|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  81 82 [83] 84 85   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Mama, kje si?
29.8.2010 7:44:17   
Kerensa*
IZVIRNO SPOROČILO: HHH
Džovano so našli na vlaku, potem pa se kar naenkrat pojavijo zapisi o imenih staršev. Fata in Mujaga. user posted image
Če so punčko poimenovali Džovana (ker je sama nekaj podobno nerazločnega rekla), potem pač niso mogli zapisat da sta oče in mama Janez in Micka. Mujo in Fata zveni bolj blizu Džovani.

Zna bit, da so kar nekaj vpisali in "določili" zato, da rubrika ni ostala prazna. Tako kot datum rojstva.

Sem že pomislila na to, ampak zaradi vse te "gonje proti paranoičnim zarotam" nisem pisala. user posted image
Ampak če je nekdo, po "teoriji zarote", punčki z imenom Džovana pripisal starša z imenoma Mujaga in Fata, potem je kiksnil na celi črti.
Džovana je hrvaško ime, Hrvaška pa je večinoma katoliška država. Priimek Rodič oz. Rodić (z mehkim ć) je, glede na prebrano na Internetu, srbski, Srbija pa je večinoma pravoslavna. Imeni Mujaga in Fata (ali Mujo in Fatima) pa sta muslimanski, torej najverjetneje (zaradi pogostosti) iz BiH.
Džovana Rodič je torej megamix. user posted image

(odgovor članu HHH)
Neposredna povezava do sporočila: 2051
   RE: Mama, kje si?
29.8.2010 9:38:43   
ronja
Mene preganja misel ( pa ne da bi imela karkoli proti temu iskanju) oz. spomin, ko je Kerensa pisala o njenih zivljenjskih sanjah. Postati pravnica. In kako je zabicala, da enkrat bo pa res to postala. Preganja me misel, kaj vse bi lahko naredila iz sebe, ce bi svoj potencijal usmerila v pravo smer (ceprav toliko manj vznemirljivo, javno, izpostavljeno smer) ...


Ja, to sva se s kerenso enkrat na začetku teme pogovarjali, ko sem ji predlagala, da bi si našla rajši službo, ki bi jo s takim veseljem delala. Vendar ona pravi, da karkoli je pod mus, ne more delat tako. Da ona si želi imet službo, kjer je veliko prostega časa in da lahko zraven dela, kar ji pač v tistem trenutku pade na pamet. Mogoče enostavno ne želi živet preveč konstantno, se ji zdi, da bi vse postalo rutina...

Tu se kao razpravljamo, dajemo nasvete itd, vendar nobena od nas v to ne daje vec kot delcek sebe za razliko od Kerense. Ona je vsa v tem. In karkoli rekla, kakor koli obrnila ji bo redko kdo verjel, da na racun te "raziskave" ne trpi njena druzina. Motivi, kot smo se ze pogovarjali niso samo in zgolj clovekoljubne narave. In ko bo vse to mimo (ceravno se iz tega lahko hranis nekaj casa), smo spet na zacetku z istimi motivi.

Mislim, da razumem, kaj hočeš povedat. Vendar včasih pozabljamo, da si ljudje izbiramo partnerje na podlagi tega, kar nam je všeč: verjetno je Kamikazi najbolj všeč kerensa točno taka, kot je - nestanovitna, zagnana, impulzivna,... In si niti ne bi želel drugačne. Sine je pa že v puberteti, vprašanje, koliko sploh pusti mami bit zraven... (ne vem, še nisem imela pubertetnika).

Nekomu sme ze razlagala zakaj moski liki. Za pogovor in razmenjavo mnenj je popolnoma vseeno katerega spola sem. Ko noces nic oznaciti na profilu te avtomaticno oznaci kot moskega. Moras se opredeliti. ne, ne moram se opredeliti po spolu in popolnoma vseeno je, ali mi napioses v moskem ali zenskem spolu. Pomembna je vsebina kaj pises.

Itak, da je važna vsebina, samo vedno se znajdem pred to dilemo. (moja mami je končala jezike in da veliko na pravilno izrazoslovje in ne da bi hotel, se te to prime...)

