|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Domač kruh - tak in drugačen :)
15.8.2010 17:23:10   
Hope2
Jaz sem naredila tele mufinčke ravno danes in so uspeli, lepo rahli in hrustljava skorjica, ki se je proti večeru zmehčala. Sem bila v dvomu, da bo mož sploh poskusil, ker je samo bel kruh in je rekel, da so dobri. Dal blagoslov, da še lahko pečemuser posted image . Naš malček, ki je izbirčna metka, pa kruha tudi glih ne mara, je pa tudi 2 velika zmazaluser posted image
Sem pa not dala mešanico semen- pinjole, sončnična in bučna

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 26
   RE: Domač kruh - tak in drugačen :)
18.8.2010 20:11:08   
ronja
Ok, ko si me lih tako fajn pocukala na zs, sem morala prit pogledat (so me na januarčicah spomnile, da me tu nekdo išče, pa sem si mislila, da ste že rešile brez mene).
Torej: kakšni kruhi te zanimajo:
- sladki:
meni so všeč chelsa buns in yorkshire teacakes recimo, pa panetone je tudi v bistvu kruh, pa še malo morje jih je, samo te sem ravno pred kratkim delalauser posted image
- slani: lahko posuti s soljo ali s slanimi dodatki, lahko imajo not kake slane dodatke, recimo sir, inčune, olive, kapre,...
- tradicionalni od raznih držav: recimo čabata je vsem dobro znana, pa grisini, calzone in pica, če ostanemo pri Italijanih, irski kruh s sodo (fajn, ker ne rabi kvasa in je hitro gotov), pa razni indijski kruhki (večinoma nevzhajani in ploščati) so itak poglavje zase, pa raznorazne fugase so nam zelo všeč, sploh vsi ti vzhajani ploščati  - ti so doma ob mediteranu, v arabskem svetu in v Indiji (naan, ciabatta, fugasse, pica,pide, ksra...) so nam všeč,... potem so tu še tortille, ki jih tudi uvrščajo med kruhe (nevzhajani indijanski kruhki), pa kitajske bombice, polnjene z raznoraznimi nadevi in soparjene,... Portugalci imajo fajn koruzne kruhe, Nemci in Skandinavci ržene, predvsem take s kislim testom, Rusi tudi, pa seveda kromprijeve (kaj bi oni brez krompirjauser posted image ), pa še blini so tam... Skatka - sem že zdaj predolga - povej državo, pa bom našla kaj.
- lepo oblikovani: žemljice, bombice, štručke, vozlički, palčke, pa še milijon drugih oblik
- zelenjavni: v kruh lahko daš praktično katerokoli zelenjavo - če je že v obliki pireja, sploh ni omejitev, lahko pa tudi samo narežeš ali nastrgaš zelenjavo: nam je všeč korenčkov kruh, recimo, ene zelenjave dajo pa tudi barvo (pesa, paradižnik, špinača)
- z nadevi: sem že omenila kitajske bombice, potem it. calcone, pa gruzijski eni so tudi fajn, majo ful kecno ime: kačapuri, pa še je tega...
...
Majčkeno opredeli svoje želje, ker jaz vsakič pečem drugačen kruh, mam eno knjigo, kjer jih ne not 250 receptov in sem si rekla, da jo bom "obrnila" - torej vse sprobala. No, zdaj sem na polovici, nekje 130 receptov ziher iz te knjige, pa ni ta edina, tako da nekak enih 200 različnih kruhov sem ziher že naredila in vseh res ne morem napisat (pa če še tako hitro tipkamuser posted image )... Sem mal obsedena s temi kruhi, rada jih delam, čeprav jih ne pojem dosti. Ampak vsi jih imajo radi in prav fascinantni so za delat.

Kar se eksotike tiče: lahko probaš recimo kruh z rdečo peso: kar surovo lahko not naribaš, ali pa kuhano ali pa vzameš vodo, v kateri se je pesa kuhala in kruh bo noro vijoličaste barve! Ali pa špinačni s parmezanom, pa bo zelen.

Sicer je meni všeč, kadar so not semena, oreški, ipd (ne glih zdle, ko ne morem nič žvečit, ampak na splošno je pa to pri nas dodana vrednost;). Teh dodatkov je potem malo morje: sezam je pri nas zelo priljubljen, pa sončnična in bučna semena, mak tudi, orehi (niso moji najljubši, ampak v ajdovega pa res hudo dobro pašejo), mandlji, indijski oreški,... Pa proso je nam tudi zelo všeč v kruhku (tudi sicer je ok). Ma, vse kar vidiš, lahko daš not. V bistvu sem tudi kokos spada, čeprav ni glih "orešek", je kar ornk orehuser posted image .

