|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   nosečnost in vodene koze(norice) - statistično
7.1.2008 13:05:49   
willma
Me zanima koliko primerov poznate, ko je nosečnica bila v stiku z okženim otrokom in je bilo vse vredu?

Moja situacija na kratko: Moj 3,5 letnik je zbolel za vodenimi kozami in jaz sem v 16. tednu nosečnosti. Vodene koze bi naj prebolela v otroštvu.
Sem si na netu prebrala o vseh možnih variantah kar se tiče nevarnosti, zato me bolj zanimajo vaše izkušnje, informacije...
Poznate primere, ko je bila nosečka okužena in se je vse vredu izteklo? Je normalo donosila zdravega otroka?
Torej zanima me bolj statistično koliko krat je bilo vse OK in koliko krat ne.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: nosečnost in vodene koze(norice) - statis...
7.1.2008 13:13:59   
valchy912
Pozdravljena,
glede vodenih koz sem se jaz pozanimala pri mojem ginekologu, ker jih je imela moja hčerka.Pa ni nevarnosti,ker sem jih tudi jst prebolela v otroštvu.
Jih je pa dobila moja prijateljica, ki je bila v petem mesecu nosečnosti, pa ni bilo z otročkom nič narobe in ima zdej prav lepo malo navihanko.Je pa res, da se ni smela mazat s tistim pudrom za koze.
Da pa boš še bol mirna pa pokliči svojega ginekologa, da ti to potrdi.Po mojem brez panike !

Mi čakamo - 29.1. našega sončka, ki ga najbolj težko pričakuje sestrica!

(odgovor članu willma)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: nosečnost in vodene koze(norice) - statis...
7.1.2008 13:19:28   
willma
valchy hvala!

Mojo G sem že obvestila, dobila sem napotnico za infektologijo.

ps:Saj vem da bo vse vredu, samo ko pa ima ta strah tako velikeee očiii user posted image

(odgovor članu valchy912)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: nosečnost in vodene koze(norice) - statis...
7.1.2008 13:58:35   
Anonimen
iskalnik-klik

še iskalnik - klik


(odgovor članu willma)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: nosečnost in vodene koze(norice) - statis...
7.1.2008 14:04:55   
Spark
Moja starejša punči je imela norice, ko sem bila jaz v 18t nosečnosti. Ker sem prebolela nrice kot otrok, so mi vsi zatrjevali, da je vse ok, in da ne rabim nobenih testov delati. Hvala bogu rodila sem zdravo deklico. 

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: nosečnost in vodene koze(norice) - statis...
7.1.2008 14:05:39   
willma
Ja, Ribica, thx, saj sem najprej uporabila iskalnik in sem jih nekaj prebrala.

Toda kot vidiš me bolj statistično zanima.

Da strahcu zmanjšam oči user posted image

Statistika in to - pač ne morem ven iz moje fiziklane kože user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: nosečnost in vodene koze(norice) - statis...
7.1.2008 15:35:58   
Lunca1
Jaz poznam en primer, ampak je mamica na srečo že prebolela.

Drugače se mi je pa zdelo skrajno neodgovorno od ene druge mamice v kampu, ko je pripeljala svoji hčerki na organizirano animacijo in je imela tavelika norice. Sicer jo je posedla za sosednjo mizo, samo prav tako vsi otroci prijemajo flomastre, pa tudi za mlajšo ni imela dokaza, da ni bolana. Smo se raje kar pobrali, ker sem bila noseča, tamala jih pa tudi še ni prebolela, pa zraven je bila še ena mamica, kjer je tamala tudi precej občutljiva na bolezni. Jaz sicer mislim, da sem jih že prebolela 100 % pa nisem. Samo zakaj reskirat.user posted image

(odgovor članu willma)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: nosečnost in vodene koze(norice) - statis...
7.1.2008 19:03:54   
frutka_
Willma, v istem zosu sva. Pri nas tudi pasejo koze, oziroma pri zajčkih...Hm, le od kod mi je to znano!user posted image
Bova skupaj jokali?user posted image

