|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ta živila raje kupujte bio oziroma ekološka

Simona Korenčan, dr. med., 12.10.2023
Organska hrana je veliko dražja, zato si jo mnogi težko privoščimo. Kljub temu pa bi nekatera živila morali kupovati ekološka. Predstavljamo seznam živil, ki imajo po raziskavah tudi po umivanju in lupljenju največjo vsebnost pesticidov.

image
Študija je pokazala, da so otroci ob konvencionalni, neorganski prehrani v urinu izločali pesticide. (Freepik.com)
/11


Ker je organska hrana veliko dražja, predstavljamo seznam živil, ki imajo po raziskavah tudi po umivanju in lupljenju največjo vsebnost pesticidov v sebi. Ta živila je priporočljivo kupovati organska oz. s certifikatom 'ekološko'.


Dejstvo je, da so pri bio/organski hrani ostanki pesticidov manj verjetni, in če so že prisotni, so v veliko manjših količinah, kar pomeni, da sebe in naše otroke z nakupovanjem organske hrane bistveno manj izpostavljamo kemikalijam.

 

PREBERITE TUDI: Ko se otrok hudo opeče

Pesticide so otroci izločali tudi v urinu

Opravljena je bila študija, ki je pokazala, da so otroci ob konvencionalni, neorganski prehrani v urinu izločali pesticide. Morda se vam to ne sliši nevarno, vendar če pomislite, da je pesticid narejen za to, da ubije žival, potem dan za dnem zagotovo ni dober za vas ali vašega otroka.

Opravljenih je bilo ogromno študij brez enotnega zaključka, vsem pa je bilo skupno to, da je bila visoka izpostavljenost pesticidom povezana z levkemijo, limfomom pri otroku, možganskimi tumorji in hormonskimi motnjami.


Poleg pesticidov končajo v hrani tudi nekateri škodljivi okoljski onesnaževalci, kot so DDT, PCD in dioksini, za katere ste morda že slišali. Ker se v naravi slabo razgrajujejo in se shranjujejo v maščobnih celicah, jih je več v mesu, ribah in mlečnih izdelkih.


Seznam živil, ki naj bodo organska

Ker je organska hrana veliko dražja, sem za vas pripravila seznam živil, ki imajo po raziskavah tudi PO UMIVANJU in PO LUPLJENJU največjo vsebnost pesticidov v sebi → ta živila je priporočljivo kupovati organske, pri ostalih lahko malo prišparate.


umazanih 12


umazanih 12


čistih 11


čistih 11


Dodala bi še to, da če je nekaj ‘domače’, to še ne pomeni, da nima velike vsebnosti pesticidov. Kmetje jih pogosto uporabljajo, da si zagotovijo čim boljšo letino, saj živijo od tega. Tako da se pri ‘svojem’ kmetu pozanimajte, kakšen način razmišljanja, pridelave in kakšne certifikate za to ima.


PREBERITE TUDI: Predmeti, ki so nevarni za vašega otroka

 

Viri:

Papadopoulou, E., et al., Diet as a Source of Exposure to Environmental Contaminants for Pregnant Women and Children from Six European Countries. Environmental Health Perspectives, 2019; 127(10). DOI: https://doi.org/10.1289/EHP5324. Available at: https://ehp.niehs.nih.gov/doi/full/10.1289/EHP5324.

Chiu, Y.H., et al., Association Between Pesticide Residue Intake from Consumption of Fruits and Vegetables and Pregnancy Outcomes Among Women Undergoing Infertility Treatment With Assistance Reproductive Technology. JAMA Internal Medicine, 2018. DOI: 10.1001/amainternmed.2017.5038. Available at: http://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2659557

 

VIR: www.skrbenstars.si



 

simona korenčanSimona Korenčan, dr. med. je zdravnica, mama in aktivistka na področju osveščanja o nujnosti poznavanja in rednega obnavljanja znanja prve pomoči in oživljanja dojenčkov in otrok. Dve leti je delala na Pediatrični kliniki na oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo. V tem času so skupaj z ekipo uspešno izvedli več tečajev oživljanja za laike, predvsem vzgojitelje, učitelje in starše, ki jih je sicer zasnoval prim. Vidmar, dr. med. Od leta 2020 je zaposlena na Očesni kliniki v UKC Ljubljana. 


Več njenih strokovnih nasvetov najdete >>TUKAJ<<, kjer ne smete spregledati tudi spletnega tečaja NAJSRČEKBIJE - najbolj celovitega spletnega tečaja prve pomoči in temeljnih postopkov oživljanja dojenčkov in otrok.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Recept tedna: Šparglji v rižoti iz kuskusa
Šparlji veljajo za nizkokalorično zelenjavo, ki je odlična popestritev družinskega jedilnika, saj z njimi lahko pripravi...
3
RECEPT: Najboljši domači beli in pirin kruh
Omamen vonj po sveže pečenem kruhu naravnost iz domače pečice, bo spravil iz postelje še tako velike zaspance. Ponujamo ...
3
Velikonočna šunka – kuhana ali pečena (rec...
Preberite, kako skuhamo velikonočno šunko, da ne bo razkuhana ali presuha. V članku najdete tudi recept za slastno šunko...
3
Regratov med
Zdravilna rastlina regrat je poznana vsakemu. Zdravilni so listi, korenina in tudi cvetovi. Iz cvetov lahko pripravite ...
3



Triki za peko brezglutenskega kruha
Za to, da kruh ni narastel dovolj, so lahko krive različne reči - testo za kruh je stalo na hladnem ali ni bilo pokrito,...
Lovorjev sirup za boj proti kašlju
Po vremenu sodeč smo zakorakali v jesen - hladna jutra, deževni dnevi ... in zoprni jesenski prehladi. Pri nas se proti ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?