|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

16 odstotkov nosečnosti se konča s splavom

Uredništvo Ringaraja.net, 30.9.2014
V Sloveniji se lahko pohvalimo z najnižjo stopnjo splavnosti na svetu, kljub temu pa se 16 odstotkov vseh nosečnosti pri nas konča s prekinitvijo oz. splavom.

image
Ustrezna zaščita je odgovornost moškega in ženske.
/11


V svetovnem merilu je nenačrtovanih več kot 41 odstotkov od vseh nosečnosti na leto in od teh se jih skoraj polovica konča z umetno prekinitvijo nosečnosti, torej s splavom. Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije se 33 milijonov nenačrtovanih nosečnosti zgodi zaradi neuspešnosti kontracepcije ali njene nepravilne uporabe


Slovenija najnižje na lestvici po prekinitvi nenačrtovane nosečnosti na svetu

V Evropi se s splavom konča 20 odstotkov vseh nosečnosti, v Sloveniji pa je na srečo ta odstotek še za 4 odstotke nižji, torej se zgolj 16 odstotkov nosečnosti konča z umetno prekinitvijo, kar nas uvršča na dno lestvice glede na pogostost splava v svetovnem merilu. Kot je za MMC pojasnila Bojana Pintar, ginekologinja z ljubljanske ginekološke klinike, gre to pripisati naslednjim dejstvom:

- izobraženosti ginekologov in drugih zdravnikov, na katere se ženske obračajo po nasvet o kontracepciji,

- dejstvu, da so kontracepcijske tablete krite iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, in

- dostopnosti zdravstvene službe.

 Obenem so ženske v Sloveniji zelo dobro podučene o različnih možnostih kontracepcije, zato je zdravnikom veliko lažje svetovati glede izbire ustrezne zaščite.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje so še vedno velike regijske razlike v prekinitvi neželene nosečnosti: v zadnjih letih je najvišja stopnja le teh v podravski, najnižja pa v goriški regiji.


26. september - svetovni dan kontracepcije

26. september je vsako leto v znamenju aktivnosti povezanih s kontracepcijo in poudarjanjem, da bi morala biti vsaka nosečnost zaželena, saj je ta dan označen kot Svetovni dan kontracepcije. Letošnja kampanja ob svetovnem dnevu kontracepcije, ki je potekala pod geslom Gre za tvoje življenje, tvojo prihodnost; poznaš svoje možnosti?, je bila osredotočena na to, da se mlade ljudi čim bolj spodbuja k sprejemanju odgovornosti za kontracepcijo in se jih v največji meri seznanja z vsemi možnostmi kontracepcije, ki so jim na voljo. Glede uporabe kontracepcije se partnerja v prvi fazi sicer odločata skupaj, konča odločitev pa je prepuščena ženski sami, za MMC pojasnjuje Pintarjeva.


Najpogostejša izbira zaščite so tabletke

V Sloveniji približno 50 odstotkov žensk, ki so v rodni dobi, uporablja različne oblike kontracepcije. Podatki o razširjenosti posamezne metode zaščite so sicer različni, največ žensk pa naj bi za zaščito pred neželeno nosečnostjo izbralo hormonsko terapijo (tabletke) - od 25 do 40 odstotkov. Na drugem mestu je uporaba kondoma, zanj se odloča od 15 do 30 odstotkov parov, med 11 in 15 odstotki žensk pa uporablja eno izmed vrst materničnega vložka. Manjši odstotek žensk in moških se odloči za sterilizacijo (do štiri odstotke).

 

Skrb za zaščito je odgovornost obeh partnerjev

Na voljo je več kot 15 različnih metod kontracepcije, ki se med sabo razlikujejo po učinkovitosti, načinu uporabe, prednostih in pomanjkljivostih. O najprimernejšem načinu zaščite se lahko par posvetuje z izbranim ginekologim, pomembno pa je, poudariti, da je skrb za kontracepcijo odgovornost obeh partnerjev. Partnerja bi se morala odkrito pogovoriti o tem, kateri način kontracepcije bi bil zanju najboljši, za zanesljivo zaščito pa morata poskrbeti tako moški kot ženska. Le tako bosta oba sproščeno uživala v intimnem odnosu. 


VIR: MMC, www.rtvslo.si


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

7 let čakanja na otroka: Zgodba, ki me ne ...
Povedala vam bom nekaj zelo intimnega ... In bolečega. Sedem let sem se spopadala s svojo žalostjo, pustila je posledice...
6
Ženski orgazem ima devet ravni
Številni moški in ženske vaginalne krče na četrti ravni popolnega ženskega orgazma napačno pojmujejo kot popolni orgazem...
6
Plodnost v letih in številkah
Ženska, mlajša od 35 let, v poprečju potrebuje le 3,8 jajčeca, da ustvari zdrav zarodek. Ženska v starostni dobi od 35 d...
4
Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?
4



Ženski orgazem ima devet ravni
Številni moški in ženske vaginalne krče na četrti ravni popolnega ženskega orgazma napačno pojmujejo kot popolni orgazem...
Najpogostejši vzroki za neredne menstruacije
V rodnem obdobju skoraj vsaka ženska doživi obdobje, ko so njene menstruacije neredne, kar je lahko vzrok za težave z za...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?