|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: 4 letnik obnova knjige v vrtcu
21.9.2010 19:49:59   
Splišni
IZVIRNO SPOROČILO: liliana
In ja, poslušanje pravljic pri treh ali štirih letih je igra.....kot igra pa mi več ne izgleda to, da dobi otrok v tej dobi za "domačo nalogo", da mora pri treh ali štirih letih povedati obnovo neke pravljice.....


Ja, m,eni tudi ne.

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 26
   RE: 4 letnik obnova knjige v vrtcu
21.9.2010 20:17:23   
ledenaa
meni se pa to ne zdi nič narobe. Mi že od 3 let smo vpisani vknjižnico kjer otrok obnovi pravljico. In je super. S tem se otrom reši tremo,uri spomin, itd

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 27
   RE: 4 letnik obnova knjige v vrtcu
21.9.2010 20:20:15   
kalbo
Ne vem , a pol pravljic doma ne berete? Ker če jih, je fajn, da otrok posluša, si kaj zapomni in se skozi slike v knjigi približno spomni zgodbe. Ni pa to obnova domačega branja kot v šoli. Je pa res, da znajo nekater starši to tako vzet. Je pa pisana beseda in besedni zaklad ki ga lahko otrok skozi igro dobi lepa popotnica za v življenje. Ne pa da hodijo ljudje okoli z magistrskim nazivom pol pismeni. Jih poznam nekaj, ki ne znajo niti dvostavčnega maila skupaj zložit.

(odgovor članu Splišni)
Neposredna povezava do sporočila: 28
   RE: 4 letnik obnova knjige v vrtcu
21.9.2010 20:58:57   
mamamajča
Joj no...
Od otroka nihče ne zahteva, da sede pred vzgojiteljico in pove obnovo!

Ampak, da mu starš doma prebere pravljico, greste skozi ilustracije, in ga potem vzg. kaj vpraša. kaj pa vem, o kateri živali pa je pravljica, itd. Da se zna malo pogovarjat o tem, kar je poslušal....
Zgodbo lahko obnovi z risanjem. malo opazujte otroke, kako znajo med igro prikazati, kar so poslušali. tudi to je lahko obnova.

In meni je to odlična ideja. Kvalitetno preživljanje časa z otrokom......

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 29
   RE: 4 letnik obnova knjige v vrtcu
21.9.2010 23:18:35   
nacirema
Točno to!user posted image

(odgovor članu mamamajča)
Neposredna povezava do sporočila: 30
   RE: 4 letnik obnova knjige v vrtcu
22.9.2010 6:24:25   
Dashenka

IZVIRNO SPOROČILO: NANA123

Imam 4 leta starega fantka in v vrtcu morajo  povedati kjnigico obnovo pa me zanima katero knjigico ste izbrali vi , da ne bi bila pretežka za 4 letnika hvala za odgovore lp. 


Ja, doma pa nič ne berete? Izberi tisto, ki jo ima najraje.

Moja hči je pri treh znala dobesedno zrecitirat na pamet ves "železni repertoar" pravljic, zgodbic in pesmic, ki smo jih brali do onemoglosti (staršev sevedauser posted image )

(odgovor članu NANA123)
Neposredna povezava do sporočila: 31
   RE: 4 letnik obnova knjige v vrtcu
22.9.2010 10:11:25   
polma
IZVIRNO SPOROČILO: Splišni

Potem sem pa edina, ki se ji to zdi čisto brez veze. V vrtcu se morajo otroci IGRAT. To je vedno govorila naša vzgojiteljica in še kako rav je imela. Vedno je tarnala, da jim zmanjkuje časa za igranje in da to ni prav. V tem obdobju se otroci učijo z igro, skozi gibanje. Čimveč morajo prijemat in se čimveč gibat.
Nisi edina, se strinjam s tabo. Pa imamo doma pravo malo knjižnico otroške, zdaj že mladinske literature, da je marsikdo šokiran ko vidi naše malo bogastvo, ker troka zelo rada bereta (malemu beremo mi) in bereta vsak dan, tudi najstnica.

NANA123, svetujem ti, da od doma vzame knjigo, ki mu je najbolj pri srcu, ki jo najbolj pozna.


_____________________________

Še never nisem bla tko bed k hojte!!!

(odgovor članu Splišni)
Neposredna povezava do sporočila: 32
   RE: 4 letnik obnova knjige v vrtcu
22.9.2010 15:33:43   
PIRANJA
4-letni otroci imajo radi knjigico Juri Muri v Afriki, pa še nekaj bi se jih našlo... Skratka ne sme biti pretirano dolga...