Isto je s suhim sadjem: lahko daš not suhe fige, suhe slive, kandirano sadje, limonino in pomarančno lupinico, rozine, sultane (zlate rozine),... To se navadno daje v sladke kruhe in nekateri so hudimano dobri (navadno jih takoj zmanjka, če postrežeš še tople - pri tem, da lubi ni glih na sladke kruhe mahnjen). Lahko to sadje tudi namočiš v kako žganje (rum ali kirš, recimo), če želiš za okus (pazi, da ne pretiravaš, če bo kruh za otroke). Lahko pa jih namočiš v vodo, samo kadar dodajaš namočene pazi, ko jih zamesiš, da jih ne raztučkaš vse - moraš bit bolj nežna.

Pa radi imamo razne oblikovane kruhke: žemlijce, štručke, bombete, kifelčke, parker-house rolls so tudi fajn, pa izi za naredit,... Pa vozličke ima lubi zelo rad - picosi, španska jed, podobno kot it. grisini, samo da so zavozljani in slani namesto s sezamom.

POtem so nam še všeč polnjeni kruhki, najrajši s kakim sirom, to je ful fajn za kake izlete - ne umažeš si rok, ko ješ, je pa vse v enem, nimaš veliko za nosit, ni nič embalaže,... Ali pa kaki "pica mafini" - kvašeno testo, pa na kocke narezan sir in šunka in paradižnik in olive not in spečeš v mafin pekaču (ali pa oblikuješ bombice in tako spečeš).

Verjetno ni treba posebej povdarjat, da nismo pristaši čistega belega kruha, navadno uporabljam za kruh krušno moko, tip 850, pa čisto lepo vzhaja. Zelo redko (beri: kadar mi krušne zmanjka) uporabljam navadno belo za kruh. Rada delam tudi druge kruhe: najrajši rženega, koruznega in adjovega, pa tudi pirin je doberčeprav ni tako izrazit. Polnozrnata moka je seveda tudi dobra stvar. Indijski kruhki imajo dostikrat za osnovo zmleto lečo ali kako drugo stročnico (oni jih imajo en kup, ne pojejo toliko mesa in jim je to gl. vir beljakovin), drugod po aziji je dostikrat osnova riževa moka, v afriki se mi zdi (tu nisem ziher) pa tapijokina.

To je kar se moke tiče, potem pa lahko za tekočino uporabiš namesto ali poleg navadne vode recimo mleko, jogurt, pinjenec, sirotko, vodo od kuhanja kake zelenjave ali krompirja,... vsak od teh ima svoje lastnosti, mleko da lepo belo sredico, recimo, jogurt poskrbi, da kruh malo dlje ostane svež, prav tako krompirjevka,...

Potem so tu še dodatki za okus, ki včasih vplivajo na količino vode, tipičen primer so jajca, lahko dodaš še kakšno maščobo, recimo maslo ali različna olja. Ta poleg tega, da obogatijo okus tudi v manjši količini podaljšujejo rok trajanja kruha, v večji količini ga pa skrajšujejo. Pa kisla in sladka smetana tudi pašeta nekak v ta kontekst, čeprav sta v bistvu tudi tekočina.

Seveda je v kruhu z nekaj svetlimi izjemami obvezna sol, ker naredi pravo okolje za razmnoževanje kvasovk in s tem vzhajanje, pa tudi okus da kruhu. Če soliš fejst, bo kruh bolj slan in v slanih kruhih je to lahko zaželeno, v sladkih pa ne preveč. Nesoljeni kruhi so recimo: toskanski (nastal v času velikega davka na sol, ko se toskanci niso hoteli pustit izsiljevat obmorskim regijam italijeuser posted image , pa so začeli delat kruh brez soli - ga še nisem delala, mora fuuuul dolgo vzhajat), pa tortille in nekateri indijski kruhki. Tako da kruh brez soli se da naredit, samo malo drugače se jih dela (ali so ploščati, nekateri so nevzhajani (potem itak ne rabiš soli) ali pa jih dolgo vzhajaš).

Sladkor oz. sladila pri kruhu so pa "optional" - ni to nujno. Sladkor v mali količini pospeši vzhajanje, ker je to tudi hrana kvasovkam, v večji količini jih lahko celo zavira, ampak da pa v tem primeru seveda okus. Pretiravat ni treba, se hitro čuti. Lahko uporabiš navadni beli ali pa rjavi sladkor, med (ta sploh paše v koruzni kruh), pa razna druga sladila: recimo javorjev sirup (lepo paše k borovnicam, če jih daš v kruh ali pa tudi v palačinkah), pa šabesa (bezgov sok), zgoščeni jabolčni sok, melasa, rižev slad,...

