|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Montessori pedagogika
9.7.2011 15:22:03   
Ninjazbec
No mi imamo našo punčko tudi v ms vrtcu in smo zadovoljni. Seveda je zelo odvisno od vrtca samega in predvsem od vzgojiteljev, ampak vseeno morda primer, za katerega ne vem, če bi ga v teh klasičnih vrtcih srečala: zdaj ob koncu leta smo dobili slike, ki so jih naredili v vtrcu in na enih izmed njih je naša punčka, ki kopa dojenčka. To pa zgleda tako, da ima na mizi banjico polno vode in noter s krpico briše dojenčka. No na naslednji sliki je banjica že okoli prevrnjena pod mizo pa potoki vode user posted image . In seveda vsak dan prinese domov dva kompleta mokrih cunj, kar nas pač ne moti. Nevem pa, če si v vsakem vrtcu to privoščijo, morda pa, žal podrobneje klasičnih vrtcev ne poznam, ker je to naš prvi. Imamo pa klasični vrtec pod našim blokom in udaj ko sem drugič na porodniški slišim tudi dogajanje, pa mislim, da imajo če ne drugače v načinu izražanja, podajanja nasvetov in navodil otrokom te vzgojiteljice drugačen odnos, kot ga imajo naše v vrtcu. Vsekakor pa lahko posamezne metode iz ms pedagogike vsak vrtec v določeni meri povzame in jih uporablja.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 26
   RE: Montessori pedagogika
9.7.2011 16:05:04   
mateyka
IZVIRNO SPOROČILO: Ninjazbec
In seveda vsak dan prinese domov dva kompleta mokrih cunj, kar nas pač ne moti. Nevem pa, če si v vsakem vrtcu to privoščijo, morda pa, žal podrobneje klasičnih vrtcev ne poznam, ker je to naš prvi. 


pa dobro no, pa kaj je zdaj s klasičnimi vrtci in vodo? kroži okoli kak mit o paranoji? user posted image naša vsak dan domov (iz "klasičnega" vrtca) prinese najmanj eno, če ne dva kompleta umazanega od hrane (konzumira kot pujs) ali polulanega (spi brez plenice, pa ne preveč uspešno user posted image ). če pa ne, jo moram preobleč (če gremo še kam) ali pa stuširat takoj ko pride domov (peskovnik). in noben se ne pritožuje, tudi vzgojiteljice ne, najmanj pa jaz (zakaj že?).
in zdaj poleti bodo imeli napihljiv bazen zunaj cel dan in bodo žurali. saj se ne bojijo vode (niti preoblačenja) v navadnih vrtcih no.. user posted image

< Sporočilo je popravil mateyka -- 9.7.2011 16:06:56 >

(odgovor članu Ninjazbec)
Neposredna povezava do sporočila: 27
   RE: Montessori pedagogika
11.7.2011 11:40:37   
manna
Meni se pa zdi, da ste tiste, ki ste "proti" montessori vrtcem, samo slabo informirane. Ne gre zato, da bi se moral otrok "učiti" in ne "igrati" - tako izražanje je kar neki, saj se otrok itak z igro uči, vprašanje je samo s čim in kdaj se uči...Pravzaprav, otrok hlepi po učenju, je stalno radoveden, iz vsega se uči, zato je neumno reči, da je prikrajšan, če mu ne pustimo se igrati!

Mene v klasičnem programu moti samo to, da se otroke preveč vodi - da se vzgojiteljica odloči kaj bojo danes delali in potem otroke povabi zraven. V montessoriju je tako, da imajo otroci urico aktivnosti, ker se otrok SAM nekaj loti delat. Vzgojiteljca pa ga opazuje in s tem spoznava kaj mu leži. Že samo ta trenutek - da se otrok sam odloči "zdaj bi pa zlagal tole" ali pa "zdaj bom pa slikal s čopičem" je vreden več kot karkoli drugega. Otrok se je samostojno odločil, da bo nekaj počel. Nihče mu ni rekel naj riše. Zato ker se je SAM tega lotil, je pri tem veliko bolj zbran, in zato tudi bolj uspešen! To je vsa skrivnost. Pomislite, kako dobro to deluje na kasnejše življenje. Koliko najstnikov je, ki nimajo pojma kaj bi sploh radi delali. Kako le, če so jih do konca gimnazije vsi samo vodili in jim govorili kaj naj delajo...

