|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako uvajamo sezonsko sadje pri dojenčku?

Petra Počkaj Rosa, univ. dipl. biologinja, 9.6.2023
Uvajanje, sezona, sadja na pretek...moj otrok je pa še premajhen?

image
Kdaj uvajamo jagode? (Petra Počkaj Rosa)
/11


Sama sem zagovornica uvajanja sezonskega in lokalnega, tako sadja kot zelenjave. Pozna pomlad in zgodnje poletje nas bogato obdarijo z veliko izbiro sadja. Jagode, češnje, borovnice, maline, marelice, breskve, lubenica, melona, grozdje ...

Res pravi raj za uvajanje novih okusov in tekstur.

Ampak, kaj pa alergeni? Na primer: kako je z jagodami?

Mamice se pogosto znajde/mo/jo v zagati, ko je sezona npr. jagod, otroček je pa “se premajhen”.

 

Ali lahko ponudim jagode otroku v šestem, sedmem, osmem mesecu? Moje mnenje? Seveda!

Argumenti:

1) Smernice uvajanja goste prehrane, priporočajo uvajanje vseh alergenov že takoj.

2) Če v družini nimate obremenitve s prehranskimi alergijami ni ovir.

3) Vsekakor je najboljši čas za uvajanje jagod, ko je pri nas sezona in veliko ponudbe, najboljše so seveda tiste iz domačega vrta, če pa nimate vrta, je ogromno ponudnikov, ki imajo jagode ekološke pridelave.

 

sadje

 

Kaj pa, če bo moj otrok alergičen?

Če nimate težav z ostalimi alergijami ali če v vasi družini nihče nima težav z alergijo na jagode, res ni razloga, da bi čakali do 8. meseca ali še dlje, ko bo sezona morda že mimo.

Pri sinu, ki sem ga uvajala s kašasto hrano po žlički, sem jagodo samo prvič in drugič nekoliko osoparila in ohladila. Ker ni bilo težav, sem nato zelo hitro ponudila svežo. Res je škoda kuhati vse vitamine, ki jih ima.

 

PREBERITE TUDI: Kakšno hrano pripraviti otroku, ko zboli?

 

Kako ponuditi?

Jagodo sem zaprla v cucljalnik, da jo je lahko sam okušal in spoznaval okus ter nekaj teksture, dodala sem jo v razne kašice, jogurte. Cucljalniki so bili takrat nova pogruntavščina, težko se ga je dobilo, danes pa ga imajo praktično v vseh trgovinah z otroškimi stvarmi.

Hčerko sem uvajala že od začetka po BLW metodi in tako si je kar sama postregla svežo jagodo iz zabojčka, ki so nam ga med karanteno dostavili na dom.

 

uvajanje jagode

 

BLW metoda

Pri BLW je pomembno, da ponujeno sadje narežemo na primerno velike koščke, ki ne predstavljajo nevarnosti za zadušitev ali aspiriranje. 

Vsi okrogli koščki, ki gredo med vaš sklenjen palec in kazalec predstavljajo namreč nevarnost.

Zato je pomembno, da npr. borovnice narežemo na polovico oziroma četrtino, odvisno od starosti otroka - nikoli pa ne ponujamo cele. To velja še za banane in grozdje! Ter seveda oreščke, ampak to je že druga tema.

Otroka imamo vedno pod nadzorom, tudi, če se hrani sam.

 

Kaj pa lubenica?

Včasih je veljalo, da je lubenica sestavljena zgolj iz vode in sladkorjev, pa temu ni ravno tako. Lubenica je bogata z vitaminom C, vitaminom A, vitaminom B kompleksa, vlakninami, kalcijem in železom. Pomaga pri izboljšanju imunskega sistema in zdravja oči, krepi kosti in podpira delovanje prebavnega sistema. Lubenica je prijetnega okusa, ima hrustljavo in čvrsto strukturo in seveda jo lahko ponudite vašemu dojenčku, ko se dobi sveže in sezonske. Vsebuje veliko vode in je zelo osvežilna v vročih dnevih.

 

Kako pripraviti?

Kako lubenico in njej podobne sadeže ponujate, je odvisno od načina uvajanja, ki se ga poslužujete in seveda starosti in razvitosti otroka. Koščki morajo biti primerne velikosti, da jih otrok lahko prime v roko. Lahko jo vmešate v smuti ali postrežete samo, vedno pa poskrbite, da odstranite peške. Zmiksana ni najboljša, izgubi se tekstura in postane zdrizasta, je pa super za v lučko.

 

PREBERITE TUDI: 7 odličnih sladolednih lučk za najmlajše in starše

 

VIR: www.skrbenstars.si



 

petra počkaj rosa

Petra Počkaj Rosa je biologinja in mamica, že več let pa se posveča preučevanju prehrane dojenčkov, predvsem temi uvajanja dojenčkov v zdravo družinsko prehrano.

Med prvimi v Sloveniji je raziskovala in predstavljala BLW metodo hranjenja. Svoje bogato znanje in izkušnje staršem predaja v tečaju Gremo za mizo.

V tečaju poleg strokovnih smernic za uvajanje, izkušenj mamic in praktičnih nasvetov, izčrpnega seznama priporočenih živil po mesecih in predlogov jedilnikov skupaj z drugimi strokovnjaki predstavi tudi zelo pomemben vzgojni vidik uvajanja ter handling dojenčka med prvimi hranjenji, ko ta še ne sedi samostojno.

Več o Gremo za mizo >>TUKAJ<<.



Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Bučni parklji
Danes je ravno pravi dan za peko parkljev. Kako narediti okusne, bučne parklje?
3
Recept tedna: Šparglji v rižoti iz kuskusa
Šparlji veljajo za nizkokalorično zelenjavo, ki je odlična popestritev družinskega jedilnika, saj z njimi lahko pripravi...
3
RECEPT: Najboljši domači beli in pirin kruh
Omamen vonj po sveže pečenem kruhu naravnost iz domače pečice, bo spravil iz postelje še tako velike zaspance. Ponujamo ...
3
Marmelade PO MOJE
Že nekaj časa so moderne marmelade. Vsi jih kuhajo in vsi bi jedli domače. In še kako primerno darilce so marmelade, ko ...
3



Je uživanje medu res nevarno za dojenčka?
Med je poln antioksidantov in kot tak super hrana za ljudi, vendar smernice za prehrano dojenčkov navajajo, da je med za...
3 odlične jedi za doječo mamico
Za mamice, ki dojijo velja, da to kar same pojedo, poje tudi njihov dojenček. V želji, da dojenček ne bi imel težav s pr...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?