|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Zgodnja nosečnost in fizično delo
16.1.2008 15:03:07   
_Beky_
SE enkrat vam hvala za tako podporo,naj vam povem,da sem danes naredila se en test in nedvomno sem kajti ta je bil tudi pozitiven,kupila sem si tifol,da ga bom lepo zacela jesti,ter se narocila preko interneta pri gin.vendar se ni odgovora,tako da ne vem kdaj bo.Vam pa sigurno sporocim.Se nekaj me zanima mogoce bi kaksna vedela odgovoriti na moje vprasanje.Kjer sem zdaj zaposlena v trgovini je dokaj na cajte tesko delo naprimer sem blagovni manipulant filam police z palete dajem robo ki je prisla ter jo zvazam v trgovino,zelo veliko kg dvignem vcasih tudi do 25 kg zdaj pa me zanima ali bo to kaj skodovalo moji  ali naj se bolj merkam ali naj grem na bolnisko ,ker ne morem v nadrejenemu reci da nebom prelagala skatl.Kaj vi pravite,ker jaz se bojim da ne bo prislo do abrazije kot je prislo v prvi  .V naprej vam hvala za vase odgovore.

< Sporočilo je popravil Bonnie_RR -- 16.1.2008 19:20:14 >
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Prosim odgovorite mi???
16.1.2008 15:05:50   
PAJO
ja jz tud delam v trgovini in sm bla ze takoj na zacetku na bolniski,ze prvi mesec
nosecnosti ker sm se tud bala.no men je blo tud fulll slabo celo nosecnost sm bruhala sm
bla tud zarad tega doma...

pac povej v sluzbi da si noseca in da ne bos tolk tezko dvigovala.tko je.



(odgovor članu _Beky_)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Prosim odgovorite mi???
16.1.2008 15:09:25   
_Beky_
Ja pajo zastopim te ampak jaz delam komaj 3 meseca pogodba pa se mi zdaj 31.1 iztece tako da naj bi mi podaljsal za 6 mesecev ampak ce bi povedela  bi takoj letela ven sem sto posto tko da nevem kaj naj naredim res obupana sem prosim se za kaksne nasvetuser posted image

(odgovor članu PAJO)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Prosim odgovorite mi???
16.1.2008 15:18:07   
Anonimen
Beky, ti bodi kar lepo tiho, kot da še ne veš da si noseča, počakaj lepo na podaljšanje pogodbe in potem pojdi na bolniško.

Misliti moramo predvsem nase!!!!!! Ker če ne bomo me mislile nase delodajalec zagotovo ne bo. user posted image

Srečnouser posted image

(odgovor članu _Beky_)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Prosim odgovorite mi???
16.1.2008 15:22:50   
natasarobi
Beky - sem brala v eni reviji pravno mnenje, ker je ena isto spraševala ali je dolžna delodajalca obvestiti o tem, da je zanosila, ker ji je isto potekla pogodba. Pravnica je rekla, da ne - če želiš ti lahko pošljem vprašanje in odgovor pravnice.

Ti svetujem pa isto kot ti je napisala anonimna - si na začetku nosečnosti in bog ne daj ampak zgodi se lahko marsikaj, tako da bodi lepo tiho in počakaj, da ti podaljšajo pogodbo.


(odgovor članu _Beky_)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Prosim odgovorite mi???
16.1.2008 15:32:02   
PAJO
ja jz tud nism bla se za nedolocen cas pa so me vzel za stalno,
ker baje te ne smejo vn vrzt ce si noseca in na bolniski.mene so pol vzel za stalno.

ne vem kako je pri vam.odvisno kje delas.jz sm v mercatorju

(odgovor članu _Beky_)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Prosim odgovorite mi???
16.1.2008 15:37:07   
_Beky_
JA  Natasarobi poslji mi ta odgovor da si bom prebrala ja po moje bom jutr sla na siht,ker sem bila danes frej dokler ne bom sla do gin.ne bom nic povedala potem pa upam da mi bo gin.odprl bolnisko saj upam da je tako.Delam pa v SPARU hvala vam za odgovore res ste dobre.user posted image

(odgovor članu PAJO)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Prosim odgovorite mi???
16.1.2008 15:40:12   
Mijavček
Beky, jaz bi ti tudi svetovala, da v službi še nič ne govoriš. Bog ne daj, da bi bilo klaj narobe, potem bi bila brez otroka, pa še brez službe.

