|  klavdijas   
   | Ti dam na izbiro:  P 1 kg moke,
 3 margarine,
 24 dag sladkorja v prahu
 sneg dveh beljakov.
 Lahko nabrizgaš kupčke z zvezdastim nastavkom na testomat, ali pa kakršne koli druge oblike. Enostavno in   dobro.
 
 P
 1 kg masti
 1 kg moke
 1 skodelica sladkorja
 1 skodelica jogurta
 1 pecilni prašek
 3 beljaka
 naribana limonina lupinica
 malo cimeta
 
 P
 3-2-1 piškotih, tj. 30 dag moke, 20 dag maščobe, 10 dag sladkorja). Te 3-2-1 piškote sem samo enkrat naredila, res so zelo krhki, da se kar stopijo/razdrobijo v
 
 P
  
 
 
 
 1 lonček moke
 1/4 žličke pecilnega praška
 1 jajce
 1/3 lončka rjavega sladkorja
 1 žlička cimeta
 1/2 žličke ingverja
 1/2 žličke klinčkov
 1/2 žličke kardamona
 1/2 žličke muškatnega oreška
 1/3 zavitka masla
 1/4 lončka mletih mandljev (del mandljev je lahko mlet bolj grobo)
 ščepec soli
 malo ruma
 
 
 
 Moko in pecilni prašek presejemo na desko in dodamo sladkor, mandlje, začimbe, ščepec soli, jajce in rum. Malo premešamo in dodamo maslo. Na hitro zgnetemo testo (da se maslo preveč ne raztopi). Če je testo premokro, dodamo še malo moke. Testo razvaljamo na približno 5 mm debelo in izrežemo piškote različnih oblik (še bolje je, če imamo modelčke za speculaas). Pečemo 15-20 minut pri 175 stopinjah.
 
 
 P
 50 g moke
 200 g masla
 150 g sladkorja v prahu
 1 limona
 ribezova marmelada
 nekaj pistacij
 
 
 
 
 
 
 
 Iz moke, masla, polovice sladkorja in soka polovice limone zamesimo gladko testo in ga pustimo počivati vsaj eno uro (v hladilniku). Testo razvaljamo na debelino nekaj mm in iz njega izrežemo kroge, ki jih pečemo pri 190 stopinjah približno 8 minut. Ko se ohladijo, polovico tolarjev premažemo z marmelado in jih pokrijemo s preostalimi tolarji.
 
 Sok polovice limone zmešamo s preostalim sladkorjem, z glazuro premažemo tolarje in jih potresemo s sesekljanimi pistacijami.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 P
 1 lonček moke
 1/4 žličke pecilnega praška
 1 jajce
 1/3 lončka rjavega sladkorja
 1 žlička cimeta
 1/2 žličke ingverja
 1/2 žličke klinčkov
 1/2 žličke kardamoma
 1/2 žličke muškatnega oreška
 1/3 zavitka masla
 1/4 lončka mletih mandljev (del mandljev je lahko mlet bolj grobo)
 ščepec soli
 malo ruma
 
 P
 50 dag moke
 25 dag zmehčanega masla
 25 dag sladkorja
 1 vanilin sladkor
 ščepec soli
 2 jajci
 po potrebi kanček mleka
 
 P
 20 dag margarine
 2 rumenjaka
 35 dag moke
 2 žlici kakava
 vanilin sladkor
 Potrebuješ:
 35 dag moke, 1/3 pecilnega, 1/2 žličke cimeta, 18 dag masla, 18 dag sladkorja, 3 rumenjake, 3 žlice kisle smetane ali mleka; sladkor za potresanje.
 
 Postopek:
 v moko zamešaš pecilni in cimet, nato porazdeliš kosmiče masla, dodaš sladkor, rumenjake in smetano ter zgneteš testo. Zvaljaš ga za nožev rob na debelo, izrežeš zvezdice, jih namažeš z raztopljenim beljakom in potreseš s kristalnim sladkorjem. Pečeš pri 220°C.
 
 P
 60 dag margarine,75 dag moke
 25 dag sladkorja v prahu
 3 beljaki
 vanilin sladkor
 malo citrone
 2-3dag kakava
 
 SMETANOVI TARTUFI
 300 g jedilne čokolade
 115 g masla
 300 ml goste sladke smetane
 2 žlici alkohola /konjak, rum, liker, močna kava...)
 Čokolado nalomi na koščke in jo skupaj z maslom med mešanjem raztopi nad paro. Smetano posebej segrej skoraj do vrelišča in primešaj čokoladni mešanici. Dodaj alkohol. Ohladi in shrani v hladilniku. Ko se strdi s pomočjo žličke oblikuj kroglice, ki jih oblij s stopljeo čokolado, lahko pa jih tudi povaljaš v kakavu, sladkornih mrvicah, čokoladnih mrvicah...
 tek bo dober, tudi če prej ni bil,
 
 OREHOVE VRTNICE
 
 Testo:
 30 dag moke
 3 dag sladkorja
 ½ kvasa
 2 dl mleka
 
 Nadev:
 15 dag masla
 15 dag sladkorja
 15 dag zmletih orehov
 
 Iz sestavin za testo zamesi gladko maso in jo razvaljaj na debelino kozarca. Stopi maslo za nadev in mu primešaj orehe in sladkor. Z nadevom premaži razvaljano testo in testo zvij v rolado. Nareži ga na 2 cm debele kolobarje, ki jih pusti vzhajati na toplem. Peci pri 180 stopinjah. Ko so pečeni jih prelij z mlekom, v katerem je nekaj žlic ruma. Vrtnice vrni v pečico za nekaj minut, da se mleko dobro vpije.
 