Potem so tu še dodatki za okus: zelišča, začimbe in omakice. To je lahko karkoli, kar vidiš na polici: od sladke paprike, do sojine omake, svežega rožmarina, origana, bazilike (paše v paradižnikov kruh) do kvasovega ekstrakta...

Evo, a ti kaj v učko pade, da bi rada sprobala, malo mi zožaj iskanje - ker vseh teh receptov, ki sem jih sprobala res ne morem napisatuser posted image .

(odgovor članu špelin@)
Neposredna povezava do sporočila: 27
   RE: Domač kruh - tak in drugačen :)
18.8.2010 21:23:55   
Anonimen
Jaz delam vse sorte kruha od kvašenih do nekvašenih, rada uporabljem začimbe: rimska kumina, koromač, črna kumina, janež, ...
Recimo kruhki z žajbljem in naribano bučo hokaido. Narediš klasično kvašeno testo in mešaš notr žajbelj in naribano bučo. Oblikuješ jih pa tako kot buhtlje. Krasni so za jest.
Če angleščina ni problem so tukaj zanimivi kruhki: naan, tortilje, chapati, nadevani,... http://www.favoritecook.com/filled-bread
Veselo peko! ;)

(odgovor članu špelin@)
  Neposredna povezava do sporočila: 28
   RE: Domač kruh - tak in drugačen :)
18.8.2010 21:57:07   
špelin@
Evo, se je splačalo počakat user posted image ronja, najprej najlepša hvala user posted image Zdaj pa naprej.

IZVIRNO SPOROČILO: ronja
mam eno knjigo, kjer jih ne not 250 receptov

Mi zaupaš naslov?

Sladko: rada bi kakšen poseben recept za kruh, ki je po možnosti mlečen in sočen. Ne bi recepta za panettone in podobno.

Slano: mogoče kakšen fin recept s sirom - oz. za nekaj, kar ni sredozemskega okusa user posted image

Moram povedati, da pri nas obožujemo semena, nismo pa nekako preveč navdušeni nad zeliščnimi variantami kruha, peciva ipd. Pa nesoljenih receptov tudi ne bi user posted image

Zanimivo mi zvenijo npr. kitajske bombice user posted image Pa absolutno me zanima, kako delaš korenčkov kruh, je kakšna posebna finta? Uh, ja, in recept za kakšen slasten kruh z oreščki, lepo prosim user posted image
Še recept za testo za polnjene kruhke bi.


In da ne pozabim: kako v kruhu uporabiti npr. sojino omako?

Aja, zadnje čase ogromno uporabljam pirino moko, ker mi je ravno blagi okus fantastičen. Ržena mi je premočnega okusa oz. se tega okusa hitro preobjemo. Drugače pa največ kombiniram s krušno moko, polnozrnato in črno. Iz ajdove moke še nikoli nisem ničesar pekla, samo žgance delamo user posted image Torej me zanima karkoli finega iz ajdove moke oz. kombinacije le-te s kakšno drugo moko.

In še zadnje vprašanje, na katerega iščem odgovor že nekaj let, preizkusila sem malo morje receptov, ampak mi ne uspe.
Koruzni kruh! Želim najti način priprave koruznega kruha, da le-ta pride mehak, lepo vzhajan in se stopi v ustih. Meni vsakič "rata" ali zbit ali drobljiv ali trd  user posted image

Džizs, kakšno skropucalo sem spisala... user posted image Nič, bom željene stvari označila z modro, neželjene pa z rdečo user posted image

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 29
   RE: Domač kruh - tak in drugačen :)
18.8.2010 22:00:04   
špelin@
IZVIRNO SPOROČILO: justgirl
Jaz delam vse sorte kruha od kvašenih do nekvašenih, rada uporabljem začimbe: rimska kumina, koromač, črna kumina, janež, ...
Recimo kruhki z žajbljem in naribano bučo hokaido. Narediš klasično kvašeno testo in mešaš notr žajbelj in naribano bučo. Oblikuješ jih pa tako kot buhtlje. Krasni so za jest.
Če angleščina ni problem so tukaj zanimivi kruhki: naan, tortilje, chapati, nadevani,... http://www.favoritecook.com/filled-bread
Veselo peko! ;)

Hvala za ideje in predvsem za zanimivo spletno stran, bom definitivno prebrskala user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 30
   RE: Domač kruh - tak in drugačen :)
18.8.2010 22:04:18   
Anonimen
Koruzni hlebčki, recept z žurnala: http://www.zurnal24.si/recepti/koruzni-hlebcki-163364/clanek
Izgledajo slastno. Fora pri koruznem kruhu je da ne more bit 100% koruzen. Vedno je mešam z belo moko. Najti moraš pravo zamerje, izboljšaš ga z mlekom in sladkorjem. Meni tudi ne rata kot ga prodajajo v trgovini, je pa že veliko boljši od tistega prvega neuspelega poizkusa ;) Pa koruzno / ajdovo moke je treba vedno poparit in ohladit. Potem pa naprej.

