|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Nov družinski zakonik
20.3.2012 12:22:52   
MC09
IZVIRNO SPOROČILO: Nina00

IZVIRNO SPOROČILO: petea

IZVIRNO SPOROČILO: MC09

Jaz sem bila ZA, zdaj me skrbi tole http://www.24kul.net/j/druzinskizakonik/komentarji/223-trojanski-konj-v-obliki-druzinskega-zakonika:

176. člen omogoča državnemu aparatu, da recimo v primeru izbruha kakšne pandemije zdravi (beri cepi) naše otroke, če taista država oceni, da je njihovo zdravje z necepljenjem huje ogroženo. Staršem lahko grozi tudi odvzem otroka. S tem členom bo imela država moč nad vsemi starši, ki iz raznih razlogov ne bi želeli otroka cepiti, saj to lahko stori brez njihovega soglasja ali v nasprotju z njihovo odločitvijo. Kakšna odprta in svobodna družba! To je le eden možnih scenarijev. Kaj pa drugi scenariji? Nanje je namignila dr. Mateja Končina Peternel. V svojem zagovarjanju zakonika pravi, da zakonik omogoča, da se lahko v nasprotju z voljo staršev odloča o zdravniških posegih otroka, saj nekateri starši iz verskih in drugih prepričanj zavračajo različne zdravniške posege in se odločajo o različni prehrani otroka. Torej bo država prevzemala odgovornost za mojega otroka glede tega, kako naj se zdravi in prehranjuje?! Država se želi vmešavati celo v prehranske navade družin! Bi radi otroka prehranjevali vegansko ali vegetarijansko ali mu ne dajali določene vrste hrane? Ta svoboda vam bo s tem zakonikom lahko omejena. Bi želeli otroka zdraviti na alt_ernativni način? Pozabite. Država bo imela moč, da vam otroka zdravi na način, za katerega je prepričana, da je dober in ne ogroža njegovega zdravja.

176. člen (odločitev o zdravniškem pregledu ali zdravljenju)
Sodišče lahko odloči o zdravniškem pregledu ali zdravljenju otroka brez soglasja staršev ali v nasprotju z njihovo odločitvijo, kadar je to nujno potrebno, ker je ogroženo njegovo življenje ali je huje ogroženo njegovo zdravje. Ko je otrok v skladu z zakonom, ki ureja pacientove pravice, sposoben privoliti v medicinski poseg ali v zdravstveno oskrbo, se ta ukrep lahko izvaja le z njegovim soglasjem.


Za ilustracijo. Prometna nesreča v kateri je huje poškodovan predšolski otrok. Ob tem je izgubil toliko krvi, da bo brez transfuzije umrl. Starši ne dajo soglasja za transfuzijo zaradi verskih prepričanj (Jehovine priče) in otrok umre. Ali bi bilo boljše, da v tem primeru, ko je otrokovo življenje ogroženo, lahko kljub odločitvi staršev otrok dobi transfuzijo in preživi.

Ne zdi se mi sporno, da pomgajo komurkoli, ko je v življenjski nevarnosti, to je logično.
Sem pa proti ceplenju, ki ni testirano in za katerega se ne ve točno, na kaj vse vpliva in ga lahko dajo za obvezno.
Moj otrok ima vsa obvezna cepljenja, ostalo ga ne bom dala in sem proti. To pa mislim, da se ima vsak starš pravico odločiti tako kot on misli, da je prav.

< Sporočilo je popravil MC09 -- 20.3.2012 12:25:27 >

(odgovor članu Nina00)
Neposredna povezava do sporočila: 26
   RE: Nov družinski zakonik
20.3.2012 12:23:48   
Andromeda

IZVIRNO SPOROČILO: poli*

Kadar gre za urgentne primere življenje- smrt, se (kolikor je meni poznano) ne sprašuje "ali lahko damo vašemu otroku transfuzijo/zdravilo", ampak se zadevo naredi tu in zdaj. Kadar pa se ne gre za urgentne primere in otrok vseeno rabi transfuzijo, pa se vpraša starše in če odklonijo se poskuša po najboljših močeh rešiti situacijo z drugimi snovmi.



