|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2 3 4 5   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Odgovor na temo Vegetarijanske mamice
3.9.2009 18:32:09   
Springy
Moderatorko te niti zelo lepo prosim, da mojega sporočila ne izbirše, saj ga sem pišem zato, ker je tema na katero bi želela odgovoriti (Vegetarijanske mamice: http://www.ringaraja.net/forum/m_4458625/mpage_11/key_/tm.htm) zaklenjena. Ker je bilo vsaj 99% vseh postov napad "name" oz. na moje pisanje, bi zelo rada odgovorila na ta napačna sklepanja. Če želite je lahko to tudi moje zadnje javljanje na tej temi, ne glede na vsa morebita nadaljna "udrihanja". Lahko se tema tudi zaklene, prosim le, da tudi jaz dobim možnost do odgovora. Hvala.

Najprej bi začela z odgovorom glede "psihopatskih otrok". Namreč, zanimiva je taktika mesojedih. Izjava je bila čisto točna, če bi jo natančno prebrali. Torej, izjavo "če bi otroku BREZ LAŽI IN OLEPŠAV povedali kaj je meso, kako res do njega pride, in da mu ga ni treba jesti..." ste spremenili v "ker moj ta mal je meso si ti rekla da je psihopat". Tu se ponovno skriva ena bolana taktika debatiranja: namreč, če osnovne izjave ne mores spodbiti, potem jo malo korigiraj, da jo bo lažje spodbit in jo potem napadaj po milji volji. Torej, originalno izjavo, katero bi težko spodbijali ste namenoma spremenili in se nato spravljali na korigirano izjavo.

Sedaj pa k originalni izjavi: ker 100% NOBENA od vas ni niti slučajno BREZ LAŽI IN OLEPŠAV povedala svojemu otroku resnico o mesu, lahko mirno sklepam, da iz samega jedenja mesa vaših otrok (glede na mojo originalno izjavo) ni možno ugotoviti ali je otrok psihopat ali ne. So le otroci ki imajo z polresnicami in manipulacijami napolnjene in oprane možgane. (razen, če je katera otroku to res naredila, takoj ko je bil to sposoben razumet... ha ha, bo prej kamen padel gor kot da bo kakšna to res naredila in dejansko ponudila realno izbiro otroku.)

Seveda, če bi katera od vas res PO RESNICI povedala, kaj je to meso, odkod in kako pride do njega, bi naslednje otrokovo vprašanje bilo: ja mami, zakaj pa potem ti počnes te grozne stvari? Seveda tega pa nobena noče, zato se ta tema raje malo pod tepih pomete, malo se jo "okrasi", medtem pa otrok lepo oponaša starše. Ko pa enkrat otrok pride do prave resnice ima pa možgane že polne bedarij v stilu: "to je naravno", "saj tudi levi, tigri..." "pa eskimi", "pa vsejed" pa "vrh prehrambene verige", pa "rastline boli"... In tako tak otrok odraste v odraslo osebo, ki potem na internetu agresivno širi od staršev slišano religijo in nekateri celo z žaljenjem hočejo prepričati ostale da bi MORALI svojim otrokom NUJNO dajat jesti meso. Živali pa medtem povsem brez veze (izključno zaradi osebnih užitkov, navade in verovanj nekaterih) masovno trpijo še naprej, narava se brez potrebe množično pustoši ... in krog škode in uničevanja se vrti naprej in naprej, prenaša se iz generacije na generacijo. Žalostno. Če pa hoče kdo ta krog prekiniti ga pa takoj napadete kot krokarji in ga želite na silo zvleči nazaj. Kar pa je še veliko bolj žalostno.

Glede tega, kar ste danes vse napisale, lahko rečem le, da so to spet absurdne metode debatiranja. Ker ne morete spodbit originalne izjave, jo spremenijate in nato napadate spremenjeno izjavo. Debatiranja na tako nizkem nivoju pa res še nisem videla. Namreč, kje sem jaz rekla da so tisti ljudije ki jedo ribe PSIHOPATI? To ste lepo dodali, zato da me lažje napadate, da postane moja izjava "bolj nemogoča", bolj absurdna in s tem bolj napačna, vaše lastno stališče pa tako bolj pravilno. Obžalovanja vredne in nizkotne metode dokazovanja svojega prav. (lep primer tega bi spet bil, če bi npr. gornji stavek spremenili v:"ti si rekla da smo absurnde" ter potem napadale tak, spremenjen stavek)

Mimogrede, ker dedek je ribe in ne želim da si ta mala misli kaj slabega o njem se zelo izogibam kakšnih oznak "slab" ali "grd" ko govorim o tistih, ki to počnejo, saj ne želim da bi zasovražila dedka. In vaša namigovanja na to so najmanj podla, če ne se kaj hujšega in lepo kažejo vas nivo debatiranja.