Zanimivo bi bilo vedeti, kaj se skriva za nicki, čeprav naključno izbranimi. Mogoče celo niso naključnosti...

MOj ni naključno izbran: Ronja je bila (in je v bistvu še) moja otroška junakinja - pametna, pogumna, samosvoja, trmasta, simpatična, dobra... No, potem ko sva pa iskala ime za punčko, sem ga pa predlagala - prepričana, da mu ne bo niti malo všeč - pa mu je bilo zelo in tako imava zdaj eno Ronjo doma.

Razen nekaj minut časa ne morem izgubiti popolnoma nič. Prav zato tudi pravim, da tudi kontakt z njo pride na vrsto. Ne bo pa to tista prva stvar, ki jo bom naredila.

Tu se lahko zaštihaš: če namreč najprej poizveduješ o osebi in šele potem prideš do nje, pa ona to nekako zve, potem je zelo malo verjetno, da bo iskrena s tabo in bo rade volje delila s tabo vse, kar ve. Ker bo užaljena.

Kar se tiče poškodbe bi šla citirat, če bi se mi dalo.

Če bi držalo kaj od naštetega, se mi zdi posledično najbolj logično, da bi jo predala CSD-ju Jesenice, ki bi jo namestil v ustrezen zavod ali rejniško družino ali pa dal v posvojitev (kar pa je za toliko starega otroka že težko).

Ne me razumet narobe, ampak koliko Romov to naredi (če predpostavimo, da je velika verjetnost, da je bila Romkinja)? Oni rešujejo take probleme drugače.

Da bi 9letnico novačili za delo in jo potem nekaj let imeli v zavodih in pri rejnikih, se mi zdi zelo zelo neverjetno - ker saj tam vendar ni delala!

Sem že pomislila na to, ampak zaradi vse te "gonje proti paranoičnim zarotam" nisem pisala.
Meni to ne diši po zaroti, amapk zgolj kot birokratska rešitev.

Džovana Rodič je torej megamix.

Ja, to samo govori v prid temu, da so imela in priimki izmišljeni, torej si z njimi nimaš kaj dosti za pomagat, ko jo iščeš danes...

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 2052
   RE: Mama, kje si?
29.8.2010 9:51:15   
Kerensa*
IZVIRNO SPOROČILO: ronja
Tu se lahko zaštihaš: če namreč najprej poizveduješ o osebi in šele potem prideš do nje, pa ona to nekako zve, potem je zelo malo verjetno, da bo iskrena s tabo in bo rade volje delila s tabo vse, kar ve. Ker bo užaljena.

Tega se zavedam, vendar mislim, da s tem, da pregledam javno dostopne informacije na Internetu, preden odidem k njej na osebni pogovor, ni nič... preračunljivega. Temu bi se dalo reči tudi priprava na pogovor. Da vem, s kom govorim oz. da vem, kakšne so poklicne kvalifikacije te osebe. Sploh, če je na njih ponosna.
Ne me razumet narobe, ampak koliko Romov to naredi (če predpostavimo, da je velika verjetnost, da je bila Romkinja)? Oni rešujejo take probleme drugače.

Osebno poznam zelo malo Romov (sicer pa samo domnevamo, da je bila Džovana Romkinja - rezultatov domnevno narejenih fiziognomskih testov še nimamo), pa še ti so (če smem temu tako reči) civilizirani, tako, da - ne, ne vem, kako se Romi "znebijo" otroka, ki jim je odveč. Popolnoma pa dopuščam to možnost, ki naj bi se zgodila Džovani - "marš na vlak - svet je velik". Sploh, če je v igri deklica in če je le ta gluhonema.
Da bi 9letnico novačili za delo in jo potem nekaj let imeli v zavodih in pri rejnikih, se mi zdi zelo zelo neverjetno - ker saj tam vendar ni delala!