Točno tako.

(odgovor članu poli*)
Neposredna povezava do sporočila: 27
   RE: Nov družinski zakonik
20.3.2012 12:25:48   
Andromeda

IZVIRNO SPOROČILO: Nina00

Ja, res. Samo prav Jehovine priče večinoma že ob prvem kontaktu povedo, da ne smejo dobit transfuzije. Kaj pa potem, če starši to rečejo zdravniku? Ali lahko potem zdravnik otroku, da transfuzijo ali mora upoštevati izraženo nesoglasje staršev?


Jehove priče so sekta zase in ne sodijo v okvir RKC, samo za info.

(odgovor članu Nina00)
Neposredna povezava do sporočila: 28
   RE: Nov družinski zakonik
20.3.2012 12:28:21   
Nina00
IZVIRNO SPOROČILO: Andromeda


IZVIRNO SPOROČILO: Nina00

Ja, res. Samo prav Jehovine priče večinoma že ob prvem kontaktu povedo, da ne smejo dobit transfuzije. Kaj pa potem, če starši to rečejo zdravniku? Ali lahko potem zdravnik otroku, da transfuzijo ali mora upoštevati izraženo nesoglasje staršev?


Jehove priče so sekta zase in ne sodijo v okvir RKC, samo za info.
Vem. In nisem govorila o RKC v nobenem od svojih postov. Tudi njih sem navedla le kot primer.  

(odgovor članu Andromeda)
Neposredna povezava do sporočila: 29
   RE: Nov družinski zakonik
20.3.2012 12:29:18   
Zlatorog
Saj razumem, da je včasih potrebno kaj narediti mimo staršev, in da se mora pogovor opraviti brez njihove navzočnosti. Ampak to bi morali drugače ubesediti, ne pa uporabiti tako pavšalno določilo, da lahko vlada dela praktično kar hoče z otrokom, starši pa o tem niti nič ne vejo, kaj šele, da bi lahko kaj rekli. Kaj takega je nesprejemljivo.

Kdo mi jamči, da ne bo Janševa vlada sprejela, da je vzgajanje otrok v levičarskem duhu škodljivo za duhovni razvoj otroka, potem bojo pa vsem levičarjem otroke vzeli in jih dali na prevzgojo, starše pa v arest. Potem bomo pa imeli srečno Janševo Slovenijo, ki bo enako (pravilno) mislila in ravnala.

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 30
   RE: Nov družinski zakonik
20.3.2012 12:43:07   
petea

IZVIRNO SPOROČILO: Zlatorog



vedno se da čisto smiselne zadeve interpretirati, tudi zlorabljati v svoje koristi; in ko umre otrok zaradi neustreznih ali napačnih odločitev staršev, pa se - kako zanimivo - ljudje spravljajo na državo (in CSD), kako da niso zaščitili otroka, ker to je ja (bila) dolžnost države, ne pa staršev


Demagogija. Tudi novi DZ ne bi odpravil podobnih primerov. In od kod ti ideja, da se "ljudje spravljajo na državo in CSD"?
Ne vem, od kod mi ideja. Mogoče ob spremljanju raznih novic in odzivov v primerih, ko se razkrijejo razne zlorabe otrok, pa država/CSD niso (pravočasno) ukrepali ali niso imeli zakonske pravice poseči v dogajanje. In potem se je pogosto namesto tega, kako sploh lahko starš tako škodi svojemu otroku in kako naj bo za to primerno sankcioniran, veliko več časa in energije nameni razpravam o tem, kako pa da pristojni niso vedeli za problem in pravočasno odreagirali, saj država ja mora skrbeti za otroke in jih varovati.