In tista, ki je napisala, da so skupaj ubili ribo je pa zelo ilustrativno prikazala, kakšen načn pranja možganov. Kako otroku, ki je začutil da nekaj ni v redu da bodo ribice umrle, omejiti, preusmeriti pozornost, BREZ da bi mu ponudili možnost izbire. Je rekla mogoče: veš draga, saj če želiš, da ribice ne umrejo, jih pa ni treba jesti, če tako želiš, saj imaš svobodno izbiro. To bi namreč bilo ponujanje IZBIRE otroku. Ona pa tega NITI SLUČAJNO ni omenila, saj bi bilo zanjo nekaj nesprejemljivega, če bi se otrok "narobe" odločil, raje se je navezala na dotedanje pranje možganov, kjer so otroku ribe dajali za jest, ga navadili na "normalnost" tega početja in na okus, BREZ da bi mu kadarkoli ponudili ali razložili opcijo: želis to jest ali ne? In to opisano je res prekrasen primer tega, kako vsejedi otroku niti slučajno ne ponudijo možnosti izbire, niti pod razno, celo takrat ko otrok sam izkaže dvom o tem početju mu te opcije ne ponudijo, te opcije pri njih preprosto za otroka NI, ne obstaja. In sedaj te tukaj nekaj pridigate o izbiri, saj to je za umret smešno.

Živalski svet sedaj pri 4 letih moja še kako dobro razume. Ve da lev umre, da ne more drugače, mi pa lahko, mi imamo izbiro, nam pa ni treba tega delat. Za razliko od vaših se moj otrok dobro zaveda izbire. Vi pa te izbire niti slučajno otroku ne ponudite, kot je zelo lepo razvidno iz zgornjega primera (res hvala tisti, ki je to napisala - mislim, da je bila mika? - ker si poslala tak lep nazoren, naravnost šolski primer v podporo mojim trditvam). In če se otrok slučajno ob vsem tem pranju možganov vseeno odloži, da noče jesti mesa, potem ga na vse kriplje prepričujete, kako je to meso dobro zanj (prevelikrat slišala in videla, da bi to lahko zanikale) nekatere mu celo podtaknete tisto meso da ga ne opazi, ga zmiksate in podobno (brala v eni temi tudi na tem forumu). In potem tu govorite o svobodni izbiri? Kot pravim, smešno za umret. Vaši otroci niti slučajno nimajo izbire, meso morajo jesti in pika.

In da, izgovori v stilu "prehranjevanlne verige", "vsejed", "tigri tudi lovijo" SO debilni. Namreč, popolnom NOBENEGA vpliva nimajo na možnost izbire, nikakor ne spremenijo dejstva, da človeku ni treba jesti mesa in da ima izbiro, zato so brezpredmetni, nesmiselni, neumesni. Uporabo teh argumentov z namenom krčiti možnost izbire je povsem nesmiselno, neumno (in preden boste uporabile spet vašo taktiko in to izjavo krivile, da sem "rekla da ste neumne", tega NE trdim, le vaši argumenti so neumni). To pa seveda ne pomeni da je tudi človek, ki poda tak debilen argument sam debilen. Razlog za citiranje teh butastih izgovorov je po vsej verjetnosti v tem, da ima(te) iz mladosti oprane možgane, podobno kot sedaj perete možgane svojim otrokom. Je pa to spet tipičen primer, kako izjavo malo spreobrniti, da postane bolj "nemogoča" da se jo lažje napade. Namreč izjava, da nekdo PODA debilen argument ni ekvivalentna izjavi da nekdo JE debilen. Tej nizkotni taktiki se reče "straw man", ko nasprotnik popravi izjavo sogovornika in nato napada popravljeno izjavo. Malo več o tem tukaj:
http://www.nizkor.org/features/fallacies/straw-man.html

Če pa katera misli, da ti izgovori niso butasti, naj pa lepo razloži, kako taka etiketa (npr. "vsejed") spremeni možnost izbire? Glede na to da je znanost nedvoumno dokazala da mesa ni treba jesti ne otrokom ne odraslim je ta etiketa brezpredmetna, saj ne spremeni tega dokazanega dejstva. Itak pa ta beseda pove le, da imamo izbiro. In kako ironično je to, da ta oznaka dokazuje ravno tisto, kar bi ve rade z njo spodbile.
Ali kako dejstvo da "tiger lovi" vpliva na našo svobodno izbiro? Nas dejstvo da nek tiger lovi kaj "sili" v to da tudi sami pobijamo živali?
Citiranje nekih "naravnih" zakonov z namenom upravičevanja lastnih dejanj je res žalostno početje. V naravi se dogajajo umori, posilstva, pedofilija, rop, kraja... you name it, narava je kruta, vse te stvari so "naravne". In, če je samo pojavnost nečesa v naravi dovolj (torej, da je nekaj "naravno"), da je to za vas kar avtomatsko tudi sprejemljivo, potem lahko na tak način opravičite poljuben zločin (in preden boste uporabile spet vašo taktiko in to izjavo krivile, da sem "rekla da ste zločinke", tega ne trdim, trdim le da so vaši izgovori na osnovi "naravnosti" napačni). Mi imamo za razliko od živali možnost izbire in čut za etiko in nobena krutost v naravi nam tega ne odvzame, pa naj si bodo živali še tako agresivne druga do druge. In izgovarjanje, da mi lahko mučimo živali samo zato ker to tudi nekatere živali počnejo je milo rečeno...

