|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 3 [4] 5   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Tragični dogodek
20.2.2007 13:11:38   
via_2
IZVIRNO SPOROČILO: primoza
Kot je dejala ene od udeleženk precej neproduktivne debate o (ne)varnih vrtcih: srečni bodimo, da se ni zgodilo našemu otroku, pa pazimo na njih, kar pa spet ne pomeni, da jih zavijajmo v vato.


debata se meni ne zdi neproduktivna. mogoče se bo pa iz vsega tega izcimilo, da bomo bolj pozorni na varnost v vrtcih. če ena nova ograja reši življenje enega otroka, je to več kot "produktivno", če se izrazim v okviru ekonomskih kategorij.



(odgovor članu Primoza)
Neposredna povezava do sporočila: 76
   RE: Tragični dogodek
20.2.2007 14:19:05   
piščanc
meni ni čisto jasno, kako lahko 1,5 letni otrok odide iz vrtca? vrtci so zaklenjeni med delovnim časom in če pridejo iz sprehoda bi ga morala zadnja vzgojiteljica zapreti.

tukaj je marsikaj zatajilo, pa je nesreča pred vrati.

v našem vrtcu so vhodna vrata (od igrišča) zaklenjena, starši jih odklenemo z magnetno kartico.

hitra rešitev in učinkovita. nepoklicani ne morejo noter (vsaj brez problemov ne), otroci pa ne ven.



_____________________________

iz malega zraste veliko

(odgovor članu via_2)
Neposredna povezava do sporočila: 77
   RE: Tragični dogodek
20.2.2007 17:28:21   
Primoza
Še preden se naj dvigne nivo v vrtcih (npr število vzgojiteljic, dodatni varnostni ukrepi ipd) naj se poskrbi za dodatno dvignjen standard v zdravstvu, da bo umrlo še manj otrok, ker se tam meri število umrlih v promilih.

http://mdgr.undp.sk/DOCUMENTS/MDG_Slovenia_SLO_5.pdf

(odgovor članu via_2)
Neposredna povezava do sporočila: 78
   RE: Tragični dogodek
20.2.2007 17:39:33   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: primoza

Tisto o svizcu je res precej mimo se strinjam, ampak na neumno trditev neumen odgovor.
 
Saj medtem sem našel link s podatki o nesrečah, iz katerega je lepo vidno, da se največ otrok smrtno ponesreči v prometu.
 
Očitno je na drugem mestu »varno« družinsko okolje in šele potem pridejo na vrsto razlogi, ki jih navajate kot enormno izstopajoče.
 
Žal ne najdem primerjave med nesrečami v družinskem okolju in v vrtcih, ki bi bila edina realna, ob upoštevanje % vključenosti otrok v vrtce. Glede na majhnost Slovenije se itak taka statistika ne more narediti na letni ravni ampak kvečjemu na desetletni.
 
Kot je dejala ene od udeleženk precej neproduktivne debate o (ne)varnih vrtcih: srečni bodimo, da se ni zgodilo našemu otroku, pa pazimo na njih, kar pa spet ne pomeni, da jih zavijajmo v vato.


A ker se pa je zgodilo tujemu otroku, pa nikom ništa?user posted image

In nehaj se mi izmotavat ti mali svizec, pa mi povej če bi ti otrokovo smrt doživljal na isti način, ne glede na to, ali je smrt zdravstvene narave ali zaradi nezaklepanja vrtca???

Ma daj zdaj pa že gušiš s temi tvojimi statistikami, matr si dolgočasen. Sploh znaš kaj napisat po svoje, al moraš vse kopirat?
Kaj če bi tvoj otrok umrl, bi šel preverjat statistike? Ma daj ne seri svizec, tak čisto po domače povedano user posted image



(odgovor članu Primoza)
  Neposredna povezava do sporočila: 79
   RE: Tragični dogodek
20.2.2007 18:21:34   
san
Zvonec? in kako si predstvavljaš zjutraj ko prihajajo starši id po drugi uri ko odhajajo?


Pri nas ga imamo in zadeva funkcionira dobro.

(odgovor članu Primoza)
Neposredna povezava do sporočila: 80
   RE: Tragični dogodek
20.2.2007 18:39:51   
Primoza
Pa to velja tudi v jutranjih in popoldanskih konicah? Recimo da je v vrtcu 100 otrok. Zjutraj in popoldne vsak pozvoni in mu odklenejo?