Delodajalcu je vsekakor fer, da poveš za nosečnost ampak šele ko minjeo trije meseci. To je čisto dovolj časa, da si oni organizirajo delo drugače.

Prosi svojega zdr. za bolniško, če se ti tako zdi, ali pa povej šefu (odvisno kakpen tip je) da začasno ne moreš dvigovat težkih stvari, ker imaš težave ženske narave. Tako ti tudi potem, ko boš povedala za nosečnost ne bo mogel očitati, da si se zlagala. Jaz bi uporabila drugo možnost, ker če boš zdaj non stop na bolniški, ti prav tako ne bodo podajšlai pogodbe.

(odgovor članu natasarobi)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Prosim odgovorite mi???
16.1.2008 15:44:59   
natasarobi
Beky - ti bom poslala tekom popoldneva na zs, ko pridem domov (sem v službi in nimam revije pri roki)

(odgovor članu _Beky_)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Prosim odgovorite mi???
16.1.2008 15:53:24   
natasarobi
PAJO - a si kje to brala ali govoriš samo iz svojih izkušenj?

To je ena stvar, ki bi jo bilo res fajn vedet. Jaz bi rekla, da te ne smejo vrečt iz službe, če si noseča, ampak če ti sredi nosečnosti poteče pogodba ti pač poteče in verjetno ti jo nisi dolžni zaradi nosečnosti podaljšat. Po moje gre samo za dobro voljo delodajalcauser posted image  Kako pa v primeru, da imaš pogodbo za nedoločen čas pa si trenutno na poizkusni dobi? Po moje ti lahko rečejo adijo?!

A je še kakšna ki ve kaj o tem oz. je imela s tem kakšne izkušnje?

(odgovor članu natasarobi)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Prosim odgovorite mi???
16.1.2008 16:03:10   
Mijavček
Ja, jaz delam med drugim tudi na kadrovskem področju in to definitivno drži. Če si za nedoločen čas, te ne morejo nikamor vrečt, še najmanj pa na cesto. Če pa si za določen čas, pa ti pogodba izteče, ti pač izteče, pa če si noseča, na bolniški ali pa karkoli. Ko poteče, poteče in samo od delodajalca je odvisno ali ti jo podaljša ali ne.
Jaz sem imela podoben primer, ko smo imeli zaposleno delavko za 6m določen čas in smo že po parih mesecih videli, da ni ustrezna za to delovno mesto in da ji ne bomo podaljšali pogodbe. Potem pa je oznanila da je noseča. Takrat sem se temeljito pozanimala in ji potem res nismo podaljšali pogodbe, čeprav je bilo meni ful hudo, ker je izgledalo, kot da je to samo zato ker je noseča.

Krut svet, ni kaj. Ti zdaj lepo poskrbi zase in božaj bušija. Služba pa je zdaj na drugem mestu.

(odgovor članu natasarobi)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Prosim odgovorite mi???
16.1.2008 16:05:50   
PAJO
ja tko je pri nam baje.iz mojih izkusenj je to,ampak mislim da je tko.
vsi pravjo.pol ne vem za druge kako imajo

(odgovor članu natasarobi)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Prosim odgovorite mi???
16.1.2008 16:12:40   
Naja30
Mene so dali stran v 7m nosečnosti, ker se mi je pogodba pač iztekla.

Beki, tvoja situacija je malo smotana, ker se ti bo pogodba konec meseca iztekla, hkrati pa tudi ni fajn, da moraš dvigovati po 25 kg. Poskusi se nekako izmotat iz takega dvigovanja, da si noseča pa povej, ko ti bodo pogodbo podaljšali. Če pa je tega dvigovanja res veliko, pa bi jaz na tvojem mestu povedala kar takoj. Ker otrok je ipak najpomembnejši. Mogoče je pa delodajalec toliko razumevajoč, da ti bi vseeno podaljšal?

(odgovor članu PAJO)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Prosim odgovorite mi???
16.1.2008 16:14:17   
ANIME
Glede obveščanja delodajalca mislim, da je tvoja stvar kdaj mu poveš (vsaj prve par mesecev lahko zadržiš zase iz že znanih razlogov). Ampak to velja samo v primeru, da ti takrat ne poteče pogodba oz. se ne zaposljuješ na novo.  

V tvojem primeru pa bo enako, kot da bi se na novo zaposlovala in kakor jaz vem, če naknadno izvedo da si v času podpisa vedela za nosečnost in nisi povedala, ti lahko tudi naknadno razdrejo pogodbo. Sicer kako bi dokazali da si vedela, ne vem. 