Kaj se dogaja v naravi nas ne sili v to, da bi mi recimo kradli in posiljevali. Povsem iz istega razloga nas lovljenje tigra ali "naravna prehranjevalna" veriga ne sili v to, da bi pobijali živali. Živali mučimo in pobijamo zato ker tako hočemo, ker smo se odločili to počet, ne zato ker to MORAMO. Ker če bi to morali bi vse raziskave po vrsti ugotovile, da brez mesa človek ne more živeti, pa temu niti slučajno ni tako. In zato so gornji izgovori butasti, nimajo popolnoma nobene veze z našo možnostjo izbire, zato je citiranje teh izgovorov v kontekstu izbire debilno (in preden boste spet zacele krivit to izjavo... niste debilne, vaši argumenti pa so).

PikecRR, tukaj odgovarjam na tvoje besede o vegetarijanstvu kot veri. Vegetarijanstvo ne sloni na nekih verskih prepričanjih ampak na neispodbitnih, znanstveno dokazanih dejstvih. Uživanja mesa pa temelji na navadi in v večini primerov v verovanju v neke povsem nedokazane (skoraj čudežne) moči mesa v prehrani. In če karkoli klasificiramo kot vero je to lahko le neosnovano uživanje mesa v prehrani. S tem da je tu še več podrobnosti, na primer stalno citiranje nekih anekdot (podobno kot pripovedi iz biblije) z namenom utrjevanja vere, ter povsem ne-znanstveno razlaganje sveta (podobno kot v bibliji). In preden boste uporabile spet vašo taktiko in to izjavo krivile, da sem "rekla kaj čez biblijo", tega ne trdim, trdim le da so vaši razlogi in argumentacija za meso zelo blizu bibličnim, verskim. Lahko bi rekli kult mesa. In tako kot so nekateri verniki nestrpni do neverujočih ste tudi ve tu nestrpne do tistih, ki ne verujejo v vašo vero.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Odgovor na temo Vegetarijanske mamice
3.9.2009 18:40:21   
Najaa
A še kar ni konca?



< Sporočilo je popravil Bonnie_RR -- 3.9.2009 20:57:30 >

(odgovor članu Springy)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Odgovor na temo Vegetarijanske mamice
3.9.2009 18:57:41   
Pikec
Springi - čist narobe si razumela glede vere.... ampak nima veze... sej tebe tud največkrat nihče ne zastopi...


Bi te pa neki vprašala, ker se mi zdi, da si vegi sceno ful naštudirala. Pa ne zezam ali karkoli drugega, sam nikoli mi nihče ni znal na to vprašanje odgovorit, sama se pa v vegetarijanstvo in veganstvo pač ne spuščam, pa ne iz prepričanja ali karkolidrugega. Sama tud neki časa nisem jedla mesa, ker mi pač ni pašalo, pa se nikoli v tistem času nisem smatrala za vegetarijanko in o tem res ne vem kaj dosti, ker me ni zanimalo in me še sedaj ne ne vem kok (kak recept je pa vseen fenomenalen, to pa ja).

Zdej če lahk postavim vprašanje al ne... me zanima. Ampak res ne zezam, me samo iskreno zanima. A lahko?

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Odgovor na temo Vegetarijanske mamice
3.9.2009 19:08:44   
Njuškalo
Meni pa link ne prime, da bi si prebrala temo.user posted image  Drugače je pa tako- jaz se redko kdaj še vključim v take debate, ker je itak vedno polno napadanja itd, tako, da se mi ne da s tem ubadat. Redke so tiste uporabnice, ki vprašajo kaj, ker jih pač zanima, pa da ne obsojajo.
Otroci pa nimajo vsi kar prirojenega čuta za živali, se ne smilijo vsem in ne gledajo vsi nanje tako, da bi potem nehali jesti meso. Tako, da tudi, če bi jim predstavili celo resnico, ne bi vseh to odvrnilo od jedenja mesa. Drugače pa verjamem, da bi marsikdo dvakrat premislil, če bi še jedel meso, če bi dejansko videl, kaj se dogaja v klavnicah. No, nekaterih tudi to ne bi ganilo, pač sto ljudi sto čudi.
Springy, škoda tvojih živcev v glavnem...

_____________________________

Vprašaj se, ali te bo to kar počneš danes,kaj bolj približalo tistemu,kar bi želel biti jutri!

(odgovor članu Springy)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Odgovor na temo Vegetarijanske mamice
3.9.2009 19:09:07   
Springy
Pikec RR, lahko mi postaviš vprašanje na ZS.

