadar ni lačen in pije kadar ni žejen, je jalovo početje, tudi jaz ne morem spat, kadar nisem zaspana, pa če mi kdo grozi z nevem čim.
Ne vem, vzgoja je dolgotrajen postopek, ki pokaže rezultate čez mnogo mnogo let. Včasih starši mislimo da delamo prav, pa se potem pokaže da je bilo narobe, ko ne moremo več popravit. Treba je poslušat srce, prebrat kakšno knjigo, upoštevat kakšen dobrohoten nasvet, predvsem pa se vprašat, kakšne straše bi si sami želeli in poskušati doseči ta ideal.
No nekaj pa vem, če bi bila otrok, si vaju ne bi izbrala za svoje starše.
Pa veliko uspeha nadalje, vama želim.

Tu pa sem dodala nekaj svojih misli, ki se ne nanašajo na tebe, razen predzadnjega stavka.


Sedaj pa k tvojem odgovoru, lepo da si mi še enkrat objasnila svoja stališča, čeprav sem jih že prvič razumela, zmotil pa me je tvoj stavek:

... prav tako nisem nikjer zapisala, da mora obvezno jesti pri mizi in nikjer drugje (ker pa kosimo in večerjamo skupaj, pač jemo pri mizi), nikjer nisem napisala, da hrane ne sme prijemati... In še bi lahko naštevala.
 
A nisi ti napisala:
c) Ko so otroci jedli, je naš lepo sedel za mizo (pravila prehranjevanja so pri nas strogo postavljena in je se samo za mizo ali v stolčku) in začel jesti, medtem ko je znanka cel čas laufala po stanovanju za tamalo in jo hranila.

a) S hrano se ne igramo in nam ne služi za zabavo ...

Tega pa res ne razumem, napišeš, da nisi nikjer zapisala, da mora obvezno jesti pri mizi in nikjer drugje, obenem pa so pri vas strogo postavjena pravila prehranjevanja in je samo za mizo ali v stolčku in še da hrane ne sme prijemati obenem pa se z hrano ne igramo in nam ne služi za zabavo.
Pri nas pa je hranjenje zabavno, kar pa ne pomeni da jo mečemo proč.

a) S hrano se ne igramo in nam ne služi za zabavo, vazmemo toliko kot lahko pojemo, saj je na svetu dovolj lačnih ljudi.
A misliš, če bi vzeli manj kot pojemo, da na svetu ne bi bilo lačnih? Kaj pri vas nobene hrana ne gre v nič? Tvoj user posted image  vse poje kaj ima na krožniku?

b) Knjig ne uničujemo, vanje ne rišemo, jih ne mečemo, ker so naša duhovna hrana, čarobna preproga, ki nas popelje v svet domišljije.

KDO PA UNIČUJE KNJIGE?????????

Vidiš tudi ti ne bereš z razumevanjem, saj jaz nikjer nisem zapisala nič o uničevanju. Ali morda misliš to da jih je dol metala, ne skrbi nobeni knjigi se ni nič zgodilo, razen tega da pristala na tleh.

Sedaj pa k tvojem drugem odg.
Te citiram:
Ja, glede na to, da sem pa bila deležna druge skrajnosti, pa v svoje ravnanje nisem prepričana. Sicer sama vem, kaj je za mojega otroka trenutno najboljše, vendar ne vem, kako se bo znašel v takšni okolici, kjer ni pravil in vsak lahko počne kaj hoče. Oziroma povedano po domače:
Če ga učim, da se najprej vpraša, če se igrača od drugega otroka lahko vzame, pa pride mimo drugi otrok, ki ga tega niso učili ter mu iz rok izpuli igračo, za nagrado pa ga še lopne po betici, nisem prepričana, da bo moje vztrajanje obrodilo sadove, ker bo pač potisnjen v drugo skrajnost.
Moj odg.:
Vprašanje je hipotetično: Če bi svojega otroka učila naj ne laže, pa bi znašel med otroci, ki lažejo, ali bi se spraševala, če ravnaš pravilno? Bi spremenila svoje stališče do laži?
Predvidevam da ne. Torej, če si prepričana v svoje ravnanje, potem ni dileme, kako boš ravnala nadalje. Vedno bodo takšni in drugačni otroci, ki bodo potem zrasli v takšne ali drugačne odrasle.
Recimo, (ne nanaša se nate): jaz sem striktno proti nasilju v kakršni koli obliki (verbalnem in fizičnem)  in moje punčke ne bom nikoli vzbodbujala k nasilju, ampak bom poskusila najti kakšne alternative, čeprav naj bi bilo otrokom do treh let dovoljena tudi agresija v milejši obliki, ker še ne znajo tako dobro komunicirati, da bi lahko težave reševali na bolj civiliziran način.
Z svojim zgledom pripomoremo k temu, da se otrok obnaša tako kot mi, zato se obnašajmo tako kot si bi želeli, da se naš otrok.

