|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Ni vse zlato, kar se sveti«: Pozor – varčne ž...
10.1.2008 12:45:57   
yellowcrystalstar
Pomanjkljivost: slaba, umetna svetloba!

Svetlobni spekter, razporeditev posameznih barvnih deležev, je pri varčnih žarnicah (imenovanih tudi varčne sijalke) slaba, slabša kot pri ostali umetni razsvetljavi.

Najboljša svetloba je dnevna svetloba. Žarnice z žarilno nitko in halogenske svetilke so pri razdelitvi svetlobnega spektra uravnotežene in jih lahko primerjamo z naravnim svetlobnim spektrom. Sicer se nekoliko nagibajo k rdeči svetlobi kot pri jutranjem in večernem soncu, kar jim podeli toplino in udobje.

Svetlobni spekter pri varčni žarnici oziroma sijalki je nehomogen in odtujen naravnemu svetlobnemu spektru. Določene barvne deleže povleče v ospredje, ponavadi samo dva, in zanemarja druge, ki spadajo k harmonični, zdravi svetlobi.

Prvi znanstveniki in zdravniki svarijo pred slabim, neuravnoteženim svetlobnim sestavom, ki je odgovoren za glavobole, hormonske težave, epileptične napade, itn.

Profesor dr. Arnold Wilkins iz univerze v Essexu je povedal: »Varčne sijalke imajo zelo nepravilno spektralno porazdelitev. Svetloba sestoji iz posameznih modrih in rdečih tonov, namesto iz vseh valovnih dolžin. To bi lahko ljudem škodilo.«

Pomanjkljivost:ekološko kritična proizvodnja!

Pomemben vidik pri ocenjevanju varčnih žarnic, je njihova proizvodnja. Prepogosto govorijo proizvajalci o „okolju prijaznih“ in „varčnih“ svetlobnih telesih in pri tem pozabijo, da porabi varčna žarnica pri proizvodnji desetkrat več energije kot žarnice z žarilno nitko. Medtem ko navadna žarnica sestoji le iz stekla, žice, žarilne nitke, držala in pločevinastega navoja, se pri varčni žarnici nabere kar nekaj okolju neprijazne visoke tehnologije: predvklopna naprava, platina, kondenzator, generator, sprožilo, elektroda, kositrova spajka, lepilo,....in živo srebro.

Strupeno živo srebro!

Vsaka varčna žarnica vsebuje v povprečju 5 miligramov strupenega živega srebra. Nekateri tej količino pravijo samo „sledi.“ Živo srebro sodi med najbolj strupene in okolju neprijazne težke kovine.

Pomanjkljivost: Posebni (nevarni) odpadki!

Zavoljo živega srebra sodi „okolju prijazna svetilka“ med nevarne odpadke na posebna odlagališča. V veliki večini pa pristane med gospodinjskimi odpadki, ki gredo na smetišče, od tam v zemljo, podtalnico, zrak...

Če 20 milijonov gospodinjstev vsako leto odvrže samo eno varčno žarnico oz. sijalko, se nabere že 100 kg živega srebra.

Pomanjkljivost: visoka cena!

Varčna žarnica stane povprečno desetkrat več kot navadna žarnica.

Iz ekološkega vidika je varčna žarnica v primerjavi z navadno pri energetski porabi v prednosti, a kot smo videli, je to tudi njena edina prednost. Biološko gledano ima mnogo stranskih učinkov.

Sklep: Varčne žarnice niso poceni rešitev.
Valerija Hozjan
http://www.initiative.cc
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Ni vse zlato, kar se sveti«: Pozor – varč...
12.1.2008 16:51:50   
Nasy
Saj to je kakor z vsako stvarjo, najprej hvalijo in moraš kupit, brez tega kao ne moreš preživeti, bla bla, potem pa čez nekaj let pogruntajo, kako je škodljivo, neuporabno in nasploh slabo. Te žarnice baje sploh niso tako zelo varčne, kar se porabe elektrike tiče, če ugašaš luč na pogosto, baje ni od te žarnice nobene koristiuser posted image

_____________________________

Vsak človek je zase svet- čuten, svetal in lep, kot zvezda na nebu!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Naši živahni deklici se je pridružil prvoaprilček :)

(odgovor članu yellowcrystalstar)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Ni vse zlato, kar se sveti«: Pozor – varč...
12.1.2008 18:04:06   
rr.mm.dd
Varčna žarnica ni namenjena prostorom, kjer se pogosto prižiga in ugaša luč (WC ipd), ker ji s tem zelo skrajšaš življenjsko dobo in potem preračun ni več enak.
To sem brala v neki reviji "varčujem z energijo", kjer so najbolje ocenili Ikeine žarnice. Najboljše razmerje med kakovostjo in ceno.
Mogoče so res v tujini malo naprej in so že znižali cene, pri nas pa se je to po parih letih uporabe šele dobro začelo promovirati.

(odgovor članu Nasy)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Ni vse zlato, kar se sveti«: Pozor – varč...
12.1.2008 18:10:16   
Anonimen
Varčna žarnica ni namenjena prostorom, kjer se pogosto prižiga in ugaša luč (WC ipd), ker ji s tem zelo skrajšaš življenjsko dobo in potem preračun ni več enak.


Točno tako. Midva mava varčne žarnice samo v kuhinji, dnevni in v sobi kjer je računalnik.

(odgovor članu rr.mm.dd)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?