|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ob uvajanju v vrtec ni dobro prenehati z dojenjem

Metka Troha, 22.10.2023
Ali gresta dojenje in vrtec skupaj? Morate z dojenjem zaključiti ob vstopu v vrtec? Kako bo otrok zaspal in se umiril brez dojenja? Na ta najpogostejša vprašanja doječih mamic smo odgovore poiskali pri svetovalki za dojenje, Aleksandri Brlan.

image
Zaradi vstopa v vrtec z dojenjem ni treba prenehati. (Pexels.com)
/11


Mamice, ki otroka še dojijo in ga bodo morale kmalu prvič pospremiti v vrtec, se pogosto sprašujejo ali ne bo zaradi dojenja otrok še bolj v stresu ob vstopu v vrtec. V vrtcu bo namreč prvič dlje časa brez dojenja, če je ob sesanju navajen tudi zaspati, pa bo verjetno za otroka privajanje na vrtec izjemno težko.

Bi bilo za otroka dobro, da bi ga že prej privadili na drugačen režim dojenja oziroma bi bilo celo priporočljivo, da bi z dojenjem pred vstopom v vrtec prenehali?

Strokovnjakinja za dojenje, Aleksandra Brlan, ustanoviteljica spletnega portala Srcna.si in istoimenske Facebook strani ter FB skupine Dojenje po prvem letu, pravi, da z dojenjem zaradi vstopa v vrtec nikakor ni treba prenehati. Še več, svetuje, da dojenje v tem času vsekakor ohranite, saj boste otroku s tem pomagali premagati stres, ki je prisoten ob stiku z novim okoljem in neznanimi ljudmi ter prvo daljšo ločenostjo od mamice.

 

Otrok potrebuje občutek varnosti

Aleksandra Brlan, Srcna.si: »Dojenje ni samo hrana. Dojenje je preplet bioloških in psihosocialnih procesov, ki podpirajo otrokov razvoj. V mleku je tudi dedni material in iz tega vidika dojenje pripada otroku, dokler ga ta sam ne preraste, seveda, če tako ustreza obema, tudi mami. Ker z dojenjem otrok dobi tudi veliko telesnega stika, objemanja in crkljanja, saj dojenje načeloma poteka v naročju ali tesno ob mami, to zelo pozitivno vpliva na izgradnjo otrokove samopodobe in samozavesti ter na življenjsko pomembno vez med otrokom in mamo: na navezanost, ki se izgrajuje nekje v prvih dveh letih življenja in se deloma sprosti okoli tretjega leta starosti, ko otrok doživi, takoimenovano psihološko rojstvo. Tu ne govorimo o poljudnem izrazu navezanost, ko želimo na primer izraziti človekovo naklonjenost v odnosih z drugimi ljudmi ali živalmi, ali pa ko želimo z negativnim prizvokom izraziti naklonjenost matere do otroka in obratno, ampak govorimo o strokovnem izrazu, ki ga je na področju razvojne psihologije utemeljil angleški psihoanalitik in zdravnik, John Bowlby in ki ima povsem drug izvorni pomen, čeprav deloma tudi opisuje »naklonjenost«.

Torej, če se mati sočutno in z naklonjenostjo odziva na otrokove potrebe po hrani, varnosti, telesnem in čustvenem stiku, se bo otrok na mamo varno navezal. To je otrokova biološka potreba, saj varno navezanost oziroma, če lahko kar po domače povemo, varen pristan, potrebuje za zavedanje o pristnosti svoji čustev, svojih potreb in svojega delovanja. In tako se izgradi občutek varnosti, zaupanja, da je mati tisti varen prostor, prva domovina, kamor se lahko vedno zatečeš, ko si v stiski. In to je tisto pomembno izhodišče za raziskovanje novih svetov. Otrok, ki se počuti sprejetega, varnega in sočutno spodbujenega, bo svet raziskoval z občutkom zaupanja vase in v svoje primarno okolje. Tudi, ko se bo soočil z izzvi, preizkušnjami in težkimi trenutki, bo znal prepoznati svoja pristna čustva in se bo odzval na njih tako, da bo poiskal varnost, včasih samo z občutkom.

