|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ali dojenčki v maternici tudi sanjajo?

Uredništvo Ringaraja.net, 18.12.2022
Tako zarodki v maternici kot novorojenčki večino časa preživijo v fazi REM spanja, za razliko od starejših otrok in odraslih, ta faza pa je povezana s sanjami.

image
Dojenčki v maternici začnejo zehati okoli enajstega tedna in ne prenehajo vse do rojstva. (Freepik.com)
/11


V trebugu dojenčki ogromno časa prespijo in šele okoli tridesetega tedna nosečnosti se začne pojavljati ritem spanja, razdeljen na štiri ločene faze, od globokega spanca do budnosti. Ključna razlika pa je v tem, da tako zarodki kot novorojenčki večino časa preživijo v fazi REM spanja, za razliko od starejših otrok in odraslih, ta faza pa je povezana s sanjami.


V sanjah dojenček predeluje naučeno 

Seveda ni mogoče ugotoviti, kaj plod sanja, predvidevamo pa, da se kompleksne sanje, kakršne sanjamo odrasli, pojavijo šele okoli petega leta starosti. Toda dojenčki v maternici plavajo v morju taktilnih, zvočnih, okusnih dražljajev in gibov, zato je povsem možno, da njihov spanec REM služi za obdelavo stvari, ki se jih naučijo čez dan.

"Plod ima razvite čute in s tem ima potencial za učenje, zato je možno, da sanja o tem, kaj se mu je tisti dan zgodilo," pravi strokovnjak Peter Hepper.

 

PREBERITE ŠE: Neverjetno: 9 mesecev nosečnosti v 4 minutah (VIDEO)

 

REM spanje je pomembno za plod

Nekatera zdravila, vključno z nekaterimi antidepresivi, preprečujejo fazo REM, študije na živalih pa kažejo, da so zarodki, katerih spanje REM je moteno, kot odrasli bolj zaskrbljeni, ne spijo in ne dihajo pravilno ter imajo nenormalne signale v možganih. Ena od razlag je, da se med spanjem REM aktivacija možganskih celic prilagodi tako, da te povezave kasneje delujejo brezhibno.

 

REM spanje lahko služi tudi kot način priprave možganov na trenutek, ko se bo dojenček moral »zbuditi«. Da pride do prehoda iz spanja v budnost, se mora usklajeno aktivirati več možganskih struktur, ki nadzorujejo tako dihanje kot srčni utrip, zato je pomembno, da se »naučijo« usklajeno delovati. REM spanje spodbudi večino teh možganskih struktur in zato lahko služi kot priložnost za njihovo harmonizacijo, za čas, ko bo mati nehala ohranjati otroka pri življenju s krvjo in kisikom in novorojenčku prepustila, da te funkcije opravlja sam.


Dojenčki v maternici tudi zehajo 

Zanimivo je, da ima lahko podobno vlogo tudi zehanje. Dojenčki v maternici začnejo zehati okoli enajstega tedna in ne prenehajo vse do rojstva. »Zdi se, da zehanje ni preprosto odpiranje ust, ampak splošno zategovanje mišic,« pravi Olivier Walusinski, splošni zdravnik iz Pariza, ki raziskuje ta pojav.

Tako zarodki kot novorojenčki zehajo dvakrat pogosteje kot odrasli in vsako uro enkrat ali dvakrat napnejo ustne mišice. Zdi se tudi, da zehanje spodbuja prehod iz počitka v aktivnost in, tako kot REM spanje, aktivira številna področja možganov, ki ohranjajo budnost.


PREBERITE TUDI: Neverjetno, kaj vse dojenček zna že v trebuhu


VIR: Bebologija, knjiga/Ringeraja.rs


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zunanji obrat v nosečnosti
Zunanji obrat v nosečnosti se izvaja, kadar plod ni v glavični vstavi. Izvaja se ga s prijemom na plod skozi trebušno st...
9
Kako bodočemu očku razkriti veselo novico?
Preverite osem romantičnih in zabavnih idej, kako partnerju razkriti, da ste noseči. Tudi, če ne gre za prvo nosečnost, ...
6
13 znakov, da pričakujete fantka
Ali je mogoče, da dejansko obstajajo očitni znaki, ki nam lahko povejo, da bomo ponosni starši malemu fantku? Berite dal...
5
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
5



10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.
Pregled nuhalne je priporočljiv za vse nos...
S presejalnim pregledom nuhalne svetline v času od 11. do 14. tedna nosečnosti lahko licenciran ginekolog odkrije veliko...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?