|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Minimalna plača in preživnina
13.11.2011 9:27:35   
Kerensa*
IZVIRNO SPOROČILO: andea
Vem da ni mama dolžna očetu kazati računov. Samo, ko se pa enkrat začne sumničenje kam gre denar, bi mu jih verjetno vrgla pod noge.  Če bi imela vse pošlihtano.

Moj g. Bivši je takrat, ko se je določevala višina preživnine, dobil idejo, da bo šla preživnina za mojo kozmetiko, ne pa za otrokovo hrano. Kakšen odgovor CSD-ja/sodišča je dobil?
Vi ste dolžan plačevati preživnino v (takratni) višini 125€... nakazovati ste jo dolžan na TRR otrokove matere... mati je dolžna poskrbeti, da otroku, ob vaši preživnini in njenem prispevanem deležu, ne bo ničesar manjkalo... ni vam dolžna predložiti nobenega računa... vi imate dovoljene stike z otrokom... v kolikor boste smatral, da otroku karkoli manjka, pridite k nam in to povejte in dokažite... če boste imel prav, potem imate sta dve možnosti... ali vam bo odobren drugačen način plačevanja preživnine ali pa lahko vi zaprosite za skrbništvo... do takrat pa z otrokovim denarjem upravlja mati in za otroka skrbi mati.
Ena od takih mam je bla moja, po ločitvi se je zakreditirala da smo mele streho nad glavo. Preživnine nisem dobila tudi ene, skus po sodiščih zaradi tega. Pa tudi kam smo šle, prej nismo šli nikamor,  ker je bil fotr proti temu da bi se kam hodil. Imela je dve službi da smo lahko preživele. Tolk u vednost, preživnine naj bi dobivala 6 tisoč tolarjev, karta za avtobus v SŠ pa je bla 12 jurjev.

Zelo poznane so mi takšne situacije. Moja je bila še hujša.
Starša sta se ločila, ko sem bila stara cca. 1 leto, ker jo je varal z mojo patronažno sestro. Mama je dobila skrbništvo (živeli smo pri njenih starših), očetu je bilo naloženo plačevanje preživnine in stiki. Oče ni preživnine nikdar plačeval, prav tako se je ni dalo izterjati, ker ni bil nikjer zaposlen, ker ničesar ni imel in ker se ga ni dalo najti (živel v najemu na črno in delal za gotovino). Stiki? Prišel je 2x v prvih dveh letih, potem nikdar več. Ko sem bila stara cca. 13 let, je dedek umrl, babica pa je šla v dom ostarelih. Mama je bila brezposelna in, roko na srce, tudi nezainteresirana za kakršnokoli konkretno delo. Ker se ji je zaradi patronažne sestre zameril celoten CSD, ni nikdar vložila niti vloge za otroški dodatek ali DSP - pa bi oboje krvavo potrebovali, saj sva bili dobesedno lačni (jaz sem jedla samo v šoli ali na obiskih). Kmalu so nama izklopili tudi elektriko in tako sem vse letne čase preživela ob svečah in mrzli vodi, pa tudi prala sem na roke (pralnega stroja nisva imeli). Za piko na i pa je bilo stanovanje babice in dedka, v katerem sva ostali, še denacionalizirano in sva morali iti ven. Pri še ne 15-ih sem začela delati, pri 16-ih sem se odselila od mame (in nikdar več vrnila).

Mislim, da je potem kristalno jasno, da sem, ko sem se ločila od Pubertetnikovega očeta, naredila vse, da se Pubertetniku ne bi ponovilo kaj niti podobnega (naredila sem sicer že prej, zase - to se mi zdi logično). In ko danes z lososom v roki ležim na 2x2m postelji in gledam LED TV, se lahko samo nasmehnem - ker vem, da delam prav.

(odgovor članu andea)
Neposredna povezava do sporočila: 26
   RE: Minimalna plača in preživnina
13.11.2011 9:43:47   
lukec
Moje mnenje: naj ima toliko otrok, kolikor jih lahko preživlja, če jih ne more ... gumica! Mogoče se sliši kruto, ampak edino pošteno do otrok!


_____________________________

Meni nebö odprto se zdi,
kadar se v tvoje ozrem oči,
kadar prijazno nasmejaš se,
kar sem prestala, pozabljeno je.
(F. Prešeren)

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 27
   RE: Minimalna plača in preživnina
13.11.2011 9:56:15   
zvoncki
lukec - to se mi pa ne zdi nekako fer do nove partnerke (recimo da si moški najde novo partnerko). Mogoe on res ni sposoben finančno preskrbeti dva ali tri otroke, ampak kaj pa - teoretično - , da ima nova pratnerka dovolj prihodkov za finančno varnost njunih otrok in si jih želita? A potem jih ne bi smela imeti, ker jih oče sam ni sposoben finančno preskrbeti? (recimo tle, da to njiju ne moti, če bi za otroke finančno v glavnem skrbela mati). Hočem samo to reči, da ni vse črno-belo.