 

Vsi rabimo varnost, ne samo otroci. In vsi rabimo pristen čustven in telesni stik z ljudmi, s katerimi si delimo naklonjenost, da se počutimo sprejete in razumljene, da lahko sprejemamo in razumemo druge. Dojenje je en mali delček procesa izgradnje varne navezanosti, saj – kot sem omenila že prej – vedno poteka s pristnim telesnim in največkrat tudi pristnim čustvenim stikom matere. Iz tega vidika dojenje podpre razvoj varne navezanosti in izgradnjo zdrave samopodobe.«

 

PREBERITE TUDI: Uvajanje otroka v vrtec naj se začne doma

 

Za lažje privajanje na vrtec je pomembna ustrezna podpora

Aleksandra Brlan, Srcna.si: »Vstop v vrtec je za otroka prava dogodivščina: spušča se v neznano, kmalu spozna, da so tam novi ljudje, majhni, veliki, novi prostori, novi vonji ... Nič domačega, poznanega. In to lahko otroku predstavlja zavoro. Vklopijo se plazilski možgani, ki nam pomagajo preživeti stresne situacije. Tudi odrasli ljudje rabimo nekaj časa, da se navadimo na nove okoliščine, novo službo, novo počitniško destinacijo, nove ljudi ... In veliko lažje je, če imamo ob tem ustrezno oporo. Otrok pa še posebej potrebuje podporo ob novih izzivih, saj v starosti enega leta, ko po navadi uvajamo otroke v jasli, njihovi možgani še niso toliko dozoreli, da bi lahko racionalizirali in regulirali svoja čustva tako kot to lahko naredimo odrasli. Odrasli smo to zmožni narediti samo na podlagi izkušenj in zrelih možganov. Ne pozabimo, da možgani zorijo nekje do 20. leta starosti, spreminjajo pa se do smrti. Otrok tako še toliko bolj potrebuje ob sebi odraslo osebo, da mu pomaga pri osmišljenju njegovih čustev in premagovanju ovir.«

 

Zakaj je dobro dojenje ohraniti tudi po vstopu v vrtec?

Aleksandra Brlan, Srcna.si: »Dojenje predstavlja otroku zapik, kamor se lahko zateče, ko je v stiski. Ob dojenju se namreč sproščajo hormoni, ki ugodno vplivajo na pomiritev in sprostitev. Poleg tega pa otrok z dojenjem stimulira vagusni živec in s tem ugodno vpliva na parasimpatični del možganov, kar privede do sprostitve in pomiritve. Dojenje je lahko v veliko pomoč tudi, ko otrok zboli, saj dojenje pripomore h krepitvi organizma in zmanjšuje stres. Tudi stres, ki se nabere v mami, ko se sooča s službenimi odgovornostmi. Čeprav lahko dojenje dojemamo kot napor in obremenitev, si ga lahko vzamemo tudi kot sprostitev. Po službi se lahko z otrokom udobno namestimo in ga dojimo ter medtem odmislimo vse izzive in tegobe. Dojenje namreč lahko ugodno vpliva tudi na počutje mame. Treba si je samo določiti malo drugačne prioritete za čas uvajanja in spustiti pričakovanja, ki nam jih vsiljuje družba. Pa tudi same si po navadi naložimo preveč dela ... Za zloščeno hišo iz pravljice ter vsa druženja in pasje procesije bomo imele dovolj časa tudi kasneje.«

 

Obdobje uvajanja je namenjeno tudi prilagajanju na drugačen režim dojenja

Potek dojenja po vstopu v vrtec je nekoliko drugačen, saj otrok in mama nista ves čas skupaj kot prej, da bi se lahko otrok dojil na svojo željo. Je dobro, da se mamica in otrok na to pripravita in še pred vstopom uvedeta drugačen režim dojenja, podoben tistemu, ki ga bo otrok imel ob obiskovanju vrtca? Aleksandra Brlan, Srcna.si pravi: »To je pa odvisno od vsake konkretne situacije. Nekatere mame morajo takoj ob otrokovem vstopu v varstvo v službo za osem ur, druge imajo na voljo nekaj časa za uvajanje. Tako so tudi ukrepi glede dojenja zelo različni. Tiste mame, ki imajo dovolj časa za uvajanje, načeloma ne rabijo spreminjati ničesar, saj je ravno uvajalni čas namenjen prilagoditvi. Otrok se navaja na nove razmere in odsotnost od mame, mama se navaja na odsotnost od otroka in pripravlja na službo, njeno telo pa se v tem času prilagodi na manj dojenja včasu, ko bo službeno odsotna. Če pa mama nima časa za uvajanje, svetujem, da se že pred tem naredijo rahle prilagoditve. Vendar je težko reči pavšalno, ker je vsak doječi par drugačen.«

 

PREBERITE TUDI: Prvi dan v vrtcu brez staršev

 

Bo otrok v vrtcu znal zaspati sam, če je bi doslej navajen uspavanja z dojenjem?