(odgovor članu špelin@)
  Neposredna povezava do sporočila: 31
   RE: Domač kruh - tak in drugačen :)
18.8.2010 22:09:16   
špelin@
IZVIRNO SPOROČILO: justgirl
Fora pri koruznem kruhu je da ne more bit 100% koruzen. Vedno je mešam z belo moko. Najti moraš pravo zamerje, izboljšaš ga z mlekom in sladkorjem.

Počasi obupavam nad tem razmerjem user posted image Hja, jutri bo menda dež, torej bomo z otroki pekli kruuuuuuuuuuuuh user posted image
Bom trmasto še 1x poskusila s "ta rumenim"...

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 32
   RE: Domač kruh - tak in drugačen :)
18.8.2010 22:18:08   
ronja
Mi zaupaš naslov?

Seveda. Naslov je strašno izviren: "Bread"user posted image . Napisala sta jo pa Christian Ingram in Jennie Shapter, upam, da sem prav napisala.

Evo, za začetek en moj mlečni kruhek (lahko malo zmanjšaš količino soli - meni je všeč manj slan, moji majo pa rajši bolj slanega):
http://www.kulinarika.net/recepti/4888/kruh/najboljsi-mlecni-kruhek/
Kot vidiš po slikici, se lahko mali igraš z oblikouser posted image .

Za kačapurije me spomni jutri, ti napišem recept, zdaj lubi gleda basket po netu, medtem ko kuha paradižnikovo omakco iz svojih paradižnikov, pa uletavam med polčasomuser posted image . To so polnjeni kruhki s sirom, da bosta dve muhi na en mah.

Kitajske bombice so v bistvu krušno testo, not pa daš lahko ostanek od vok kosila - prepraženo meso in/ali zelenjavo) vse skup zapakiraš v tak cmok in ga ali sopariš ali spečeš, po želji.

Kruh z oreški: hja, glede na to, da ajdovega še nisi probala in da not res pašejo orehi, ti bom napisala ajdovega z orehi, spomni me.

Fora pri koruznem in ajdovem kruhu je, da če je koruzne ali ajdove moke veliko, jo je treba prej poparit (prelit z vročo vodo in premešat), ko se ohladi dovolj, da lahko delaš, pa zmešaš z belo moko in kvasom, soljo in vsem ostalim in zamesiš lepo testo. Če ne popariš, se kruh drobi in je tak suh in zbit, skratka ni glih luškan.

Sojino omako enostavno dodaš tekočini (navadno v tem primeru vodi) za testo, pa je. Ali pa v kitajskih bombicah je ne daš v testo, ampak v nadev.

Ok, spomni me še jutri, če danes ne bom utegnila, okidoki?

(odgovor članu špelin@)
Neposredna povezava do sporočila: 33
   RE: Domač kruh - tak in drugačen :)
18.8.2010 22:30:35   
špelin@
Jeeeeee, morje idej user posted image user posted image

O ja, te bom spomnila, boš imela mene in kruha vrh glave user posted image


IZVIRNO SPOROČILO: ronja
Fora pri koruznem in ajdovem kruhu je, da če je koruzne ali ajdove moke veliko, jo je treba prej poparit (prelit z vročo vodo in premešat), ko se ohladi dovolj, da lahko delaš, pa zmešaš z belo moko in kvasom, soljo in vsem ostalim in zamesiš lepo testo. Če ne popariš, se kruh drobi in je tak suh in zbit, skratka ni glih luškan.

A je možno, da poparjene moke ne ohladim dovolj, da potem ne naraste lepo?