(odgovor članu lukec)
Neposredna povezava do sporočila: 28
   RE: Minimalna plača in preživnina
13.11.2011 10:06:50   
Kerensa*
Zvončki - saj dejansko ni fer ne do Mame2, ne do Otroka2.

Oba sta vedno številka 2 (ki je za številko 1, torej za Mamo1 in Otrokom1).

Ampak v tem primeru (takšnem?) je to vedno odgovornost Očeta. Mama1 in Otrok1 nimata nobene zveze z Mamo2 in Otrokom2 - nihče ni dolžan nikogar preživljati, v nobenem primeru - razen prostovoljno. Oče pa je tisti, ki se mora (bi se moral?) zavedati, da Mama1 in Otrok1 še vedno obstajata, kljub temu, da niso več skupaj. Mame1 sicer ni dolžan preživljati (razen v izjemnih primerih), je pa Mama1 tista, ki skrbi za Otroka1, katerega pa je dolžan preživljati.

Nihče ne preprečuje (niti mu ne more) Očetu, da si najde novo Partnerko. Lahko si jo in verjetno si jo tudi bo. In ne glede na to, kolikšen dohodek ima Partnerka, je Oče tisti, ki mora vedeti, da mu sicer nihče ne brani (in mu tudi ne more) imeti Otroka2 s Partnerko, ampak da pa to pomeni, da bo moral skrbeti za dva otroka. Za Otroka1 najmanj toliko, kolikor mu je naložilo sodišče (prostovoljno in po zmožnostih lahko seveda tudi več), za Otroka2 pa toliko, kolikor bo (še) sposoben.

Pri slednjem seveda sodeluje tudi Partnerka (ki postane Mama2). To, kako se za skrb za Otroka2 dogovorite Oče in Mama2, je izključno njuna stvar. V normalni partnerski zvezi je logično, da vsakdo prispeva po svojih zmožnostih. Torej lahko tudi eden več, drugi manj. V tem oz. takšnem primeru pač Oče manj, kakor Mama2. Če zaradi tega vse normalno funkcionira, potem jaz ne vidim nobene težave (do nikogar od vseh 5ih).

Če pa Mama2 pričakuje (ali celo zahteva), da bosta ona in Oče za Otroka2 skrbela po principu 50:50, potem pa nastane težava. Ampak ne zaradi denarja, temveč zaradi pričakovanj Mame2. Ker če je ona prej, preden sta z Očetom naredila Otroka2, vedela, kolikšen dohodek ima on in da ima ob tem dohodku tudi Otroka1, potem je ona tista, pri kateri nekaj ni v redu.

Če je pa to dvoje izvedela šele naknadno, pa... hja - dve možnosti... če ji je Oče to skrival, potem se ve, čigava je krivda... če pa ona po lastni iniciativi ni vedela, s kom konkretno dela otroka, potem pa naj za to nosi svoj del odgovornosti.

Poenostavljena verzija, seveda. Nians je malo morje.

(odgovor članu zvoncki)
Neposredna povezava do sporočila: 29
   RE: Minimalna plača in preživnina
13.11.2011 10:20:14   
zvoncki
Pri slednjem seveda sodeluje tudi Partnerka (ki postane Mama2). To, kako se za skrb za Otroka2 dogovorite Oče in Mama2, je izključno njuna stvar. V normalni partnerski zvezi je logično, da vsakdo prispeva po svojih zmožnostih. Torej lahko tudi eden več, drugi manj. V tem oz. takšnem primeru pač Oče manj, kakor Mama2. Če zaradi tega vse normalno funkcionira, potem jaz ne vidim nobene težave (do nikogar od vseh 5ih).

Točno to sem hotela reči, ja, Kerensa! Oče je vsekakor dolžan plačevati preživnino za prvega otroka, ampak hotela sem reči - če ni sposoben finančno skrbeti še za drugega, mati drugega pa je, ne vidim problema, da mati2 z njim ne bi imela z njim otroka (če pač njima to ustreza, npr. oče "fizično" skrbi za otroka, mati bolj dela kariero).

Verjetno bi potem bil problme, če slučajno gresta še oče in mati2 narazen, ampak recimo, da tega v tem scenariju ni. user posted image

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 30
   RE: Minimalna plača in preživnina
13.11.2011 10:27:31   
Kerensa*
IZVIRNO SPOROČILO: zvoncki
Verjetno bi potem bil problme, če slučajno gresta še oče in mati2 narazen, ampak recimo, da tega v tem scenariju ni. user posted image

Mama2 in Otrok2 ne bi imela načeloma, vsaj s finančnega vidika, nobenega problema, saj je Mama2 že prej finančno takorekoč sama skrbela za Otroka2.