Pa moti me, da v mnogih klasičnih vrtcih 2-letnike še pitajo pri obrokih in da ponekod spijo še v posteljicah z ograjo!  Najbolj neumno se mi pa zdi, ko kakšna mama pripomni, da revčki v montessoriju pa niti igrač nimajo - kaj a tiste plastične lončke in avtke, pa punčke, pa pojoče in piskajoče zadeve so pa višek otroštva ali kaj? Pa ko slišim da v montessoriju ne dovolijo pravljic, mi tudi kar zavre. Sploh ni res. Edino kar so omenili je, da ne marajo knjigic kjer imajo živali ali ljudje neke nadnaravne sposobnosti, ker otroci potem ne vejo da to ni resnično. Da imajo malo knjig tudi ni res, morda jih je istočasno res malo, ampak jih vsak teden zamenjajo, da so otrokom spet nove na voljo.

Skratka...ne sodite, če ne veste kaj sodite.


(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 28
   RE: Montessori pedagogika
11.7.2011 11:57:32   
mateyka
oprosti manna da ti oporekam, ampak nisem zasledila da bi bila katera mamica "proti" montessori vrtcem. vsaj ne tukaj, pa tudi v živo nisem še nobene srečala.
mogoče se jim določeni pristopi ne zdijo smiselni ali potrebni, ampak to je "matter of opinion" in ne pomeni da je kdo proti takim vrtcem. jaz celo mislim, da so razlike male, v osnovah so si vsi podobni.

(odgovor članu manna)
Neposredna povezava do sporočila: 29
   RE: Montessori pedagogika
11.7.2011 12:04:32   
Balerina
Pa še moja pripomba seveda je to od vrtca do vrtca odvisno ampak pri nas, klasični vrtec, otroci noso ves čas vodeni. Je pa res da delajo po nekem programu in da imajo, sploh med letom, 4 krat na teden tudi vodene dejavnosti. Se mi zdi to dobro ker potem vsi otroci poskusijo različne stvari tudi tiste, ki se jih sami nebi nikoli izbrali ali jih ne zanimajo. Mislim da je fino za majhne otroke da probavajo različne stvari. Poleg tega jih skupna sigra tudi spodbuja da delajo v skupini in si medsebojno pomagajo, meni veliko pomeni da se mojadva znata igrati tudi z drugimi in da nista individualista.
Glede izbire pri nas imajo enkrat na teden igralni dan, vsak ki želi seveda, prinese po eno igračo od doma s katero se potem skupaj igrajo, pač tisti ki se želi z njegovo igračp igrati, tako se nauči tudi deliti igrače. Poleg tega imajo igralne kotičke v katerih se vsak dan lahko igrajo. Kotičkov je več otroci pa si sami izberejo kje in s kom se bodo igrali. Imajo le omejitev da jih je v posameznem kotičku lahko le določeno število.

Glede vode pa je tako da tudi pri nas delajo marsikaj z vodo, ja tud z dojenčki delajo vse od hranjenja umivanja previjanja in uspavanja, je pa res da z vodo delajo več poleti in da imajo kopalke tako da nimajo vsak dan ne vem koliko kompletov mokrih. So pa dnevno umazani od trave, peska, ....
Hranijo se pri nas sami že od začetka in tudi pripravljajo na mizo in pospravljajo za sabo.

Koliko bo otrok znal pa je odvisno tudi ali pa predvsem od nas staršev, in ne samo od vrtca, ker če jih mi navajamo na samostojnost bodo tudi sami samostojni če pa mi doma vse delamo namesto njih pa ne pomaga še tak vrtec ne. Samo moje mnenje.

(odgovor članu manna)
Neposredna povezava do sporočila: 30
   RE: Montessori pedagogika
11.7.2011 12:07:12   
mateyka
aja, res je - našo 4letnico "pitajo" v vrtcu, ker je neješča (in trmasta) in cele dneve nič ne poje. zdaj, jaz je ne bi, samo pravijo da edino tako kaj poje. prav, če se jim da..
kar se pa tiče izbire dela/aktivnosti - to ima doma in ji gre super user posted image user posted image v vrtcu pa imajo določene aktivnosti, kot jih bodo imeli v šoli in tam ne bodo mogli izbirati kdaj bodo delali nek predmet. to se mi zdi smiselno uvajat že prej, da ko gre v šolo ni to čisto "presenečenje" za otroka.

