|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kdaj lahko dojenčku uvajamo mandarine in druge citruse?

Petra Počkaj Rosa, univ. dipl. biologinja, 15.11.2023
Včasih je veljalo, da naj bi se citruse uvajalo po 1. letu starosti. Vendar so priporočila dames drugačna. Kdaj in kako uvajamo mandarine in ostale citruse v dojenčkovo prehrano?

image
Pazite, da kupujete od preverjenih virov, po možnosti ekološke citruse. (Freepik.com)
/11


Mandarine, različnih sort se zvrstijo nekje od oktobra pa do božiča. Sledijo limone in pomaranče, ki vztrajajo najdlje. Tako kot mandarine, so tudi limone in pomaranče različnih sort, ki se razlikujejo po debelini lupine, sočnosti in vsebnosti sladkorja.

 

Ponudnikov je veliko, pazite, da kupujete od preverjenih virov, po možnosti ekološke citruse.

Mandarine so bogate z vitamini A, B, C. Prav tako so ti sadeži bogati z minerali, kot so železo, magnezij, kalij, fosfor in kalcij. Mandarine so bogate z vlakninami. Vsebujejo tudi topna in netopna vlakna, kot sta hemiceluloza in pektin, ki sodelujeta pri preprečevanju absorpcije holesterola v telesu.

 

PREBERITE TUDI: Ta živila kupujte bio oz. ekološka

 

Kdaj jih uvajamo?

Včasih je veljalo, da naj bi se citruse uvajalo po 1. letu starosti. VENDAR! Najnovejše smernice iz leta 2019 pa priporočajo, uvajanje alergenih živil že od začetka. Sicer se ta del ne nanaša neposredno na sadje, ampak, če sledimo priporočilu, da uvajamo sezonsko je sedaj pravi čas za citruse. Vsekakor je bolje ponuditi sadje, ko je za to sezona. Ponujamo seveda v majhnih količinah in nujno primerno pripravljene. Ni dovolj, da, dojenčku, ki se prvič srečuje z mandarino ali pomarančo samo "pregriznemo na pol".

 

pomaranče

 

Pri prvem stiku z mandarino/pomarančo, odstranimo seveda olupek, belo membrano in tudi vmesno membrano, ki ločuje krhlje med seboj. Ta notranja membrana lahko, zelo hitro postane izredno spolzka in predstavlja veliko tveganje za zadušitev, ker mimo grede zdrsne iz neveščih rok v sapnik.

 

Kako pripraviti citruse od 6.m dalje si oglejte na spodnji sliki:

 

citrusi

 

Za več podobnih vsebin priporočam tečaj Gremo za mizo!

 

Recept za mandarinin smoothie - odlična malica:

Danes vam predstavljam okusno smuti iz banan in mandarin, je resnično slasten.

 

Sestavine:

- zrela banana

- 2 olupljeni mandarini

- rastlinsko mleko/mleko/voda

- 1 čajno žličko limoninega soka

- med (1 žlička, domačega) - lahko pa izpustite

 

Vse olupiš in vržeš v mikser, dobro miksaš vsaj 35 min na dveh hitrostih.

 

Dober tek!

 

PREBERITE TUDI: Kako uvajamo sezonsko sadje pri dojenčku?


 



petra počkaj rosaPetra Počkaj Rosa je avtorica tečaja 'Gremo za mizo – Uvajanje dojenčka v zdravo družinsko prehrano', sicer pa diplomirana biologinja in mamica sinu Danu in hčerki Ani Emi.

Vse izkušnje iz področja biologije, priprave hrane in uvajanja hrane svojima otrokoma je spravila na papir in nastal je program GREMO ZA MIZO, ki je namenjen vsem mamicam, ki šele iščejo svojo pot v uvajanje.

Od nekdaj je rada kuhala, pekla in ustvarjala, ni pa vedno rada jedla. Kot pravi, je: "Nočna mora vsakega starša neješč otrok." Zato želi s tečajem pomagati mamicam, da bo njihov otrok vzljubil zdravo prehrano.

 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
13
3 enostavni in drugačni recepti za velikon...
Velika noč lahko postane obred, ki si ga podarimo drug drugemu za druženje in skupno ustvarjanje. Skupno pospravljanje s...
7
Osvežilna velikonočna torta
Kako na hitro pripravimo sadno, osvežilno in obenem slastno torto?
6
Kvas, soda ali vinski kamen?
Veliko je slišati, da je kvas v pekovski izdelkih slabši z vidika zdrave prehrane kot ostala sredstva za vzhajanje. Pa j...
5



3 odlične jedi za doječo mamico
Za mamice, ki dojijo velja, da to kar same pojedo, poje tudi njihov dojenček. V želji, da dojenček ne bi imel težav s pr...
3 ideje za zdrav dojenčkov zajtrk
Svojemu malemu jedcu pripravite doma pripravljen zajtrk iz ekoloških sestavin. Preverite tri odlične recepte, ki smo si ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?