|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   [Brisano sporočilo]
13.10.2012 15:57:12   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu mateyka)
  Neposredna povezava do sporočila: 51
   RE: POROD V TUJINI
13.10.2012 19:46:45   
mateyka
IZVIRNO SPOROČILO: metulj333
imas pa moznost placevati na Svedskem zavarovanje zase in otroka, pa si s tem pokrita.


ne. na švedskem je obvezno zdr. zav. zastonj in ga vsak dobi, če zanj zaprosi. torej plačat ji ne bo treba nič zanj.

ceprav je tud tuki neka caka glede cepljenja, ker imajo Svedi drugacen program cepljenja kot Slovenci - ti bo Mateyka vec povedala.


ja, ko se seliš (pred šolo), je dobro da veš katera si cepil in katera se kje (v kateri državi) cepijo in kdaj, da se kaj ne podvoji.

vsekakor pa dobro preveri tako v SLO, kot na Svedskem, ker te res caka precej birokracije user posted image


tega ne morem preveč poudarit. plus če česa ne veš/ne upoštevaš itd., se zna izit z štalo.
nama se je zgodilo, da smo se in se še ping-pongamo s švedsko socialo, samo zato ker sem bila en čas začasno v sloveniji, ko je bil moj oče v komi in v moji oskrbi dokler ni šel v dom (metulj, sej ti to veš). preklamo se za 6000 ojrov (stvar še ni rešena). ne bom tle pisala detaljev in banalnosti, samo povem ti, če ne veš v kaj se spuščaš, ti nevednost ne bo pomagala, ko bo kaka štala. to so meddržavne zadeve, vsaka ma svoje zakone (vseh ne poznaš) in če je kje kak podvojen denar, te bodo obrali. tudi če ga ni (kot v našem primeru), se lahko zgodi, da se moraš preklat z njimi samo zato, ker si oni določene zadeve po svoje interpretirajo. pa je v našem primeru stvar veliko bolj jasna kako in kaj, kot pri tebi in so se vseeno spotaknili ob določene stvari. pa smo jim dali vso papirologijo, pa itak - ma dej, raj ne začnem tle romana iz twilight zone-a pisat.. user posted image čim si med državami, te birokracija udari po glavi ne x2 ampak x5, res..

IZVIRNO SPOROČILO: Sverige
Ja sj vem, da je čudno...ampak tko je pač naneslo z njegovo službo. Matr sj nism edina s to situacijo! Pa glede na to, da smo v EU, upam,da to res ni tako nemogoče!user posted image


ne, edina si, ki hoče to situacijo rešit tako na pol al kako naj rečem. met slovensko porodniško in švedski otroški dodatek? vsaj koliko jaz poznam zadeve ti lahko ti povem da si na ta način lahko nakoplješ ful birokracije na glavo in še da boš morala denar vračat za leta nazaj. tko da pazi kaj delaš, ko delaš "šmorn", vej prej vse posledice, da tako rečem. no, mi smo tud mislili da smo jih (mož je leta "treniral" švedsko birokracijo, pa smo ravno od njih fasali teženje za neki kar je larifari v bistvu), pa kot bereš, vseeno nasrkali. upam da se bo lepo izšlo, samo če se ne bi moj mož znal dobr obrnit v birokratskih zadevah in bit tekoč v švedščini, pisat dopise, se preklat, ne vem..

pa ne vem a ga avtomatsko evidentirajo kot švedskega državljana (tvoje dete), če tle rodiš in si začasna tujka. to ne vem. niti ne vem a zato ker rodiš v tujini četudi sta oba slovenca, da bi morala zato dat izjavo o državljanstvu. jaz sem jo morala zato, ker je mož šved, za dva slovenca pa ne vem - res, otrok pol kar ni slovenc, če čez mejo rodiš?