glede fantazijskih oseb in živali in nadnaravnih sposobostih v pravljici - se strinjam da ni primerno filat otroka samo s tem. samo da bi pa trdila da ne vejo kaj je resnično in kaj ne - no, tako daleč pa ne bi šla. koneckoncev, jim lahko poveš da je to pravljica in samo če ne komuniciraš z otrokom se lahko zgodi da ima neke ideje o nadnaravnem kot resničnem. kot drugo pa si sami zmislijo en kup nadnaravnih karatkerjev (naša je ravno zdaj narisala enga konja s krili, ker je "prijatelj" od priča, pa kaj naj zdaj - a to potem zatiramo ali pustimo?
nisem zagovornik nobene skrajnosti, sem za srednjo pot - tudi pri "nerealističnih" pravljicah in risbicah. user posted image

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 31
   RE: Montessori pedagogika
11.7.2011 12:13:30   
Lianna
IZVIRNO SPOROČILO: manna

Meni se pa zdi, da ste tiste, ki ste "proti" montessori vrtcem, samo slabo informirane. Ne gre zato, da bi se moral otrok "učiti" in ne "igrati" - tako izražanje je kar neki, saj se otrok itak z igro uči, vprašanje je samo s čim in kdaj se uči...Pravzaprav, otrok hlepi po učenju, je stalno radoveden, iz vsega se uči, zato je neumno reči, da je prikrajšan, če mu ne pustimo se igrati!

Mene v klasičnem programu moti samo to, da se otroke preveč vodi - da se vzgojiteljica odloči kaj bojo danes delali in potem otroke povabi zraven. V montessoriju je tako, da imajo otroci urico aktivnosti, ker se otrok SAM nekaj loti delat. Vzgojiteljca pa ga opazuje in s tem spoznava kaj mu leži. Že samo ta trenutek - da se otrok sam odloči "zdaj bi pa zlagal tole" ali pa "zdaj bom pa slikal s čopičem" je vreden več kot karkoli drugega. Otrok se je samostojno odločil, da bo nekaj počel. Nihče mu ni rekel naj riše. Zato ker se je SAM tega lotil, je pri tem veliko bolj zbran, in zato tudi bolj uspešen! To je vsa skrivnost. Pomislite, kako dobro to deluje na kasnejše življenje. Koliko najstnikov je, ki nimajo pojma kaj bi sploh radi delali. Kako le, če so jih do konca gimnazije vsi samo vodili in jim govorili kaj naj delajo...

Pa moti me, da v mnogih klasičnih vrtcih 2-letnike še pitajo pri obrokih in da ponekod spijo še v posteljicah z ograjo!  Najbolj neumno se mi pa zdi, ko kakšna mama pripomni, da revčki v montessoriju pa niti igrač nimajo - kaj a tiste plastične lončke in avtke, pa punčke, pa pojoče in piskajoče zadeve so pa višek otroštva ali kaj? Pa ko slišim da v montessoriju ne dovolijo pravljic, mi tudi kar zavre. Sploh ni res. Edino kar so omenili je, da ne marajo knjigic kjer imajo živali ali ljudje neke nadnaravne sposobnosti, ker otroci potem ne vejo da to ni resnično. Da imajo malo knjig tudi ni res, morda jih je istočasno res malo, ampak jih vsak teden zamenjajo, da so otrokom spet nove na voljo.

Skratka...ne sodite, če ne veste kaj sodite.




Žal potem vrtec v katerega hodi tvoj otrok ne izvaja prave Montessori pedagogike. Ker to kar ti opisuješ ni. Pri pravi Montessori pedagogiki se otrok igra z neko igračo, ampak na točno določen način, tako kot mu pokaže vzgojiteljica. Če ona pokaže, da se kocke zlaga v stolp jih mora tudi otrok, drug način ni sprejemljiv.  Igrati se morajo v tišini, na svojem tepihu. S tem se privajajo na samodisciplino. In prav za Montessori pedagogiko je znano, da otroke preveč omejujejo, ni spontane igre. samo didaktične igrače.  Prepovedane so pravljice, razvijanje domišljije. Druga zadeva, ki mene moti je pa to, da morajo otroci veliko delati individualno, zanemarjajo socializacijo, druženje.

Jaz kot pedagoginja svojega otroka ne bi nikoli vpisala v tak vrtec.