(odgovor članu polma)
Neposredna povezava do sporočila: 33
   RE: 4 letnik obnova knjige v vrtcu
27.9.2010 15:22:28   
ninocka
Nas si je lani sam izbral knjigico, in sicer eno o Francku.

Glede obnove- mi, ko doma beremo knjigico, jo je vedno treba prebrat se 2x zaporedoma. IN ker se mi vcasih in pri kaksnih daljsih knjigicah ne da, gremo skupaj cez knjigico in govorimo zgodbo skozi slikice, s tem da vecinoma casa govorita otroka, jst pa jih samo dopolnjujem.



_____________________________

Never argue with an idiot. They drag you down to their level and beat you with experiences.

(odgovor članu PIRANJA)
Neposredna povezava do sporočila: 34
   RE: 4 letnik obnova knjige v vrtcu
28.9.2010 7:00:10   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Splišni

Potem sem pa edina, ki se ji to zdi čisto brez veze. V vrtcu se morajo otroci IGRAT. To je vedno govorila naša vzgojiteljica in še kako rav je imela. Vedno je tarnala, da jim zmanjkuje časa za igranje in da to ni prav. V tem obdobju se otroci učijo z igro, skozi gibanje. Čimveč morajo prijemat in se čimveč gibat.


Naša samoniniciativno vzame eno debelo knjigo ala SSKJ, sede pod mizo, jo odpre in se dela, da jo bere. Ob tem pripoveduje ali zgodbice iz pravljic ali pa si izmisli svoje. To dela vsakodnevno nekje od treh let in pol naprej. NJej je to fajn, ji je igra, jo zabava. Njej je to IGRA.
In zato mi je fajn, da imajo tako varianto tudi v vrtcu. Rada pripoveduje zgodbice, rada si jih izmisli, rada tudi nastopa. Ji je pa zelo nerodno, ker je bolj sramežljiva in ravno skozi to njeno priljubljeno pripovedovananje zgodbic se je odprla in tudi v vrtcu pred sošolci rada nastopa in ji ni več toliko nerodno.

Tak da... meni ni brezveze.


(odgovor članu Splišni)
  Neposredna povezava do sporočila: 35
   [Brisano sporočilo]
28.9.2010 9:14:00   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 36
   RE: 4 letnik obnova knjige v vrtcu
30.9.2010 13:16:14   
Najaa
Ni prezgodaj. Naša je pri 3,5 letih, ko sem ji parkrat prebrala zgodbico, sama vzela knjigo in si jo brala. Tako da sem vesela, da imajo letos tega bralčka palčka al kaj je. Sej se morajo igrat, itak, ampak branje in obnova knjig pa res ni nek big deal, ki ga otrok ne bi zmogel. Pač po svojih zmožnostih. Če ga knjige ne zanimajo, ga pa ne siliš.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 37
   RE: 4 letnik obnova knjige v vrtcu
1.10.2010 7:36:08   
barni
Pri nas pa imajo bralčka palčka, ampak samo za polovico skupine, ker so mešane starosti. Meni to ni všeč in ne vidim razloga, zakaj se temu ne pridružili tudi mlajši (3 leta), če bi to želeli.

Samo kaj češ, tako imamo. Naša tudi že zdaj ponavlja knjigice, včasih jo zalotim, kako svojim igračkam pripoveduje pravljico. In kljub temu, da jo jaz preberem vsak večer isto že nevemkaterič, jo zna ona povedati bolje kot jaz.

Naši so knjigice ful všeč, niso pa vsem.

(odgovor članu Najaa)
Neposredna povezava do sporočila: 38
   RE: 4 letnik obnova knjige v vrtcu
1.10.2010 8:46:01   
mika
IZVIRNO SPOROČILO: uškinamama

Meni je zanimiv ta otroški spomin... ko malega vprašam kaj sem mu prebrala, mi začne citirat knjigo in ne obnavljat user posted image . Kaj bi dala za pol njihovega spomina. user posted image
Pri nas so pri 4 ih  bile zanimive : Kje je zmaj? ( zelo lepa knjiga o tem, da stvari včasih zgledajo drugače kot v resnici so) Lonček na pike - pesmice, Kekec (in pehta/ in bedanec)...




Za našo so v vrtcu bile najboljše krajše knjigice, da jih je lahko pripovedovala na pamet. Fajn so tudi takšne na rimo (Prava princeska ipd)...drugače je bil jok in stok.

