|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

7 razlogov, zakaj vrtnariti z otroki

Nina Tešar, Z otroki doma, 24.4.2023
Otrok ima lahko čisto svojo gredico, takšno, ki bo še dodatno popestrila vaš balkon ali vrt. Tako bo njegova motivacija za skrb za rastline in razvijanje odgovornosti le še toliko večja. To je 7 razlogov, zakaj vrtnariti z otroki.

image
Otrok ima lahko svojo gredico. (Foto: Z otroki doma)
/11


1. ŽE ZELO MAJHNEGA OTROKA ŽENE ŽELJA PO OPAZOVANJU IN RAZISKOVANJU NARAVE

Se še spomnite (tisti, ki imate starejše otroke) in morda doživljate (tisti z mlajšimi), kako lahko že zelo kratek sprehod traja zelo doooolgo. Saj otrok na poti opazi prav vsakega hroščka, iglico ali mravljico. Z veseljem in neverjetno zbranostjo opazuje. Tudi Maria Montessori je govorila o pomenu razumevanja narave, ki nas obkroža. Vedno pa moramo imeti v mislih, da je otroku pomembna pot in ne zgolj cilj.

 

2. RAZVIJANJE ODGOVORNOSTI

Ko je otrok starejši, se začne zavedati pomena skrbi za okolje. Pomembno je, da ga pri tem spodbujamo, saj bomo tako vzgojili odgovornega posameznika, kar je odlična popotnica tako zanj kot za naš planet.

Otroku dodelite nalogo npr. zalivanje rastlin. Že dvoletnik bo ob dobro pripravljenem okolju lahko uspešen.

 

3. SPOZNAVANJE ZAKONITOSTI NARAVE IN URJENJE POTRPEŽLJIVOSTI

S tem ko nam otrok pomaga pri našem delu na vrtu, spozna ogromno zakonitosti narave, ki je res neverjetna. Že za nas je fascinantno, kako iz majhnega semena zraste rastlina. Otroke vedno znova očara, ko stojimo pod ogromnim hrastom in opazujemo majhen želod. Takrat vsi občudujemo neverjetno naravo. Otrok se tudi nauči, da je za določene rezultate potrebno počakati in vložiti veliko truda.

 

PREBERITE TUDI: Kako razvijati otrokov čut za ekologijo?

 

4. SKUPNO NAČRTOVANJE VRTA

Otrok nam bo z veseljem pomagal že pri pripravi sadik. Skupaj pripraviva lončke, zemljo in posejeva semena. Starejši otroci lahko na lončke napišejo ali narišejo oznake, kaj smo posejali. Za semena in pozneje rastline skrbimo skupaj. Zalivanje je lahko naloga otroka. Starejši otrok nam pomaga tudi pri načrtovanju vrta, kam bomo kaj posadili.

V zgodnjih spomladanskih mesecih vrt pripravimo na novo sezono. Ko so rastline dovolj velike in temperature to dopuščajo, rastline presadimo na vrt, kjer je ravno tako potrebujejo veliko skrbi. Spet je potrebno malce potrpežljivosti , da vidimo prve sadove našega dela. Kaj ni to čudovito? Ogromno kvalitetnega časa preživimo z otrokom in zelo veliko se je naučil.

 

5. RAZVIJANJE ODGOVORNEGA ODNOSA DO HRANE

Mislite, da bo po vsem tem dolgotrajnem postopku otrok še kdaj vrgel hrano na tla? Se vam zdi, da bo kdaj pomislil, da hrano dobimo le na policah v trgovini? Zagotovo bo na tak način vzljubil vsak kakšno novo zelenjavo ali pa poskusil nekaj, kar do sedaj še ni. Z veseljem nam bo tudi pomagal pri pripravi tudi bolj zdravih obrokov. In še ena mala skrivnost: zagotovo bo poskusil kakšen košček zelenjave več, če jo bo pridelal sam.

 

6. MAJHNI OTROCI SVET OKOLI SEBE ODKRIVAJO Z VSEMI SVOJIMI ČUTI

Da se otroci učijo preko vseh svojih čutov, je vedela tudi Maria Montessori. V okolju je pripravljeno celo področje zaznavanja. Mene vedno znova preseneti, kako otrok že pred svojim tretjim letom srka in spoznava črke preko tipanja.

Prav zato je tudi vrt odlična priložnost, kjer lahko otrok razvija svoja čutila. Pri vrtnarjenju se otroci dotikajo zemlje, semen, rastlin, opazujejo ’’prebivalce’’ vrta, barve, vonjave rastlin.

 

7. ODLIČNO ZA RAZVOJ MOTORIKE IN KONCENTRACIJE

Priprava vrta, sejanje semen, sajenje rastlin, zalivanje, pletje … le kaj boljšega bi si še lahko želeli za razvoj motorike in koncentracije. Ste kdaj razmišljali o tem, kako lahko povsem spontane in vsakdanje dejavnosti dobro vplivajo na razvoj vašega otroka?

 

PREBERITE TUDI: Ideje za igre v gozdu

 

Otrok ima lahko čisto svojo gredico, takšno, ki bo še dodatno popestrila vaš balkon ali vrt. Tako bo njegova motivacija za skrb za rastline in razvijanje odgovornosti le še toliko večja.

V našem podjetju smo v letošnjem letu zasnovali visoke grede za otroke. Da bodo našim malčkom še bolj zanimive, so izdelane v obliki vlaka. Več o tem in drugih pripomočkih, s katerimi vam bo otrok pomagal pri vsakdanjih opravilih, najdete v spletni trgovini Z OTROKI DOMA.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Spočiti ali utrujeni iz družinskega dopusta?
Dopustovanje z majhnimi otroki je za starše lahko zelo naporno obdobje. Nikakor si ga ne morejo predstavljati kot »oddih...
16
Kdaj se vaš otrok začne spominjati?
Noben otrok nikoli ne pozabi materinega glasu. "Eden najzgodnejših spominov je spomin na materin glas."
6
Naredite sami: Recepti za najlepše milne m...
Le kateri otrok ne obožuje milnih mehurčkov!? Več kot jih je in večji kot so, večje je veselje. Če se želite izogniti ku...
5
Razhod: menjata se starša, ne otroci
Ločeni milenijci vse pogosteje puščajo svoje otroke, da živijo v družinskem domu, medtem ko starša živita z njimi v izme...
4



Premiera filma Robotove sanje
Animirani film, ki brez besed naslika barvito in toplo pripoved o pomenu prijateljstva in njegovi krhkosti.
Kdaj se odločiti za poslikavo obraza?
Starši v iskanju popestritve zabave za otroka raziskujejo različne ideje. Poleg animacije otrok, je poslikava obraza pri...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?