Tista z magnetno katico se mi zdi še najbolj uporabna. Pa še to, kaj po ko gre nekdo odklenit a v skupini se ne more pa nikomu nič zgoditi?

Kolikor vem se vsak manjko vzgojiteljic pri skupini pozna.

(odgovor članu san)
Neposredna povezava do sporočila: 81
   RE: Tragični dogodek
20.2.2007 18:42:11   
san
Drugače sem pa zadnjič v vrtcu, poleg naše hiše (otrok obiskuje drugega) kjer ravno tako zaklepajo vrata in imajo zvonce videla, da so dva otroka pozabili zunaj, ko so odhajali na kosilo - približno starost 4 let. Vrtec je sicer ograjen z ograjo, torej sta bila zaklenjena pred vhodom vrtca, vendar znotraj vrtčevskega igrišča. Sta se jokala in drla (sem ravno prišla domov) in po 5 minutah dretja grem k oknu pogledat kaj za user posted image se dogaja in ju zagledam uboška čisto prestrašena. Pa mi je potem potegnil po ene 2 minutah da sta zunaj ostala. NO, in ju pokličem skozi okno kaj je narobe in da naj se umirita in da naj pozvonita, pa sta bila premajhna in nista dosegla zvoncev. Sem zaklical, da naj počakata, da bom prišla jaz pozvonit. Mi še sedaj ni jasno kaku ju niso slišal ker je naša hiša oddaljena za 100 m od vrtčevskega vhoda, one so bile pa takoj za vrati 10 m stranuser posted image . Vhodna vrata ograje so bila odklenjena in celo samo priprta (še dobro da nista kam odtavala - sta se verjetno preveč ustrašila ker so ju zaklenili ven), pridem do njiju ju tolažim, pozvonim in vrata so odprli. Pridemo gor po stopnicah in pride slučajno ena vzgojiteljica iz igralnice in pravi: Ja kaj pa vidva tukaj delata? Kje sta pa bila? in se dere na njiju zakaj nista šla notri ko jih je klicala, da grejo na kosilo. Meni bi bilo logično da jih prešteje, preden grejo notri. Sploh ni opazila, da manjkata tedva fanta in ravno tako tega ni opazila ne tista druga. Pa sta bila več kot 20 minut zunaj, ker je tast rekel, da sta bila tam in se drla še preden sem jaz prišla domov. No, fantka sta se igrala v grmovju in nista slišala da jih je klicala za notri, šele potem sta ugotovila, da nikogar ni.
Sem mislila prihodnje leto dat tamalega sem v vrtec, pa ne vem če bom, sem jim pa omenila naj zvonce prestavijo nižje, če bise v bodoče še kaj podobnega pripetilo.

Za ta tragičen primer, ki se je zgodil, pa nimam pametnih besed. Žalujem za ubogim fantkom in iskreno mi je hudo za njegove starše, pa tudi vse druge vpleten - zase vem, da si tega ne bi nikoli oprostila.

(odgovor članu Primoza)
Neposredna povezava do sporočila: 82
   RE: Tragični dogodek
20.2.2007 18:44:57   
Primoza
Ker si se že parkrat sklicevala na "domače povedano", se mi zdi da drugače pri tebi pač ne gre in je zato statistika zate malo dolgočasna.

Tragični dogodek nima nič z reševanjem po tvoje nevarnih vrtcev. Pa par otrok imej prej preden nakladaš o nevarnih vrtcih. Ali pa se zaposli za vzgojiteljico, take rabijo, ki imajo oči na pecljih.

Pri nas je zaklenjeno le v času izven prihodov in odhodov, pa se mi zdi zadeva v redu. Še bolje bi bila tista omenjena rešitev z magnetno kartico, ostalo pa je izvedljivo le če v vrtcu kader, ki ga lahko pogrešajo.


(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 83
   RE: Tragični dogodek
20.2.2007 18:47:15   
san
Pa to velja tudi v jutranjih in popoldanskih konicah? Recimo da je v vrtcu 100 otrok. Zjutraj in popoldne vsak pozvoni in mu odklenejo?


Ja vsakemu odklenejo, imajo domofon v vsaki igralnici in vsaka igralnica ima svoj zvonec in poveš po koga si prišel.

Odlenjeno se pa pusti po četri popoldan in do petih, kolikor je vrtec odprt, ker ostane ena sama vzgojiteljica v dežurni igralnici - ta pa je poleg vhoda in že prej vidiš kdo prihaja.

