|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

5 razlogov, zakaj se morajo otroci igrati na prostem

Metka Troha, 11.4.2023
Čas, ki ga otrok dnevno preživlja v naravi, na zraku mu pomaga pri razvoju na vseh ravneh. Igra na prostem pripomore k razvoju inteligence, telesa in čutil, pravijo strokovnjaki. Preverite, katerih je pet najpomembnejših razlogov za več igre zunaj.

image
Otroci, ki so veliko v naravi, lažje spopadajo s stresom.
/11


Postali smo družba, ki je odvisna do tehnologije. Ta je zelo privlačna, ne zahteva nobenega napora, vendar pa jemlje otrokom priložnost in možnost, da bi več časa preživeli pri igri na prostem. Na drugi strani števine študije kažejo, da sta prav preživljanje časa v naravi in gibanje na prostem izjemno koristna za otrokov razvoj. Otroci, ki so veliko v naravi, se namreč lažje spopadajo s stresom, imajo redkeje težave s pozornostjo, depresijo in anksioznostjo, so bolj kreativni, bolj telesno dejavni in imajo zato redkeje težave z debelostjo, hkrati pa s preživljanjem časa v naravi razvijejo večje spoštovanje in odgovornost do varovanja okolja.


Odgovornost staršev je, da otroka spodbujamo k igri na prostem, saj s tem gradimo dobre temelje za njegovo prihodnost. Številne raziskave namreč potrjujejo, da otroci, ki so veliko časa preživeli v naravi, odrastejo v ljudi, ki bodo prav tako svoj prosti čas preživljali zunaj. Učenju o pomembnosti gibanja na zraku je zato potrebno posvetiti pozornost že od najzgodnejšega otroštva.

 

Zakaj je igra na prostem lahko zanimiva in zabavna?

Z igro na prostem bo imel otrok veliko možnost, da sam odkriva in raziskuje naravo in okolje, ki ga obdaja. Pogosto to pomeni spoznavanje z neznanim in ravno to naredi igro še bolj zanimivo. Zunaj se lahko otrok igra svoje priljubljene igre, preizkuša svoje meje, se svobodno izraža in izgrajuje svojo pozitivno samopodobo ter samozavest. Igra na prostem pomeni tudi več packanja in packanje je zagotovo najboljša zabava za vsakega malčka.

 

PREBERITE TUDI: Zakaj otroka pri igri na prostem ne smemo omejevati?

 

5 pomembnih razlogov ZA igro in gibanje na prostem

Na spletni strani Sanford Health ameriška strokovnjakinja, dr. Danae Lund navaja naslednjih pet pomembnih razlogov za gibanje na prostem:

 

1. Bolj zdrav otrok

Otrok je pri igri na prostem manj prostorsko omejen, zato lahko izvaja tudi bolj zahtevne gibe, kot na primer: tek, skakanje, brcanje, metanje žoge, lovljenje, vlečenje, dviganje in prestavljanje predmetov. Vse te fizične aktivnosti zahtevajo dobre motorične sposobnosti in več kot jih otrok izvaja, boljši je. Raziskave kažejo, da otroci, ki so veliko zunaj, porabijo več kalorij, zato imajo manj težav s čezmerno telesno težo, imajo bolj krepke kosti in bolje razvite mišice. Igra na soncu je najbolj naraven način za »polnjenje« telesa z vitaminom D, kar pomeni močnejše kosti in manj možnosti za razvoj kroničnih bolezni.

 

2. Boljši kognitivni in socialno/emocionalni razvoj

Nestrukturirana igra zunaj pomaga otrokom, da se naučijo deliti, prilagajati in razvijajo druge pozivitne vedenjske veščine. Otroci, ki preživijo veliko časa na prostem so običajno bolj iznajdljivi, radi raziskujejo in spoznavajo svet okrog sebe, pri tem pa se zanašajo na lastne sposobnosti. Medtem ko se zabavajo pri izmišljanju in igranju iger s sorojenci ali prijatelji, izboljšujejo svoje komunikacijske sposobnosti, sposobnosti za sodelovanje in organizacijo. Obenem svež zrak in svobodna igra zmanjšuje stopnjo stresa pri otrocih.