(odgovor članu Pikec)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Odgovor na temo Vegetarijanske mamice
3.9.2009 19:10:19   
Springy
IZVIRNO SPOROČILO: Njuškalo

Meni pa link ne prime, da bi si prebrala temo


Pa res ne dela, sem zdajle videla. No, tale tema je: Klik

< Sporočilo je popravil Springy -- 3.9.2009 19:24:41 >

(odgovor članu Njuškalo)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   [Brisano sporočilo]
3.9.2009 19:13:24   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Springy)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Odgovor na temo Vegetarijanske mamice
3.9.2009 19:13:49   
Pikec
Mi neki šteka ZS...

Sej se gre sam za konzumacijo jajc in vegetarijanstvo....

(odgovor članu Springy)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Odgovor na temo Vegetarijanske mamice
3.9.2009 19:16:35   
Njuškalo
IZVIRNO SPOROČILO: Springy


IZVIRNO SPOROČILO: Njuškalo

Meni pa link ne prime, da bi si prebrala temo


Pa res ne dela, sem zdajle videla. No, tale tema je: http://www.ringaraja.net/forum/mamice_vegetarijanke/m_4458625/tm.htm



Sem začela brati, vendar so bili prvi trije odgovori taki, da že vidim, kam pelje tema. No, če mi bo kdaj res dolgčas, jo bom šla prebrat, načeloma pa vidim, da bi bila to izguba časa.  Če ti jaz odgovorim na prvi post... Mislim, da pravilno razmišljaš, ker praviš, da moraš hrano fajn naštudirat. Itak, saj jo morajo mesojedci tudi, vegeterijanci pa še bolj. Svetujem ti, da se v bodoče za take teme obrneš na drug forum, ker tukaj boš vedno doživela enako.
Ne vem zakaj se sicer mesojedci tako radi z nami ukvarjajo, ampak, če jim je to v veselje, pa naj se, bomo preživeli. Ti bom napisala na zs, na kater forum se obrni, da ne bom tukaj delala reklame.user posted image

_____________________________

Vprašaj se, ali te bo to kar počneš danes,kaj bolj približalo tistemu,kar bi želel biti jutri!

(odgovor članu Springy)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Odgovor na temo Vegetarijanske mamice
3.9.2009 19:18:42   
Pikec
Plis naj avtorica pošta kjer je link skrajša link, ker nateguje forum...

(odgovor članu Njuškalo)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Odgovor na temo Vegetarijanske mamice
3.9.2009 19:35:16   
Springy
Pikec RR, ko ti bo (spet) delal ZS mi ga pošlji.

(odgovor članu Pikec)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Odgovor na temo Vegetarijanske mamice
3.9.2009 19:37:47   
CatJa
IZVIRNO SPOROČILO: UmpaLumpa

če bi se res zazrle, ima v bistvu vse prav, samo smo se pač tako odločili kot smo se in tako živimo.




Itak, da ima prav. V prvi vrsti o otrokovi prehrani odločajo starši oz. je to način življenja, vzgoja, ... Kasneje se vsak odloči sam. Tako mesojedec, da postane vegetarijanec ali pač obratno. Večina nas je preprosto lenih oz. imamo nekje globoko zasidrano, da meso mora biti na mizi in basta. Poznam "vegetarijance", ki jim je vseeno kaj je na krožniku, samo da ni meso (ne glede na kakovost in kombinacijo živil) in poznam vegetarijance, ki so leta in leta študirali in prakticirali, da danes jasno zagovarjajo stališče, da se zagotovo prehranjujejo bolj zdravo kot mesojedci. Mislim, itak, sem že na prejšnji temi napisala, da komu sploh pade na pamet trdit, da je meso sploh zdravo.


Springy, razumem, da potrebuješ en epilog, ampak res, škoda besed. user posted image


_____________________________

Niso časi slabi, temveč človek.
John BEAUMONT

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Odgovor na temo Vegetarijanske mamice
3.9.2009 20:31:18   
Anonimen
Springy, tudi jaz imam eno vprašanje, je zate in za druge vegeterjance. Ok, se odločiš za vegeterjastvo, zaradi takšnih in drugačnih vzrokov, tudi zdravstvenih, predvidevam. Kaj pa potem gensko spremenjena hrana, pesticidi in herbicidi? Če ne ješ mesa, moraš to vseeno nadomestiti z nečim, sicer se ne spoznam, vendar kolikor vem, je med osnovnimi živili vegeterjancev soja. Ta pa je ena izmed najbolj gensko spremenjenih živil. Pa če hočeš svojemu otroku zagotoviti zdravo in varno prehrano, kako potem to izpelješ? Oziroma, kako se gensko spremenjena hrana in špricanje z raznoraznimi strupi vključuje v vegeterjanstvo, če sploh?

Aja, sama res nisem hčerki povedala, kako poteka predelovanje mesa, sem pa sama večkrat videla 100% brez olepšav, kako to izgleda. Pač živela na kmetiji kot majhna in še ni bilo prevoza pujskov v mesnico, vse se je delalo doma. Pa sem vseeno mesojedka.