Za mlajše otroke od 3 let pa so vzgojiteljice rekle, da je dovolj da v knjigi pokaže sliko, pa pove kaj počne (npr kuža spi ipd). Palček bralček ni namenjen buzeriranju otrok z ne vem kakšnimi obnovami. Nas (starše) so vzpodbujale vzgojiteljice, da jim čimveč beremo, zaradi besednega zaklada...pa konec koncev je veliko staršev, ki jim je to v breme in raje dajo CD, kar pa ni isto.

Naša itak obožuje knjigice in ji je v največje veselje ko jo dobi za darilo. Največja čast v vrtcu pa je bila, da je otrokom pripovedovala pred počitkom. Večkrat, ko sem prišla po njo, so otroci sedel poleg nje, ona pa jim je 'brala' knjigico (skupina od 2-4 let)

Tako, da ne jemat obnove knjigic, kot neko nujno zlo. Po večini otroci obožujejo knjige in če po otrokovi obnovi sledi pohvala, 'kot se spodobiuser posted image '...ma ni boljšega za za otroka

(odgovor članu uškinamama)
Neposredna povezava do sporočila: 39
   RE: 4 letnik obnova knjige v vrtcu
22.11.2010 8:56:58   
Lolek in Bolek
Pri nas so se v vrtcu tega lotili takole. Vsak teden je nekdo prinesel domov nahrbtnik, v katerem so bile notri 3 ali 4 knjigice. Ko smo jo prebrali je nekaj narisal  v zvezek ki je bil tudi priložen. Narisal je zgodbico, ki jo je prebral. In ko je nesel nahrbtnik nazaj, je v skupinici, ko je bil razpoložen povedal, katero knjigico je prebral, in če je kaj vedel povedati od zgodbice je lahko tudi povedal. In to je odlična vzpodbuda, saj plahi otroci hitro začnejo slediti zgovornejšim, odprtejšim otrokom. Nikogar pa niso silili, če otrok ni bil pripravljen nastopat, pač tega niso pri njem izvedli. Vsekakor se mi zdi, da je pristop vzgojiteljic zelo pomemben, od otrok pa je tudi odvisno koliko vzpodbude dobijo in kaj jih motivira.

(odgovor članu mika)
Neposredna povezava do sporočila: 40
   RE: 4 letnik obnova knjige v vrtcu
23.2.2011 15:08:41   
čipka
pa saj ne morem verjet-že pri 3 letih obnova knjigice? kam smo pa prišli. madona včasih smo se MI v vrtcu samo igrali in kaj ustvarjali, 1x na 3 mesece nam je vzg. brala knigico, mi smo jo pa  poslušali. Pa men ni nobeden od staršev bral knjigice, ko sem bla majhna. Brala sem jo sama, ko sem se naučila brat šele v 1. razredu in od takrat dalje so obstajale tudi bralne značke.
Moja hči je stara 2 leti in pol in še govorit ne zna, kaj šele, da bi obnavljala kakšno knjigico. In ja, vsak večer, ko gre spat ji začnem brati knjigo, ampak jo tudi približno ne zanima. Mogoče mi uspe prebrati prve tri stavke. Kaže mi vse drugo, od igračk, do zvezdic, do njene lučke..  Ojoj, se kar bojim, ko jeseni ne bo več v jaslih, da bo mogla kakšno knjigico obnovit. user posted image

(odgovor članu Lolek in Bolek)
Neposredna povezava do sporočila: 41
   RE: 4 letnik obnova knjige v vrtcu
24.2.2011 11:41:31   
kalbo
Brez panike. In ti se že zdaj kar bojiš. Pametno. Če boš ti delala paniko jo bo tudi otrok. Saj ne rabi na pamet znat knjige in tud če noče poslušat pravljic jih pač noče, noben ne bo dal ocene, noben ne bo naredil popolnoma nič. To ni obnova tako kot v osnovni šoli, vidim pa, da nekateri delajo iz tega cele drame in nevemkaj še.
Kot sem že nekje zgoraj lani omenil je pisana beseda predvsem v današnjih časih zlata vredna. Skozi pisano besedo, poslušanje pravljic in pogovarjanje o njih (obnova po vrtčevsko) in kasneje branje in pravo obnovo se bogati besedni zaklad. Besedni zaklad se pa polni od prvega leta naprej.
Hujše od tega v vrtcu se mi zdi domače branje s katerim so nas posiljevali. Tista Cankarjeva proza je pa res ubila željo po branju. Sam sem prebral nešteto knjig že do konca osnovne šole, Cankarjev Na klancu sem pa obnovo lepo prepisal, ker mi ni ratal niti skozi prvo stran pregurat.