(odgovor članu san)
Neposredna povezava do sporočila: 84
   RE: Tragični dogodek
20.2.2007 18:59:48   
Primoza
Ja samo glede na tvoj opis se verjetno strinjaš da ni to izvedljivo v vseh vrtcih.

Tako da je ednina do zdaj uporabna ideja magnetna kartica.

(odgovor članu san)
Neposredna povezava do sporočila: 85
   RE: Tragični dogodek
20.2.2007 19:04:55   
san
Ja ni izvedljivo za vse vrtce in točno zato sem tudi opisala ta primer.

(odgovor članu Primoza)
Neposredna povezava do sporočila: 86
   RE: Tragični dogodek
20.2.2007 19:12:09   
Primoza
No samo tale magnetna kartica se mi pa zdi res univerzalna in ni povezana z veliki vlaganji.

(odgovor članu san)
Neposredna povezava do sporočila: 87
   RE: Tragični dogodek
20.2.2007 19:16:46   
san
Verjetno res, edini problem je, če jo kateri od staršev zgubi, pa pride v neprave roke.

(odgovor članu Primoza)
Neposredna povezava do sporočila: 88
   RE: Tragični dogodek
20.2.2007 19:21:29   
Primoza
Kolikor vem taka kartica odklene samo v času, ko vrata niso klasično zaklenjena.

(odgovor članu san)
Neposredna povezava do sporočila: 89
   RE: Tragični dogodek
20.2.2007 19:22:18   
san
Aha, no potlej je pa to uredu zadeva.

(odgovor članu Primoza)
Neposredna povezava do sporočila: 90
   RE: Tragični dogodek
20.2.2007 20:00:17   
Primoza
24ur.com
Uslužbenke vrtca v Fari pri Kostelu so okrog 11:15 obvestile policijo, da pogrešajo otroka. "Na kraj smo napotili policiste, policijski helikopter, gasilce in vodnike psov," je za 24ur.com povedala tiskovna predstavnica PU Ljubljana Martina Gramec.
 
Gasilci.org
Vzgojiteljici sta z otroki odšli na bližnje igrišče, ob 11. uri pa so se vrnili v prostore vrtca. Opazili sta, da leto in pol starega T.B. iz Broda na Kolpi ni, ter ga začeli iskati.
 
Pri iskanju je sodelovalo 60 ljudi, pomagali so domačini, učitelji in učenci osnovne šole Fara ter Centra šolskih in obšolskih dejavnosti, v katerih so tudi prostori vrtca. Na prizorišče prišli tudi policisti, gasilci in helikopterska ekipa.
  
radiokrka.com
Tragedija, ki bi se lahko zgodila vsakomur
 Kostel (Vir: Radio Krka) - Prebivalci občine Kostel in hrvaškega Broda na Kolpi, ki jo loči ta mejna reka , so še vedno osupli nad petkovim dogodkom, ko je po enajsti uri pri mostu (na sliki) čez potok Nežica tik ob šoli, utonil leto in pol star Tedi Bauer iz Broda na Kolpi.
 
Skupaj s sestrico sta bila med 17 malčki edina hrvaška varovanca v vrtcu pri Fari. Spomnimo: pogrešanega otroka so v široko zastavljeni akciji okoli 13. ure našli pod mostom in ga dve uri oživljali, a žal neuspešno.
 
Deček je že prej umrl zaradi podhladitve, oziroma padca z mostu. Trupelce so odpeljali na obdukcijo v Ljubljano, pogreb naj bi bil v torek. Pretresen Alen Bauer, oče pokojnega Tedija je izjavil, da njegova družina za nesrečo ne krivi nikogar, saj bi se lahko kaj tako usodnega zgodilo katerikoli družini.
 
Pa še to, očitno se je dogodek zgodil na sprehodu. Tako tudi zaklepanje vrat ne bi rešilo zadeve. Tako se izkaže očitno spet za pravilno, kar sem omenil na začetku - šlo je za tragično naključje, ki se ga ne da preprečiti.

(odgovor članu san)
Neposredna povezava do sporočila: 91
   RE: Tragični dogodek
21.2.2007 10:32:06   
TineB
Ja, v Sloveniji tako ni napak. So samo tragični spleti okoliščin.

