|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

RECEPT TEDNA: Sladek krompir za dojenčke in vso družino

Petra Počkaj Rosa, univ. dipl. biologinja, 13.11.2023
Danes je glavna sestavina sladek krompir, recept pa je prilagojen za začetek uvajanja in nadgrajen za osemmesečnika in enoletnika (ter celotno družino).

image
Kuhan ali pečen sladek krompir je super za pretlačiti z vilico ali za primiti v rokico (Freepik.com)
/11


Tokratni recept temelji na sladkem krompirju. Sladek krompir, ki pravzaprav ni krompir, kot ga poznamo, ima nizek glikemični indeks, veliko vlaknin in vitaminov ter prijeten sladkast okus.

Tudi materino mleko je sladko, tako da če te slučajno skrbi, da bi se otrok s tem navadil sladkega okusa - je že navajen.


Recept za kosilo

Kosilo je primerno za vse starosti in za vso družino.


Osnovne sestavine:

VIR OH: Skuhan na sopari ali v pečici pečen sladki krompir

VIR MAŠČOB:  kvalitetno oljčno ali repično olje (hladno stiskano, dodamo v/na jed na koncu)

VIR BELJAKOVIN: ekološka mleta teletina

VIR VLAKNIN: bučka in korenček

VIR OKUSA: mini ščepec česna v prahu, nekaj listkov timijana


PREBERITE TUDI: Kuskus - odlično živilo za uvajanje goste hrane


OSNOVNI RECEPT ZA 6-7 mesecev starosti:

Krompir skuhamo na sopari ali spečemo, v obeh primerih je super za pretlačiti z vilico ali za primiti v rokico (v tem primeru, ga preden, ga skuhamo ali spečemo narežemo na velikost in debelino kot je naš mezinec).

Mleto teletino pripravite na začetku tako, da v 0,5 cm vode, dodate pikico česna v prahu in res samo nekaj listkov timijana (svež je najboljši). Zavrete, da začimbice spustijo okus in dodate meso, ki ga na vodi pokuhate.

Bučko in korenček lahko na isti način pripravite na pari, ju nato pretlačite ali popečete do mehkega v pečici (najbolje kar skupaj s sladkim krompirjem, da ne umažete preveč posode).


blw

(FOTO: Petra Počkaj Rosa)


V kolikor uvajate po BLW metodi, pazite, da ne bosta bučka in krompir prekuhana, v takem primeru otroček težko prime v roko ne da bi ju stisnil v kašo. Korenček pa vsekakor potrebuje nekaj več časa, da bo primerne trdote. Jaz priporočam, da v kolikor se odločite za pečenje v pečici, korenček nekoliko prej osoparite, da bo istočasno pripravljen.


Pri starosti od 8 mesecev dalje:

VIR OH: Skuhan na sopari ali v pečici pečen sladki krompir

VIR MAŠČOB:  kvalitetno oljčno ali repično olje (hladno stiskano, dodamo v/na jed na koncu), dodate lahko tudi pikico masla (najraje surovega)

VIR BELJAKOVIN: ekološka mleta teletina

VIR VLAKNIN: bučka, korenček, rdeča paprika, paradižnikova mezga

VIR OKUSA: čebula, česen v prahu, timijana, sladka paprika

KVASNI KOSMIČI: zelo imam rada kvasne kosmiče, veliko jih uporabljam kot nadomestek parmezana (so odličnega okusa) in so dober vir vitaminov B.

Seveda pa lahko uporabite tudi 60 mesecev staran parmezan (le-ta ne vsebuje laktoze).

 

PREBERITE TUDI: Kako uvajamo sezonsko sadje pri dojenčku?


NADGRADNJA OSNOVNEGA RECEPTA (od 8 m dalje) 

Sledite zgornjemu receptu, lahko pa ste bolj pogumni z uporabo začimb (uporabite ščep), uporabite kolobar čebule, ki jo pokuhate v vodi, nato dodate meso, na meso česen (lahko svež, lahko v prahu – če boste uporabili svež česen prilagodite količino na količino mesa in obvezno odstranite kalček iz sredine) in ščep timijana.

