|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ko bi otrok jedel samo sladkarije ...

Helena Primic, 19.11.2019
Kakšna je zdrava otrokova prehrana in kaj storiti, če bi otrok rad jedel samo sladkarije in nezdrave jedi, smo vprašali prehransko svetovalko Brigito Žinko.

image
Otroci bodo raje jedli zdravo, če jih boste vključili v kuho.
/11


Starši smo obkroženi s številnimi nasveti glede zdrave otrokove prehrane, ki pa na koncu vendarle vsi svetujejo podobno: Otroška hrana naj bo sezonska, lokalna in čim bolj pestra. Ter seveda čim večkrat ekološka. 

S tem se strinja tudi prehranska svetovalka Brigita Žinko, pri kateri smo preverili, katere so tiste glavne smernice zdrave otrokove prehrane in kaj storiti, če jih v družini nismo upoštevali že od rojstva naprej, tako da imamo sedaj doma otroka, ki obožuje sladkarije in nezdrave jedi.

 

Kako sestaviti zdrav jedilnik?

"Sestava otroškega in družinskega jedilnika je v resnici zelo preprosta. Zdrava prehrana otroka sloni namreč na enakih smernicah zdrave prehrane kot veljajo za odraslega človeka. To pomeni, da moramo tudi za otroke izbirati čim bolj sveža, sezonska, lokalna, raznolika in če se le da ekološka živila. Taka živila so namreč najbolj kakovostna in hranljiva.

Tako so na primer domača slovenska jabolka veliko boljša izbira kot uvoženi tropski sadeži," pojasnjuje Žitkova, ki sodeluje tudi v vseslovenskem gibanju Združimo korake, s katerim dm v sodelovanju s partnerji in podporniki ozavešča o pomembnosti uravnoteženega prehranjevanja otrok ter k aktivnemu življenjskemu slogu spodbuja vse Slovence in Slovenke.

 

PREBERITE TUDI: 5 sprememb za zdravo družinsko prehrano

 

Kaj pa, ko ima otrok najraje sladkarije?

"Če je odvisnost od sladkarij že prisotna v družini in otrok ne more brez vsakodnevnih sladkih prigrizkov, predlagam, da uvedete pravilo, ki se ga morajo držati vsi v družini - en dan v tednu si izberite kot Sladki dan. To je dan, ko si vsi člani družine lahko brez slabe vesti privoščijo kaj sladkega, medtem ko ostale dni sladkarij ne uživate," svetuje Žinkova in dodaja:

"Seveda pa je najpomembnejši zgled. Starši ne moremo otrokom prepovedati nezdravih sladkarij, če se sami zvečer na skrivaj tihotapimo v kuhinjo in potihoma hrustamo čokolado. Zato bodimo raje pozitiven vzor otrokom in se vsi skupaj držimo pravila, da sladkarije uživamo le enkrat na teden, na primer ob petkih. Dva tedna bo morda težko in prve dni bodo trpeli vsi družinski člani, ki obožujejo sladkarije, ne samo otroci. Zato se med sabo spodbujajte in pogovarjajte o tem, kako ste pogumni, ker ne uživate sladkarij, in skupaj poiščite zdrave alternative sladkanja," starše opogumlja sogovornica, ki je prepričana, da je uvedba takšnega pravila lahko zmaga za vso družino in odlična popotnica za otroke.

"Če boste dosledni, bodo otroci hitro usvojili pravilo in bodo oni tisti, ki vas bodo spomnili - Mami, danes pa ni dan za sladkarije! Poleg tega boste pa boste s tem otroke učili tudi potrpežljivosti in samokontrole, kar jim bo gotovo koristilo v življenju."

 

Namesto na šolske obroke se osredotočite na domače obroke!

Kaj pa prehrana v vrtcu in šoli, ki v nekaterih vrtcih in šolah žal še vedno ni dovolj kakovostna ter je seveda ne moremo nadzirati?

"Če se bomo preveč vtikali v otrokovo vrtčevsko/šolsko prehrano ali otroku celo prepovedali uživanje šolskih obrokov, mu bomo naredili več škode kot koristi. Otrok se bo namreč počutil preveč drugačnega. Če imamo občutek, da je v šolskem jedilniku premalo sadja, mu za v šolo spakirajte kakšno jabolko ali hruško. Predvsem pa se usmerite na kakovost obrokov, ki jih otrok uživa doma," staršem svetuje Žinkova in dodaja: 

"Otroku za zajtrk zato namesto čokoladnega namaza na belem kruhu raje ponudite zdrav obrok - jajca, proseno kašo z jabolki, polnovreden kruh in maslo ter podobno. Če boste poskrbeli za zdrave zajtrke, popoldanske malice in večerje, ter zdrave obroke med vikendi, prazniki in počitnicami, tudi nekoliko slabša kakovost vrtčevskih oziroma šolskih obrokov ne bo naredila večje škode."

