Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati? Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.
Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
RE: Ali je otrok, ki ne govori pri 16 m len? 12.11.2006 11:07:28
hariba
Moj najstarejši pri dveh in pol nim govoril več kot 15 besed, je pa potem pri petih že bral, sedaj, ko ga meče že puberteta bi bila pa zelo vesela, če bi majn jezikal . Mlajša 2 pa sta zgovornejša okrog dveh let postala. Pri 16 m ni nihče od mojih govoril drugega kot papa, ata in mama. Če se odziva nato kar ji govoriš pomeni tudi, da čuje dobro , torej ni vzroka za paniko. Pri moji nečakinji je bil vzrok za pozno in slabo govorjenje v slabšem sluhu kar so sorazmerno pozno odkrili. Saj veš ovzoji pa itak vedo največ povedat tisti, ki jih (še) nimajo. Mi imamo tudi eno tako v službi 50 let staro vsem vzgojne nasvete deli.
RE: Ali je otrok, ki ne govori pri 16 m len? 12.11.2006 11:44:55
Katrin
Ma daj, prosim! Ne obremenjuj se s takimi in podobnimi opazkami.
Otrok se ne da primerjati med seboj in tekmovati v razvoju se ne da. Naša je shodila pri 15 mesecih (je zato lena?), govoriti pa je tudi začela pri 15 mesecih in že pri 18-ih čebljala kot navita.
RE: Ali je otrok, ki ne govori pri 16 m len? 12.11.2006 18:12:14
sminc
No naj se jaz pristavim svoj lonček. Jakob bo star 19 mescev pa govori bolj ali manj v kitajščini. Tudi mene je skrbelo pa sem od petka dalje pomirjena. Shodil je pri 16 mesecih, ker je hipoton, mehak kot gumica in bi ga clovek lahko zložil v pismo ,, cveka pa sam v kitajšcini. Npr:
mama-nana ( a me pokliče zelo redko) ata-ajte ko je kaj dobrega za jest- gabn dabn To je bolj ali manj vse. No zna se dej dej" , ej ti ti- ko mu kdo nagaja , dede poklice dedka a tudi redko. Od živali bo oponasal koko, in gaga a spet ko bo njemu zapasalo. Veliko pa gestikulira, pokaza s prstom ko bo kaj želel, tleska z jezikom ko bi pil... Glavno poskrbi da dobi kar rabi. No prejsnji petek pa sem cisto slucajno naletela na eno logopedinjo, ki je imela nekaj časa, pa sva se sla pokazat. Pa je cebljal z njo po svoje in ona z njim v tisti kitajšcini- pa sta se vse zmenila. Pogledala me je in rekla da "vas otrok pa ja cist dosti govori." Pocakam da naj, se cim vec pogovarjam z njim tudi po njegovo, vzpodbujam cebljanje in ponujam nove vzorce. Ko mi rece npr. dejdej", vprasam "kaj naj ti dam?" Tole ali tole. Gaga ali koko.?... in podobno. Rekla je da ni nujno da zacno z ata, mama teta... razlikujejo se, pa ni nic narobe z njimi. Tako da sem jaz zaenkrat pomirjena in čakam . Lp
RE: Ali je otrok, ki ne govori pri 16 m len? 13.11.2006 15:37:07
piščanc
naš pri 16 m še ni govoril nič (še kuža je bil ou, ou, zelo kričeče), zdaj pa že kar čeblja. največ v svoji čvekalščini - včasih mislim, da me kar nekam pošlje.
RE: Ali je otrok, ki ne govori pri 16 m len? 13.11.2006 18:07:02
suzy007
Moja ima 17mesecev in pol in je pred dvemi tedni rekla prvič "mama", je pa rekla tako jasno, da sem bila kar šokirana. Sicer pa že od 6. meseca govori tata, zdaj pa ne zna več poklicat tatija - kličemo ga namreč tata. Drugače pa govori oz. čeblja po svoje. Nič razumljivega. Edino še "tam" reče in pokaže s prstom. Evo. To je vse. Jaz se ne sekiram. Pustimo času in naravi, da naredi svoje. Prepričana sem, da bo kmalu zelo dobro govorila. Včasih še preveč !
RE: Ali je otrok, ki ne govori pri 16 m len? 12.11.2007 14:59:50
cuma
No, vidim, da nas je več z "lenimi"otroki
Naša bo kmalu 2 leti stara in zelo malo govori. Sicer veliko čeblja ... a je večinoma ne razume nihče rarzen naju z možem . Rada "bere"knjigice npr. prašički bežijo pred volkom - kiki teka teka uu uuu .... miška je padla - pipi buuum.... ovčke grejo k mami - aaaa giin mama .... potem pa spije svojo flašo čokolina, reče jasno in glasno : "Tako, je žeeee!" in jo nese na mizo . Potem pa jo vprašam kake enostavne besede ..npr. nona, Ema, ... in ima na vse isti odgovor: bigm bigm .
Meni se zdi, da so otročki res tako različni, da jih je težko primerjati ... vsak ima svoj tempo.
RE: Ali je otrok, ki ne govori pri 16 m len? 12.11.2007 20:52:50
tatam
Moj sin do treh let ni govoril skoraj nič,razen mama,ata ipd...Kmalu po tem začel govorit kar v stavkih,pri štirih se je naučil brat,sedaj pri šestih na pamet računa do pettisoč-hitreje kot jaz,spomin ma skoraj fotografski...Skratka ne sekiraj se,vse bo!!!
RE: Ali je otrok, ki ne govori pri 16 m len? 14.11.2007 12:34:28
roberta
res se ne sekirat zaradi takih in drugačnih neumestnih izjav... naša je začela konkretne besede uporabljat po moje šele pri 2 letih, pa se mi zdi, da ni blo zaradi tega čist nič narobe. pač eni kasneje začnejo govorit, pa potem hitreje napredujejo, eni pa so že od začetka zelo spretni pri govorjenju. eni prej shodijo, drugi pa prej prevale delajo...
pusti jo. če punčka lepo in konstantno napreduje, je to vse kar rabiš vedet.