Res se prej pozanimaj in če ne drugega pojdi par dni pred iztekom pogodbe na bolniško.

_____________________________

Kot pravi pregovor: Be careful what you wish for.
03.10.08 sva dobila kar dva razgrajača.

(odgovor članu PAJO)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Prosim odgovorite mi???
16.1.2008 19:48:25   
Taula
Če pa si za določen čas, pa ti pogodba izteče, ti pač izteče, pa če si noseča, na bolniški ali pa karkoli. Ko poteče, poteče in samo od delodajalca je odvisno ali ti jo podaljša ali ne.


Točno tako. Če ti poteče te niso dolžni vzeti v službo, tudi če si noseča.

_Beky_ glede na to da ti pogodba poteče čez dva tedna jaz še ne bi povedala. Zna se zgoditi da ti je prav zaradi user posted image  ne podaljšajo. Poskušaj se malo ''šparati'' pri delu.

Srečno.

_____________________________

NESRAMNA sem, brez kančka slabe vesti, počutim se prisrčno.... ZLOBNO:)



(odgovor članu ANIME)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Prosim odgovorite mi???
16.1.2008 20:07:33   
Tinky
IZVIRNO SPOROČILO: ANIME


V tvojem primeru pa bo enako, kot da bi se na novo zaposlovala in kakor jaz vem, če naknadno izvedo da si v času podpisa vedela za nosečnost in nisi povedala, ti lahko tudi naknadno razdrejo pogodbo. Sicer kako bi dokazali da si vedela, ne vem. 



Kolikor je meni znano, na razgovoru za delo nisi dolžna obvestit delodajalca o nosečnosti, saj to je osebna zadeva. Obvestiti ga pa moraš mislim, da mesec pred nastopom porodniškega dopusta.


Beky, na tvojem mestu, bi počakala, da ti podaljša pogodbo in mu naknadno povedala za nosečnost. Srečno user posted image




_____________________________

Teo 10.7.2008
Maja 27.7.2010

(odgovor članu ANIME)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Zgodnja nosečnost in fizično delo
16.1.2008 20:18:05   
tatam
Jaz sem bla nazadnja user posted imageuser posted image user posted image ,delala na nepokratnem oddelku,kjer se vsi stanovalci dvigujejo.Pa me je blo tudi strah,saj do prvega pregleda nisem nikomur povedala,da sem noseča.Ampak se je hvalabogu vse v redu izteklo.
Tak da če si že mela težave prej,kot sem razumela,kar nehaj s tem težkim delom. Al poveš al pa hitro na bolniško.Ziher je ziher!!!

(odgovor članu _Beky_)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Zgodnja nosečnost in fizično delo
16.1.2008 20:55:32   
Majuska
Tudi moja prijateljica je lepo počakala, preden je povedala ... ravno tako se ji je izšlo, da je bila ob izteku preizkusne dobe (pol leta) tri mesece noseča, zdaj pa je na bolniški. Vmes sicer po malem dela, vsaj po telefonu opravi nekaj poslov, počasi pa bo najbrž nekomu predala vse skupaj.

(odgovor članu tatam)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Zgodnja nosečnost in fizično delo
17.1.2008 17:07:48   
ŠPELICA1
a maš še kej lanskega dopusta? jst bi šla na tvojem mestu na d., če ga maš seveda, povedala pa še nebi.
tud jst sm na istem, sam da se mi pogodba izteče konc leta, takrat pa bom ze na porodniški. Nisem jim še povedala, bom pa pomojem hmal, ker sem zdej na bolniški zarad rjavega izcedka in upam da bo vse uredu. lp

(odgovor članu Majuska)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Zgodnja nosečnost in fizično delo
17.1.2008 22:35:29   
_Beky_
Zivjo punce naj vam povem,da sem danes podpisala pogodbo za 6 mesecev nisem pricakovala da bom kaj hmal dobila novo pogodbo saj se mi stara pogdba iztece sele 31.1..Se to ultrazvok mam 29.1.,morm vam povedat da ne vem kako bom zdrzala da nebi sla do 29 na bolnisko bom pac morala potrpeti--kaj ces tako je zivljenje se bom probala skrivati na delovnem mestuuser posted image ce me ne zalotijo.Hvala vam na vse vase odgovore vam javim kako je bilo na pregledu rada vas imamuser posted image

(odgovor članu ŠPELICA1)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Zgodnja nosečnost in fizično delo
21.1.2008 12:37:46   
petea
Beki, v Zakonu o delovnih razmerjih (UL, št. 42/02) piše:
"2. VARSTVO DELAVCEV ZARADI NOSEČNOSTI IN STARŠEVSTVA
187. člen (splošno)
(1) Delavci imajo zaradi nosečnosti in starševstva pravico do posebnega varstva v delovnem razmerju.
   (2) V primeru spora v zvezi z uveljavljanjem posebnega varstva zaradi nosečnosti in starševstva po tem zakonu, je dokazno breme na strani delodajalca.
   (3) Delodajalec mora delavcem omogočiti lažje usklajevanje družinskih in poklicnih obveznosti.