To že, vendar smo (po "teoriji zarote") dobili informacijo, da naj bi jo v času, ko je bila v Zavodih in Domovih, učili določenih stvari, potrebnih za nadaljnje delo (za katerega se ne ve, kaj naj bi bilo, ampak po "teoriji zarote" gre za vohunstvo) in da naj bi takrat, ko je bežala iz Zavodov, Domov in rejniške družine (kar smatramo kot dejstvo) "poskusno delala" tisto, kar naj bi kasneje za stalno. To se pa celo meni zdi zelo neverjetno.
Ja, to samo govori v prid temu, da so imela in priimki izmišljeni, torej si z njimi nimaš kaj dosti za pomagat, ko jo iščeš danes...

Na svetu so "samo" cca. 3 milijarde žensk. Želim si vso srečo pri iskanju. user posted image

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 2053
   RE: Mama, kje si?
29.8.2010 10:36:07   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Zanimivo bi bilo vedeti, kaj se skriva za nicki, čeprav naključno izbranimi. Mogoče celo niso naključnosti...

MOj ni naključno izbran: Ronja je bila (in je v bistvu še) moja otroška junakinja - pametna, pogumna, samosvoja, trmasta, simpatična, dobra...


Očitno naključij ni, Ronja, razbojniška hči user posted image . Jaz te vedno berem takole skupaj.
Kerensa pomeni ljubezen, po eni razlagi. Zanimivo.

(odgovor članu ronja)
  Neposredna povezava do sporočila: 2054
   RE: Mama, kje si?
29.8.2010 10:40:05   
Kerensa*
IZVIRNO SPOROČILO: milijonarka
Kerensa pomeni ljubezen, po eni razlagi. Zanimivo.

A ja? Nisem vedela. Nick je izbran izključno zaradi všečnosti imena samega, ne glede na pomen, "vzela" pa sem ga iz enega od romanov Victorie Holt. user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 2055
   RE: Mama, kje si?
29.8.2010 10:41:52   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa*

ZVIRNO SPOROČILO: khurde
kerensa, samo v vednost... objavljen seznam ni popoln, je cenzuriran. gor ni npr. slovenskega političnega vrha in položaja ter funkcij v udbi sedanjih in prejšnjih politikov. tudi "ta bolj pomembnih" ostalih zaposlenih ni. tko da jaz sklepam (in ni nujno, da se kdo strinja z mano), da če bi bila džovana nešto jako in nekdo, zaradi katerega bi se zarote kar pojavljale in stopnjevale, je potem preprosto ne bi bilo gor - bi tudi njeno ime zbrisali...

Nekaj detajlov o tem sem prebrala, ja. Tega, da je (bila) Džovana "nešto in nekdo jako", pa nisem nikjer trdila.



Tega nihče ne trdi. "Trditev" je ponujena le v razmišljanje kot antipol zarotam, ki se (običajno)ne pletejo tako množično okrog nekoga, ki je nitko i ništa.



IZVIRNO SPOROČILO: milijonarka
Mogoče ji vsaj tako želeno knjigo na tej osnovi uspe izdat.

Če te narobe razumem, me, prosim, popravi, ampak - saj nisem nikoli govorila o kakšni želji po izdaji knjige "na tej osnovi".


Zgolj sklepanje (se učim, a ne user posted image ), na podlagi vsega napisanega tukaj.
Nikjer ne trdim da jo boš, samo sklepam.

< Sporočilo je popravil milijonarka -- 29.8.2010 10:42:50 >

(odgovor članu Kerensa*)
  Neposredna povezava do sporočila: 2056
   RE: Mama, kje si?
29.8.2010 10:44:19   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa*

IZVIRNO SPOROČILO: milijonarka
Kerensa pomeni ljubezen, po eni razlagi. Zanimivo.

A ja? Nisem vedela. Nick je izbran izključno zaradi všečnosti imena samega, ne glede na pomen, "vzela" pa sem ga iz enega od romanov Victorie Holt. user posted image



Ja, drugi zadetek google, ni težko najti.
Sicer pa, naključij ni.

(odgovor članu Kerensa*)
  Neposredna povezava do sporočila: 2057
   RE: Mama, kje si?
29.8.2010 10:50:03   
Kerensa*
IZVIRNO SPOROČILO: milijonarka
Nikjer ne trdim da jo boš, samo sklepam.