< Sporočilo je popravil Ankica -- 3.9.2009 20:33:32 >

(odgovor članu Springy)
  Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Odgovor na temo Vegetarijanske mamice
3.9.2009 20:47:50   
Anonimen
ne moti me vegetarjanstvo. sem bila vegetarjanka cca. 7 let, pred nosečnostjo. moti me, da se mesojedce označuje za morilce in psihopate. to me pa moti.
tudi vsako mojo dieto, ki predpisuje takšno in drugačno kombiniranje in odrekanje živil, ne vsiljujem drugim in jim ne govorim, kakšni grozni so, ker ne jedo tako kot jaz.user posted image  kaj je že? Live and let live?user posted image

< Sporočilo je popravil Bonnie_RR -- 3.9.2009 21:01:30 >

(odgovor članu Njuškalo)
  Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Odgovor na temo Vegetarijanske mamice
3.9.2009 21:10:44   
Bonnie_RR
Sej ne morem verjet, kaj je nastalo iz ene teme?!user posted image

No, prejšnjo sem komajda (v delih!) počistila žalitev, provokacij, norčevanja, čveka in podobne "navlake", to pa tudi... Glede na to, da je sedaj odprta nova, bom prvotno pustila zaklenjeno, tole pa spremljala in v primeru podobnega razpleta, brez popravkov, preprosto brisala.

Prosim za konstruktivno debato, brez žalitev, neumesnega čveka in podobnega.


Saj bo šlo...user posted image


Hvala za razumevanje in lp,
Bonnie


_____________________________

Ponosna mamica dveh navihanih zakladkov, Nika in Vite.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Odgovor na temo Vegetarijanske mamice
3.9.2009 21:18:18   
rija
IZVIRNO SPOROČILO: natasa77

Live and let live?user posted image


ne boš verjela....točno tole mi je zdaj padlo na pametuser posted image

samo ne vem, če je to na tej debati ravno primernouser posted image user posted image

_____________________________

...vox populi...

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Odgovor na temo Vegetarijanske mamice
3.9.2009 22:38:42   
Springy

IZVIRNO SPOROČILO: Ankica

Springy, tudi jaz imam eno vprašanje, je zate in za druge vegeterjance. Ok, se odločiš za vegeterjastvo, zaradi takšnih in drugačnih vzrokov, tudi zdravstvenih, predvidevam. Kaj pa potem gensko spremenjena hrana, pesticidi in herbicidi? Če ne ješ mesa, moraš to vseeno nadomestiti z nečim, sicer se ne spoznam, vendar kolikor vem, je med osnovnimi živili vegeterjancev soja. Ta pa je ena izmed najbolj gensko spremenjenih živil. Pa če hočeš svojemu otroku zagotoviti zdravo in varno prehrano, kako potem to izpelješ? Oziroma, kako se gensko spremenjena hrana in špricanje z raznoraznimi strupi vključuje v vegeterjanstvo, če sploh?



Najprej bi rada poudarila, da v mesu ni ničesar, kar bi bilo potrebno kakorkoli nadomeščati. Ničesar. Meso nima čisto nič, kar se ne pridobi tudi z vegetarijansko prehrano, zato se nič ne nadomešča. Soja je stročnica, tako kot fižol, grah, leča ... in nima nobenih drugih lastnosti, kot jih imajo ostale stročnice, zato je prepričanje da vegetarijanci živimo oz. moramo meso nadomeščati s sojo povsem zgrešeno, kot je tudi zgrešeno mnenje, da je soja ne vem kakšen hud vir beljakovin. Je prav takšen vir beljakovin, kot ostale stročnice (+/- nekaj odstopanj). Na mojem jedilniku je zgolj zato, ker mi je zelo okusna. Če mi ne bi bila, je niti slučajno ne bi jedla.


In res je, soja je med najbolj izkoriščenimi živili to pa zato, ker je najbolj uporabna pri živinorejski industriji. Daaaleč največ soje se namreč porabi za prehrano klavnih živali in ta soja vsekakor ni BIO. Torej, ko pojeste meso živali, ki je bila hranjena s sojo, ki ni bio ... za živali namreč ne velja prepoved uporabe GMO v prehrani. Istočasno pa imamo vegetarijanci pri tem možnost izbire in ker vemo, kako izkoriščena je soja, kupimo pač bio sojo in je problem rešen. Tisti, ki jim okus soje ni všeč, je pa pač sploh ne jedo. Žalostno pa je tudi to, da se večina soje za krmo teh živali pridela na nekdanjem področju amazonskega gozda, kar krči že tako skrčen gozd.