< Sporočilo je popravil špelin@ -- 18.8.2010 22:31:34 >

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 34
   RE: Domač kruh - tak in drugačen :)
18.8.2010 22:37:19   
Anonimen
Možno je vse ;)
Lahko je poparjeno testo prevroče in 'ubije' kvasovke. Lahko je preveč koruzne moke. Lahko je premalo kvasa. Fino je naredit kvasovo probo: kvas, sladkor, topla voda. Da se zadeva fino aktivira in gre potem tudi nadaljno vzhajanje 'po maslu' ;) Drugače pa jaz iščem ideje, videe, recepte po internetu v vseh jezikih ki jih razumem, dokler ne najdem rešitve. Treba je probavat. Jaz bom next time probala nardit po zurnaloven receptu, ker mi zgleda ok. Sam trenutno pa nimam koruzne moke , pa še polnozrnato mam za porabit. Veselo ustvarjanje!

(odgovor članu špelin@)
  Neposredna povezava do sporočila: 35
   RE: Domač kruh - tak in drugačen :)
19.8.2010 9:26:57   
ronja
A je možno, da poparjene moke ne ohladim dovolj, da potem ne naraste lepo?

ja, je možno, če hkrati z belo moko takrat v tisto vroče testo daš tudi kvas in s tem pomoriš boge nič hudega sluteče kvasovke. Potem se ne razmnožujejo in ne jejo sladkorja in ne proizvajajo CO2, ki daje kruhu tiste fajn luknjice, zaradi katerih je lepo rahel.

Ok, en zelo izi recept, ki ga lahko narediš tudi v kruhomatu, če ga imaš in tu je druge moke dovolj malo, da bo kruh lep, tudi če ne poparjaš koruzne moke:

kruhek
- 330-350 ml vode (odvisno od suhosti moke)
- 350-400 g krušne moke
- 150-100 g koruzne/ajdove/pirine/polnozrnate/ržene moke
  (skupaj naj bo obeh mok pol kile, skratka)
- 1 mala žlička soli
- 1 žlica medu, če delaš koruznega ali žlička sladkorja, če delaš druge vrste kruha
- 1 mala žlička suhega kvasa ali pa cca 21 g svežega kvasa, če delaš na roke oz. pol manj, če delaš v kruhomatu.

Če boš dala not ajdovo moko, lahko daš še pest narezanih orehov, pa maš ajdovega z orehi. Lahko pa daš več ajdove moke, samo več kot pol bo težje vzhajalo, se moraš potem sprijaznit, da pač ne bo tako rahel...

Jaz kvasove probe NIKOLI ne delam, ker
- se mi ne da
- je zdaj industrijski kvas dovoj zanesljiv, da vedno lepo vzhaja
- je to bolj enostavno
- traja preveč časa, ki ga nikoli nimam
Torej jaz sveži kvas samo nadrobim not v moko in to je to. Isto dela Goljat, da ne boš mislila, da sem čist prifliknjenauser posted image .

Veliko ljudi toži nad koruznim kruhom, da ni pravi... Ne vem, meni se zdi, da fajn rata. Res je pri kruhomatu mal zoprno, če je veliko koruzne moke, ker ma je hitro zbit, ti pa ne veš, kaj bo ratalo, ker sam not namečeš, pa greš stranuser posted image . Ampak če ga delaš na roke, pa itak lahko sama kontroliraš testo - da je dovolj mehko, da ni pocasto, itd...

Ok, grem najt kačapurije.

(odgovor članu špelin@)
Neposredna povezava do sporočila: 36
   RE: Domač kruh - tak in drugačen :)
19.8.2010 10:44:00   
Anonimen
ronja ti nimaš časa delat kvasove probe... jaz pa nimam časa čakat da mi kruh vzhaja ;) haha
Sej se ne gre zato, da kvas ni ok, ampak da se aktivira, da je celoten postopek vzhajanja hitrejši in bolj uspešen. Pri 100% polnozrnatem kruhu je to zelo pomembno. Drugače pride zbit.

(odgovor članu ronja)
  Neposredna povezava do sporočila: 37
   RE: Domač kruh - tak in drugačen :)
19.8.2010 10:46:03   
Anonimen
Tole je pa Goljatov koruzni kruh:

Polkoruzni kruh

Potrebujemo:

* 0,30 kg koruzne moke
* 0,75 kg bele moke TIP 500
* 5 dag kvasa
* 10 dag margarine
* 2 dag soli
* cca 4-5 dl tekočine (voda)
* lahko dodamo 1 dag sladkorja

2 dl tekočine (vode) zavremo, dodamo margarino, poparimo koruzno moko in med mešanjem ohlajamo. Dodamo belo moko in ko je masa primerno mlačna, dodamo še ostale sestavine in vzhajamo.

