ronja
|
Danes domača čabata, nadevana z mocarelo, popečeno papriko z gobicami, pokapljano z balzamičnim kisom in olivnim oljem in čez nariban še pekorino (ovčji sir) ter posut narezan drobnjak - potem pa druga polovica čabate čez. Za sladico bo banana split . Kako pa narediš paradižnikovo omako, če ni skrivnost? ni skrivnost - je pa ključ v dobrih zrelih paradižnikih, če dalaš iz svežih - bolj ko so zreli, boljša bo omakica. Imaš tudi posebne sorte, ki so boljše za omake in sorte, ki so boljše za solato (se razlikujejo po količini mesa). Če je paradižnik bolj voden in kisel, potem dam jaz zraven kako žličko sladkorja (ali več, odvisno od količine). Te omakice sva delala že poleti iz domačih paradižnikov in jih zdaj navadno samo dopolniva. Recimo prepražim čebulo in česen, dodam inčune, narezane olive in kapre, popražim in zalijem s paradižnikovo omakico ali paradižnikom v koščkih, začiniš recimo z rožmarinom, origanom, baziliko, pa seveda soliš... Prevreš in je gotovo. Če delaš iz svežega paradižnika, moraš pa malo dlje kuhat, da se zgosti - treba je kuhat na čisto malem brbotanju (angleži rečejo simmer), da voda povre, okusi pa se povežejo. Nekateri tudi lupijo paradižnik prej, ker jih kožica moti - nas ne, tako da se ne matram. Vsa fora je po moje samo v začimbah pri tej omakici - vsakič malo drugače, pa se nikoli ne naveličajo. Je pa res fajn hranica, hitro pripravljeno in dobro in zdravo.
_____________________________
http://vecna-optimistka.blogspot.com/
|