In tudi javni vrtci imajo dobre programe, npr. Korak za korakom...itd

(odgovor članu manna)
Neposredna povezava do sporočila: 32
   RE: Montessori pedagogika
11.7.2011 12:14:27   
Leela
Sem gledala pred časom film o Marii Montessori. Izredna ženska.  http://sl.wikipedia.org/wiki/Maria_Montessori .S svojim načinom je začela učiti v šoli kjer so imeli otroci zelo dobre učne uspehe, hkrati pa so se odlično počutili (če gledamo takraten sistem šolstva). Kasneje je začela z vrtci.

Sama se nisem poglobila v ta način ampak se mi zdi, da ni tako trdih meja med klasičnim vrtcem in montessori. Pri nas so vzgojiteljice hodile tudi na neke montessori tečaje (klasičen vrtec).

(odgovor članu Balerina)
Neposredna povezava do sporočila: 33
   RE: Montessori pedagogika
11.7.2011 13:47:13   
liliana
Po prebranem tudi jaz ne najdem nekih velikih ločnic med montessori in "klasičnim" vrtcem.......izgleda da ena ali druga metoda temelji na "zdravi pameti"....torej na tistem, kar je imela maria montessori v sebi in kar imamo nosimo tudi mi kot starši v sebi......samo danes pač tudi pri vzgoji zaupamo rajši nekim tujim metodam bolj kot sebi....v končni fazi pa je vse en isti šmarn, samo ponuja se pod različnimi imeni.....user posted image  

Itak pa velja, da smo največji vzgled otrokom starši sami.....in v prvi vrsti smo starši tisti, ki s svojim načinom, vzgojo pripravimo otroka na samostojnost, da se bo dete sposobno samo odločati, kaj bo počelo in ne da mu mi vse dirigiramo in ga vedno in povsod usmerjamo......in če kot starš tako delaš, te verjetno tudi ne moti metoda učenja in vzgajanja v vrtcih in vrtec pojmuješ v prvi vrsti kot varstveno ustanovo, kjer je otrok poleg tega, da je v varstvu deležen tudi družbe sovrstnikov......in te metoda branja pravljic in igranja niti ne zanima preveč......

Ker so pa zahteve in pričakovanja staršev različne, pa se pač tudi na trgu "varstva" otrok ponujajo različni programi.....in vsak starš pač izbere kar mu na tem trgu ustreza, pač v skladu s svojimi pričakovanji in svojo filozofijo......


(odgovor članu Leela)
Neposredna povezava do sporočila: 34
   RE: Montessori pedagogika
11.7.2011 14:06:43   
mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: liliana
.....in vsak starš pač izbere kar mu na tem trgu ustreza, pač v skladu s svojimi pričakovanji in svojo filozofijo......


tudi denarno "filozofijo" user posted image

p.s. jaz bi našo dala v oxford international school - predšolska vzgoja:
http://www.britishschool.si/index.php?option=com_content&view=article&id=56&Itemid=64&lang=sl
Za predšolsko vzgojo oz. vrtec smo si izbrali mednarodni učni načrt International Primary Curriculum, Early Years Programme, ki je svetovno najbolj priznan program za to starost.

samo vpisnina in letna šolnina - tok pa nimamo.. user posted image

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 35
   RE: Montessori pedagogika
11.7.2011 17:48:04   
liliana
Svobodno izbiro se pač lahko gremo takrat, ko nam denar ne predstavlja nobene omejitve.......

če pa nam je pa problem dati na mesec od 700 do 1000 EUR za vrtec za enega otroka (pa najsi je to najboljše za otroka) pa lahko še vedno izbiramo med javnimi vrtci in nekoliko cenejšimi zasebnimi vrtci s koncesijo........

Drugače pa imamo v Sloveniji še vedno to razkošje, da so javni vrtci in javne šole dobri in kakovostni......pa pristopni še vedno vsakemu žepu....

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 36
   RE: Montessori pedagogika
11.7.2011 18:24:51   
Lianna
IZVIRNO SPOROČILO: manna

Meni se pa zdi, da ste tiste, ki ste "proti" montessori vrtcem, samo slabo informirane. Ne gre zato, da bi se moral otrok "učiti" in ne "igrati" - tako izražanje je kar neki, saj se otrok itak z igro uči, vprašanje je samo s čim in kdaj se uči...Pravzaprav, otrok hlepi po učenju, je stalno radoveden, iz vsega se uči, zato je neumno reči, da je prikrajšan, če mu ne pustimo se igrati!