(odgovor članu Lunca1)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: nosečnost in vodene koze(norice) - statis...
7.1.2008 19:25:48   
trnuljčica
Sicer nisem naklonjena podajanju statistike, ampak če že vztrajaš:
prenaša se prek posteljice predvsem v prvih 3 mesecih nosečnosti. Redkokdaj ( pri 1-2% nosečnic z okužbo v prvi polovici nosečnosti) pride do okvar ploda. Ampak: v odraslem obdobju je le 10% ljudi dovzetnih za okužbo, saj je 90% prekuženost do starosti 3 let. Tako, da si verjetno prekužena in ni nič narobe, čeprav je sin sedaj bolan. Kdaj pa maš infektologa?

(odgovor članu willma)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: nosečnost in vodene koze(norice) - statis...
7.1.2008 19:36:18   
frutka_
Glej kaj sem našla: http://www.mama.si/?menu=A011 

(odgovor članu trnuljčica)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: nosečnost in vodene koze(norice) - statis...
7.1.2008 19:50:56   
Anonimen

Bolniki lahko okužijo že dva dni pred izbruhom bolezni, pa še približno pet dni po pojavu izpuščaja. Predvidevamo, da je potreben vsaj 5-minuten neposreden stik z bolnikom, da se okužimo.
Okužba z noricami v nosečnosti lahko ogrozi plod, pa tudi nosečnico.
Najnevarnejše obdobje za okužbo je do 20. tedna nosečnosti, še posebno med 13. in 20. tednom.
•  Do 20. tedna nosečnosti virus noric prizadene plod v embrionalnem razvoju . Značilni so sledeči znaki: zahiranost, huda prizadetost kože z brazgotinjenjem, slaba razvitost mišičja, skrajšave kosti, upočasnjen psihomotorni razvoj, hude okvare možganov, prizadetost oči z motnjami in celo slepota.
•  Po 20. tednu nosečnosti večinoma ne pričakujemo več težke prizadetosti , pač pa otrok lahko preboli norice v maternici, razen v primerih, če pride do okužbe pri materi med 22. in 10. dnevom pred porodom. Otrok se v tem primeru lahko rodi z znaki noric ali pa zboli v prvem tednu po rojstvu. Ponavadi je potek noric pri otroku v teh primerih lahek, ker se od 6. dneva bolezni pri materi že tvorijo zaščitna protitelesa, ki preko posteljice prehajajo tudi na otroka.
•  Okužba z noricami v nosečnosti pa lahko privede tudi do prezgodnjega poroda in sicer kar v 25 odstotkov ali pa do smrti otroka in splava, predvsem v zgodnji nosečnosti do 12. tedna.
Okužba novorojenčka
Otrok zboli za noricami v prvem ali drugem tednu po rojstvu, če se je mati okužila en do tri tedne pred porodom. Zaradi tvorbe zaščitnih protiteles v materini krvi, ki se prenesejo tudi na otroka, je potek bolezni v tem obdobju praviloma lahek.
Zelo huda in nevarna oblika pa se pojavi, če mati zboli od 4. dne pred porodom pa vse do 2. dne po porodu. Otrok v tem primeru nima zaščitnih protiteles. Potek noric pri novorojenčku je v tem primeru izredno težak. Smrtnost je 20 do 30 odstotkov. Zato potrebuje tak novorojenček takoj po rojstvu zaščitne imunoglobuline, ki vsebujejo specifična zaščitna protitelesa.
Kako lahko preprečimo norice v nosečnosti?
•  Nosečnica naj se čim bolj izogiblje stikov z otroki, zlasti med 5. in 10. letom starosti, ko so norice najpogostejše.
•  Posebno ogrožene so ženske, ki so poklicno izpostavljene okužbi: zdravstvene delavke, vzgojiteljice, učiteljice.
•  Ogrožene so tudi za bolezen dovzetne nosečnice, ki imajo doma otroke, ki noric še niso preboleli. V teh primerih nekateri priporočajo cepljenje teh otrok, čeprav obstaja možnost prenosa cepilnega virusa v družini, vendar je pri tem za nosečnico nevarnost bistveno manjša kot pa, če bi se njen otrok okužil z divjim virusom noric in zbolel.
•  Preventivno zaščitno cepljenje je toliko pomembnejše, saj z nobeno metodo kasneje v nosečnosti ne moremo zanesljivo preprečiti prenosa virusa na plod. Tako se izognemo številnim zapletom med nosečnostjo.
•  Čeprav pasivna zaščita s specifičnimi imunoglobulini (VZIG) takoj po stiku neimune nosečnice z bolnikom z noricami oziroma 96 ur po stiku okužbe ne prepreči, pa je verjetnost okvar na plodu ponavadi toliko manjša, da svetujemo vsaki taki nosečnici takojšnjo zaščito.
Odgovore na vprašanja, ki vas morda še zanimajo, lahko dobite na Infekcijski kliniki v Ljubljani, v ambulanti za okužbe v nosečnosti, kamor vas lahko napoti vaš osebni zdravnik ali ginekolog.