V izogib (tudi) sklepanju... ne bom je napisala user posted image . Ima pa namen Mauro/Marko napisati svojo avtobiografijo. Nekega dne (je rekel).
Ja, drugi zadetek google, ni težko najti.

Hja... če človeka ne zanima, niti ne išče. user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 2058
   RE: Mama, kje si?
29.8.2010 10:51:12   
Kerensa*
IZVIRNO SPOROČILO: milijonarka
Sicer pa, naključij ni.

Nevarna izjava za to temo. user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 2059
   RE: Mama, kje si?
29.8.2010 11:19:18   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa*

IZVIRNO SPOROČILO: milijonarka
Sicer pa, naključij ni.

Nevarna izjava za to temo. user posted image


Zakaj bi bila  nevarna?

(odgovor članu Kerensa*)
  Neposredna povezava do sporočila: 2060
   RE: Mama, kje si?
29.8.2010 11:26:34   
Kerensa*
IZVIRNO SPOROČILO: milijonarka
Zakaj bi bila  nevarna?

Izjavo, da naključij ni, jaz razumem tako, da se vse zgodi z namenom.

Kakšen namen pa imajo določene stvari iz te teme, zna pa spet "sprožiti teorije zarot", za katere bom seveda kriva jaz. user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 2061
   [Brisano sporočilo]
29.8.2010 15:58:30   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu HHH)
  Neposredna povezava do sporočila: 2062
   RE: Mama, kje si?
29.8.2010 17:35:28   
Kerensa*
Samo pogledala sem, če sta na seznamu. Pod "Fata Alibabič" in "Mujaga Rodič" ju ni.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 2063
   RE: Mama, kje si?
29.8.2010 19:02:23   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa*

Na splošno pa...

Mauro/Marko mi je včeraj zatrdil, da zdaj 100%-no ve, da je bil Džovana rojena na Jesenicah. Tega, od kod to zagotovo ve, mi (še) ni povedal. Trdi tudi, da je Džovana do domnevne najdbe na vlaku živela s staršema na Jesenicah.

Tako ali tako sta samo dve možnosti - ali to je res ali pa to ni res.
.........................
Zdaj mi pa zmanjkuje pameti. user posted image



Pomisleki: Vrnila sem se na 2. stran in se enkrat prebrala vsebino kartice:

"Dragi Mauro! Kako ti je imaš? Mene ni dobro, za na bolesna, l pa previše mislim na tebe Mauro, lepo pozdrav od IBIZA, i čao pozdrave od tvoje mame"

Ce bi Dzovana bila rojena na Jesenicah in tam bivala od rojstva do 9. leta ter potem na drugih koncih slovenije do polnoletnosti je sila zanimivo njeno neznanje slovenskega jezika.
Konstrukcije, ki jih uporablja nikakor niso slovenske in dokaj pogosta raba (na tako majhnem vzorcu je res tezko karkoli ugotovit) predloznih konstgrukcij govori v prid hipotezi, da je maternji jezik jezik z analiticno deklinacijo, a ne s sinteticno deklinacijo - slovenscina.
Kako je z deklinacijo romskega jezika oz. narecij, ne vem. Smiselno je preveriti, kakor je smiselno preveriti ce v blizini Jesenic obstaja kaksno vecje romsko naselje.

< Sporočilo je popravil Frodo Bisagin -- 29.8.2010 19:05:59 >


_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 2064
   RE: Mama, kje si?
29.8.2010 19:11:45   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Ja, to sva se s kerenso enkrat na začetku teme pogovarjali, ko sem ji predlagala, da bi si našla rajši službo, ki bi jo s takim veseljem delala. Vendar ona pravi, da karkoli je pod mus, ne more delat tako. Da ona si želi imet službo, kjer je veliko prostega časa in da lahko zraven dela, kar ji pač v tistem trenutku pade na pamet. Mogoče enostavno ne želi živet preveč konstantno, se ji zdi, da bi vse postalo rutina...


Nisem mislila na sluzbo temvec na izobrazevanje v povezavi z zivljenjskimi sanjami.