 ČOKOLADNE TORTICE
 
 Testo:
 20 dag moke
 14 dag masla
 1 jajce
 4 dag naribane čokolade
 6 dag sladkorja
 6 dag mandljev
 
 Krema:
 2 jajci
 6 dag sladkorja
 1dl mleka
 4 dag čokolade
 15 dag masla
 
 Za dekoracijo:
 čokolada, mandlji
 
 Zamesi testo in ga razvaljaj na 0,5 cm debelo, izreži kroge in jih speci pri 180 stopinjah. Za kremo zmešaj jajca, sladkor in mleko in kuhaj, dokler ne zavre. Dodaj stopljeno čokolado in mešaj dokler se ne ohladi, potem pa primešaj penasto umešanemu maslu. Po dve tortici zlepi skupaj s kremo, jih premaži z malo stopljene čokolade in dodaj ½ mandlja.
 
 COOKIJI
 
 90 g masla
 80 g sladkorja
 1 jajce
 175 g moke
 malo pecilnega praška
 60 g zmletih orehov
 100 g čokoladnih koščkov
 
 Iz vseh sestavin razen čokolade zamesimo testo. Na koncu dodamo čokoladne koščke, ki jih v testo vmešamo z žlico (lahko tudi z rokami, samo paziti je treba, da se ne stopijo). Oblikujemo cookije. Pečemo pri 180 stopinjah 10-15 minut.
 ČAJNO PECIVO
 60 dag moke
 20 dag sladkorja v prahu
 40 dag margarine
 1 vanilin sladkor
 1 pecilni prašek
 limonina lupina
 malo ruma
 dodaj orehe ali kokosovo moko
 Zgneti testo. S testomatom nabrizgaj kekse.
 
 NABRIZGANI KEKSI
 Testo:
 1 kg ostre moke
 75 dag margarine (Rama)
 30 dag sladkorja v prahu
 Zgneti testo. S testomatom nabrizgaj kekse. Pečene zlepi z marmelado, pomoči v čokolado in nato v kokosovo moko.
 
 KEKSI NA STROJČEK
 Testo:
 1 kg moke
 4 jajca
 30 dag sladkorja
 1 pecilni prašek
 1 vanilin sladkor
 50 dag margarine Petra (samo to margarino!)
 malo ruma
 malo limonine lupinice
 Zgneti testo, na strojček oblikuj kekse.
 
 VANILIN ROGLJIČKI
 Testo:
 50 dag moke
 1 margarina
 2 dcl kisle smetane
 2 žlici sladkorja
 1 pecilni prašek
 malo soli
 malo limonine lupinice
 Najprej zmešaj moko in margarino, nato dodaj ostale sestavine. Razvaljaj na tanko, razreži v trikotnike. V sedino daj marmelado (na kupčku), zvij in oblikuj v rogljičke. Pečene povaljaj v sladkorju v prahu mešanim z vanilin sladkorjem.
 
 LINŠKE OČI
 Testo:
 30 dag moke
 2 mali žlici pecilnega praška
 1 jajce
 15 dag margarine (za dvojno maso je dovolj 1 margarina)
 10 dag sladkorja
 1 vanilin sladkor
 Zgneti gladko testo, razvaljaj in izreži z modeli (polovici še naredi luknjice v sredini). Peci 10 minut pri 200°C. Pečene premaži z marmelado, položi eno na drugo (en celi keks in enega z luknjico) in povaljaj v sladkorju v prahu, v katerega predhodno zmešaj vanilin sladkor.
 
 RECEPT ZA BRESKVICE -že dostikrat preizkušen
 3 jajca
 21 dak sladkorja
 1 vanili sladkor
 12 žlis belega olja
 1 žlica ruma
 50 dak moke
 1/2 pecilnega praška
 Penasto zmešamo jajca dodamo sladkor z vanili sladkorjem ,penasto zmešamo ,nato med mešanjem dolivamo olje in rum.Nazadnje dodamo moko s pecilnim praškom.Testo pokrjijemo in naj na hladnem počiva 1 uro.Polovico testa oblikujemo v debelejši svaljek in razrežemo na 25 enakih kosov.Rezine testa na mastni roki( mastimo roke z oljem) oblikujemo v kroglice in jih zlagamo na pomaščen pekač.Enako pripravimo drugo polovico testa.Spečemo -ne preveč. Še vroče izdolbemo -delamo zelo hitro , ker ko je testo ohlajeno se ne da več lepo izdolbsti.Izdolbene drobtinice zmešamo z 2 -3 žlicami marelične marmelade 2-3 žlice orehov -mletih,prilijemo 2-3 dl razredčenega oranžnega soka in 3 žlice ruma ,če hočete bolj temen nadev lahko dodate še čokolado v prahu.Vglavnem naredimo sočen ne premoker nadev.Nadevamo in stisnemo po dve skupaj, da dobimo breskvice ji povaljamo najprej eno polovico v malinovcu ,potem pa drugo polovico v oranžadi, nazadnje povaljamo v kristalnem sladkorju.
   |