 

PREBERITE TUDI: Beremo - Domači med kot hrana in zdravilo

 

Pet zlatih pravil zdrave prehrane otroka in družine

Žinkovo smo tudi prosili, če nam lahko zaupa pet zlatih pravil zdrave otroške hrane in družinskega jedilnika.

1. Jej sezonsko, lokalno in raznoliko. Ko izbiramo živila, poglejmo na bližnjo njivo, katera zelenjava raste trenutno v našem okolju. Ta ima namreč največ hranljivih snovi in je za ta letni čas najbolj podporna telesu. Pozimi seveda pride v poštev tudi ozimnica. Jejmo tako kot naši predniki, ki so živeli na tem področju, saj imamo njigove gene. Oni niso jedli kvinoje, goji jagod, mache in papaje, zato tudi mi nismo prilagojeni na takšno hrano. So pa jedli kruh iz polnozrnate pšenične moke, polento, joto, proseno kašo, ajdove žgance, repo, zelje, fižol in podobno.

2.
Vsak dan zaužij pet kakovostnih obrokov.
Glavni obroki so seveda zajtrk, kosilo in večerja, vmes pa dve sadni malici. Ko ješ sadno malico, si izberi le eno vrsto sadja, ki se ga najej do sitega. Za drugo malico izberi drugo vrsto sadja.

3. Vedno si sestavi zdrav obrok. Pri vsakem glavnem obroku krožnik razdeli na tri enake dele - na enega naložite zelenjavo, na drugega vir beljakovin, na tretjega pa kompleksne ogljikove hidrate (polento, ajdo, pirin zdrob, riž ...). Če za zajtrk ne marate zelenjave, je pojejte več za kosilo - lahko v obliki solate ali juhe. Večerja za odrasle naj ne vsebuje kompleksnih ogljikovih hidratov (razen če intenzivno trenirate ali želite pridobiti na teži), medtem ko jih otroška večerja lahko vsebuje.

4. Urnik prehranjevanja naj bo čimboj konstanten. To pomeni, da naj bodo obroki vsak dan ob približno istem času in najmanj tri ure narazen.

5. Uvedite Sladek dan.
Če imate vi in vaši otroci radi sladko, vnos sladkarij omejite na en dan v tednu. Pri Žinkovih je to petek, ko se cela družinica odpravi na tortico.

 

Predvsem pa starši ne smemo pozabiti, da nas otrok ne bo toliko poslušal, kot nas bo posnemal. Zato je v prvi vrsti pomembno, da se starši najprej vprašamo, kako se sami prehranjujemo - kakšni so naši obroki, imamo redno prehrano, se prepogosto sladkamo, imamo radi zelenjavo in sadje ter ali pijemo dovolj čiste vode.

"Starši smo otroku vzor tudi ko gre za prehranjevalne navade, ki jih bo povzel po nas. Če ima na primer obdobje, ko noče jesti zelenjave, nas to ne rabi pretirano skrbeti. Če bo mama vsakič, ko bo zraven otroka jedla zelenjavno juho, rekla nas primer Mmmm, kako je to dobro!, jo bo slej ko prej tudi otrok želel poskusiti in v njej uživati tako kot mama," staršem svetuje Žinkova.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Česa naj bi v nosečnosti pojedli več?
Potrebe po določenih hranilih se v nosečnosti povečajo in jih moramo ustrezno povečati. Katera so tista živila, ki nam b...
4
Ideje za hitro kosilo
V situaciji moramo vsak dan skuhati kaj zdravega in slastnega za naše otroke. Idej za hitra in okusna kosila včasih zman...
3
3 preproste ideje za igrivo kuhanje z otroki
S kakovostnimi posodami Rosmarino Hexa PRO bo kuhanje otročje lahko, zato so idealna izbira, še posebej, kadar kuhate sk...
3
Solata na otroški način
Poletje, polno različne domače zelenjave, je idealen čas in odlična priložnost, da skupaj z otrokom pripravite pisano ot...
3



Odlični morski recepti za malčke
Ribe so dober vir omega tri maščobnih kislin, ki so izrednega pomena za pravilen razvoj otroških možganov in oči.
Zdrave jedi, ki jih lahko pripravite iz riža
Ker ne vsebuje glutena in je lahko prebavljiv, je riž primeren tudi za ljudi z občutljivo prebavo, nosečnice, bolnike in...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?