Zelenjavo lahko narežete ali naribate in jih dodate k mesu, na koncu nekaj žlic paradižnikove mezga ter pripravite že kar pravi »ragu«.

Uporabite lahko sladki krompir, ki ga narežete na kolobarje in popečete v ponvi do polovice. Pripravite lahko zloženko, ki jo dokončate v pečici. Začnete s plastjo krompirčka, mesno/zelenjavne omake, rahlo posujete s kvasnimi kosmiči in zaključite ponovno s plastjo krompirja. V pečico za 15 min, da se okusi povežejo in jed je pripravljena.


NADGRANJA 2. OSNOVNEGA RECEPTA (od 12 m dalje in naprej v družinsko prehrano)

Krompir (lahko sicer kadarkoli prej že zamenjate tudi za navaden krompir), jed lahko naredite v obliki musake ali »pastirske« pite. V pire lahko vmešate parmezan ali rumenjak in ga tako obogatite kalorično in kar se okusa tiče.


musaka

(FOTO: Petra Počkaj Rosa)


V meso lahko dodajate kasneje še začimbe kot so gomolj zelene (narezan na res mini koščke), rožmarin, zelenjavo npr gomolj koromača, rdečo papriko, grah. Meso lahko zamenjate za jagnječje, ki je bogato z železom ali govedino, lahko pa naredite tudi brezmesno in pripravite odličen lečin ragu, kjer beljakovine živalskega izvora zamenjate z rdečo lečo.

Ko imate uvedene mlečne izdelke lahko med plast mesno/zelenjavnega raguja dodate še skuto oz. ricotto ali kislo smetano.


Dober tek, družinica!


VIR: www.skrbenstars.si



 

petra počkaj rosa

Petra Počkaj Rosa je biologinja in mamica, že več let pa se posveča preučevanju prehrane dojenčkov, predvsem temi uvajanja dojenčkov v zdravo družinsko prehrano.

Med prvimi v Sloveniji je raziskovala in predstavljala BLW metodo hranjenja. Svoje bogato znanje in izkušnje staršem predaja v tečaju Gremo za mizo.

V tečaju poleg strokovnih smernic za uvajanje, izkušenj mamic in praktičnih nasvetov, izčrpnega seznama priporočenih živil po mesecih in predlogov jedilnikov skupaj z drugimi strokovnjaki predstavi tudi zelo pomemben vzgojni vidik uvajanja ter handling dojenčka med prvimi hranjenji, ko ta še ne sedi samostojno.

Več o Gremo za mizo >>TUKAJ<<.



Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Odlični morski recepti za malčke
Ribe so dober vir omega tri maščobnih kislin, ki so izrednega pomena za pravilen razvoj otroških možganov in oči.
4
Danes so na jedilniku šparglji
Šparglji so znani po svojem zdravilnem učinku. Preverite kuharske trike, ki jih morate poznati pri pripravi jedi iz špar...
4
Starši, naučimo se kuhati
Pogosto nam zmanjka idej, kaj pripraviti malčku za zajtrk, ali pa za kakšen vmesen obrok, ki ne bo samo zdrav, ampak tud...
3
Dobrodelna nagradna igra Fala Slonček se j...
V januarju in februarju ste objavili fotografije svojih odličnih pustnih dobrot in s tem pomagali zbirati donacije za kr...
3



Recepti z zdrobom
Zdrob je zelo hvaležna hrana, predvsem za uvajanje glutena, mamice velikokrat posežejo po njem. Večina otrok ga ima rada...
Regrat je primeren tudi za dojenčke
Regrat je primeren tudi za najmlajše, ki se navajajo na gosto hrano in odkrivajo nove okuse. Primerno pripravljen bo zag...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?