V glavnem brez panike, preberi knnjigico, če bo šlo, če pa to ne gre, pa samo slike glejte, ti pa zgodbico govori zraven. Brez prisile, brez mučenja, ker to je igra in ne šola in nikoli ni nihče rekel, da se kaj mora.

< Sporočilo je popravil kalbo -- 24.2.2011 11:42:48 >

(odgovor članu čipka)
Neposredna povezava do sporočila: 42
   [Brisano sporočilo]
24.2.2011 18:31:23   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu kalbo)
  Neposredna povezava do sporočila: 43
   RE: 4 letnik obnova knjige v vrtcu
24.2.2011 19:05:21   
mika
Moja hči je stara 2 leti in pol in še govorit ne zna, kaj šele, da bi obnavljala kakšno knjigico. In ja, vsak večer, ko gre spat ji začnem brati knjigo, ampak jo tudi približno ne zanima. Mogoče mi uspe prebrati prve tri stavke. Kaže mi vse drugo, od igračk, do zvezdic, do njene lučke.. Ojoj, se kar bojim, ko jeseni ne bo več v jaslih, da bo mogla kakšno knjigico obnovit.


Sej veš, da so si otroci različni. Moja je pri 18 mesecih znala hudo mravljico. Je zelo zgodaj začela govorit in je velika klepetuuuuuuuuulja. Tako klepetav je tudi sosedov fantek. Od 18mesecev  pove vse kar želi, sedaj pri dveh in pol, ga ne moreš ustavit . Ful je facauser posted image ... nisem še slišala tako zgovornega fantka.

Tvoje hčerke zaenkrat knjigice ne zanimajo in najbrž veš, da se pri otrocih čez noč obrne čist na drugo stran. Moja sestrična je do 4. leta izustila par besed, po 4. letu pa je ne moreš ustavit...žlobudri v eno. Še zdaj pri 32 letih se mi zdi, da hoče nadoknadit  tisti dve letiuser posted image  in jo je včasih kr teško poslušatuser posted image

ne pomeni pa  , da je moja hčerka bolj brihtna od tvoje. Se mi zdi, da s tistim zavijajočim smajlijem sporočaš strah...brez potrebe. Sprememba pri govoru ali zanimanju za knjigice se lahko zgodi že jutri, tako da kaj bo drugo leto se nima smisla obremenjevati.
Nisem slišala, da bi  vzgojiteljice silile otroka v pripovedovanje. To je otrokova izbira. Nekateri uživajo v tem, drugi malo manj.

(odgovor članu čipka)
Neposredna povezava do sporočila: 44
   RE: 4 letnik obnova knjige v vrtcu
24.2.2011 19:21:40   
mika
To ni obnova tako kot v osnovni šoli, vidim pa, da nekateri delajo iz tega cele drame in nevemkaj še.


Ko že omenjaš šolo....naša je letos v prvem razredu in je sama naredila celo dramo okrog pripovedovanja. Za bralno značko je nekaj časa govorila samo pesmice, ker se jih je komot naučila na pamet, vedela pa je, da se knjigice pripovedujejo prosto, kot so pripovedovali otroci iz 2. razreda (so združeni). V vrtcu jih je pripovedovala na pamet. Tako se je pripovedovanju pravljic  lep čas izogibala. In ko so jo učiteljice pohvalile , kako lepo pripoveduje, je spet pridobila samozavest in je npr. prejšnji teden pripovedovala 4 knjige. Osvojila je bistvo pripovedovanja, tako da zna iz pravljice izluščit bistvo.

Otroci rabijo čas...eni prej drugi kasneje. Treba se je prilagodit, jih s pohvalo motivrat, ne pa v štartu reč, da je pripovedovanje brez veze, zato ker otrok še ni pripravljen na to.


(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 45
   RE: 4 letnik obnova knjige v vrtcu
24.2.2011 22:23:11   
čipka
IZVIRNO SPOROČILO: kalbo

V glavnem brez panike, preberi knnjigico, če bo šlo, če pa to ne gre, pa samo slike glejte, ti pa zgodbico govori zraven. Brez prisile, brez mučenja, ker to je igra


Kalbo in Mika, hvala za tolažbo. Ja, sem paničarka čisto brez potrebe-imata prav. Mogoče sem se sedaj malo bol začela sekirati, ker me že vsak vpraša "ja, kako pa to, da vaša še ne govori"?    No, upam, da bo kmalu bolje in ja-Kalbo, če sem jaz panična, je verjetno tudi otrok. Bom delala na tem, da ne bom več-no, vsaj pred hčerko ne. 

