|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kaj sedmi protikoronski ukrep prinaša družinam?

Uredništvo Ringaraja.net, 21.12.2020
Ker epidemija še kar traja, bodo vsekakor staršem in družinam prišli zelo prav krizni dodatki, ki jih določa sedmi protikoronski paket (PKP7).V članku preverite, kaj lahko pričakujete starši novorojenčkov in ostale družine.

image
Do pomoči v višini 500 evrov za vsakega novorojenega otroka bodo upravičeni starši za otroka s stalnim prebivališčem v Sloveniji, rojenim od dne uveljavitve zakona do enega leta po koncu epidemije. (Foto: Freepik)
/11


Glede na to, da je Vlada Republike Slovenije 16. decembra 2020 z objavo Odloka o razglasitvi epidemije nalezljive bolezni COVID-19 na območju Republike Slovenije v Uradnem listu RS podaljšala epidemijo za mesec dni (torej do 16. januarja 2021), bodo slovenske družine še vedno morale krmariti med številnimi omejitvami in življenjskimi prilagoditvami, ki iz meseca v mesec vse bolj ogrožajo preživetje marsikatere družine, ne le celotnega gospodarstva.

Zato bodo vsekakor prišli zelo prav krizni dodatki za starše in družine, ki jih določa sedmi protikoronski paket (PKP7).

 

Kaj torej prinaša PKP7?

Vlada RS je 19. decembra sprejela predlog sedmega protikoronskega zakona (PKP7), ki v vrednosti 550 milijonov evrov ob dodatni pomoči za gospodarstvo vnovič prinaša enkratni krizni dodatek najbolj ranljivim skupinam prebivalstva ter dodatno pomoč zdravstvu, turizmu, prevoznikom, socialnim in zdravstvenim delavcem, so zapisali na spletni strani Gov.si.

 

PREBERITE TUDI: Datumi izplačil socialnih transferjev za leto 2021

 

Krizni dodatek bodo v tem sedmem paketu dobili:

1) Upokojenci s pokojninami do 714 evrov: od 130 do 300 evrov

2) Študentje: 150 evrov

3) Prejemniki otroškega dodatka do 5. dohodkovnega razreda: enkratni solidarnostni dodatek v višini 50 evrov za vsakega otroka za mesec november; velja tudi za rejnike. Izplačilo do 31. januarja 2021.

4) Starši novorojenčkov: 500 evrov za vsakega novorojenega otroka 

 

 

Že od 12. marca 2020 do eno leto po koncu epidemije!

Do pomoči v višini 500 evrov za vsakega novorojenega otroka so upravičeni starši za otroka s stalnim prebivališčem v Sloveniji, rojenim od 12. marca 2020 do enega leta po koncu epidemije.

V primeru rojstva dvojčkov so starši upravičeni do pomoči v višini 1.000 evrov!


 

5) Starši z več otroki: dodatek za velike družine se do konca epidemije poviša za 100 evrov za družine s tremi otroki in za 200 evrov za družine s štirimi ali več otroki. Izplačilo do 31. januarja 2021.

Opozorilo za starše: Izplačilo na podlagi otroškega dodatka in dodatka za veliko družino se ne izključujeta in družina lahko prejme solidarnostne dodatke na obeh podlagah!

6) Kmetje z nizkimi prejemki, ki so starejši od 65 let: 150 evrov 

7) Zaposleni, ki prejemajo plačo, ki je nižja od dvakratnika minimalne plače: 200 evrov

8) Verski uslužbenci: mesečni temeljni dohodek v višini 700 evrov, država jim bo poravnala tudi socialne prispevke.

9) Zaposleni v bolnišnicah in domovih za starejše: zvišanje urne postavke za najmanj 30 odstotkov. Tistim zdravstvenim delavcem, ki delajo v posebno rizičnih pogojih, tudi v okviru javnih del, se bo urna postavka povečala za 65 odstotkov.

 

PREBERITE TUDI: Temeljni mesečni dohodek za samozaposlene

 

Iz sedmega svežnja 550 milijonov evrov bo država plačala tudi cepiva za množično cepljenje proti Covidu-19 in pokrila stroške DDV-ja za medicinske pripomočke, ki so potrebni v boju proti Covid-19 (najdlje do 31. decembra 2022).

Tista podjetja, ki jih je sedanja kriza najbolj prizadela, bodo lahko tudi koristila posebna posojila SID banke in Slovenskega podjetniškega sklada z državnim jamstvom, sicer pa se lahko v sedmem paketu pri delnem kritju fiksnih stroškov podjetij, ki ga je uveljavil PKP6, povračilo teh stroškov podvoji do 2.000 evrov mesečno na zaposlenega.

Predlog zakona PKP7 predvideva tudi nadomestilo stroškov za izvajalce prevozov (šolski, železniški, avtobusni, občasni prevozi itd.), slovenskim prostovoljnim gasilskim društvom, ki zaradi epidemije ne morejo zbirati prostovoljnih prispevkov, pa bodo iz sedmega paketa zagotovljena dodatna sredstva.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ali paket ob rojstvu novorojenčka ostaja?
Državni zbor je maja letos sprejel Zakon o uravnoteženju javnih financ. Ta pa se dotika tudi družin. Nekaj sprememb je p...
3
Sprejet Akcijski načrt za jamstvo za otroke
Vlada je sprejela Akcijski načrt za jamstvo za otroke 2022 – 2030, katerega namen in cilj je vzpostavitev enakih priložn...
3
Pred začetkom varčevanja v vzajemnih sklad...
Vzajemni sklad najlažje opišemo kot skupek premoženja vseh, tako pravnih kot fizičnih oseb, ki so naložile svoj denar na...
3
Družina in materinstvo
V prispevku preberite katere družinske prejemke lahko uveljavjate pri centru za socialno delo.
3



Otroški dodatek: Kdaj lahko pričakujete no...
V avgustu se mnogim iztečejo odločbe za otroški dodatek in subvencijo vrtca. Preverite, kdaj lahko pričakujete novo odlo...
500 evrov za novorojenčke, kaj pa ostale d...
Ker epidemija še kar traja, bodo vsekakor staršem in družinam prišli zelo prav krizni dodatki, ki jih določa sedmi proti...