še ena možna situacija, ki je, žal, trenutno aktualna: ponesreči se cel avtobus otrok, mnogi huje, do neprepoznavnosti, starši-skrbniki so predaleč za priklic, saj so lahko meja za preživetje teh otrok minute, ki jih ločijo do medicinske pomoči; reševalci in zdravniki jih potem takem ne smejo zdraviti, ker starši otrok s posegi niso soglašali, da jih lahko opravijo, noben drug, npr. CSD ali sodišče pa ni imelo zakonske osnove, da bi lahko zastopalo otrokove koristi in jim dovolila na otrocih izvesti potrebne operacije?


Demagogija. V izrednih primerih (življenjska nevarnost) ni potrebno soglasje. In ne uporabljaj tako mizernih primerjav.

Zakaj mizernih? Meni se zdi čisto mogoča interpretacija, da se po takšnem dogodku najdejo kakšni prepotentni pravniki, ki prepričajo starše, da naj gredo tožit bolnišnice, ker so brez njihovega soglasja zdravili otroke ter zahtevajo odškodnino, ker starši niso bili predhodno niti obveščeni, kaj šele da bi soglašali s posegi. Se mi to ne zdi tako neverjetna zadeva.
Sploh ko prebiram meni čudne razlage določil DZ, ki se jih navaja po spletu in v raznih medijih ali ko so objavljene kakšne novice o nenavadnih tožbah tako v Sloveniji kot po svetu (in ki tožniki - to pa je mizerno - pogosto celo uspejo).


In če v izrednih primerih (življenjska nevarnost) ni potrebno soglasje - zakaj je zakonodajalec zapisal takšno besedilo v 176. člen DZ; po mojem mnenju tudi kot zaščito pred takšnimi morebitnimi absurdnimi situacijami, ne pa (samo) zato, ker je nekaj pač moral zapisati v zakon.

(odgovor članu Zlatorog)
Neposredna povezava do sporočila: 31
   RE: Nov družinski zakonik
20.3.2012 12:45:57   
Zlatorog
No, v tem je point. Očitno starši kdaj zaserjejo. Zdaj pa, kako rešiti. Jaz mislim, da je vsesplošni prenos pravic vzgoje otroke s staršev na državo napačen.

In še enkrat, izredni primeri, ko je ogroženo življenje, so poglavje zase in jih ne uporabljajte pri argumentaciji.

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 32
   RE: Nov družinski zakonik
20.3.2012 12:53:27   
petea
ne gre za zdajšen prenos vseh obveznosti s staršev na državo, ampak ta mora imeti zakonsko podlago, kako ukrepati, ko starši odpovejo

če lahko ena stran agumentira z zelo skrajnimi primeri in morebitnimi pretiravanj - zakaj bi takšno utemeljevanje bilo drugi strani prepovedano?


(odgovor članu Zlatorog)
Neposredna povezava do sporočila: 33
   RE: Nov družinski zakonik
20.3.2012 12:55:07   
Zlatorog
Kateri skrajni primer z moje strani misliš?

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 34
   RE: Nov družinski zakonik
20.3.2012 12:56:17   
Nina00
IZVIRNO SPOROČILO: Zlatorog
In še enkrat, izredni primeri, ko je ogroženo življenje, so poglavje zase in jih ne uporabljajte pri argumentaciji.

Iz tega sklepam, da se strinjaš s 176. členom, ki je bil zgoraj citiran.

Priznam, da nisem prebrala celotnega DZ, zato me zanima kje je opredeljen "vsesplošen prenos pravice vzgoje otrok s staršev na državo" kot navajaš!

(odgovor članu Zlatorog)
Neposredna povezava do sporočila: 35
   RE: Nov družinski zakonik
20.3.2012 12:57:05   
petea
ja pa saj je logično, da se mora v zakonodajo zapisati besedilo tako, da se zajamejo tudi najbolj skrajni primeri, četudi se ne tičejo velike večine populacije

drugače pa nastanejo luknje v zakonu in smo spet pri težavah - spet zaradi zlorabe sistema, tokrat morda z druge strani

če bi vsi delali dobro zase in druge, bi se ne rabili ubadati s slabimi platmi ljudi, zdaj pa moramo to nekam zapisati - v zakon

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 36
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Pojdi na:





Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?