Mislim, da razumem, kaj hočeš povedat. Vendar včasih pozabljamo, da si ljudje izbiramo partnerje na podlagi tega, kar nam je všeč: verjetno je Kamikazi najbolj všeč kerensa točno taka, kot je - nestanovitna, zagnana, impulzivna,... In si niti ne bi želel drugačne. Sine je pa že v puberteti, vprašanje, koliko sploh pusti mami bit zraven... (ne vem, še nisem imela pubertetnika).


Obrni kakor koli zelis.... taka zadevscina te okupira in se ne neha v parih dnevih. No, vsak iam svoje, upam, da se bo dobro izteklo.

Itak, da je važna vsebina, samo vedno se znajdem pred to dilemo. (moja mami je končala jezike in da veliko na pravilno izrazoslovje in ne da bi hotel, se te to prime...)


Potem me imenuj Froda user posted image , Frodica ... user posted image  Ti prepuscam...

Ja, to samo govori v prid temu, da so imela in priimki izmišljeni, torej si z njimi nimaš kaj dosti za pomagat, ko jo iščeš danes...


Podpis.

< Sporočilo je popravil Frodo Bisagin -- 29.8.2010 19:12:08 >


_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 2065
   RE: Mama, kje si?
29.8.2010 19:13:35   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa*

Samo pogledala sem, če sta na seznamu. Pod "Fata Alibabič" in "Mujaga Rodič" ju ni.


Zdaj pa primerjaj sliko s strani:

http://www.google.si/imgres?imgurl=http://www.dnevnik.si/uploads/image_cache/1a9e8fdc742244c5e7ecebb326d64bf9.jpeg&imgrefurl=http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/324527&usg=__ZoYQznrDp75O0nw9UIt_xl83GS4=&h=431&w=370&sz=32&hl=sl&start=50&zoom=1&tbnid=Yaxy2KO1QPnxOM:&tbnh=173&tbnw=166&prev=/images%3Fq%3Dromski%2Botroci%26um%3D1%26hl%3Dsl%26biw%3D1259%26bih%3D852%26tbs%3Disch:10%2C1406&um=1&itbs=1&iact=rc&dur=266&ei=UpJ6TKqpM8rCswb5vrmyDQ&oei=UJJ6TMOcF82FswaUqImyDQ&esq=2&page=3&ndsp=20&ved=1t:429,r:4,s:50&tx=-73&ty=92&biw=1259&bih=852

in Dzovanino sliko :

http://www.slovenskenovice.si/clanek/112934

Pa povej kaj se ti zdi....

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 2066
   RE: Mama, kje si?
29.8.2010 19:23:53   
ronja
Nisem mislila na sluzbo temvec na izobrazevanje v povezavi z zivljenjskimi sanjami.

Sem razumela, vendar ne vem, če je njej to tako velika razlika: služba ali šola - oboje je potem mus in apriori ni več tako zanimivo.

Obrni kakor koli zelis.... taka zadevscina te okupira in se ne neha v parih dnevih. No, vsak iam svoje, upam, da se bo dobro izteklo.

ma, ja, saj veš: jaz sem optimist. Se pa strinjam, da znajo te stvari imet svojo ceno. Vendar predvidevam, da verjetno ni prvi tak podvig, ki se ga je lotila, tako da je Kamikaza verjetno že navajen.

Na svetu so "samo" cca. 3 milijarde žensk. Želim si vso srečo pri iskanju. user posted image

Ja, ampak večina je Azijk in Afričank - torej rumenih ali črnih s poševnimi očmi ali kodrastimi lasmi, Džovana pa to ni.
Večina jih ni bila nikoli gluhih (ali se delala da je) in govorijo čisto normalno.
Večina jih nikoli v življenju ni razumela niti besedice slovensko in ni nikoli živela v Sloveniji.
Imaš nekaj faktorjev, ki ti precej zožajo skupino.
Če bi za začetek vzela samo Rome, imaš pa sploh zelo malo skupino: Romka (ali Romkinja -kaj je pravilno?), ki je živela v Sloveniji in razume slovensko, ima vsaj kako govorno napako,... Ma, takih pa po moje ni glih malo morje.
Če je med njimi ne najdeš, pač iščeš dalje. To ne pomeni, da zatrdno verjameš, da je Romka, samo pač nekje je treba začet, kot si sama rekla. Ker imena sama v takih ali drugačnih seznamih ti ne bojo povedali, kje je zdaj - tudi če bi ugotovila, kam je šla potem.