Mene v klasičnem programu moti samo to, da se otroke preveč vodi - da se vzgojiteljica odloči kaj bojo danes delali in potem otroke povabi zraven. V montessoriju je tako, da imajo otroci urico aktivnosti, ker se otrok SAM nekaj loti delat. Vzgojiteljca pa ga opazuje in s tem spoznava kaj mu leži. Že samo ta trenutek - da se otrok sam odloči "zdaj bi pa zlagal tole" ali pa "zdaj bom pa slikal s čopičem" je vreden več kot karkoli drugega. Otrok se je samostojno odločil, da bo nekaj počel. Nihče mu ni rekel naj riše. Zato ker se je SAM tega lotil, je pri tem veliko bolj zbran, in zato tudi bolj uspešen! To je vsa skrivnost. Pomislite, kako dobro to deluje na kasnejše življenje. Koliko najstnikov je, ki nimajo pojma kaj bi sploh radi delali. Kako le, če so jih do konca gimnazije vsi samo vodili in jim govorili kaj naj delajo...

Pa moti me, da v mnogih klasičnih vrtcih 2-letnike še pitajo pri obrokih in da ponekod spijo še v posteljicah z ograjo!  Najbolj neumno se mi pa zdi, ko kakšna mama pripomni, da revčki v montessoriju pa niti igrač nimajo - kaj a tiste plastične lončke in avtke, pa punčke, pa pojoče in piskajoče zadeve so pa višek otroštva ali kaj? Pa ko slišim da v montessoriju ne dovolijo pravljic, mi tudi kar zavre. Sploh ni res. Edino kar so omenili je, da ne marajo knjigic kjer imajo živali ali ljudje neke nadnaravne sposobnosti, ker otroci potem ne vejo da to ni resnično. Da imajo malo knjig tudi ni res, morda jih je istočasno res malo, ampak jih vsak teden zamenjajo, da so otrokom spet nove na voljo.

Skratka...ne sodite, če ne veste kaj sodite.




Vidim, da si velika zagovornica Montessori pedagogike, s tem seveda ni nič narobe, ker vsak starš poskrbi za svojega otroka tako kot se njemu zdi dobro.

Lahko pa ti napišem samo kaj mene moti pri njihovem načinu:
1. Preveč individualizma (ne spodbujajo sodelovanja)
2. Kao spodbujajo svoboden razvoj, a hkrati je vse formalizirano (vzgojiteljica otroku, ko izbere igračo pokaže kako se z njo igra, zlaga, dela ene in iste gibe, otrok mora potem to ponovljati, spontana igra ni zaželjena)
3. Zavzemajo se za realizem, ubistvu pa v vrtcu ustavrjajo neko nerealno okolje
4. Igra tišine (otroci morajo biti popolnoma tiho in na ta način kontrolirati svoje telo)
5. Otrok se ne sme igrat z nerealističnimi igračami, ker ima potem dve percepciji (to ni res, otrok dobro loči realen in fantazijski svet)

Mogoče v vašem vrtcu delajo drugače, mogoče enako. Ampak to so glavne stvari zaradi katerih meni Montessorijeva pedagogika nikakor ne ustreza.

(odgovor članu manna)
Neposredna povezava do sporočila: 37
   RE: Montessori pedagogika
12.7.2011 8:44:40   
manna
Lianna, moj otrok ne hodi v pravi montessori vrtec, ampak v kombiniranega. Lahko pa ti vseeno povem, da se motiš, oziroma krepko pretiravaš s svojim opisom montessorija. Osebno sem imela namreč priliko spoznati prvo ustanoviteljico montessori vrtca v Sloveniji, bila sem tudi na njeni predstavitvi te pedagogike. Želim ti, da se udeležiš kdaj take predstavitve, ker tvoji opisi tega vrtca niti slučajno niso pravi! (milo rečeno, tvoji opisi po točkah so absurdni)

Drugače pa se strinjam, vsak naredi kot misli da je najboljše za otroka. Pa tudi s tem se strinjam, da so vrtci v glavnem podobni, ne glede na program. Najbolj bistvena je itak vzgojiteljica, še prej pa - jasno - starši.



