|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Je materino mleko res lahko zaščita pred novim koronavirusom?

Uredništvo Ringaraja.net, 17.4.2020
Znani so pozitivne lastnosti materinega mleka v boju proti številnim virusom in bakterijam, znanstveniki pa poskušajo dokazati, da se v njem nahajajo tudi protitelesa za Covid-19.

image
Je lahko materino mleko tudi zaščita v boju proti koronavirusu?
/11


Velikokrat se materino mleko označuje kot čudežni napitek, kar dejansko tudi je. Mleko, ki nastaja v materinih prsih se namreč prilagaja glede na dojenčkove trenutne potrebe, pomaga v boju proti alergijam, boleznim in povečuje odpornost dojenega otroka. Zdaj pa se pojavljajo še teorije, da lahko materino mleko pomaga premagovati tudi trenutno najbolj aktualen virus Covid-19 oziroma novi koronavirus.


PREBERITE TUDI: Materino mleko je SUPER hrana

 

Eden od razlogov, zakaj je materino mleko tako močno »orožje« je v tem, da vsebuje protitelesa, ki dojenčkom, ki še nimajo zgrajenega lastnega imunskega sistema, pomagajo v boju z boleznimi. Protitelesa so pomemben del imunskega sistema pri ljudeh, saj jih naše celice tvorijo, ko telo napade virus, bakterija ali kaj podobnega. Protitelesa pa so verjetno tudi ključni v boju z epidemijo virusa Covid-19.

Znanstveniki trenutno opravljajo teste, ki naj bi pokazali, če imamo ljudje protitelesa za koronavirus s pomočjo katerih se lahko naše telo bori proti tej okužbi. Veliko znanstvenikom namreč poudarja, da verjetno obstaja veliko ljudi, ki so dejansko okuženi, ampak nimajo nobenih simptomov okužbe in zanjo sploh ne vedo, torej naj bi pri njih ostajala takšna protitelesa zmorejo to bolezen premagovati.

 

PREBERITE TUDI: Preventivni ukrepi pred koronavirusom

 

Rebecca Powell je raziskovalka, ki preverja prisotnost protiteles v materinem mleku, ki so bile okužene s koronavirusom. Čeprav je večina raziskovalcev osredotočena predvsem na protitelesa v krvi, se je Powellova usmerila v analizo mleka doječih matere. K sodelovanju v raziskavi je pristopilo veliko žensk in doniralo svoje mleko.

Za analizo materinega mleka Powellova preverja teorijo, da so doječe mame mogoče razvile določena protitelesa kot odgovor na virus in ta se potem prek mleka prenesejo na otroka. Ne glede na to ali je bila mati pozitivna na virus ali ne, če je bila izpostavljena virusu je njeno telo verjetno začelo proizvajati protitelesa. S tem je pred virusom zaščiten tudi njen otrok.

 

POGLEJTE TUDI VIDEO: Covid-19 in otroci - pojasnilo pediatrinje

 

Že zdaj je znano, da matere, ki tvorijo protitelesa za druge viruse, na primer za virus gripe, jih prek mleka prenašajo tudi na svoje dojenčke, da jih s tem zaščitijo. Zato je povsem utemeljeno pričakovati, da lahko materin »čarobni napitek« premaguje tudi novo vrsto virusa, kot je virus Covid-19.

 

VIR: Yumama.com

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

6 predlogov za izlet z nosilkami
Se vam zdijo izleti z majhnimi otroki nemogoči? Nikar ne skrbite. Nošenje otrok v nosilkah vam omogoči pohajkovati po vo...
11
Seks po porodu: Ste vedeli?
Približno šest tednov po porodu, ko se konča čišča, naj bi par spet lahko pričel s spolnimi odnosi. Moški seveda nekolik...
6
Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
5
Kako dojenček "reče" RAD TE IMAM?
Dojenček rad gleda obraze, maminega pa ima najraje, zato ji nenehno namenja nežne poglede. V bistvu vsakokrat ko dojenče...
4



Shranjevanje materinega mleka
V katerih primerih lahko načrpano mleko shranimo? Ima mleko še vedno iste lastnosti ali je kaj slabše? Kako je s transpo...
Zeleno blato: kdaj je čas za zaskrbljenost?
Otroško blato je visoko na seznamu skrbi novopečenih staršev. Kaj pomenita barva in konsistenca? Kdaj je treba biti zask...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?