Morm it k svetovalki, da mi točno pove kako in kaj.


naj te opozorim, da ona švedskih zadev ne ve ravno veliko. slovenske že, švedske pa ziher ne enakovredno. in za najboljšo odločitev rabiš vedet informacije z obeh strani enakovredno. tako da preberi si dobro uno spletno stran, ki sem ti jo dala in mogoče tudi vprašaj (po emailu) še försäkringskassan, kako in kaj to pomeni na švedskem.


btw, ali lahko dobivaš porodniško, če si izven države za dalj časa? mislim, a po porodniški ti bo prekinil delovno razmerje al kako?

Mateyka, ti si rodila na Švedskem, kje pa?


norrbotten - sever. tam nekje kot je laponija user posted image

Midva bova nastanjena v Stockholmu. In tvoja izkušnja, si bla celo nosečnost gor, kako je s pregledi, imajo tukaj tudi kakšne šole za starše, da je oče lahko zraven? Kaj pa odnos zdravniškega osebja, sam porod?


ja, jaz sem bila celo nosečnost tukaj. tukaj nimajo ginekologov (razen če si bolana), ampak babice. torej te celo nosečnost pedena in pregleduje, spremlja in svetuje barnmorska (izg. barnmuška), ki pa so veliko bolj izobražene glede teh stvari kot pri nas. one delajo vse brise, teste, porode, cepijo otroke in delajo določene stvari brez pomoči zdravnikov. jaz sem srečala ginekologe samo, ko so mi delali 4D ultrasound in ko mi je vakum naredil (brez da bi me rezal) user posted image
odnos je itak na nivoju. vso zdravstvo je ene 10 let pred slovenijo, itak. če me vpraša, jaz v sloveniji ne upam rodit in če že bom (še enkrat) bom ziher tukaj, hvalabogu. tko da, lahko samo pohvalim.. user posted image

je pa zelo raznoliko prebivalstvo. 4D ultrasound mi je delala bejba iz irana, moja nosečniška barnmorska je bila lokalka - modelka svetovna, ko sem rodila, sem imela babice: ena iz bolgarije, ki je študirala v beogradu in sva "pričale srbo-hrvatski", eno iz laponije, ki je bila kot une šamanke iz gozda in ginekolog, ki mi je delal vakum je iz Peruja - indijanec. tako da je res pestro - so pa vsi profiji, res user posted image

šola za starše? kaj pa vem, verjetno je, če zaprosiš. tukaj večinoma pričakujejo, da sam poiščeš informacije ki jih rabiš, uporabljaš zdravo kmečko pamet in logiko ter ne kompliciraš z detalji user posted image oče je seveda lahko zraven, ne rabi pa neki šol delat in plačevat, tako kot v sloveniji (to mi itak ni jasno kaj tok komplicirajo s to "šolo pristonosti" v sloveniji). isto je patronažo na domu - če si tok nesigurna, ti jo bodo dali, samo rečt moraš. midva nisva in sva čist ok furala (če pa ne bi, bi pa poklicala). samo sem dost brala in se sama informirala.



< Sporočilo je popravil mateyka -- 13.10.2012 20:00:08 >

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 52
   RE: POROD V TUJINI
13.10.2012 20:32:40   
liliana

IZVIRNO SPOROČILO: Sverige

Ja sj vem, da je čudno...ampak tko je pač naneslo z njegovo službo. Matr sj nism edina s to situacijo! Pa glede na to, da smo v EU, upam,da to res ni tako nemogoče!user posted image