188. člen (varstvo podatkov v zvezi z nosečnostjo)
V času trajanja delovnega razmerja delodajalec ne sme zahtevati ali iskati kakršnihkoli podatkov o nosečnosti delavke, razen če to sama dovoli zaradi uveljavljanja pravic v času nosečnosti.

189. člen (prepoved opravljanja del v času nosečnosti in v času dojenja)
(1) V času nosečnosti in ves čas, ko doji otroka, delavka ne sme opravljati del, ki bi lahko ogrozila njeno zdravje ali zdravje otroka zaradi izpostavljenosti dejavnikom tveganja ali delovnim pogojem, ki se določijo z izvršilnim predpisom.
   (2) Če delavka v času nosečnosti in ves čas, ko doji otroka, opravlja delo, pri katerem je izpostavljena dejavnikom tveganja, postopkom in delovnim pogojem, ki se podrobneje določijo z izvršilnim predpisom, mora delodajalec sprejeti ustrezne ukrepe z začasno prilagoditvijo pogojev dela ali prilagoditvijo delovnega časa, če iz ocene tveganja izhaja nevarnost za njeno zdravje in zdravje otroka.
   (3) Če delavka opravlja delo po prvem odstavku tega člena, ali delo po prejšnjem odstavku, pa se z začasno prilagoditvijo pogojev dela ali prilagoditvijo delovnega časa ni možno izogniti nevarnosti za zdravje delavke ali zdravje otroka, mora delodajalec zagotoviti delavki opravljanje drugega ustreznega dela in plačo, kot da bi opravljala svoje delo, če je to zanjo ugodnejše.
   (4) Če delodajalec delavki ne zagotovi drugega ustreznega dela po prejšnjem odstavku, ji mora v času, ko je delavka iz tega razloga odsotna z dela, zagotoviti nadomestilo plače v skladu s prvim, drugim, sedmim in devetim odstavkom 137. člena tega zakona.
   (5) Izvršilni predpis, v katerem se podrobneje določijo dejavniki tveganja in delovni pogoji iz prvega odstavka tega člena, ter dejavniki tveganja, postopki in delovni pogoji iz drugega odstavka tega člena, izda minister, pristojen za delo, v soglasju z ministrom, pristojnim za zdravje.

190. člen (varstvo v času nosečnosti in starševstva v zvezi z nočnim in nadurnim delom)
(1) Delavcu, ki neguje otroka, starega do treh let, se lahko naloži opravljanje nadurnega dela ali dela ponoči samo po njegovem predhodnem pisnem soglasju.
   (2) Delavka v času nosečnosti in še eno leto po porodu oziroma ves čas, ko doji otroka, ne sme opravljati nadurnega dela ali dela ponoči, če iz ocene tveganja zaradi takega dela izhaja nevarnost za njeno zdravje ali zdravje otroka.
   (3) Enemu od delavcev-staršev, ki ima otroka, mlajšega od sedem let ali hudo bolnega otroka ali otroka s telesno ali duševno prizadetostjo, in ki živi sam z otrokom in skrbi za njegovo vzgojo in varstvo, se sme naložiti, da opravlja nadurno delo ali delo ponoči, samo po njegovem predhodnem pisnem soglasju."

Pravilnik o varovanju zdravja pri delu nosečih delavk, delavk, ki so pred kratkim rodile ter doječih delavk (UL, št. 82/03) pa med drugim pravi:
"2. člen Definicije
Za namen tega pravilnika je:
   a) noseča delavka vsaka noseča delavka, ki o svojem stanju z zdravniškim potrdilom obvesti delodajalca. Nosečnost se šteje od časa seznanitve delodajalca z nosečnostjo do poroda,
   b) delavka, ki je pred kratkim rodila, tista delavka, ki je rodila pred manj kot 12 meseci in ki o svojem stanju z zdravniškim potrdilom obvesti delodajalca,
   c) doječa delavka tista delavka, ki doji otroka in ki o svojem stanju z zdravniškim potrdilom obvesti delodajalca.

