tpmc
|
No spet jaz. mala žaba spi ampak mam še nekaj časa do naslednjega dojenja in previjanja :) vse se je začelo v sredo ko je G rekla da mi uhaja plodovnica in da naj grem naslednji dan v P ob devetih zjutraj na pregled. Valda sem spakirala torbo in seveda komaj komaj zatisnila oči saj sem vedla da bomo slej ko prej sprožli porod. In ja.. zbudim se, napišem komentarček na rr in pet minutk pred budilko rukam mojega naj se zbudi. Moški ko moški on bi imel še pet minutk podaljšano vredu grem jaz še lulat. Se vsedem na wc in steče z mene kar dobrih 3 deci :) pridem v sobo rečem: Marko voda mi je odtekla in začne zvonit budilka. To je blo ob sedem in 30minutk. Umijeva si zobe in se stuširava ter pičima v P. Po poti sem še archie pisala sms :) sva prišla tja ob osmih. Me oblečejo v fajn široko haljo, dajo copate in me pregledajo. Dva centimetra odprta, voda še kar počasi odteka. No od parkirišča do P je bla trenerka mokra do kolen- hvala bogu da je bila temne barve potem pa tolko papirjev za podpisat.. jooj. Podpišeš tudi kako bo otroku ime- Nuša. ob 8.35 me priklopijo na ctg ki je fajn zafrkaval. utrip srca je beležil popadkov pa ne. Je kazalo zmeraj 20. Babica je bla super, pohvale babici Marti. Je prišla v sobo in reče: porod boli ne misli si da ne, popadki še bolj in če se boš držala vsega kar ti bom narekovala bomo vsi imeli lepo izkušnjo iz tega. potem mi pove da dela do 15ih in da če želim lahko rodim v njeni izmeni le da bomo malce pospešli - "umetni" popadki. Ob 10.00 se ni dogajalo še nič. Mi odklopijo ctg in sem prosto hodila po sobi. Z mojim sva poslušala radio, se smejala in bla ful v pričakovanju :) pride babica 10.30 in reče če se strinjam da pospešimo pa rečem da ok saj ne bi bla rada celi dan tukaj. Mi da metuljčka, nastavi glukozo da mi teče v žilo in tako se je začelo... čez slabih pol ure sem že čutla fejst močne popadke ki so fajn fajn boleli. Trajali so nekje 20minutk in bili na vsako minutko. Še bolj boleč je bil vaginalni pregled ki ga babica more opraviti med samim popadkom - to je najhujša bolečina od vsega res.. ob 11.30 mi reče da vidi laske in da še nekje pol urce. Odprta sem bla 8-9 cm popadki pa zmeraj bolj boleči. Sva poskusle potiskat pa še ni šlo. Je vprašala če lahko pokliče še drugo babico da mi pomaga pri iztisu in sem se strinjala. Naslednjič ko smo potiskali mi je druga babica pomagala in mi pritiskala na trebuh tako da je bila naša lepotička v treh minutah zunaj. Olajšanje!!! Lažji si takoj za par kg. Neverjeten občutek. Moj je prerezal popkovino nakar so mi jo dali za par minutk na trebuščka- občutek ki ga ne bom nikoli pozabla. Jokala pa je na ves glas. Potem so jo očistli in jo dali k meni v posteljo. Tako smo naslednje tri ure vsi počivali potem pa so me odpeljali v sobo njo pa na prvi pregled. Ko je prišel porodničar ni vedel al bi šival al ne- prerezana nisem bla. Je reko: ja to ni za šiv, bomo dali en mali tamponček. Ampak potem reče: se strinjate z enim majhnim tekočim šivom, bi ga dal za ziher. Ena študentka je bila ves čas poleg mene me mirila, spodbujala, pripravljala mene in mojega.. Ko se je začelo pa je šla ven ker sem podpisala da ne želim študentov pri porodu. Babica si je vzela čas za nas, se hecala z nami. Znala je naredit popolno pozitivno vzdušje. Dajala mi je obhladke na čelo in mi pravla: pridna si, pridna. Res je bila super. dojenje - traja en čas da dojke proizvedejo mleko. Ampak imam majhne bradavice (kljub velim prsim) tako da Nuša ni mogla zagrabit in sva se dojili preko nastavka. Še zdaj se ker še zdaj ne more. Pri dojenju so mi vsi pomagali. Zmučli so naju samo s tem ko je dobila zlatenico in je bila malo na intenzivni malo pri meni, itd kar nama je celi sistem dojenja zamešalo in sva šele ko je bila dan in pol pri meni v sobi prišli v dojenju na zeleno vejo. Sedaj spije 70ml in je res pridna. vsaki dan imaš vaginalni pregled. Jaz sem jih imela samo dva dni ker je vse blo super. Vsaki dan imaš tudi pregled dojk. vse kar dobiš na odelku - od zložencev za ritko, zložencev za popek, alkohol in mandljevo olje dobiš tudi za domov. Vsaki dan te pride vprašat kaj potrebuješ. Če rečeš za kremo za bradavice (lanolin) jo dobiš in lahko neseš domov. Jaz sem rekla še za kremo za ritko. Sva dobili. Nastavek sem dobila od aventa- sem ga lahko nesla domov. Domov lahko neseš tudi paket vložkov vir80. To je zdaj napisano po domače in na hitro. Podat moreš oceno od 1 do 10 kako boli. Tisti trenutek sem jaz dala 10 ker so me popadki res boleli. Ko me je kdo naslednji dan vprašal po oceni sem rekla 8. Tisto je le bil prvi trenutek, tudi čustven ampak ko kasneje pomisliš ni tako hudo in se splača. Popadke sem predihavala na boku ker le tako omogočiš otroku pot navzdol- popadek potiska otrokovo glavico proti izhodu. Bolj ko si odprt bolj boli ker bolj je otrok nižje. Tam do enih 8 centimetrov pa se da še preživet. Pač smešen občutek je ker misliš da te kakat lulat in vse naenkrat pa te v bistvu sploh ne ampak je otrok tak nizko že da pritiska na vse. Mi je babica pojasnila da bolj kot je ta občutek močan (da te kakat) bolj nižje je in bolj se bližamo k koncu. Jaz bi res svetovala vsaki da posluša babico jaz si ne predstavljam da je ne bi ker brez nje se ne bi mogla tako pripraviti na porod. če katero še kaj zanima naj kr vpraša. Zdaj se mi malo mudi ker je že čas da se mičkena zbudi pa toliko misli imam v glavi kaj morem napisat da sem ziher kaj pozabila. Prvo noč je celo prespala samo tisti čas te z jokom opozori da je lačna in ko jo nahraniš spet spi, res je pridna. Čakam patronažno da pride. Popek ji je odpadel tretji dan sem ga shranila za spomin. Nisem vas še uspela prebrat ker ste napisale več kot 30 strani. Se slišimo kmalu in vsem lep dan z sončki v naročju ali v trebuščku :) ajaaa.. mateje nisem vidla sem pa povprašala po njej in so rekli da sta oba vredu - ni je še bilo na oddelku. Mateja upam da si super čeprav v mb P ne gre nobenemu težko. Hrana je super, nikoli ni bila ista. Zajtrk, kosilo, večerja - vsak obrok drugačen pa sva bili od čet do čet. No zdaj pa res grem :)
|