(odgovor članu Primoza)
Neposredna povezava do sporočila: 92
   RE: Tragični dogodek
21.2.2007 13:20:52   
via_2
IZVIRNO SPOROČILO: TineB

Ja, v Sloveniji tako ni napak. So samo tragični spleti okoliščin.


user posted image  
in vse je v najlepšem redu, saj smo itak v statističnem povprečju user posted image

(odgovor članu TineB)
Neposredna povezava do sporočila: 93
   RE: Tragični dogodek
21.2.2007 13:29:32   
san
Pa še to, očitno se je dogodek zgodil na sprehodu. Tako tudi zaklepanje vrat ne bi rešilo zadeve.


To se mi zdi pa še huje... ja kako pa da tega nista opazili, saj naj bi ena hodila spredaj, ena pa zadaj in tista zadaj bi morala opazit, ko je deček zavil po svoje...

V garderobi ko je gužva in le dve preoblačita toliko malih otrok, ki še ne razumejo, da morajo ostati na miru, nekako razumem, da je možno, da ti kakšen en, dva, tri pobegne, ampak na sprehodu pa nikakor ne.

(odgovor članu via_2)
Neposredna povezava do sporočila: 94
   RE: Tragični dogodek
21.2.2007 13:36:16   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: san

To se mi zdi pa še huje... ja kako pa da tega nista opazili, saj naj bi ena hodila spredaj, ena pa zadaj in tista zadaj bi morala opazit, ko je deček zavil po svoje...

V garderobi ko je gužva in le dve preoblačita toliko malih otrok, ki še ne razumejo, da morajo ostati na miru, nekako razumem, da je možno, da ti kakšen en, dva, tri pobegne, ampak na sprehodu pa nikakor ne.


Ja, sem tudi tako razmišljala.

(odgovor članu san)
  Neposredna povezava do sporočila: 95
   RE: Tragični dogodek
21.2.2007 13:53:37   
madela
http://dnevnik.hr/naslovnica/vijesti/crnakronika/20070217_12056.php

Statistika,mi gre kar na bruhanje ob branju. Poglej si tega sladkega otročka,pa pol povej še enkrat če je to res samo statistika ali pa vidiš življenje,ki je ugasnilo! ZAKAJ? Ker so vzgojiteljice,verjetno čvekale po svoje in je otrok imel možnost oditi brez,da bi ga kdo videl. Več pa ne bom komentirala,ker me preveč boli....

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 96
   RE: Tragični dogodek
21.2.2007 17:28:50   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: primoza


Pa še to, očitno se je dogodek zgodil na sprehodu. Tako tudi zaklepanje vrat ne bi rešilo zadeve.


Jao jao svizec moj, glava peče kake ti sekaš.

Pa še vedno mi nisi odgovoril na vprašanje in mislim da mi niti ne boš..hm..le zakaj?

(odgovor članu Primoza)
  Neposredna povezava do sporočila: 97
   RE: Tragični dogodek
21.2.2007 17:37:34   
trysy
Pozdravljeni!
Moram priznati, da me debata precej mori.

Iskreno socustvujem s starsi decka in normalno je, da v taksni situaciji krivis vzgojiteljice, saj se nimas na kaj opirati. Temna zavesa pade cez vse kar je bilo prej dobro. 100% tudi cista vest  in obcutek krivde pri vzgojiteljicah, ki se jima je to zgodilo ne bosta nikoli izginila. Ampak dragi starsi, si predstavljate, da ste na sprehodu s svojim otrokom, otrok se vam izmuzne in skoci na cesto,pod avto, koga boste krivili? Sebe!!! Najbrz celo zivljenje!!! Lahko ste ravnali sicer neodgovorno po vasih merilih (ga niste drzali za roko, se z njim niste pogovarjali o moznosti nesrece...) lahko pa ste ravnali skrajno odgovorno, v vsakem primeru pa bi vas preganjala obtozevanje, obcutek krivde, nesteto vprasanj, kaj ce bi ..to naredila drugace itd. Zelo kruta resnica, ampak ne moremo obsojati, ce ne vemo.