3. člen Ocena tveganja in obveščanje
Delodajalec mora za vsa dela, pri katerih obstaja tveganje za izpostavljenost dejavnikom, ki lahko negativno vplivajo na zdravje nosečih delavk, delavk, ki so pred kratkim rodile, ter doječih delavk, v okviru ocene tveganja oceniti vrsto, stopnjo in trajanje izpostavljenosti, oceniti vrsto in stopnjo tveganja za poškodbe in zdravstvene okvare in določiti ter izvesti ustrezne varnostne ukrepe.
   V oceni tveganja se posebej preveri vpliv nočnega in nadurnega dela na zdravje delavke in zdravje otroka v času, ko je delavka noseča in še eno leto po porodu oziroma ves čas, ko doji otroka.
   Delodajalec mora oceno tveganja obnavljati in dopolnjevati pri vsaki spremembi dejavnikov, ki škodljivo vplivajo na zdravje delavke in zdravje otroka.
   Delodajalec mora obveščati delavke in njihove predstavnike o rezultatih ocen tveganja, in o vseh varnostnih ukrepih, ki se nanašajo na varovanje zdravja pri delu.

4. člen Izvedba ukrepa
Obveznost delodajalca, da izvede ukrepe, nastopi z dnem, ko delavka z zdravniškim potrdilom o svojem stanju obvesti delodajalca.
   Ukrepe, določene v izjavi o varnosti, izvede delodajalec v sodelovanju s pooblaščenim zdravnikom na podlagi zdravniškega potrdila, ki ga delavki izda izbrani ginekolog.
   Na zahtevo delavke presoja ustreznost ukrepa posebna zdravniška komisija, določena v 17. členu Pravilnika o preventivnih zdravstvenih pregledih delavcev (Uradni list RS, št. 87/02). Komisija o svojem mnenju obvesti inšpekcijo za delo.

5. člen Splošna prepoved izpostavljenosti
1. Noseča delavka ne sme biti izpostavljena naslednjim dejavnikom:
A) Fizikalnim dejavnikom:
– hiperbarični atmosferi (npr. potapljanje, zaprti prostori pod pritiskom)
   – ionizirajočim sevanjem
B) Biološkim dejavnikom:
– toxoplasmi
   – virusu rdečk, razen, če je bila ženska cepljena proti rdečkam
C) Kemičnim dejavnikom
Snovem, ki so označene z naslednjimi standardnimi opozorilnimi oznakami:
   – lahko škoduje nerojenemu otroku ( R61)
   – možna nevarnost škodovanja nerojenemu otroku (R63)
   – svincu in njegovim spojinam, ki se lahko absorbirajo v telesu
D) Delovnim pogojem
– rudarskim delom pod zemljo
   2. Doječa delavka in delavka, ki je pred kratkim rodila, ne sme biti izpostavljena naslednjim dejavnikom:
A) Fizikalnim dejavnikom
– odprtim virom ionizirajočih sevanj
B) Kemičnim dejavnikom
Snovem, ki so označene z naslednjimi standardnimi opozorilnimi oznakami:
   – lahko škoduje zdravju dojenčka preko materinega mleka (R64)
   – svincu in njegovim spojinam, ki se lahko absorbirajo v telo
C) Delovnim pogojem
– rudarskim delom pod zemljo

