|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Individualne delavnice za uvajanje goste hrane

Metka Troha, 9.11.2015
Si ravnokar pričela z uvajanjem in se še loviš med številnimi nasveti, s čim pričeti in kako? Si zmedena ob vseh nasprotujočih mnenjih, ki jih slišiš in prebereš? Pomoč pri tem nudi Klavdija Kosič, mamica in izkušena prehranska strokovnjakinja.

image
Klavdija Kosič ti lahko pomaga pričeti z uvajanjem goste hrane.
/31


Vsaka mamica si želi za svojega otroka le najboljše vse od prvih dni dalje in nič drugače ni niti, ko dojenček začne kazati interes za hrano, ki jo družini postrežemo na mizo. Kdaj naj mu ponudimo prvo gosto hrano? Kaj naj pripravimo svojemu škratku, da bodo prve žličke hrane vsebovale čim bolj zdrave sestavine, ki jih naš otrok potrebuje za svoj razvoj? Na ta vprašanja išče prave odgovore mnogo mamic in upravičeno je večina od njih pošteno zmedena, ko se loti raziskovanja na spletu ali išče pomoč pri svojih znancih. Ob vseh nasprotujočih si mnenjih to pravzaprav ni nič nenavadnega. Če ste tudi vi med njimi, lahko zdaj pomoč poiščete pri mamici in prehranskih strokovnjakinji Klavdiji Kosič, ki je našla rešitev za vsako mamico posebej: individualno delavnico uvajanja goste hrane pri vas doma.


Klavdija Kosič je certificirana prehranska svetovalka (AFP; Level I), ustanoviteljica bloga BoobeeFoodee in kreatorka BubiMame. Je tudi mamica zdaj že 3-letnemu fantku, ob katerem je spoznala marsikaj novega in tudi sama priznava, da se ji je ob pričetku uvajanja goste hrane mešalo. Prečesala je splet, prebrala vso možno literaturo, poslušala vsa mogoča mnenja, pa še vedno ni vedela, kako bi se lotila uvajanja, da bi bilo to za njenega sina najboljše. Vam je kaj poznano? Kljub vsem začetniškim težavam, ji je uspelo in danes se rada pohvali, da njen sinko "pomlati vse", kar mu da na krožnik. S Klavdijo Kosič, ki glede uvajanja svetuje tudi v naši rubriki Ringarajini strokovnjaki, smo se pogovarjali, kakšen je recept za uspešno uvajanje.


Klavdija, kako si se lotila uvajanja goste hrane, ko si bila kot mamica postavljena pred ta izziv?

Sprva negotovo, potem pa sem imela dovolj iskanja in prebiranja. Odločila sem se, da bom sinku postavila na krožnik to, kar tudi mi doma radi jemo, da bo že od malega spoznaval najrazličnejše okuse in vonjave, obogatene z začimbami; seveda v okviru aktualnih smernic. Kar je bil pravzaprav največji izziv, pred katerega sem se postavila – kako ostati znotraj priporočil in prepovedi ter še vedno ponujati slastne in privlačne obroke.


Kaj je po tvoje najpomembnejše, ko začnemo uvajati prve žličke hrane na jedilnik našega otroka?

Vedno znova izpostavim, da je potrebno slediti otrokovemu razvoju. Ne hiteti, predvsem pa ne prehitevati. Vsak zori po svoje in prav je tako. Se mi zdi, da je največja »napaka«, ki jo mame rade naredimo (pa ne le na področju prehrane) ta, da prehitro želimo preveč. Želimo, da bi naš otrok že zmogel nekaj več, jedel že tisto, kar je namenjeno 12-mesečnikom. Bolje počasi, vztrajno, a potrpežljivo. To naše malo bitjece je šele nekaj mesecev na svetu, prebavni sistem se šele razvija in v skladu s tem so tudi napisane smernice.


Katere so glavne napake, ki jih naredimo, ko začnemo uvajati? 

Ne bi rekla, da gre za napake. Mogoče sem v tem času opazila, da velikokrat pozabimo na kuhanje na sopari, ki je super za ohranitev pristnega okusa in prevečkrat pozabimo na začimbe – ne bojte se jih! - z njimi olajšamo prebavo in obogatimo okus. Opažam pa tudi, da pozabimo na dodajanje olja obrokom. Ne bojte se olj in maščob, kakovostna hladno stiskana olja so dragocen vir esencialnih maščobnih kislin in z njimi se bodo otrokovi možgančki lahko sploh razvijali.

 

Zakaj si se odločila, da boš mamicam ponudila možnost indivudualnega svetovanja glede uvajanja goste hrane?

Ideja se mi je porodila, ko me je nekaj mamic kontaktiralo preko elektronske pošte in sem nudila pomoč na ta način. Čez čas je bilo tega vse več in preprosto ne zmorem več nuditi kakovostne opore ob uvajanju, zato se mi je zdel osebni pristop – spoznam dojenčka in mamico - dober korak naprej.


Kakšne so prednosti svetovanja v živo?

