|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Alergija na ambrozijo - naravna pomoč

Helena Primic, 24.8.2019
Poteka glavna sezona pojavljanja cvetnega prahu ambrozije - najbolj alergene rastline v naravi. Preverite, kako lahko otroku ali/in sebi pomagate na naraven način.

image
Ambrozija je najbolj alergena rastlina v naravi.
/11


Pa smo jo spet dočakali - cvetočo ambrozijo, najbolj alergeno rastlino v naravi, katere cvetni prah povzroča preglavice tudi vse več otrokom in staršem, ki so nagnjeni k alergijam.

Kot poročajo na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, od 21. do 28. avgusta poteka glavna sezona pojavljanja cvetnega prahu ambrozije - v nižinah bo obremenitev srednje visoka do visoka, v predelih z večjo pogostostjo rastlin (SV Slovenija in Brežiška kotlina) pa lahko tudi zelo visoka.

Če ne želite uživati antihistaminikov ali ti več ne učinkujejo, preverite, kako lahko sebi ali/in svojemu otroku pomagate na naraven način. 

 

Olje črne kumine

Olje črne kumine (Nigella sativa) je bilo v starem Egiptu poznano kot univerzalno zdravilo. To, kar so vedeli že Egipčani, so potrdile tudi številne znanstvene študije, zaradi katerih se olje črne kumine danes priporoča tako v preventivi kot pri zdravljenju številnih zdravstvenih težav.

Zaradi njegovega protivnetnega, imunomudulacijskega in antihistaminskega delovanja je olje črne kumine med prvimi na seznamu snovi za blažitev in preventivno delovanje pri alergijskih težavah.

Olje črne kumine namreč blažilno vpliva na vse simptome alergij, olajšuje dihanje in pozitivno vpliva na dihala, s svojim antibiotičnim delovanjem pa preprečuje razvoj sekundarnih bakterijskih vnetij, ki se pogosto pojavljajo ob alergijah.  

Odrasli trikrat na dan po obroku popijte 20-30 kapljic olja črne kumine, ki je primerno tudi za otroke, vendar šele po tretjem letu starosti.

 

PREBERITE TUDI: 5 preventivnih ukrepov za manj alergij

 

Naravni antihistaminik - kvercetin

V boju proti alergijam se odlično obnese tudi flavonoid in naravni antihistaminik kvercetin, ki ublaži alergijske simptome, priporočljivo pa ga je dodajati skupaj z vitamini C, E in B12 ter mineraloma cinkom in kalcijem.

Ta odličen antioksidant najdemo v jagodičastem sadju, vijolični čebuli, jabolkah in črnem čaju.

Številne raziskave so dokazale njegovo protialergijsko in protivnetno delovanje, ameriška študija univerze v Bostonu pa je dokazala, da kvercetin uspešno blokira histamin in druge snovi, ki jih povezujemo z alergijami.

Priporočena dnevna doza za odrasle je med 200 in 400 miligrami trikrat na dan ter kot pišejo proizvajalci naj bi bil primeren le za odrasle.

 

Idealen sopotnik pri alergijah - kopriva

Čeprav v koprivah največkrat vidimo le plevel oziroma jih nabiramo le, ko iščemo pomočnika za razstrupljanje, gre za rastlino, ki zmore tudi preprečiti aktivnost histamina in učinkuje protivnetno.

Študija, ki je bila objavljena v časopisu Planta Medica, je pokazala, da dnevna doza okrog 600 miligramov ekstrakta koprive ublaži simptome senenega nahoda pri okrog 58 odstotkov alergikov, medtem ko jih je kar 48 odstotkov izjavilo, da se je kopriva izkazala za učinkovitejšo od zdravil na recept.  

Koprive lahko dodate v smuti, jih vmešate v katero od jedi (Tukaj najdete recept za pito iz starega kruha s koprivami in sirom, ki jo bo tudi otrok z veseljem pojedel!) ali pripravite koprivin čaj, ki ga v času največje koncentracije cvetnega prahu vsak dan popijte pet skodelic.

Koprivin čaj pripravite tako, da dve do tri jušne žlice nadzemnih delov koprive prelijete s pol litra vroče vode, pustite da čaj stoji eno uro, nato pa ga precedite. In ne pozabite: koprive so primerne tudi za otroke, vendar šele od drugega leta naprej.

 

PREBERITE TUDI: BLOG - Strah pred alergijsko reakcijo

 

Ostali naravni pomočniki pri alergijah

Narava pa skriva še kar nekaj »zdravilcev«, ki pomagajo preganjati alergije. Svetlinovo in laneno olje zaradi esencialnih maščobnih kislin, ki jih vsebujeta, delujeta protivnetno in blažita simptome alergij, če ju uživamo dlje časa.

Listi črnega ribeza v obliki čaja ali tinkture regulirajo pretiran odziv imunskega sistema, alergijske simptome pa zmanjšujeta tudi repuh (v obliki ekstrakta) in ehinaceja.

Hidrolat rimske kamilice blaži rdečico in srbež oči, medtem ko inhalacija eteričnih olj rožmarina in poprove mete izboljša prehodnost zgornjih dihalnih poti. V času povečane koncentracije alergena je priporočljivo usta in nos izpirati s čajem iz kadulje, nosnice pa mazati z olivnim oljem.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
9
Kako ustvariti umetniške pirhe?
Pri pisanih pirhih lahko resnično sprostite svojo domišljijo in dovolite, da pride do izraza vaša umetniška žilica. Pogl...
9
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
6
Pisanka za Karolino
Kot vsi drugi otroci tudi deklica Karolina v teh dneh že veselo pričakuje darilo velikonočnega zajčka. Največje in najle...
6



Mamino pismo ginekologu, ki ji ni povedal ...
Preberite čustveno pismo mame svojemu ginekologu, ki si je želela slišati resnico pred rojstvom otroka.
Norice ali vodene koze
photo
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?