(odgovor članu špelin@)
  Neposredna povezava do sporočila: 38
   RE: Domač kruh - tak in drugačen :)
19.8.2010 11:20:22   
ronja
ronja ti nimaš časa delat kvasove probe... jaz pa nimam časa čakat da mi kruh vzhaja ;) haha

meni kruh vedno vzhaja, taka karma - ne vem, kaj je to, ampak res vedno vse prej vzhaja, kot naj bi. Lubi pravi, da pač sem taka, ma neke svoje ideje.

pridi probat polnozrnat kruh brez kvasnega nastavka - pride čisto fajn ven.

eni delajo celo kavsno-solno emulzijo, kjer vse kvasovke pomrejo, ker je preslano in vzhajajo testo v bistvu samo encimi. Tako da... imaš različne postopke, pa vsi delajo.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 39
   RE: Domač kruh - tak in drugačen :)
19.8.2010 11:26:33   
Anonimen
Verjamem da je tvoj polnozrnat kruhek dober :)
Jaz sem to tehniko osvojila in sem zadovoljna.
Ja tudi kvasno-solno emulizijo sem že delala. Zanimivo, kako pride kruh še bolj rahel kot po običajnem postopku.

(odgovor članu ronja)
  Neposredna povezava do sporočila: 40
   RE: Domač kruh - tak in drugačen :)
19.8.2010 12:00:16   
ronja
Ti kar delaj s svojo tehniko, tudi moja mami in babica sta vedno delali tako in tudi jaz na začetku. pa takrat je bilo to tudi treba, ker niso kvasa proizvajali za ta namen, ampak so prodajali v bistvu odpadek (torej kvas) pri pivovarski proizvodnji. ta pa ni bil tako ziher. Danes kvsaj vzhaja. če ga prej segreješ v mlačni tekočini in mu daš še hrano: sladkor in /ali moko, potem še hitreje, jasno. Ampak vse to lahko narediš neposredno v kruhu. Jaz pravim samo, da lahko isti rezultat dobiš hitreje z drugo tehniko, to je to.

šelin, evo ti obljubljene kačapurije:
za testo:
-
225 g krušne moke
- 1 žlička soli
- 15 svežega kvasa
- 150 ml mlačnega mleka
- 25 g zmehčanega masla

za nadev:
-
225 g nastrganega sira (jaz sem dala gavdo, se mi zdi v knjigi je chedar, ampak to ni originalni gruzijski sir, ampak ameriški, tako da je gavda glih tako blizu kot čedar, če mene vprašaš - pač en sir, ki nima ful izrazitega okusa)
- 225 g sira z močnim okusom, narezanega na kocke (v knjigi je muster ali taleggio, jaz če me ubiješ, ne vem, več, kaj sem dala - mogoče gorgonzolo, camamber?) pač daš dva različna sira - enega navadnega in enega posebnega, ki se pa oba lepo topita, pa bo
- 1 jajce
- 1 žlica zmehčanega masla
- sol in sveže mleti poper (iz mlinčka, skratka)

Iz sestavin za testo zamesiš voljno testo, daš vzhajat, da lepo za 2x naraste (v knijgi sanjajo o tem, da bi ga pustila 1 uro do 1 uro in pol, samo pri meni gre to precej hitreje - ko pride kruh do vrha posode, da začne ven lest in pokrov dvigovat, je gotov (imam tisto plastično posodo s pokrovom, ki drži 5 litrov, se mi zdi). Medtem, ko vzhaja narediš naredv (ko si gotova, je pa navadno že vzhajano, vsaj pri meni, ne vem, meni res ni treba ne vem kako dolgo čakat na to, da bo testo vzhajalo).

Za nadev nastrgaš navadni sir, narežeš posebnega na kocke in vse skup zmešaš v rahlo stepeno jajce, začiniš s soljo in poprom in to je to. Jako komplikovanouser posted image

NO, zdaj ko ti je kruh vzhajal in imaš nadev pri roki, bi bilo fajn prižgat pečico na 190°C (piše 180, samo jaz sem dala na več), testo nahitro pregneteš in radeliš na 4 ali več kroglic (splača se na toliko, kot vas je - mi smo 4je, samo pridejo kar velike v tem primeru). Vsako kroglico zvaljaj v krog, cca 20 cm, not nadevaj četrt mase za nadev in vse skup zapri v cmok. Oni to delajo v pakaču za yorkshirski puding in da se potem tam not peče, s šivi navzgor, ki jih nič ne zatesnijo kaj preveč, kar skup namuštrajo, jaz sem kar kroglice naredila, jih bolj zatesnila, da ne bi kaj po pekaču teklo, ker pač nimam pekača za yorkshirski puding in dala pečt normalno, pa s šivi navzdol, da se ne vidijo in je bombica lepa, okrogla zgoraj.