Je pa veliko ljudi prepričano, da je problem pesticidov problem špricane zelenjave, kar pa ne drži. Ironija je namreč v tem, da praktično vse študije kažejo, da so ravno živila živalskega izvora (predvsem meso in ribe) daleč daleč največji vir pesticidov v prehrani. Poleg tega se lahko količina pesticidov v rastlinski hrani dramatično zmanjša s spiranjem, čiščenjem in lupljenjem, saj so pesticidi v večini na površju hrane, od koder jih je relativno enostavno odstraniti. Pri mesu pa so pesticidi vgrajeni v tkivo, od koder jih je nemogoče odstraniti. Pesticidi so namreč ravno zato tako nevarni, ker se kopičijo v maščobnem tkivu in jih ni moč (težko) odstraniti. In živali nakopičijo v svojih telesih pesticide, ki so jih zaužile za časa celotnega njihovega življenja, in te pesticide nato poje človek (tudi otrok) ki je meso. Če torej nekdo res iskreno želi minimizirati vpliv pesticidov v svoji prehrani, naj se odpove mesu.

Spodaj pa je še nekaj raziskav da vidite da ne govorim na pamet, če koga to zanima. Praktično vse raziskave pokažejo, da je v človekovi prehrani največji vir pesticidov hrana živalskega izvora, kar velja tudi za bio meso, in ne rastlinska hrana. Napisan je naslov raziskave, kraj objave ter avtorje. Vsi članki so peer-reviewed, torej z maksimalno znanstveno težo.

---------------------------
Pesticide exposure of two age groups of women and its relationship with their diet., Rivas A, Cerrillo I, Granada A, Mariscal-Arcas M, Olea-Serrano F, Sci Total Environ. 2007 Aug 15;382(1):14-21

Gornja študija na Granadski univerzi v Španiji je preiskovala vsebnost določenih pesticidov v krvnem serumu žensk in njihovo povezavo s prehrano teh žensk. Ugotovili so, da je glavni vir:

pesticid glavni vir v prehrani žensk
p,p-DDT rdeče meso, mleko, jogurt
o,p-DDT rdeče meso
aldrin perutninsko meso, jajca
lindan rdeče meso, sir, bele in mastne ribe
DDE, dieldrin rdeče meso, bele in mastne ribe, sir


---------------------------

Levels of organochlorine contaminants in human milk in relation to the dietary habits of the mothers., Norén K., Acta Paediatr Scand. 1983 Nov;72(6):811-6


Ta študija je preverjala nivoje pesticidov (p,p'-DDT, p,p'-DDE, dieldrin, alfa-HCH, beta-HCH in PCB). Študijske subjekte so razdelili v tri skupine in sicer: vegetarijansko, vsejedo in skupino, ki redno uživa ribe iz Baltskega morja. Najnižjo koncentracijo pesticidov so našli v mleku vegetarijank, najvišjo pa v mleku žensk, ki so jedle morske ribe iz Baltiškega morja.

---------------------------

Persistent organic pollutants in human milk in women from urban and rural areas in northern China., Sun SJ, Zhao JH, Koga M, Ma YX, Liu DW, Nakamura M, Liu HJ, Horiguchi H, Clark GC, Kayama F., Environ Res. 2005 Nov;99(3):285-93


Kitajska študija v provinci Hebei, kjer so preiskovali vsebnost pesticidov v mleku doječih mater. Ugotavljali so različno vsebnost pesticidov za mestno in podeželsko živeče matere. Ugotovili so pozitivno povezavo med vsebnostjo pesticidov v materinem mleku in uživanjem mesa ali z uživanjem prašičjih ter ovčjih internih organov, tako za mestno kot za podeželsko živeče matere. Rezultati ne pokažejo nobene povezave med pesticidi in vnosom sadja ali zelenjave. Ta študije je še posebej pomembna, saj pokaže da tudi tako imenovano "bio" meso iz podeželja ni nič manj onesnaženo s pesticidi, kot marsikdo v Sloveniji misli.

---------------------------

Risk reduction for DDT toxicity and carcinogenesis through dietary modification., Jaga K, Duvvi H., J R Soc Health. 2001 Jun;121(2):107-13


Raziskava se je ukvarjala kako s spremembo prehrane zmanjšati vnos nevarnih pesticidov DDT in DDE in ugotavlja, da se v maščobi topni pesticidi koncentrirajo v maščobah, zato so veliko bolj prisotni v mesu, ribah, mleku in siru kot pa v sadju, žitih in zelenjavi. Nadalje ugotavlja motnje v hormonskem sistemu človeka, ki jih te kemikalije povzročajo. Kot zaščito pred njihovimi učinki deluje soja, kurkuma ter rastline iz skupine zeljnic. Na sploh je problematično uživanje take hrane za otroke.