(odgovor članu willma)
  Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: nosečnost in vodene koze(norice) - statis...
7.1.2008 19:57:28   
trnuljčica
user posted image Nisem naklonjena tako natančnemu podajanju podatkov zlasti v primerih, ko je verjetnost okužbe zelo mala ( napisala je da je prekužena). Že tako zaskrbljena nosečnica je potem čisto... Brez zamere.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: nosečnost in vodene koze(norice) - statis...
7.1.2008 20:18:33   
frutka_
Evo, Pušenjak. Kratko in jedrnato. http://med.over.net/forum5/search.php?19,search=norice,page=1,match_type=ALL,match_dates=0,match_forum=THISONE 

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: nosečnost in vodene koze(norice) - statis...
7.1.2008 20:24:35   
frutka_
Trnuljčica, hvala! Z Willmo se poznava, obe sva noseči nekako enako časa, najina otroka sta skupaj v vrtcu in trenutno imava tudi iste skrbi...
Pušenjak meni, da je itak minimalna možnost za ponovno okužbo poleg tega pa tudi ni nujno, da okužba gre na otroka. V izredno redkih primerih je otrok zaradi varicele hudo moten oz. prizadet. Prav tako se mi zdi bistveno, da  okužen otrok ne more okužiti nerojene dete v trebuhu. Okuži ga lahko le mati sama preko posteljice. Pa še to redko. Jaz sem pomirjena.
Ko sem prebrala zgornji članek me je skoraj kap. Resno. Delam v vrtcu, imam sodelavke, vse so rodile zdrave otroke, v prvi nosečnosti sem bila vodenim kozam neposredno izpostavljena in se nisem sekirala. Nisem poznala RR in moja ginekologinja me je dala testirat, da sem bila mirna. Zdaj pa berem o teh možnostih in posledicah, da sem se skoraj na urgenco odpeljala.user posted image

LP

(odgovor članu frutka_)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: nosečnost in vodene koze(norice) - statis...
7.1.2008 20:56:10   
trnuljčica
Ko sem prebrala zgornji članek me je skoraj kap. Resno.
IZVIRNO SPOROČILO: frutka

Saj ravno to sem mislila. Veš, delam v zdravstvu, ampak informacije je potrebno posredovat  primerno. Nažalost RR ni ravno dober za posredovanje vseh informacij- je neoseben..., na koncu lahko bolj škoduješ s svojim dobrim namenom kot koristiš. Pa to ne pomeni, da svojim pacientom zamolčim stvari.
Aspirinčica res brez zamere, mislila sem na splošno podajanje takih info, ne ravno samo te.

