|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Čokolada naj raje ne bo na otrokovem jedilniku

Ema Rotar, 21.8.2023
Številni strokovnjaki opozarjajo, da je čokolada najslabše, kar lahko ponudite svojemu otroku. Zakaj takšno negativno mnenje o čokoladi v otrokovi prehrani? Je res potrebno biti tako strog, ko gre za ponujanje čokolade otroku?

image
Kar 26 % otrok se s čokolado sreča še pred 9. mesecem starosti. (Freepik.com)
/11


Za otrokovo odvisnosti smo odgovorni starši!

Podatki, ki jih je razkrila raziskava o uživanju čokolade in otrocih je pokazala, da je kar 60 % majhnih otrok odvisnih od čokolade in sladkarij, za kar so krivi njihovi starši, saj otrokom redno omogočijo uživanje le teh. Eden od treh staršev namreč priznava, da svojega izbirčnega otroka podkupi s sladkarijami. V anketi, ki so jo izvedli med več kot dva tisoč materami otrok v starosti od enega do pet let, je 58 % mamic priznalo, da njihovi triletniki redno (vsakodnevno) prosijo za sladkarije. Kar 61 % mamic svojim otrokom vsak dan ponudi sladkarije.


Čokolada – krivec za debelost pri otrocih

Z prej omenjeno raziskavo so strokovnjaki ugotovili, da 26 % mater čokolado uvede v prehrano svojih otrok pred dopolnjenimi devetimi meseci in več kot polovica vprašanih pravi, da so otroku čokolado že ponudile do 12. meseca starosti otroka. Starši veliko prezgodaj uvedejo čokolado in sladkarije v prehrano otrok, kar povečuje tveganja za bolezni srca in ožilja, pojav diabetesa, raka in osteoartritisa. Številni strokovnjaki opozarjajo, da naj bi bila prav čokolada pogosto kriva za pojav debelosti pri otrocih, zato svetujejo, da jo vsekakor črtate iz dnevnega jedilnika svojega otroka.

 

PREBERITE TUDI: Ko bi otrok jedel samo sladkarije ...

 

Odločen NE mlečni čokoladi!

Kombinacija mlečnih maščob in sladkorjev v mlečni čokoladi naj bi zelo hitro vodila v zamašitev krvnih žil pri otroku, zato mu je ne ponujajte. Mlečna čokolada ima skoraj trikrat manjšo vrednost kakava, kot črna oziroma temna čokolada, dodano mleko pa vsebuje dodatne nasičene maščobe, ki povečujejo raven holesterola. Druga slaba stran mlečne čokolade je tudi, da vsebuje veliko sladkorja, kar pospešuje apetit in posledično ima otrok več možnosti za prekomerno telesno težo. Če otroku kljub temu kdaj pa kdaj ponudite košček mlečne čokolade, ga naučite, da si po jedi umije zobe.

 

Kaj pa temna čokolada – da ali ne?

Temna čokolada je vsekakor boljša izbira kot mlečna, ampak tudi pri tej ne gre pretiravati, saj vsebuje kofein. Nekateri strokovnjaki za prehrano jo prav zaradi tega za otroke močno odsvetujejo, medtem ko je večina prepričana, da otrok v zmernih količinah lahko uživa čokolado, ki ne presega 65 odstotkov deleža kakava.

Prehranska strokovnjakinja Mojca Čepuš ponujanja črne čokolade na priporoča in svetuje, da raje izberete surov kakav, mu dodate nehomogenizirano mleko ali rastlinsko mleko in vse skupaj sladkate z nerafiniranim sladkorjem (agava, trsti nerafiniran, stevia) ter naredite zdravo različico kakava.

 

Druga plat: dobre prehranske lastnosti čokolade

Precej raziskav čokolado opredeljuje kot zdravju in telesu neškodljivo – v zmernih količinah, seveda. Dokazano je, da flavonoidi v čokoladi zmanjšujejo tveganje za obolenjem srca in ožilja, prav tako je to sladko živilo znano kot psihoaktivna hrana, saj daje občutek zadovoljstva, uravnava razpoloženje, zmanjšuje strah ter napetost. Toda tudi tu je potebno poudariti, da se te pozitivne lastnosti nanašajo predvsem na temne vrste čokolade, ki pa jih večina otrok ne mara zaradi grenkega okusa.

 

PREBERIT TUDI: Piškoti za dojenčke - jih res potrebujejo?

 

Ena vrstica čokolade je dovolj!

Otroci čokolado obožujejo in večina bi vam na vprašanje, katera je njihova najljubša hrana, kot iz topa izstrelilo odgovor: čokolada. Strokovnjaki za prehrano svetujejo, da jo otroci uživajo v zelo majhnih količinah, z njo pa naj se seznanijo čim pozneje ter hkrati opozarjajo, da čokolada nikakor ne sme nadomestiti klasičnega obroka. In koliko čokolade je še zdravo pojesti? Nutricistka Mojca Cepuš pravi, da je še »zdrava« količina 418 Kj, kar lahko prevedemo v eno vrstico čokolade.

 

Zvečer otroku raje ne ponujajte čokolade 

Ena od slabih lastnosti čokolade je tudi visoka vsebnost sladkorja, ki je vir energije, zato so otroci po zaužitju po navadi še bolj živahni, celo hiperaktivni. Zato ni dobro, da jo otroku dajete takrat, ko želite, da se umiri, na primer zvečer pred spanjem. Otrok bo zaradi tega veliko težje zaspal in verjetno bo njegov spanec slabši. S čokolado se lahko posladka pred igranjem, učenjem ali gibanjem. Enako velja za kakav ali čokoladno mleko – raje kot za večerjo mu ga ponudite za zajtrk.

 

Kako otroka odvaditi od čokolade?

Vsi vemo, kako velike oči imajo naši škrati, ko zagledajo čokolado, in kako vztrajni so lahko v prepričevanju, da jim damo košček ali pa dva, tri ... To bomo najlažje preprečili, če ne bomo imeli doma zaloge čokoladnih dobrot in, če bo že kaj čokoladnega na voljo, je to najbolje umakniti iz dosega otrokovih sladkosnednih rok. Dobra zamenjava za vse indrustrijsko predelane sladkarije in čokolado je suho sadje, ki ga otroku lahko ponudite takrat, ko bo »nujno« potreboval posladek, sicer pa je najbolj zdrava sladka izbira sveže sezonsko sadje.

 

PREBERITE TUDI: Sladko, ampak zdravo

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Regrat – zdravilna rastlina
Regrat je poznana in priljubljena rastlina. Nabirate jo lahko skozi vse leto, največkrat pa se regrat znajde na mizi pra...
3
Recept tedna: Korenčkov kolač z glazuro
Letos lahko postavite na mizo drugačno vrsto sladice, kot ste jo vajeni za velikonočne praznike. Korenčkov kolač, na pri...
3
RECEPT: Goveji biftek za nosečnice in malčke
Biftek (tatarski biftek) je narejen iz surovega mesa, zato naj bi se ga nosečnice izogibale, pa tudi za malčke ni najbol...
3
Odlične ideje za zajtrk
Inovativne ideje za zajtrk (za dojenčka in celotno družino) in recept za odlične ovsene bananine palačinke
3



Povišan holesterol pri otroku
Vse več je otrok, ki imajo povišane maščobe v krvi, to je povišan holesterol. Otroci, katerih vrednost ni preveč visoka,...
Izbirčen otrok: nasveti, ki delujejo
Z neješčostjo se sreča večina otrok, le da je pri nekaterih izrazitejša kot pri drugih in v teh primerih je prehranjevan...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?