Draga Raho, jaz upam, da sem razjasnila najino nerazumevanje. Če pa še ti kakroli ni jasno, pa mi samo napiši z veseljem ti bom odgovorila.

P.s.: Nisi pa mi odgovorila na edino moje vprašanje: Me pa zanima iz kakšnega razloga te uboga?




< Sporočilo je popravil CAPPY -- 28.3.2007 22:13:58 >

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 67
   RE: Sva res prestroga starša?
28.3.2007 22:47:56   
Anonimen
Poglej Cappy. Ne nameravam se spet odzivati na tvoj post, ker naju to ne bo nikamor pripeljalo. Jaz tebi kontra, ti meni nazaj... To lahko pelje v nedogled.

Ti bom pa povedala tako, po domače, moje gledanje na otroka in moje mnenje o vzgajanju.

Jaz nisem le otrokov roditelj, ampak sem tudi njegov vzgojitelj. In biti roditelj in vzgojitelj ni privilegij, ampak je poslanstvo. Sama sem se tisti dan, ko se je moj fant rodil, zavezala, da mu bom nudila vse, kar bo v mejah sprejemljivega za naju in najino okolico. In sem ne sodi samo neizmerna ljubezen do tega majhnega bitjeca, ampak tudi vsa pravila igre, ki se jih mora naučiti, če želim, da bo odrasel v dostojnega človeka, ki bo vedel, kje so meje in kaj mora storiti, da bo njegovo življenje uspešno. Vse to se da doseči brez prisile, brez odrekanja, brez vpitja ali tepeža. Nuditi pa mu moraš dober zgled. Noben stariš ni popoln, tudi ti nisi. To ti mora biti jasno slej ko prej. 
Ja, z otrokom moraš sodelovati, vendar do neke določene mere, saj nista v enakovrednem položaju. Ti si odgovorna za njegov zdrav in nemoten razvoj. Sodeluješ lahko samo s partnerjem, ki je enakovreden tebi (se pravi s tistim, ki prevzema za vse storjeno enako odgovornost kot ti in ki funkcionira enako kot ti; to pa tvoj otrok definitivno ne more biti, to je lahko samo tvoj življenjski sopotnik).

Pa veš, kadaj sem se zavedla, da sem s svojo vzgojo na dobri poti? Včeraj, ko sem prišla domov iz službe in je moj malček pritekel k meni, se mi vrgel v objem in rekel: "Moja mami prišla."


(odgovor članu Rubin.)
  Neposredna povezava do sporočila: 68
   RE: Sva res prestroga starša?
28.3.2007 23:06:21   
Rubin.
A jaz pa sem morala narediti domačo nalogo?
No če se ti ne da, pa AMEN.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 69
   RE: Sva res prestroga starša?
28.3.2007 23:13:33   
Anonimen
si se pa zelo potrudila, moram priznati.user posted image user posted image user posted image user posted image

Če si v real life tako vztrajna, gorje tistim, ki imajo opravka s tabouser posted image

(odgovor članu Rubin.)
  Neposredna povezava do sporočila: 70
   RE: Sva res prestroga starša?
28.3.2007 23:48:03   
Marogica
Čestitke za vztrajnost, bom malo ploskalauser posted image user posted image

_____________________________

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 71
   RE: Sva res prestroga starša?
29.3.2007 0:49:56   
Meceno
Navijam za Cappyuser posted image user posted image user posted image


Pametni odgovori s pametno glavouser posted image

(odgovor članu Marogica)
Neposredna povezava do sporočila: 72
   RE: Povejte mi, a sva midva z mojim...
1.4.2007 22:41:49   
pearl
Strogost - če pri tem ni prisotno fizično ali psihično nasilje za doseganje starševskih zahtev, je vse lepo in prav.

(odgovor članu Mavrična zvezdica)
Neposredna povezava do sporočila: 73
   RE: Sva res prestroga starša?
3.4.2007 13:38:23   
Jutra
Raho, meni se zdita vidva čisto v redu staršauser posted image  Kolikor sem razbrala, imata rada red - vsaj tiste vrste, ki ga sama zagovarjam.

Drugače pa nisem brala vseh postov v tej dabati. So malo predolgiiiiii. Mi ni jasno, kje imate eni cajt pisati tako dolge romane.user posted image


_____________________________

Naj bo lep ta dan, bodi nasmejan:)

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 74
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 2 [3]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3]
Pojdi na:





BLOG: Ljubki kaos velike družine
Preden sem postala mama, sem v mislih vedno imela dva otroka, hišo in psa. No, plani so šli "po svoje".
FOTO: To je bistvo družine!
photo
Prav vsaka družina je posebna in unikatna. Toda, kaj imajo družine z vseh koncev sveta in različnih oblik vendarle skupn...




Dudica.
пеперутка16

Do kdaj je imel vaš otrok dudico?