6. člen Prepoved izpostavljenosti glede na oceno tveganja
1. Noseča delavka, delavka, ki je pred kratkim rodila ter doječa delavka, ne sme biti izpostavljena naslednjim dejavnikom, če iz ocene tveganja iz 3. člena tega pravilnika izhaja tveganje za zdravje delavke in zdravje otroka:
A) Fizikalnim dejavnikom:
– hrupu nad 80 dB (A)
   – neionizirnemu sevanju, ki lahko povzroči škodo na plodu
   – splošnim vibracijam nizkih frekvenc
   – vibracijam, ki se prenašajo direktno na trebuh
   – udarcem, nenadnim premikom
   – ekstremnemu mrazu ali vročini
B) Biološkim dejavnikom:
Virusom:
   – herpesvirusi: CMV, HSV, VZV
   – parvovirus B19
   – virus ošpic
   – enterovirusi: Coxackie B virus, echovirus, poliovirus
   – HIV 1 in HIV 2 virus
   – virus limfocitnega horiomeningitisa
   – hepatitis B virus, hepatitis C virus
   – virus vakcinije
   – virus črnih koz
   – adenovirus
   – virus zahodnega konjskega encefalomielitisa
   – virus venezuelskega encefalomielitisa
   Bakterijam:
   – Treponema pallidum
   – Mycobacteryum tuberculosis
   – Lysteria monocytogenes
   – Campylobacter fetus
   – Salmonella typhosa
   Protozojem:
   – Plasmodium spp.
   – Tripanosoma cruzi
   in vsem ostalim biološkim dejavnikom, ki se nahajajo v 2., 3. in 4. skupini pravilnika o varovanju delavcev pred tveganji zaradi izpostavljenosti biološkim dejavnikom pri delu, Priloga III. (Uradni list RS, št. 4/02), ki lahko škodujejo noseči delavki in nerojenemu otroku.
C) Kemičnim dejavnikom:
a) snovem, ki so označene z naslednjimi standardnimi opozorilnimi oznakami:
   – lahko povzroči dedne genetske okvare (R46)
   – možen rakotvoren učinek (R40)
   – lahko povzroči raka (R45)
   – lahko povzroči dedne genetske okvare (R46)
   – nevarnost hudih okvar zdravja pri dolgotrajnejši izpostavljenosti (R48)
   – pri vdihavanju lahko povzroči raka (R49)
   b) proizvodnim procesom:
   – proizvodnji auramina
   – ki vključujejo izpostavljenost aromatskim policikličnim ogljikovodikom, prisotnim v premogovih sajah, katranu, smoli, dimu ali prahu
   – ki vključujejo izpostavljenost prahu, dimu in aerosolom, ki nastajajo pri praženju in elektrolitskem prečiščevanju baker-nikljevih talin
   – močno kislinskim postopkom pridobivanja izopropilalkohola
   c) živemu srebru in živosrebrovim spojinam,
   d) zdravilom proti mitozi,
   e) ogljikovemu monoksidu,
   f) kemičnim dejavnikom z znano in nevarno absorbcijo preko kože.
D) Delovnim pogojem:
– premeščanju bremen, težjih od 5 kg
   – delom, ki se opravljajo v izrazito nefiziološkem položaju telesa
   – službenim potovanjem
   – delom z velikimi psihičnimi obremenitvami, ki lahko škodujejo plodu

E) Organizaciji dela:
– nočno delo
   – nadurno delo
   2. Noseča delavka, delavka, ki je pred kratkim rodila ter doječa delavka, ne sme opravljati tudi drugih del, če iz ocene tveganja iz 3. člena tega pravilnika izhaja tveganje za zdravje delavke in zdravje otroka.

7. člen Prosti čas za preventivne preglede
Delavka ima pravico do plačane odsotnosti z dela za čas tistih preventivnih pregledov v zvezi z nosečnostjo, porodom in dojenjem, ki jih ni mogoče opraviti izven rednega delovnega časa."

(odgovor članu _Beky_)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Zgodnja nosečnost in fizično delo
21.1.2008 14:47:11   
gajka
Jaz tudi še nisem v službi povedala, da sem user posted image . Imam v planu to storiti v petek ali pa drug teden, ko bo NS za mano. Delam pa sicer kombinirano teren/pisarna. Na terenu moram večkrat prenašati težak inštrumentarij (tudi avto-akumulatorje itd.). Ko sem izvedela, da sem user posted image , sem še kake 3-4 tedne delala večinoma na terenu, sem se pa poskušala nekako izognit težjim bremenom in jih pustila sodelavcu, da jih je prenašal. Če pa je že bilo nujno, pa sem breme dvigovala čim bolj pravilno (z nogami in ne s hrbtom), pa še to za čim krajši čas in sem si doma popoldan privoščila malo počitka. Sedaj pa bom izkoristila nekaj dni dopusta, da si ''kupim'' še teh nekaj dni počitka do dneva D, ko jih bom obvestila o svoji user posted image .

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 22
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Krvavitve med nosečnostjo – kdaj so nevarne?
Do krvavitev med nosečnostjo lahko pride zaradi različnih vzrokov, pri čemer so nekateri povsem nenevarni, drugi pa so r...
Poglejte, kako se med porodom premaknejo k...
Ta neverjetna fotografija porodnice dokazuje, kako neverjetno je človeško telo. Poglejte, kako je videti anatomija porod...




Dudica.
пеперутка16

Do kdaj je imel vaš otrok dudico?