Aleksandra Brlan, Srcna.si: »Seveda. Vse, kar rabi pri tem sta čas in materina in vzgojiteljičina podpora v smislu razumevanja otrokovih čustev in potreb. Uvajanje naj poteka po ritmu otroka. Uvajanje lahko izvaja poleg matere tudi partner ali druga oseba, na katero je otrok varno navezan in ki ji otrok zaupa. Včasih se je dobro poslužiti te kombinacije, sploh, kadar mama nima časa za uvajanje. Je pa potrebno malo organizacije in tudi fleksibilnosti, da se kot tim odzivamo na otroka in ne sledimo slepo samo strogemu načrtu, ki smo si ga zadali na začetku, ker se lahko vmes marsikaj spremeni. Če bo imel otrok dovolj časa in pravo podporo pri uvajanju, se bo navadil na nove razmere v svojem času in takrat bo tudi odprl kanal za zaupanje in bo enkrat zagotovo tudi odspal prvo črtico. Z vsakim takim zaupanja polnim dnevom v varstvu bo bolj sproščen in bo sprejel rutino vrtca tudi glede spanja.

Otrok vzgojiteljic ne bo povezal z dojenjem, ker z dojenjem poveže samo mamo, saj se le pri njej doji. Če se pa to že zgodi – če otrok leze v naročje, kot bi se hotel dojiti, ni potrebe, da se vzgojiteljica prestraši, čeprav ji je lahko nelagodno. Otrok ji s takšnim obnašanjem samo izkazuje svojo naklonjenost in zaupanje. Potolaži in pocrklja ga pa seveda lahko. Pristen in topel telesni stik je zelo pomembna podpora, ki jo lahko dajejo vzgojiteljice otrokom, ko se uvajajo. Tako jo bo otrok še bolj sprejel. Res pa je, da dokler otrok ne izgradi zaupanja, se ne bo pustil crkljati. Otroci na začetku velikokrat zavračajo telesni stik z vzgojiteljico, ker pač še rabijo čas, da jo sprejmejo. To je naravni odziv na nove odrasle osebe, ki niso starši.


Velikokrat bo otrok tudi dobro zdržal napetost v vrtcu, ko pa bo prišla mama, se bo breme odvalilo s srčka in bo pokazal tudi neprijetna čustva, ki jih je v času varstva zadrževal. Otroci po vrtcu torej niso sitni in divji zato, ker bi nas radi prizadeli. Svoja neprijetna čustva bodo pokazali najraje materi, saj vedo, da so pri njej varni in sprejeti točno takšni, kot so: divji, igrivi, radovedni, naporni, žalostni in veseli. In kaj so prva tri leta, ko nas otrok res tako intenzivno potrebuje, v primerjavi s celim življenjem, ki smo ga živeli pred starševstvom in ki ga bomo živeli naprej še nekaj časa skupaj z otrokom, potem pa spet sami? Otroci nas imajo preprosto samo radi.«

 

PREBERITE TUDI: Uvajanje otroka v vrtec

 

Kako otroka čim manj stresno uvesi v vrtec kljub dojenju?

Aleksandra Brlan, Srcna.si: »Tu predlagam, da se starši sprostite in si uvajanje predstavljate kot obisk. Ni treba hiteti. V garderobi se sezujte, obujte svoje copate (ki jih prinesete s seboj), posedite še malo na klopici in se pogovarjajte z otrokom ali pa ga pustite, da raziskuje. Naj se doji, če to rabi. V primernem trenutku ga pokličite k sebi, vzamite ga v naročje in skupaj stopita v igralnico. Pustite, da otrok po svoje raziskuje in pustite, da se vrača k vam po občutek varnosti. To bo na začetku delal zelo pogosto, potem pa z vsakim dnem manj. Vzemite si dovolj časa za uvajanje, četudi morda v kombinaciji s partnerjem ali drugimi osebami, na katere je otrok varno navezan. Če nimate nikogar, ki bi vam lahko pomagal, se lahko obrnete tudi na vzgojiteljico in skupaj poiščita rešitev za bolj sočuten prehod po ritmu otroka.«


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
12
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
9
Tako izgledajo mlečne žleze
Skupine mlečnih žlez so videti kot rože, uporabniki družbenih omrežij pa so na to sliko reagirali različno. Nekateri so ...
4
Pomen imena Maša
Dobili smo drugo finalistko epske bitke imen! To je Nika, ki je v prvem polfinalu premagala Mašo.
4



Ali lahko materino mleko pogrevamo?
Ali lahko presežek mleka, ki si ga ob dojenju iztisnemo in shranimo v hladilniku ali zamrznemo, pogrejemo? Preverite, ka...
Dojenje: "Mozoljčki" na bradavicah...
Neverjetno, za kakšne podrobnosti je poskrbela Narava! Poglejte si video, kako pomembno vlogo imajo tiste drobne pikice,...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?