mateyka
|
IZVIRNO SPOROČILO: Luns Mateyka kao narediš polnjen zeliščni kruh? ja, sej pišem ta recept na kulinariko že par mesecev, pa še nisem utegnila sem ga slučajno sestavila, ko je bila kriza za pizzo, pa ni blo sodt paradižnika niti sira - in se rodi umetnina mož je pojedel pol kruha v šusu ta prvič ko sem ga spekla - torej, imo ni tok slabo bom zdaj tukaj napisala pol pa prekopiram s tukaj in tam objavim, ko utegnem poslikat preden se poje sesekljam cca 10cm pora in stisnem/strem ene 4-5 stokov česna. dodam sesekljana zelišča (timijan, šatraj, lahko tudi majaron ali bazilika, kakor ti paše, lahko sveža ali suha - tko da pride nekaj čajnih žličk vsaj, vsega skupaj) in potem moko presejem gor ter premešam, da se moka vsega oprime in ni velikih kosov (moke ene 700g). 3 deci mleka pogrejem skupaj z dvema žlicama sladkorja in eno soli ter dodam cirka 100g masla - vse skupaj stopim in v to mlačno tekočino zamešam zdrobljen kvas, da se stopi. vse skupaj zlijem v mokino mešanico in premešam z žlico. potem zagnetem gladko testo in ga razvaljam v dolgo ovalno obliko (da pol pride ene vrste štruca). daš na pekač, robove ovala narežeš v trakove, dolge ene 7-10 cm, v sredo pa daš filo. nato prepleteš trakove kot eno simple kito (ne doktoriraj iz tega, naredi po svoje ). ni namen da se ne vidi file, ker fila ima nekaj tekočine in naj izpari, da testo not ne postane poc. file so pa posebna znanost jaz sem že improvizirala z ostaki v hladilniku - narezala hrenovko, vložene gobe v slanici in kečap ter 2 sveža paradižnika pa mletim mesom (ostanek od druge jedi) - mleto meso na hitro prepražiš, nato samo vmešaš narezano svežo papriko in zmešaš z zmrznjeno zelenjavo (recimo koruza, grah, paprika ali bitva - karfijola ali brokoli bi po moje moral narezat na manjše kose, samo je za probat, nisem še) - zmrznjena zelenjava z ostankom paradižnikove omake (od filanih paprik recimo) pa tale je bla fajn: - narezana feta, mozzarella, gorgonzola in ostanek špinače; pa muškat in poper je fajn dodat v to filo kakor vidiš, ne dajem čebule, česna ali pora, ker ima že kruh konkreten okus. za filo si pa tudi daj duška in eksperimentiraj po svojem okusu
|