---------------------------

Organochlorine pesticides and polychlorinated biphenyls in human milk of mothers living in northern Germany: current extent of contamination, time trend from 1986 to 1997 and factors that influence the levels of contamination., Schade G, Heinzow B., Sci Total Environ. 1998 Apr 23;215(1-2):31-9


V nemškem Uradu za okolje in naravo so izvedli analizo mleka mater iz severne Nemčije. Analizirali so vsebnost pesticidov PCB, DDT, HCB in beta-HCH v mleku. Odkrili so povezave med različnimi parametri in koncentracijo pesticidov. Ugotovili so, da imajo ženske, ki pojedo vsaj 100g rib na teden bistveno večjo koncentracijo PCB in beta-HCH, tiste ki pojedo vsaj 700g mesa na teden pa bistveno višjo koncentracijo HCB pesticidov v materinem mleku. Raziskava tudi poveže povišane vrednosti HCB in beta-HCH z manjšo porodno težo rojenih deklic. To je se posebej pomembno za vse tu na forumu, ki zagovarjate dojenje, saj posredno strupe iz mesa posredujete svojemu otroku.

---------------------------

Organochlorine pesticides and polychlorinated biphenyls in foodstuffs from Asian and oceanic countries., Kannan K, Tanabe S, Giesy JP, Tatsukawa R,. Rev Environ Contam Toxicol. 1997;152:1-55


Na Michiganski državni univerzi so naredili analizo vsebnosti pesticidov v Aziji in Oceaniji. Ugotovili so, da je v večini jugovzhodne večja količina p,p'-DDT v ribah in mesu. Na Tajskem in Maleziji so v mesu poleg DDT tudi pesticida aldrin in dieldrin. Morska hrana v bolj industrializiranih državah (Japonska, Južna Koreja, Hong Kong in Taiwan) vsebuje znatne količine PCB. Meso in ribe so največji vir organoklorina v Avstraliji. Najbolj zaskrbljujoča pa je količina organoklorinov DDT in HCH, katerem so izpostavljeni otroci preko materinega mleka, ki marsikje presega tudi za stokrat maksimalno dovoljeno količino.

---------------------------

Estimates of mean daily intakes of persistent organochlorine pesticides from Spanish fatty foodstuffs., Herrera A, Arino A, Conchello P, Lazaro R, Bayarri S, Perez-Arquillue C, Garrido MD, Jodral M, Pozo R., Bull Environ Contam Toxicol. 1996 Feb;56(2):173-7


Podobne rezultate so dobili na veterinarski fakulteti Zaragoške univerze, kjer so izdelali analizo vnosa organoklorina preko hrane. Ugotovili so, da se približno 69%-85% vsega organoklorina prenese v telo preko hrane živalskega izvora, večinoma mesa in mleka.


Eden večjih razlogov za vegetarijanstvo, ki ga pa nisem omenila pa je tudi hudo onesnaženje planeta, ki je posledica mesne industrije. Zelo zgovoren je podatek FAO (podruznica ZN) ki je opravil dolgoletno raziskavo vpliva živinoreje (torej mesa) na okolje. Ugotovitve so naravnost katastrofalne, saj ugotavljajo da meso v prehrani človeka naredi večjo škodo okolju kot ves svetovni promet (torej več kot vsi avtomobili, ladje, avtobusi tovornjaki in avioni skupaj). Vedno več ljudi se odloča za odpoved mesu (ali pa vsaj za drastično zmanjšanje količine) tudi zaradi tega. Kot družba moramo resno začet razmišljat o spremembah, če ne zaradi sebe in svojih otrok (pesticidi v mesu so večji problem kot se marsikdo zaveda), in ne zaradi trpljenja živali, potem pa vsaj zaradi okolja.

Pa še to. Zame je vsak, ki se zaveda tega, da mu mesa ni treba jesti, ki se zaveda kakšne so posledice mesa za njega, za živali in za okolje in, ki se zato celo trudi da ga bi pojedel čimmanj vreden vse pohvale. Tudi, če ga še vedno je. Nikogar in nikoli ne obsojam. Problem ne vidim v teh ljudeh, ki jedo meso, ampak v teh, ki na vsak način želijo prepričati sebe in okolico, da je meso treba jesti, ki se norčujejo, žalijo in napadajo vse tiste, ki so se odločili da bodo po svoji moči izboljšali stanje. In prejšnja tema je bila žalosten primer tega.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Odgovor na temo Vegetarijanske mamice
3.9.2009 23:11:54   
zaja23
Springy, popolnoma se strinjam s tabo! Sama se teh debat poskušam ogniti že leta, ker pač ne vodijo nikamor, vsak srčno zagovarja svoje do roba in še dlje. In ker že vnaprej veš, da ni konca ... whats the point? Ampak sem šla ponovno v to. Kar nekaj časa sem oklevala, pa sem vseeno. Zaradi hčerke. Da bi zvedela kaj iz izkušenj drugih (brez temu podobnih zanimanj RR ne bi mogla obstajat taka kot je). In glej ga zlomka, pristanemo tam, kjer ni muh. :) Zgubimo živce, smo sprovocirami vsak po svoje in rečemo marsikaj.
Bonnie, meni je pravzaprav odleglo, ker si scenzurirala zadevo, saj je debata pičila v smer, ki je nisem želela sprožiti (sem že takoj povedala), in ušla izpod nadzora.