(odgovor članu Lianna)
Neposredna povezava do sporočila: 38
   RE: Montessori pedagogika
12.7.2011 8:56:27   
Lianna
IZVIRNO SPOROČILO: manna

Lianna, moj otrok ne hodi v pravi montessori vrtec, ampak v kombiniranega. Lahko pa ti vseeno povem, da se motiš, oziroma krepko pretiravaš s svojim opisom montessorija. Osebno sem imela namreč priliko spoznati prvo ustanoviteljico montessori vrtca v Sloveniji, bila sem tudi na njeni predstavitvi te pedagogike. Želim ti, da se udeležiš kdaj take predstavitve, ker tvoji opisi tega vrtca niti slučajno niso pravi! (milo rečeno, tvoji opisi po točkah so absurdni)

Drugače pa se strinjam, vsak naredi kot misli da je najboljše za otroka. Pa tudi s tem se strinjam, da so vrtci v glavnem podobni, ne glede na program. Najbolj bistvena je itak vzgojiteljica, še prej pa - jasno - starši.





To kar sem jaz opisala je prava Montessori pedagogika. Takšna kot jo je izvajala Maria Montessori. In pri tem čisto nič ne pretiravam. Sklepam pa, da je pri nas vse malo prilagojeno in da se točno tako ne izvaja.

(odgovor članu manna)
Neposredna povezava do sporočila: 39
   RE: Montessori pedagogika
12.7.2011 9:23:06   
betty.ford
sem si ogledala film o Marii Montessori. in me je impresioniral.

za tisti čas je bila prava revolucionarka! ampak to je bilo dolgo dolgo časa nazaj.

http://en.wikipedia.org/wiki/Maria_Montessori

svet se je v tem času že ogromno spremenil, tudi starši in otroci. lahko rečemo, da tudi na njen račun, a razvijati se moramo dalje.

če bi se mogla odločiti za določen tip vrtca - bi se težko. ker v končni fazi so vsi vzgojno-varstveni.

moja otroka hodita v klasičen vrtec, programsko se mi zdi za njuno starost čist okej - dopuščajo jim tako prosto igranje (kjer razvijejo svoje lastne potenciale) kot vodeno igro in sprehode.

in, manna, kje si videla, da v vrtcu hranijo 2letne otroke? že od jasli naprej jih spodbujajo k samostojnosti.
in pri nas spijo na zložljivih posteljicah... brez ograjice.

in tudi občasne delavnice za starše nam omogočajo.





sem šele zdaj prebrala še ostale poste - pa se oproščam, če sem katero ponavljala user posted image

< Sporočilo je popravil betty.ford -- 12.7.2011 9:33:57 >

(odgovor članu Lianna)
Neposredna povezava do sporočila: 40
   RE: Montessori pedagogika
19.7.2011 10:29:31   
josephine27
in, manna, kje si videla, da v vrtcu hranijo 2letne otroke? že od jasli naprej jih spodbujajo k samostojnosti.
in pri nas spijo na zložljivih posteljicah... brez ograjice.


v našem vrtcu je že tako, da hranijo tud 2 letne otroke. sama hodim svojega iskat po kosilu in če so slučajno še za mizo vidim, da vzgojiteljice še vedno pomagajo ( vsaj tistim neješčim). stari so pa od 2-3 leta. ležalnike imajo pa tudi pri nas brez ograjce.

moj hodi v klasičen vrtec, ki ima sicer tud oddelek montessori. kar sem govorila s starši so vsi po vrsti zelo zadovoljni. imajo pa zelo veliko povpraševanje in moraš, če želiš otroka tja vpisat čakat tud več kot eno leto.


_____________________________



(odgovor članu betty.ford)
Neposredna povezava do sporočila: 41
   RE: Montessori pedagogika
19.7.2011 12:43:58   
mateyka
IZVIRNO SPOROČILO: josephine27
..in če so slučajno še za mizo vidim, da vzgojiteljice še vedno pomagajo ( vsaj tistim neješčim). stari so pa od 2-3 leta.


to zveni (lahko da se motim user posted image ) kot da se še nikoli nisi srečala s problematiko neješčih otrok ali neješčnosti v družini ali bližnji okolici. in bolje je tako. našo tudi kdaj nahranijo (pri štirih letih!), ker baje da drugače skoraj nič ne poje in jih skrbi..

< Sporočilo je popravil mateyka -- 19.7.2011 12:44:45 >

(odgovor članu josephine27)
Neposredna povezava do sporočila: 42
   RE: Montessori pedagogika
19.7.2011 13:38:58   
betty.ford
ja, to že, da pomagajo kakšno žličko več v usta dat... ampak jih ne hranijo zato, ker tega ne bi znali otroci sami.