Kaj bi torej rada: dobivala porodniško. :) Predvidevam, da moram bit zato stalno prijavljena in zav. v Slo? Hkrati pa vem, da se moram tud gor Švedskem prjavt in zavarovat (sebe in otroka). Vem, da bi mogla gor prjavt začasno prebivališče, no vsi 3-je, in pač prijavit odhod v tujino. Nč na črno. Za čas porodniške upam, da je možno, da dobim svoje nadomestilo iz Slo, za otroka pa bi verjetno dobivala otroške dodatke iz Švedske - niti jih ne bi v Slo zahtevala. Vse dokler ne pridemo nazaj. Kukr sm brala; če se otrok rodi gor, bi mogla sporočit v Slo in potem zahtevat državljanstvo, pa midva bi mogla neki izjavt, da je slovenc itd., da bi potem dobil slo.dokument. Za prvi prestop meje pa celo neko prepustnico. Ampak kukr sm brala, ga takoj evidentirajo kot šveda, tako da bi bil gor evidentiran in bi jaz na podlagi tega tudi lahko zahtevala kake otroške dodatke.
Kar se poroda tiče bi baje lahko zahtevala povrnitev stroškov na podlagi medn. zdr. kartice, ampak ker bomo itak nekaj let gor, je vseeno, če si tudi gor uredim zavarovanje (za čas začasnega prebivanja tam). Itak ga bomo vsi rabl.

Sicer je pa tko, al če pa tukaj rodim, začnem dobivat porodniško, pol gremo pa čez kak mesec gor, a pol se pa da - mislm v tem primeru se moraš lih tko zač. prjavt gor, uredit zavarovanje, pediatra dobit itd. Sam birokacije kar se poroda in državljanstva tiče bi bila odrešena, vse ostalo je pa isti šmorn.

Morm it k svetovalki, da mi točno pove kako in kaj. Ni bil moj namen po forumih iskat informacij, ampak mogoče pa najdem koga s podobno izkušnjo, pa bi mi lahko dal kak nasvet itd.

Mateyka, ti si rodila na Švedskem, kje pa? Midva bova nastanjena v Stockholmu. In tvoja izkušnja, si bla celo nosečnost gor, kako je s pregledi, imajo tukaj tudi kakšne šole za starše, da je oče lahko zraven? Kaj pa odnos zdravniškega osebja, sam porod?




Če se ne motim je tako, da mora za otroške dodatke na švedskem eden od staršev vsaj pol leta živeti na Švedskem.....in potem tudi otrok ne sme zapustiti Švedske za več kot pol leta......

(odgovor članu Sverige)
Neposredna povezava do sporočila: 53
   RE: POROD V TUJINI
13.10.2012 22:31:50   
mateyka
no evo, še to mi je padlo na pamet - kako boš imela barnmorsko na švedskem pred porodom, če nimaš osnovnega švedskega zdr. zav.? ker obvezno slovensko ti krije samo prvo pomoč na urgenci, vse ostalo plačaš. po moje ne poceni.

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 54
   RE: POROD V TUJINI
26.11.2012 20:50:43   
Mala BB
Zdravo, se malo javljam, da vam povem kaj se zdej dogaja pri nas. Torej, dokončno - rodila bom v Slo in tako obdržim vsa zavarovanja, imam bolniško in porodniško. Malemu bom kot stalno prebivališče takoj prijavila na hrvaškem, tukaj ima začasno. Kot ste rekle. Po porodu ostajam tukaj in "oddelam" obiske patronažne, pol gremo pa dol. Vmes pa partner uredi administracijo (prijavo in zavarovanje). Kar pa se tiče otroških in kakšnih drugih "dodatkov", tukaj pri nas ne dobim nič, ker nima stalnega p. (in mi je bolje, ker ima Hrvaška to celo bolje urejeno)

Zanima pa me še nekaj in lepo prosim za pomoč:

1. Kako, s čim čez mejo? Mu naredi vmes hrvaški potni list ali je bolje da mu ga v Sloveniji izdelamo? Sploh lahko dobi osebno, glede na to, da nima stalnega p. tukaj?

2. Lahko imam kakšne probleme pri 1. pregledu pri pediatru? Če bom ostala tukaj tako dolgo bi pregled imela tukaj. Je lahko kaj problemov s tem da nima tukaj stalnega prebivališča ali se to gleda po meni?

Hvala in lep dan vsem!!!

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 55
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 2 [3]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3]
Pojdi na:





Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?