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 46
   RE: 4 letnik obnova knjige v vrtcu
25.2.2011 9:24:58   
kalbo
Glej, otroc so si različni. Jest mam doma tri. Fanta, punco, fanta. Vsi trije so si tako podobni, da vsi v smehu sprašujejo, če mava sam en kalup. Zanimivo pa je, da so si pa karakterno čisto različni. Starejšadva sta hitro govorila, mali je pa že elp čas na ne, dej ti in mama. Eni spregovorijo prej, drugi kasneje.

(odgovor članu čipka)
Neposredna povezava do sporočila: 47
   RE: 4 letnik obnova knjige v vrtcu
25.2.2011 10:12:50   
sazi
IZVIRNO SPOROČILO: čipka

IZVIRNO SPOROČILO: kalbo

V glavnem brez panike, preberi knnjigico, če bo šlo, če pa to ne gre, pa samo slike glejte, ti pa zgodbico govori zraven. Brez prisile, brez mučenja, ker to je igra


Kalbo in Mika, hvala za tolažbo. Ja, sem paničarka čisto brez potrebe-imata prav. Mogoče sem se sedaj malo bol začela sekirati, ker me že vsak vpraša "ja, kako pa to, da vaša še ne govori"?    No, upam, da bo kmalu bolje in ja-Kalbo, če sem jaz panična, je verjetno tudi otrok. Bom delala na tem, da ne bom več-no, vsaj pred hčerko ne. 



Otroci se res različno razvijajo. Če v katerem od segmentov precej zaostajajo za "tabelami", smo mogoče že samo malo negotovi, začudena vprašanja drugih pa to negotovost samo stopnjujejo. Kar naenkrat je naš otrok invalid, ker pri 18ih mesecih ne hodi (njihovi so pri 9ih mesecih že skakaki s kolebnico) in umsko nerazviti, ker pri 2-h letih še ne govorijo odvisnih stavkov - ker njihovi otroci so pa pesmice peli še predno so shodiliuser posted image .

Res ne razumem staršev in nihovega pretiranega hvaljenja otrok in poveličevanje in nadvišanje dejanskih sposobnosti. Ker to starša, čigar otrok ima težave (čeprav so čisto prehodne), lahko res dodatno obremeni. Mene je nakaj časa to najedalo in sem se sekirala (a otrok še ne je GH - koj je že "zrezke", a še ne spite celo noč, a še ne pomaha, koliko je pa že star, pa ne hodiuser posted image user posted image user posted image . Zdaj pri petih letih (pa že prej) se mu čisto nič ne pozna, da je shodil skoraj 1 leto za ostalimi.

Poznam kar nekaj odraslih, ki menda do tretjega leta niso odprli ust - torej govorili nič. Pa so hitro nadoknadili. En štos je na to temo, da malega, ko pri treh letih začne govoriti vprašajo, zakaj pa prej ni nič povedal in mali odogovori, da zato, ker ni imel nič pametnega povedati.

(odgovor članu čipka)
Neposredna povezava do sporočila: 48
   RE: 4 letnik obnova knjige v vrtcu
25.2.2011 11:43:01   
liliana
Moj brat do tretjega leta ni govoril praktično nič......so ga vaške intelektualke že proglasile za gluhega......

V osnovni šoli je pa preskočil razred, bil tretiran kot nadarjen......aja, pa v življenju ne vem če je prebral dve knjigi......

Jaz sem pa vedno rada brala, hitro začela govoriti......pa sem bila vedno bolj med povprečnimi........user posted image

(odgovor članu sazi)
Neposredna povezava do sporočila: 49
   RE: 4 letnik obnova knjige v vrtcu
25.2.2011 14:49:16   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: kalbo

Hujše od tega v vrtcu se mi zdi domače branje s katerim so nas posiljevali. Tista Cankarjeva proza je pa res ubila željo po branju. Sam sem prebral nešteto knjig že do konca osnovne šole, Cankarjev Na klancu sem pa obnovo lepo prepisal, ker mi ni ratal niti skozi prvo stran pregurat.



Oooo, nisem edina. Še danes mi odzvanja v glavi tista rdeča ruta in tek za vozom, ko sem dobila tak šus, da se do konca SŠ nisem pobrala z negativne ocene. user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu kalbo)
  Neposredna povezava do sporočila: 50
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Mesec rojstva lahko vpliva na poklic tvoje...
Si vedela, da mesec rojstva, v katerem je rojen tvoj otrok, lahko vpliva na njegov poklic?
Ko otroku jezik uhaja med zobe
V predšolskem obdobju se otrok najbolj intenzivno celostno razvija in takrat lahko otrok določene glasove izgovarja na n...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?