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 43
   RE: Montessori pedagogika
20.7.2011 8:43:19   
manna
Sej nima smisla da se zdej tukaj pogovarjamo koliko žlic in kako jih poje kjeri otrok in kdo mu pri tem pomaga in drži žlico... Saj tudi moja mama doma pita mojo hčerko, ko jo pazi, ker drugače ne poje nič. Pač tako se onidve zmenita.

Hotela sem samo povedat, da me na splošno moti, če vidim, da se otroka jemlje kot "nesposobnega", da se ga ne upošteva kot svojo osebo, skratka da se z malčkom ravna kot z dojenčkom, kot da nima svoje "celovitosti", kot da so otroci neke ovčke ki nimajo pojma o sebi in o stvareh in se mi za vse namesto njih odločamo. Tudi pri nekaterih mamah, s katerimi se družim, me to moti. Ampak, kot pravim, vsak dela po svoje in tako je prav. Zato se mi je zdel montessori boljši program, ker se mi je zdelo, da tam nekako bolj "poslušajo" posameznega otroka, se posvetijo tudi enemu samemu, ne samo čredici.
V resnici so namreč že novorojenčki veliko bolj dovzetni in senzibilni kot mislimo. In če jim te njihove radarje že zelo zgodaj ukrojimo po svoji meri, jim na nek način vzamemo del osebnosti.
Najbrž sem pač komplikatorka, saj to že vem. Poskusite vzeti moj post samo kot počitniški pogovor, ker sem doma na porodniški in imam čas tako malo razmišljati...user posted image


(odgovor članu betty.ford)
Neposredna povezava do sporočila: 44
   RE: Montessori pedagogika
26.7.2011 21:14:42   
* Mateja *
sama sem vzgojiteljica v klasičnem vrtcu in vidim v montesori pedagogiki prednosti in pomankljivosti.  Določene vsebine oz. materiali so mi super in sem jih uporabljam pri svojih otrokih v skupini. Ne vidsi pa fore da npr. perejo krpice na uni leseni deski. Ne vidim fore recimo, sej živimo v 21 stoletju. So pa super materiali s področja jezika in matematike!

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 45
   RE: Montessori pedagogika
8.8.2011 21:38:27   
scorpiogirl
Naš večji je (bil) letos vključen v program Montessori (oziroma uvajanje MS pedagogike v javnih vrtcih), sicer v javnem vrtcu. No, naša izkušnja je pokazala točno to, da je kvaliteta (pa ne se zdej obesit na to besedo, trenutno se mi zdi najbolj primerna user posted image ) časa, ki ga otrok preživi v vrtcu, odvisna večinoma od vzgojiteljic, ne pa od tega, al gre za MS al kakršnokoli pedagogiko že ...
stika z naravo so imeli več prej (ko so imeli klasičen program javnih vrtcev), na samostojnost sta jih tudi ogromno navadili njihovi prvi vzgojiteljici in jaz nisem opazila kakšne + spremembe v samostojnosti letos. Kvečjemu v -, pa je to lahko tudi kakšna faza v razvoju user posted image
Jutranji krog imajo samo ob ponedeljkih, za mizo (meni bi bilo sicer bolj všeč, da je to na tleh, kot imamo v javnem vrtcu, kjer delam, ampak tako pač imajo). Reda je bilo veliko več prej, zdaj so še po skoraj enem letu čisto razpuščeni.
No, jaz sem kar vesela, da gre septembra mali spet v "normalno" skupino, saj tudi z odnosom vzgojiteljice do staršev nisem najbolj zadovoljna ... tako da sem 100% prepričana, da je večino odvisno od vzgojiteljic, ne pa od tega, kako rečemo pedagogiki ... so mi pa njihovi materiali v večini všeč, tudi to, da se morajo otroci navadit počakat na določeno zadevo (da ni več enakih materialov), tudi igranje z vodo je luštno (čeprav tudi v javnih vrtcih ni voda nek tabu, je pa res, da ni vedno na razpolago) ...
Manna, po mojih izkušnjah ful idealiziraš MS user posted image a to, da bi bila predstavitev te gospe tudi idealizirana pa ni možno???
No, meni je prejšnji način bolj všeč, je pa res, da je bila to res zasluga odlične vzgojiteljice (zaradi tega tudi bolj opazimo - vsi starši, pa tudi otroci - "pomanjkljivosti" sedanje vzgojiteljice). Kljub temu da mi ta način ne ustreza, pa pred malim ne kritiziram vzgojiteljice ali vrtca nasploh, tudi sem jo že "branila" oziroma zagovarjala, ko je mali (3 leta) kaj povedal iz vrtca ... je res, da ima izredno težko skupino, vseeno pa bi lahko tekom leta si pridobila nekaj avtoritete, tako pa se skriva za to MS pedagogiko in je popolnoma pasivna ... po mojem mnenju je treba občasno (predvsem, ko gre za vzgojo, avtoriteto) nastopiti tudi aktivno, čeprav je vzgojitelj v MS samo opazovalec (kao) ...