Pečeš cca 20- 30 min in postrežeš še tople. POzor: če boš postregla vroče, se ti lahko otroci (pa tudi neučakani odrasli, preverjenouser posted image ) opečejo, ker je not staljen sir, ki ima svojih 180-190°C... Ko čist na hitro popihaš, jih ima pa 100 - še vedno preveč, skratkauser posted image . Otrokom torej mal bolj ohladi, dečko pa če je tak neučakan, mu itak ni pomočiuser posted image .

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 41
   RE: Domač kruh - tak in drugačen :)
19.8.2010 22:11:43   
špelin@
Tenk ju veri mač user posted image Danes ni bilo časa peči kruh, ker ni bilo dežja, hahahaha user posted image Jutri - če vremenska napoved drži user posted image

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 42
   RE: Domač kruh - tak in drugačen :)
19.8.2010 22:21:13   
ronja
Jaz sem danes naredila "farmhouse loaf", ampak v kruhomatu, samo malo pomoči od mene (dat sestavine not, sprogramirat, potem pa vzhajanega pomazat z vodo in posut z moko in zarezat) - ampak mam razloge, da ne morem nič bolj pametnega naredit. Je pa dober, ga glihkar jevauser posted image .

Jutri bom naredila pa kruh z bučkami, tut v kruhomatu, razlogi ostajajo isti (nisem za nobeno rabo).

(odgovor članu špelin@)
Neposredna povezava do sporočila: 43
   RE: Domač kruh - tak in drugačen :)
19.8.2010 22:31:58   
MC09
IZVIRNO SPOROČILO: uškinamama

1/2 KG pirine moke
2,5 dcl navadnega jogurta
1 dcl radenska
1 pecilni prašek
1 žlico bučnega olja
1 pest bučnih semen
soli c.b

Vse skupaj premešaš in daš pečt v pekač za mufine za cca. 25 min. Slastni zalogajčki za malico.




Kruh sem v življenju pekla samo enkrat, nekega bolj posebnega, s temle, si mi pa ful lušte naredla. ne razumam pa koliko soli je potrebno c.b??? Imam pa silikonske posodice za mafine 10 kom, koliko jih pride pa v pekaču? Res sem bol lolek, ko gre za peko. user posted image je še kaka fora, zaradi katere ti lahko gre vse narobe? HVALA!!! user posted image

(odgovor članu uškinamama)
Neposredna povezava do sporočila: 44
   RE: Domač kruh - tak in drugačen :)
19.8.2010 22:34:24   
špelin@
IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Jaz sem danes naredila "farmhouse loaf", ampak v kruhomatu, samo malo pomoči od mene (dat sestavine not, sprogramirat, potem pa vzhajanega pomazat z vodo in posut z moko in zarezat) - ampak mam razloge, da ne morem nič bolj pametnega naredit. Je pa dober, ga glihkar jevauser posted image .

Jutri bom naredila pa kruh z bučkami, tut v kruhomatu, razlogi ostajajo isti (nisem za nobeno rabo).

Ja, sem brala, da imaš ornk težave po operaciji zob... user posted image Upam, da boš čimprej ok.

Saj pri nas je kruhomat tudi delal, ampak sem notri vrgla svoj standardni nabor sestavin, ni bilo časa za afnarije user posted image


(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 45
   RE: Domač kruh - tak in drugačen :)
20.8.2010 7:04:38   
uškinamama
IZVIRNO SPOROČILO: MC09

IZVIRNO SPOROČILO: uškinamama

1/2 KG pirine moke
2,5 dcl navadnega jogurta
1 dcl radenska
1 pecilni prašek
1 žlico bučnega olja
1 pest bučnih semen
soli c.b

Vse skupaj premešaš in daš pečt v pekač za mufine za cca. 25 min. Slastni zalogajčki za malico.




Kruh sem v življenju pekla samo enkrat, nekega bolj posebnega, s temle, si mi pa ful lušte naredla. ne razumam pa koliko soli je potrebno c.b??? Imam pa silikonske posodice za mafine 10 kom, koliko jih pride pa v pekaču? Res sem bol lolek, ko gre za peko. user posted image je še kaka fora, zaradi katere ti lahko gre vse narobe? HVALA!!! user posted image



A, ja c.b - quanto basta - po italjansko toliko kolikor je potrebno user posted image  - po naše ščepec, oziroma po lastnih željah. Recimo, da na pol kilograma moke daš 2 čajni žlički soli , če jeste slano. 1 žličko , če jeste manj slano. Ja z v moje ne dam nič, ker mi je že pirina moka v kombinaciji s semeni odlična.
Če imaš pekač  z 10 luknjami, bo po mojem to ravno za 1/2 kg moke. Jaz imam plehnatega , pa namastim fanj luknje, da potem mufinčki kar sami padejo ven.