Prav to, da se spoznamo, da doživim to malo celico družine v živo in seveda, da se lahko stoodstotno posvetim individualni težavi vsake družinice posebej. Kot sem že dejala, ravno to, da smo si tako različni, dela vsakega dojenčka posebnega in na tak način tudi pristopam k problemom.


Kako pravzaprav zgledajo tvoje »učne urice« uvajanja? Kakšen program lahko pričakuje mamica?

Z mamico se najprej »slišiva« preko elektronske pošte in definirava problem. Napišem ključne točke, kako bi program potekal in potem se dogovoriva za datum, ki njej, predvsem pa njenemu dojenčku najbolj ustreza. Ob tem določiva še uro, ki jo imata navadno za hranjenje in tako je načrt narejen.

Z mamico se dobiva ob določeni uri, sama prinesem sestavine in pripravim kašico, ki je potrjena s strani mamice. Ob kuhanju v soparniku poklepetava oz. dobi predavanje kar v živo, prilagojeno njenim potrebam. Prav tako dobi odgovore na vsa vprašanja in usmerjene odgovore za njene težave. No, ker rada govorim, tako dobi mamica še ogromno nasvetov za kuhanje in pripravo, mimogrede povem še, kje se dobijo »tadobre« sestavine in še tono sprotnih informacij, ki se rodijo iz individualnega razgovora in so ciljno usmerjene prav k njej.

Po koncu prejme na elektronsko sporočilo celotno poročilo in jedilnik za en teden ali en mesec, odvisno od dogovora. Jedilnik je napisan izključno zanjo in vsebuje živila, ki so domača tej posamezni družini.


Kdaj in kje si mamicam na voljo, da jim osebno poveš, kaj pri uvajanju deluje in tudi kaj dobrega skuhaš?

Nasmejana in dobro razpoložena sem vsak dan, tako da se lahko z mamicami dobimo kadarkoli tekom dneva na njihovih domovih. Najbolj smiselna ura je sicer nekje sredi dneva, ko se navadno uvaja prvi obrok – kosilo in je tudi otrok najbolj razpoložen; ne preveč lačen, ne še sit in seveda naspan. Prav zato je vsak urnik stvar posameznega dogovora.

 

Si za mamice, ki se odločija za tvojo pomoč, pripravila še kakšen bonbonček?

Letos prvič sodelujem s podjetjem Philips Avent, ki vsaki mamici podarja praktične lončke za hranjenje kašic in hrane, 20-odstotni popust na izbrane izdelke v trgovinah Baby Center, popust na knjigice z recepti BoobeeFoodee, izdelek podjetja Cobio, pa še kaj bi se našlo v naših mini vrečkah presenečenja. 


Imaš kakšen trik, nasvet, zvijačo glede uvajanja, ki si jo pripravljena deliti z našimi Ringarajevkami? 

Na eni delavnici sva imele z mamico trd oreh, ko fantiček ni želel jesti iz skledice – nobene, zelo rad pa je pil iz kozarčka. Tako sva dale kašico v steklen kozarček in sinko je »spil« precejšnjo dozo zelenjavne kašice, več kot navadno. Tako da – v bistvu ni smešnih ali neumnih idej, vedno je prava tista, ki deluje. ;)

Je pa vsekakor lažje, če ti pomaga nekdo, ki je slišal že nešteto zgodb in rešil že marsikatero zagato ob uvajanju goste hrane. Res je, da vsako obdobje mine, ampak se mi pa zdi dragocena tista popotnica, ki jo damo svojemu dojenčku čim prej in ga tako od ranega poskušamo vzgajati v duhu zdrave, pametne in primerne prehrane.


Verjamemo, da je osebni pristop najboljši, spoh če vam zraven še nekdo kaj dobrega skuha. ;) Klavdija Kosič je zagotovo oseba z veliko izkušnjami in ker je tudi sama mamica, dobro ve, kaj potrebuje vsaka mama, ko se loti uvajanja in katera kašica je zdrava in tako dobra, da jo bo otroček z navdušenjem zmazal do zadnje žličke. Pokukajte na spletno stran BoobeeFoodee in se prepričajte sami. Povabite Klavdijo na obisk! Nasmejana mamica, polna pozitivne energije in odličnih nasvetov komaj čaka, da pripravi recepte in ideje prilagojene samo za vas in za vašega sončka.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

3 enostavni in drugačni recepti za velikon...
Velika noč lahko postane obred, ki si ga podarimo drug drugemu za druženje in skupno ustvarjanje. Skupno pospravljanje s...
9
To so naravne sestavine za čudovito obarva...
Tudi naravno obarvani pirhi so lahko čisto prave umetnine. Preverite, kaj vse iz kuhinje in vrta lahko uporabite za leto...
8
Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
5
Pripravite dom na Veliko noč
Velika noč je posebna priložnost, ko otroke vzpodbujamo k sodelovanju pri okrasitvi doma s spomladanskim cvetjem in prip...
5



3 odlične jedi za doječo mamico
Za mamice, ki dojijo velja, da to kar same pojedo, poje tudi njihov dojenček. V želji, da dojenček ne bi imel težav s pr...
Odlične ideje za zajtrk
Inovativne ideje za zajtrk (za dojenčka in celotno družino) in recept za odlične ovsene bananine palačinke




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?