|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Obdobje nosečnosti je eno izmed najpomembnejših obdobij v življenju ženske. Takrat se v ženskem telesu dogaja ogromno sprememb, na katere se mora nosečnica posebej pripraviti, tako fizično, kot psihično.

image
/11


Načrtovanje nosečnosti

Vse se začne že ob načrtovanju nosečnosti, ko naj bi ženska svoje telo zavestno pripravila na spremembe, ki jih lahko pričakuje v nosečnosti. Takrat se namreč zaradi nastanka in intenzivne rasti ploda povečajo potrebe po določenih hranilih. Ena izmed najpomembnejših snovi, ki jih ženska potrebuje že ob načrtovanju nosečnosti in jo mora potem spremljati skozi celotno nosečnosti in še do konca dojenja, je FOLNA KISLINA.


Kaj je pravzaprav folna kislina?

Folna kislina spada v skupino folatov – gre za vodotopni vitamin B9, ki ga telo ni zmožno samo producirati, kar pomeni, da ga moramo načrtno vnašati v telo s hrano in prehranskimi dopolnili. Folati imajo ključno vlogo pri delitvi celic in so nujni za razvoj ploda. Pomanjkanje folatov v prvem trimesečju nosečnosti lahko povzroči primarne ali kasneje sekundarne, napake nevralne cevi, iz katere se razvijeta centralni in periferni živčni sistem.


Kaj se lahko zgodi, če nosečnici primanjkuje folne kisline?

V 28 dneh po spočetju se pri zarodku zapira nevralna cev, ki pa se lahko ob pomanjkanju omenjenega vitamina ne zapre pravilno. Okvare lahko nastanejo v predelu glave in hrbtenice in so pogosto nezdružljive z življenjem. Če pa se otroci z njimi vendarle rodijo, največkrat niso sposobni normalno živeti ali pa so telesno oziroma duševno prizadeti.

Posledice pomanjkanja folatov so lahko tudi ponavljajoči se spontani splavi pri ženskah ali prirojene napake srca in urogenitalnega sistema pri otrocih.


Priporočila ginekologov za zmanjšanje napak nevralne cevi

Da bi se izognili takšnim napakam, ginekologi priporočajo ženskam v rodnem obdobju uživanje folne kisline (sintetične oblike folatov) v odmerku 400 mikrogramov dnevno, in sicer že v času načrtovanja nosečnosti in vsaj do konca tretjega meseca nosečnosti. Dokazano je namreč, da lahko jemanje samo 400 mikrogramov folne kisline dnevno zmanjša možnost nastanka omenjenih nepravilnosti za 60 – 70 %.


Ženske, ki jemljejo oralno kontracepcijo imajo še posebno nizko raven folne kisline, zato naj z jemanjem folne kisline pričnejo takoj, ko prenehajo z oralno kontracepcijo.


Kako zaužiti zadostno količino folne kisline?

Človeško telo ni sposobno samo izdelovati folatov, zato jih mora dobiti s hrano. Najbogatejši naravni viri folatov so: zelenolistna zelenjava (brokoli, špinača), pomaranče, solata, jetra, jajca in kvas. Prevladujočo obliko folatov v hrani lahko telo takoj uporabi. Folati so občutljivi na svetlobo in toploto, zato se jih velik del med pripravo hrane uniči.

Za razliko od naravnih virov v prehranskih dodatkih prevladuje sintetično pridobljena folna kislina, neaktivna oblika folatov, ki jo telo lahko uporabil šele, ko jo encimi presnovijo v aktivno obliko.


Vir: Merck

Preberi še:

Pomembni vitamini v nosečnosti

Zdrava nosečnost: prehrana v nosečnosti

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pripraviti velikonočne dobrote za naj...
Pred vrati je velika noč, praznik barvanih jajčk, šunke, potice/kruha, hrena in drugih dobrot. Kaj lahko pripravimo tudi...
21
3 enostavni in drugačni recepti za velikon...
Velika noč lahko postane obred, ki si ga podarimo drug drugemu za druženje in skupno ustvarjanje. Skupno pospravljanje s...
7
Dojenje: Sezamov čaj za več mleka
Ste vedeli, da sezam spodbuja nastajanje mleka? Preizkusite sezamov čaj za dojenje, s katerim boste povečale svojo zalog...
6
Kremasta čokoladna torta brez peke
Gostje vam ne bodo verjeli, da ste to slastno, kremasto čokoladno torto pripravili prek pečice. Vsekakor torta, ki bo zm...
6



Ali so ta živila res nosečnici škodljiva?
Marsikatero živilo naj bi bilo za nosečnico prepovedano oziroma je pri uživanju potrebna previdnost. Pri prehranski stro...
Idealen obrok za veliko železa v nosečnosti
Železo je nujno potrebno in ga je ob primanjkljaju v nosečnosti potrebno dodajati. Pri povečanju zaloge železa si lahko ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?