_____________________________

Najina Uš : staršem prijazen otrok.


(odgovor članu MC09)
Neposredna povezava do sporočila: 46
   RE: Domač kruh - tak in drugačen :)
20.8.2010 7:26:37   
Hope2
IZVIRNO SPOROČILO: uškinamama

IZVIRNO SPOROČILO: MC09

IZVIRNO SPOROČILO: uškinamama

1/2 KG pirine moke
2,5 dcl navadnega jogurta
1 dcl radenska
1 pecilni prašek
1 žlico bučnega olja
1 pest bučnih semen
soli c.b

Vse skupaj premešaš in daš pečt v pekač za mufine za cca. 25 min. Slastni zalogajčki za malico.




Kruh sem v življenju pekla samo enkrat, nekega bolj posebnega, s temle, si mi pa ful lušte naredla. ne razumam pa koliko soli je potrebno c.b??? Imam pa silikonske posodice za mafine 10 kom, koliko jih pride pa v pekaču? Res sem bol lolek, ko gre za peko. user posted image je še kaka fora, zaradi katere ti lahko gre vse narobe? HVALA!!! user posted image



A, ja c.b - quanto basta - po italjansko toliko kolikor je potrebno user posted image  - po naše ščepec, oziroma po lastnih željah. Recimo, da na pol kilograma moke daš 2 čajni žlički soli , če jeste slano. 1 žličko , če jeste manj slano. Ja z v moje ne dam nič, ker mi je že pirina moka v kombinaciji s semeni odlična.
Če imaš pekač  z 10 luknjami, bo po mojem to ravno za 1/2 kg moke. Jaz imam plehnatega , pa namastim fanj luknje, da potem mufinčki kar sami padejo ven.


Imam isti pekač, zafila ravno vse luknje. Dam pa 1 čajno žličko (ne zvrhano) soli. jE PA RES STVAR OKUSA, nam je 1 pest semen premalo, sem dala kar 2 not, ap bi še lahkuser posted image .Pa 2 skor 3 žlice olja sem dala. Očitno težko kiksneš, četudi eksperimentiraš okoli recepta

Tole z muffin modeli mi je všeč ratalo, bom še kak bel kruh tako naredila. Naš malček edino tak kruh je domauser posted image

< Sporočilo je popravil Hope2 -- 20.8.2010 7:30:11 >

(odgovor članu uškinamama)
Neposredna povezava do sporočila: 47
   RE: Domač kruh - tak in drugačen :)
20.8.2010 7:32:43   
uškinamama
absolutno premalo je 1 žlica semen user posted image , jaz dam eno pest. Tako konkretno. Danes imam za malico različico z lešniki in rozinami...
Hope ti ki si v điru, kaj uporabljaš amarant ?

Zgleda, da ima večina otrok isto foro - moj tudi obožuje kruh v obliki mufinčkov. Sploh za njega , dam kruh v kakšen poseben papir (od mufinov)

< Sporočilo je popravil uškinamama -- 20.8.2010 7:34:39 >


_____________________________

Najina Uš : staršem prijazen otrok.


(odgovor članu Hope2)
Neposredna povezava do sporočila: 48
   RE: Domač kruh - tak in drugačen :)
20.8.2010 19:30:01   
sonček33
uškinamama za vse prste obliznit  - naredila in jih ni več...njami...pa tko na izi...to je za sodobne mameuser posted image

_____________________________

...svet je poln lepih rožic tete Pehte...



(odgovor članu uškinamama)
Neposredna povezava do sporočila: 49
   RE: Domač kruh - tak in drugačen :)
20.8.2010 20:03:15   
Anonimen
A to je 1/2 kg polnozrnate pirine moke za tale recept za kruh? ali bele (presejene) pirine moke?
Tale recept za naan kruhke (lahko so tudi polnjeni) je (slightly) podoben tvojemu ;) http://www.favoritecook.com/bread/aloo-naan/
Tudi krasna zadeva.. yum yum

(odgovor članu uškinamama)
  Neposredna povezava do sporočila: 50
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Osvežilna velikonočna torta
Kako na hitro pripravimo sadno, osvežilno in obenem slastno torto?
Ali so ta živila res nosečnici škodljiva?
Marsikatero živilo naj bi bilo za nosečnico prepovedano oziroma je pri uživanju potrebna previdnost. Pri prehranski stro...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?