Problem bi imel pa Oče, absolutno. Ker Mame, ki imajo višje dohodke (višje od povprečja ali pa višje od Partnerjev - anyway), so ponavadi tudi bolj izobražene in se manj pustijo (z)manipulirati. Mama2 v takšnem primeru bi zagotovo zahtevala preživnino od Očeta za Otroka2. Pa sploh ne zato, ker bi jo Otrok2 dejansko potreboval, temveč izključno zato, ker je takšen pač zakon.

V praksi je tako, da bi Otrok2 zagotovo dobil nižjo preživnino, kakor Otrok1. Kot prvo zato, ker ima Mama2 višji dohodek od Mame1, kot drugo pa zato, ker ima Oče še vedno minimalca. Otrok1 ima načeloma 150€ preživnine, Otrok2 pa kljub temu najverjetneje ne bi dobil manj od 100-tih €. Ker je to dejansko nek minimalni znesek in ker so, vsemu navkljub, otrokove potrebe (in zakon, ki jih s tega vidika uravnava) pomembnejše od Očetovega dohodka.

Mama2 bi teh 100€ ob svojem dohodku brez težav zapravila za svojo kozmetiko, pa Otroku2 vseeno ne bi nič manjkalo. Oče s 572€ plače in od tega 250-imi € preživnine pa... hja... a smo spet na začetku (beri: imej toliko otrok, kolikor jih lahko preživljaš)?

(odgovor članu zvoncki)
Neposredna povezava do sporočila: 31
   RE: Minimalna plača in preživnina
13.11.2011 10:39:27   
zvoncki
Ja, to je že res, ampak recimo, da pač mati2 in oče ostanejo skupaj.


(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 32
   RE: Minimalna plača in preživnina
13.11.2011 10:40:27   
Kerensa*
V tem primeru, v kolikor imata normalen odnos, jaz ne vidim nobene težave za nobenega od vseh 5-ih vpletenih.

(odgovor članu zvoncki)
Neposredna povezava do sporočila: 33
   RE: Minimalna plača in preživnina
13.11.2011 22:03:20   
lukec
IZVIRNO SPOROČILO: zvoncki

lukec - to se mi pa ne zdi nekako fer do nove partnerke (recimo da si moški najde novo partnerko). Mogoe on res ni sposoben finančno preskrbeti dva ali tri otroke, ampak kaj pa - teoretično - , da ima nova pratnerka dovolj prihodkov za finančno varnost njunih otrok in si jih želita? A potem jih ne bi smela imeti, ker jih oče sam ni sposoben finančno preskrbeti? (recimo tle, da to njiju ne moti, če bi za otroke finančno v glavnem skrbela mati). Hočem samo to reči, da ni vse črno-belo.




Ne, sploh ne, ampak v tem primeru je očitno ravno v tem problem. Ker mora poskrbeti za prvorojenca, ne ostane dovolj za naslednje otroke, iz česar jaz sklepam, da jih skupaj ne moreta preživljati. Zakaj naj bi bil to problem prvega otroka?


_____________________________

Meni nebö odprto se zdi,
kadar se v tvoje ozrem oči,
kadar prijazno nasmejaš se,
kar sem prestala, pozabljeno je.
(F. Prešeren)

(odgovor članu zvoncki)
Neposredna povezava do sporočila: 34
   RE: Minimalna plača in preživnina
14.11.2011 7:11:50   
Kerensa*
Ne sme biti.

Ampak prav tako pa to ne bi smel biti problem Otroka2. Otrok2 ne bi smel biti prikrajšan, ker obstaja Otrok1.

Otrok2 je odgovornost Mame2 in Očeta. Če je Oče sklepal, da ga bo lahko preživljal - in ga je naredil... tu bi vmes morala "stopiti" še Mama2 in se z njegovim sklepanjem strinjati.

Najlažje pa je tukaj pametovati s teorijo. Življenje pač ni teorija, temveč praksa - ki je vse prevečkrat nekaj čisto drugega. In sploh ni nujno, da je v igri neodgovornost kogarkoli.

(odgovor članu lukec)
Neposredna povezava do sporočila: 35
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Pojdi na:





Tudi tako lahko zanosite, čeprav tega nist...
Nosečnost vas lahko doleti tudi na načine, na katere niti pomislili niste, recimo z analnim spolnim odnosom, odnosom v v...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
5 TOP destinacij za letošnje poletne počit...
Še ne veste, kam bi se letos odpravili na poletne počitnice? Pripravili smo vam 5 TOP predlogov, pri katerih lahko izkor...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?