 

3. Bolje razvita čutila (senzorične sposobnosti)

Optiki in očesni strokovnjaki so z raziskavami dokazali, da lahko pogosta igra zunaj izboljšuje vid na daleč in zmanjšuje možnosti za nastanek kratkovidnost. Predvsem prešolski otroci intenzivno uporabljajo čutila za učenje novi stvari v naravi, na primer: pogled na zanimivega hrošča (vid), vohanje dišečih cvetlic na travniku (vonj), poslušanje žuborenja potoka in pretaknja vode skozi prstke (sluh in dotik) ali nabiranje in okušanje gozdne maline (okus). Otroci, ki so "prilepljeni" na televizjiski ekran ali elektronsko napravo pa uporabljajo samo dve čutili: sluh in vid, kar negativno vpliva na razvoj njihovih sposobnosti zaznavanja.

 

4. Bolj radovedni in vztrajni otroci

Otroci, ki se redno gibajo zunaj so bolj radovedni, se znajo samokontrolirati in bodo verjetno dlje časa vztrajali pri določeni nalogi. Medtem ko otroci, ki večino časa preživijo doma, brez posebnih aktivnosti, ki bi od njih zahtevale določeno samoiniciativnost, kažejo manj želje po sodelovanju pri novih igrah. Študije narejene na otrocih z diagnozo ADHD celo kažejo, da ti otroci razvijejo manj simptomov te motnje, če preživljajo veliko časa na prostem.

 

PREBERITE TUDI: Pravila za razvoj otrokove desne polovice možganov

 

5. Bolj srečni in bolj odporni otroci

Zunanja svetloba stimulira epifizo, del možganov, ki je bistvenega pomena za vzdrževanje našega imunskega sistema in občutek sreče. Zato je preživljanje časa v naravi povezano tudi z izboljšanjem razpoloženja in večjo srečo. Otroci, ki so v otroštvu preživeli veliko časa v naravi, bodo v naravo radi zahajali tudi kot odrasli, jo bolj cenili in varovali okolje.

 

Namigi, kako lahko otroka spodbudite k igri na prostem

Vse zgoraj našteto so izjemno dobri razlogi, da svojim otrokom omogočite čas in igro na prostem in jih spodbujate, da bodo v naravi preživeli večino časa, ne glede na vreme. Ponujamo vam nekaj zanimivih predlogov, ki bodo navdušili vsakega malega raziskovalca:

1. Posadite rastlino in jo skupaj negujte, spremljajte njeno rast. Rastilno lahko tudi »posvojite«, si izberete eno, ki je že začela svojo rast in jo opazujete, kako se spreminja skozi letne čase.

2. Večkrat si privoščite družinski piknik v naravi.

3. Obiščite bližnji park, odidite na plažo, sprehajajte se po gozdu in skupaj raziskujte, kaj vse se tam dogaja, kdo vse na teh krajih živi.

4. Poskusite jim biti zgled s svojo lastno aktivnostjo v naravi.

5. Nabirajte gozdne plodove: maline, jagode, borovnice, gobe ... in na ta način otroka seznanjajte z vsem kar ponuja narava.

6. Kampirajte: doma na trati, v bližnjem gozdu ali ob reki, jezeru blizu vašega doma. Noči v šotoru skupaj z najpomembnejšimi osebami v njihovem življenju so za vsakega otroka posebno doživetje, ki si ga zapomnijo za vedno.

 

VIRI:  sanfordhealth.org, raisingchildren.net.au, epsihologija.si

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
11
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
11
Kako ustvariti umetniške pirhe?
Pri pisanih pirhih lahko resnično sprostite svojo domišljijo in dovolite, da pride do izraza vaša umetniška žilica. Pogl...
9
Nižanje imunskega sistema
Naše telo se obnaša VEDNO zelo racionalno. Ob pomanjkanju energije racionalno izloči vse tiste funkcije, ki v tistem tre...
6



Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?