Na netu je pravzaprav res veliko več plodnejših debat na prvotno temo, tako da ne vidim razloga se sploh več spuščati v to. Še vedno zagovarjam LIVE & LET LIVE! Pa če razumete ali ne. Jaz mesojedih ne obsojam za to, kar so. Obsojam jih, ker kar ne morejo mimo tega, kar sem jaz, in me prepričujejo, da je njihov način življenja boljši. Ker NE, ne kupujem usnjenih čevljev. In  NE, ne jem živil z živalskimi produkti (tudi če je le živalska želatina v namazu) in dejansko mi ni vseeno, ker nekatere rastline umrejo, ko jih jemo. (Veliko jih prav veselo živi dalje še desetletja). To sem pač jaz. user posted image


Oziroma, kako se gensko spremenjena hrana in špricanje z raznoraznimi strupi vključuje v vegeterjanstvo, če sploh?


Nam to predstavlja velik problem. Zato je čimveč hrane z domačega vrta, kar pa kupimo, pa operemo - olupimo - prekuhamo (če se le da, vse se žal neuser posted image ). Soja tujega izvora je povečini res gensko spremenjena, kar precej omeji možnosti...

Lep pozdrav vsem! user posted image

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Odgovor na temo Vegetarijanske mamice
3.9.2009 23:18:54   
Anonimen
mene pa sam še neki zanima...kaj naredite, ko se vam miške zaredijo na podstrehi al pa v kleti? al pa rdeči polži na vrtu? user posted image

resno sprašujem - kaj naredite?

al pa če bi se vam kače naselile na parceli, recimo pod otroškim peskovnikom - kaj bi naredili?


( no, itak ne pričakujem odgovora, sploh ne realnega in po pravici, sam tolk, za razmislek...)

(odgovor članu zaja23)
  Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Odgovor na temo Vegetarijanske mamice
3.9.2009 23:33:10   
lilip
Springy in zaja23, nekateri so pa prepričani, da so tudi rastline še kako žive in da trpijo, ko jih utrgaš. A naj potem ti ljudje živijo od zraka?

Hočem povedat, da vsakdo živi v skladu s svojimi prepričanji. Glede tega, da ni treba ničesar nadomeščat, če si vegeterjanec, se pa nikakor ne strinjam. Pa ne mi dajat kakšnih kontra argumentov, ker tole limanje raznih informacij mi je brez veze, saj na splet vsakdo napiše tisto, kar mu paše. Tudi strokovnjaki, ki ne zagovarjajo vegeterjanstva imajo cele kupe študij in raziskav, tako da nam na rr sigurno ne bo uspelo priti temu do konca. Samo drugi se ne delajo tako pametnih in ne pišejo oz. lepijo "litanij", ki ti jih vrže google ali pa kak "priročnik".

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Odgovor na temo Vegetarijanske mamice
3.9.2009 23:42:46   
zaja23
Ne morete odnehat ... user posted image

In ne, ne ubijem miši, nobene živali ne ubijem. Tudi muhe ne.

Zdaj pa grem in se na ta forum res več ne vrnem. Ker nima zame nič več zanimivega.

papa

(odgovor članu lilip)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Odgovor na temo Vegetarijanske mamice
3.9.2009 23:44:29   
Anonimen
ah, tole prepričevanje,...

smo to kar smo/eni takšni drugi drugačni... zakaj bi se prepirali o tem, kaj jemo? bodimo veseli, da imamo kaj jesti!

(odgovor članu lilip)
  Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: Odgovor na temo Vegetarijanske mamice
3.9.2009 23:49:55   
Raho
IZVIRNO SPOROČILO: k.tja


smo to kar smo/eni takšni drugi drugačni... zakaj bi se prepirali o tem, kaj jemo? bodimo veseli, da imamo kaj jesti!


končno ena pametna!user posted image

Se globoko strinjam s tabo.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: Odgovor na temo Vegetarijanske mamice
3.9.2009 23:59:04   
Shorty_
IZVIRNO SPOROČILO: Raho

IZVIRNO SPOROČILO: k.tja


smo to kar smo/eni takšni drugi drugačni... zakaj bi se prepirali o tem, kaj jemo? bodimo veseli, da imamo kaj jesti!


končno ena pametna!user posted image

Se globoko strinjam s tabo.



Tole pa še jaz citiram!!!user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Raho)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   [Brisano sporočilo]
4.9.2009 0:49:20   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Shorty_)
  Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2 3 4 5   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2 3 4 5   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Pet nepriporočljivih praks pri hranjenju s...
Hranjenje s stekleničko že od nekdaj velja za lažji način hranjenja. Verjetno je to razlog, zakaj v preteklosti nihče ni...
Metode uspavanja, ki škodijo otrokovemu ra...
Namesto, da bi poslušali sebe in otroka, se preveč pogosto zanašamo na mnenje strokovnjakov, sorodnikov in znancev. Le r...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?