(odgovor članu frutka_)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: nosečnost in vodene koze(norice) - statis...
8.1.2008 8:16:05   
lepa posadka
Če se že greste statistiko...tudi mene lahko uvrstite v številke.
Prebolela sem vodene koze v pričakovanju tretjega otroka - v 20t. Velika dva sta jih prinesla domov iz vrtca. Otroci so itak kužni še rpeden ti sploh veš zanje, tako da, če jih še nsite prebolele se jim je težko izognit, če jih imate doma. Moj ginekolog me je zelo lepo potolažil, da bolj kot sam virus, ki ga načeloma psoteljica na prevaja, je problematična vročina, saj so vodene koze pri odraslih lahko zelo težke... Jaz sem imela hvala Bogu (tako kot otroci) zelo milo obliko. Sem pa bila 3 tedne na bolnišli inšele po enemt ednu semvedela zakaj, saj sem bila fizično čisto izčrpana. Ta virus namreč napade najprej od znotraj in telo je bilo zelo utrujeno. Na koncus e je vse dobro končalo in naše dete je korajžno, da je kaj.
Malo je treba zaupat in se sprotit, sicer imaš lahko zaradi vseh srkbi čisto pokvarjeno nosečnost...nastavljat vsem mogočim virusom pa se tudi ni treba.
Vse bo dobro.

(odgovor članu trnuljčica)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: nosečnost in vodene koze(norice) - statis...
8.1.2008 11:16:00   
willma
....na koncu lahko bolj škoduješ s svojim dobrim namenom kot koristiš....
------------------------------
Če se že greste statistiko...tudi mene lahko uvrstite v številke.



Saj ravno za to se mi gre. Informacij je toilko in celo zaneslivejše informacije so si tako različne kot recimo en zdravnik tako trdi, drugi tako, (okužba v 2. triadi ni nevarna; okužba do 20.t je nevarna;...) Na koncu ti ostane, da se sam odločiš v kaj boš ali ne boš verjel.
Zato sem odprla to temo, ker sem hotela slišat za naše SLO primere, ker so včasih določene statistike v % "posvojene" iz drugih držav, kjer so razmere vsekakor drugačne. In vsekakor je drugače, če ti nekdo podeli lastno izkušnjo ali izkušnjo, za katero zagotovo ve in izveš, recimo, da je nosečka v 5. mesecu nosečnosti preživela norice in je potem rodila zdravega otroka.
To me bolj poživi kot tistih 98% možnosti, da bo vse OK.
To da pride do okvar je loto, ob vsem kar že vdihavamo, jemo, pijemo,...na takšen ali drugačen način vnašamo v svoje telo, to vse ogroža naraven in zdrav razvoj polda. Po drugi strani pa vem za primere kot: mati močna kadilka, alkoholičarka, zloraba drog, prostitucija, na koncu rodi otroka, ga da v posvojitev, in ta je zdrav ter visoko intelegenten.
Te stvari me dvignejo in dajo upanje, da je vse mogoče.

Vse je mogoče!

(odgovor članu lepa posadka)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: nosečnost in vodene koze(norice) - statis...
8.1.2008 20:38:43   
kekec in mojca
Aspirinčica, oprosti, ampak mislim, da s takšnimi informacijami bolj škoduješ kot koristiš - pa četudi imaš dober namen. Včasih je treba brati tudi med vrsticami in kolikor sem razbrala iz Wilminega posta, je želela bolj tolažbe, kot pa takšne razlage.
Sama zaradi takšnih postov, kot je bil tvoj, več sploh nočem spraševati stvari, ki me skrbijo, ker vidim, da nekatere po nepotrebnem delajo preplah.

(odgovor članu willma)
Neposredna povezava do sporočila: 18
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Zgodnji znaki nosečnosti: Izcedek
Zanositev povzroči številne spremembe v ženskem telesu in ena od teh je trdnost in položaj materničnega vratu. S spremlj...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?