Kar se tega primera tice ne morem soditi ali sta vzgojiteljici ravnali dovolj odgovorno ali ne. Lahko da nista, lahko da sta. Ce nista bili dovolj odgovorni, tega vsekakor ne zagovarjam in bi sama tudi mocno podvomila v njuno pravico do tega delovnega mesta.
Rada pa bi povedala, da lahko ravnas z vso odgovornostjo, naredis kot je prav, pa splet okoliscin vseeno lahko pripelje do cesa taksnega. Vzgojiteljice in pomocnice se povecini zavedamo odgovornosti svojega dela, pri katerem je potrebna previdnost na vsakem koraku, ne more pa vsaka imeti 6 otrok na vrvici privezanih nase, v vrtcu je velik ziv zav , vzgojiteljice so ves cas v akciji tega je potrebno previti, preobleci, oni tam se joka, nekdo mece igrace po celi igralnici,... vsak otrok v vsakem trenutku pocne nekaj drugega in vsak v tistem trenutku potrebuje pozornost vzgojiteljice in nihce, ki tega ni preizkusil ne more trditi, da je vzgojiteljica ki se ji to zgodi neprimerna za to delo. Potemtakem bi bilo vsako zemeljsko bitje neprimerno za delo v vrtcu. Vsaka vzgojiteljica, ki je pri svojem delu odgovorna se zaveda moznosti krute nezgode in najbolje, da damo vse odpoved ker se to lahko zgodi, eden od starsev pa naj cuva otoka, ker je to najbolj varno.

Sama delam v vrtcu, kot pomocnica vzgojiteljice, svoje delo jemljem odgovorno, delam strokovno, v vsakem trenutku postavljam na prvo mesto skrb za otroke in varnost varnost otrok, pa se vseeno zavedam , da se kaj takega lahko zgodi vsakomur. Sama si najbrz ne bi odpustila in verjetno ne prestopila praga vrtca, zraven pa bi poslusala krute obtozbe... Vzgojiteljice, pomocnice postanemo skepticne...ali je sploh vredno.

(odgovor članu madela)
Neposredna povezava do sporočila: 98
   RE: Tragični dogodek
21.2.2007 18:10:42   
Primoza
Nekaj takega sem hotel povedati kot osebno mnenje, vendar kot starš otrok ki so bili in so vključeni v vrtec.

Seveda sem postregel z dostopno statistiko, ki kaže prav to - vrtec je vsaj enako varen (ali nevaren) kot družinsko okolje in bistveno varnejši od prometa. Posledično sem bil malo opljuvan, kar pa ni za zameriti, ker je debata precej čustvene narave.

Težko je sprejemati "gola" dejstva v času emocionalnih odzivov, ampak glede na to, da berejo sporočila tudi starši katerih otroci še niso vključeni v vrtce je mislim prav, da pogledamo čez zid emocij in vsaj za njih prikažemo vse plati.

Ker takim staršem se zbuja samo neka dodatna skrb, ki je povsem odveč.

Je pa vzgojiteljska služba tudi na izmed tistih, kjer ljudje trpijo za t.i. poklicnim izgorevanjem in ni potrebe, da bi bili še dodatno na udaru.

Ne rečm da cena marsikje odraža ne preveč optimalno organizacijo, vendar pa to nima nobene povezave z dejstvom, da so vrtci postali institucije, v katere gredo malčki zjutraj z veseljem, to pa je tudi največ vredno.

(odgovor članu trysy)
Neposredna povezava do sporočila: 99
   RE: Tragični dogodek
21.2.2007 22:37:17   
* Mateja *


lučka25Tud jaz sem pomočnica vzgojiteljice, sedaj sicer ne delam, študiram naprej in natančno poznam kaj se dogaja med delovnim časom. Definitivno pa velja to, da niso vse vzg. enake. Zagotovo je pa to, da si tiste, ki npr. kadijo in rade kofetkajo vzamejo več manjših odmorov, tiste, ki so nimajo slabih razvad, pa so več v skupini! Vem da so normativi za moje pojme grozni, vendar je pač tako.
Še vedno sem pa zgrožena nad tem dogodkom. Še vedno sem mnenja, da bi take vzg. in pomočnico bilo treba kaznovati!
No, moje skromno mnenje, sicer pa sožalje staršem!!

< Sporočilo je popravil * Mateja * -- 21.2.2007 22:38:15 >

(odgovor članu lučka 25)
Neposredna povezava do sporočila: 100
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 2 3 [4] 5   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 3 [4] 5   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Kdaj se vaš otrok začne spominjati?
Noben otrok nikoli ne pozabi materinega glasu. "Eden najzgodnejših spominov je spomin na materin glas."
Razhod: menjata se starša, ne otroci
Ločeni milenijci vse pogosteje puščajo svoje otroke, da živijo v družinskem domu, medtem ko starša živita z njimi v izme...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?