PS: ok, frodicauser posted image

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 2067
   RE: Mama, kje si?
29.8.2010 19:25:24   
ronja
Po slikah sodeč (na pamet, brez kakršnega koli znanja s tega področja) bi pa rekla, da je precej bolj verjetno, da je bil Markov oče Slovenec kot pa Rom.

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 2068
   RE: Mama, kje si?
29.8.2010 19:45:56   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Po slikah sodeč (na pamet, brez kakršnega koli znanja s tega področja) bi pa rekla, da je precej bolj verjetno, da je bil Markov oče Slovenec kot pa Rom.


Ali pa kaksen bled kot Oto Pestner user posted image  

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 2069
   RE: Mama, kje si?
29.8.2010 20:23:06   
Kerensa*
IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin
Ce bi Dzovana bila rojena na Jesenicah in tam bivala od rojstva do 9. leta ter potem na drugih koncih slovenije do polnoletnosti je sila zanimivo njeno neznanje slovenskega jezika.

Se strinjam.
Konstrukcije, ki jih uporablja nikakor niso slovenske in dokaj pogosta raba (na tako majhnem vzorcu je res tezko karkoli ugotovit) predloznih konstgrukcij govori v prid hipotezi, da je maternji jezik jezik z analiticno deklinacijo, a ne s sinteticno deklinacijo - slovenscina. Kako je z deklinacijo romskega jezika oz. narecij, ne vem. Smiselno je preveriti, kakor je smiselno preveriti ce v blizini Jesenic obstaja kaksno vecje romsko naselje.

A lahko, prosim, tole napišeš po slovensko? user posted image
Pa povej kaj se ti zdi....

Da je Džovana lepa in da je Rom predebel. user posted image  Hecam se. Vidim podobnost v obraznih potezah.
IZVIRNO SPOROČILO: ronja
Vendar predvidevam, da verjetno ni prvi tak podvig, ki se ga je lotila, tako da je Kamikaza verjetno že navajen.

Pravilno predvidevaš. user posted image

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 2070
   RE: Mama, kje si?
29.8.2010 20:45:21   
ronja
A lahko, prosim, tole napišeš po slovensko?

Mislim, da je hotela rečt, da je tvorba stavkov različna - slovanski jeziki tvorimo stavke drugače kot recimo pri finskem, romskem, romunskem,... jeziku, ki imajo čisto druge korenine - sploh ne indoevropskih, če se prav spomnim (to res ni moje področje, tako da me ne vzet za referenco kar se teh skupin tiče).
Ampak če si predstavljaš: slovanski jeziki imamo skupne značilnosti - ne samo besed in korenov besed, ampak način, kako nekaj povemo: ona je šla tja pa tja... Germanski jeziki to naredijo mičkeno drugače, ampak ne-indoevropski jeziki so pa sploh razred zase, tvorijo stavke čisto po drugih principih, ne osebek-povedek-predmet.

Zato je pri tako zelo močnih napakah, kot jih je Džovana delala na kartici, zelo verjetno, da je njen matični jezik nekaj drugega, ne pa eden od teh sintetičnih. Torej po domeča povedano: zelo verjetno je res bila Romka.

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 2071
   RE: Mama, kje si?
29.8.2010 20:49:46   
Kerensa*
IZVIRNO SPOROČILO: ronja
Torej po domače povedano: zelo verjetno je res bila Romka.

Mamma mia... Frodin (?!) post in tvoj post... razlika kakor noč in dan, pomen pa isti... user posted image

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 2072
   RE: Mama, kje si?
29.8.2010 21:07:13   
KulGirl
Takole je zapisano na netu: http://www.ff.uni-lj.si/oddelki/geo/publikacije/dela/files/Dela_27/12_zupancic.pdf

Najbolj razpršeno so naseljeni Sinti, dostikrat imenovani tudi »gorenjski« ali »srednjeevropski«
Romi (sami se nimajo za Rome, temveč za povsem samosvojo etnično skupnost). Večina
jih žvi na zgornjem Gorenjskem med Kranjem in Jesenicami. Po ocenah jih je okrog 150.