_____________________________

Ni nam dolgčas :)

(odgovor članu * Mateja *)
Neposredna povezava do sporočila: 46
   RE: Montessori pedagogika
12.8.2011 16:35:14   
lari nina
Ja sicer sama nimam izkušenj, ker so moji otroci hodili v navadni vrtec, vendar sem slišala da so bolj usmerjeni v učenje praktičnih stvari in da so otroci zelo zadovoljni.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 47
   RE: Montessori pedagogika
12.8.2011 22:22:18   
NiNiBo
Da bi si jasno lahko ustvarila sliko o MM vzgoji sem najprej prebrala obe njeni deli prevedeni v slovenscino. Za tem narocila in prebrala kar nekaj njenih del, oz. nekaj del o njeni vzgoji drugih avtorjev v anglescini. Nato sem sla na tecaj v Dravlje, kjer sem v 2 vikendih dobila se dodatne informacije o MM vzgoji. Da pa bi stvar preskusila se v praksi sem z takrat mojim 6 mesecnim sinom enkrat na teden v Dravljah obiskovala popoldanske MM urice. 

Po vsem tem mislim, da sem pridobila dovolj informacij in izkusenj, da lahko recem nam MM filozofija ustreza zato bo najin sin obiskoval MM vrtec. 

Nam je pridobivanje informacij in izkusnja z MM vrtcem ze pred vstopom v vrtec dala jasno sliko kaj lahko pricakujemo. Pri nas gre predvsem zato, da smo si pac izbrali vrtec ki ponuja vzgojo, ki je nama blizu. 

Ne gre za to kaj je boljse javni vrtec, MM etc. ampak gre za izbiro kaksno vzgojo zelite za svojega otrok. Ne pravim da je MM boljsi, nam pac MM ponuja tisto v kar midva verjameva in kar zeliva za najinega otroka.  

(odgovor članu lari nina)
Neposredna povezava do sporočila: 48
   RE: Montessori pedagogika
13.8.2011 23:04:31   
Taddy78
hmmm priznam, sem malo zmedena. Vse kar ste opisale, pa še mogoče več, je sin delal lani v "normalnem" vrtcu. Zbirali smo zamaške, batarije, papir, zelo dosti so delali na znakih, ki jih zasledimo na embalažah (strupeno, vnetljivo), gledali so risanke, kaj vse moramo narediti v določenih težavah, izdelovali ohoho stvari, hodili na delavnice, da o prehrani sploh ne govorim (bio-eko, da mi je šlo včasih ob pogledu na njihov zajtrk na bruhanje). Učili so se o živalih,zelo dosti jemali o čebelicah, naredili cele projekte o varstvu okolja. Njihovi obroki zgledajo tako, da 2 v skupini razdelita pribor, potem pa si vsi sami nabašejo kaj bodo, uporabljali so nože (nas je vzgojiteljica extra prosila, naj jim jih pustimo uporabljati tudi doma)...v glavnem ni da ni.
Res pravo nasprotje bi rekla da je waldorfski vrtec, ta monessori pedagogika pa se mi zdi, da je prisotna v večini vrtcev.

(odgovor članu NiNiBo)
Neposredna povezava do sporočila: 49
   RE: Montessori pedagogika
14.8.2011 12:34:26   
aknela123
taddy, lahko si zelo zadovoljna, da imaš otroka v takšnem vrtcu oz. da imajo takšne vzgojiteljice. če se ustavim samo pri hrani v našem javnem vrtcu, ja, tudi meni gre na bruhanje, ko vidim, kaj dobijo otroci za jest - čokoladni namaz na belem kruhu, hrenovke skoraj  vsak tretji dan, čokoladne rezine, kupljene  pudinge, tu pa tam je kakšno jabolko :) .
tako da, marskje so že zelo dobri javni vrtci, res pa je, da večkje pa žal še zelo škriplje, sploh na podeželju.

(odgovor članu Taddy78)
Neposredna povezava do sporočila: 50
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
photo
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?