Na spodnjm linku pa so Jesenice omenjene na strani 47.
http://dk.fdv.uni-lj.si/diplomska/pdfs/ajdic-karmen.pdf

[color=#000000 size=3]V zadnjo skupino prištevamo Rome, ki so se v zadnjih treh desetletjih priselili iz republik nekdanje skupne države Jugoslavije. So izrazito mestna populacija – prebivajo v Ljubljani, Mariboru in Velenju, po nekaterih podatkih pa tudi v Celju in na Jesenicah.
 

_____________________________

(\__/)
(='.'=)
(")_(")

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 2073
   RE: Mama, kje si?
29.8.2010 21:20:34   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: ronja

A lahko, prosim, tole napišeš po slovensko?

Mislim, da je hotela rečt, da je tvorba stavkov različna - slovanski jeziki tvorimo stavke drugače kot recimo pri finskem, romskem, romunskem,... jeziku, ki imajo čisto druge korenine - sploh ne indoevropskih, če se prav spomnim (to res ni moje področje, tako da me ne vzet za referenco kar se teh skupin tiče).
Ampak če si predstavljaš: slovanski jeziki imamo skupne značilnosti - ne samo besed in korenov besed, ampak način, kako nekaj povemo: ona je šla tja pa tja... Germanski jeziki to naredijo mičkeno drugače, ampak ne-indoevropski jeziki so pa sploh razred zase, tvorijo stavke čisto po drugih principih, ne osebek-povedek-predmet.

Zato je pri tako zelo močnih napakah, kot jih je Džovana delala na kartici, zelo verjetno, da je njen matični jezik nekaj drugega, ne pa eden od teh sintetičnih. Torej po domeča povedano: zelo verjetno je res bila Romka.


Sinteticna deklinacija so skloni. Ko se odnosi izrazajo s skloni. S sklonom izrazamo  kdo, cemu, s kom, s cem... za razliko od sintetivcne deklinacije je analiticna deklinacjia, ki je balkanska posebnost - albanski, grski, makedonski, bolgarski in romunski jezik, ki izrazajo odnose s predlogi (nimajo sklonov). nekateri jeziki sploh nimajo vec sklonov, nekateri imajo zgolj neko genitivno-daticno obliko (grscina).... juzno srbski govori imajo zgolj 4 sklone in nekaj predloznih konstrukcij.... veliko kombinacij...
Ce bos dobila pisma v roke lahko pogledas koliko je pravilnih sklonov in koliko "napacno" izrazenih s predlogom. To je ze en kar dober kazalec. Potem pogledas korpus (zbir vseh besed) po frekfenci in lahko dolocis koliko je slovenskih besed, koliko bi spadalo v ti. srbohrvaski ( tukaj pogledas se  ali je  ijekavica / jekavica/ ekavica) dolocis ostale slovanske besede in imas spet nek kazalec, ki koordinira ali ne s predhodnim...   SKladenjska analiza ne bi IMO nic kaj dosti pokazala. Zelo odvisno sicer od samega besedial, ki ga imas na voljo. Morda se pa kje skriva kaksna znacilnost.
Ni grafologija, nekaj pa je. Zelo velika verjetnost je, da je bila romka. Polt, obrazne poteze... slika Marka kot otroka s posvojitelji  je zelo zgovorna (sedaj je ne najdem vec...).


_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 2074
   RE: Mama, kje si?
29.8.2010 21:23:31   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa*

IZVIRNO SPOROČILO: ronja
Torej po domače povedano: zelo verjetno je res bila Romka.

Mamma mia... Frodin (?!) post in tvoj post... razlika kakor noč in dan, pomen pa isti... user posted image


OK. Se bom potrudila.

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 2075
Stran:   <<   < Prejšnja stran  81 82 [83] 84 85   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  81 82 [83] 84 85   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
photo
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?