|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Astrološka napoved za starše (23. - 29. oktober)

Ester Mikolič, 22.10.2023
Druga stvar, ki nas lahko odvrača od tega, da se počutimo ujeti je definitivno to, da ne znamo biti fleksibilni. Strinjam se, da je rutina pomembna, predvsem pri otrocih, vendar ni potrebno, da je vedno enaka. Vsak teden lahko vnesemo nekaj novega.



V ritmu vsakdanjega življenja nas pogosto preplavijo občutki nemoči ali zmedenosti, ko poskušamo razumeti, zakaj se nekatere stvari odvijajo, kot se. To je nekaj kar je potrebno jemati kot stalnica, saj je ravno to tisto, kar nam dovoli, da zadeve pogledamo tudi z druge perspektive. Oseba, ki se sprašuje ali je na pravi poti in občasno občuti, da neki zadevi ni kos lahko iz drugega zornega kota pogledamo, da je sposobna introspekcije, ko se vpraša ali je neko zadevo mogoče narediti drugače. Veliko ljudi pa lahko to imenuje nemoč ali zmedenost. Prav ta introspekcija je ključna za osebno rast in razvoj, da smo lahko kot starši stabilen steber za naše otroke.

V ponedeljek bomo še čutili potrebo po svobodi, druženju in neodvisnosti, saj bo Luna še v znamenju Vodnarja. Velikokrat je ravno ponedeljek težji, saj se v nedeljo uspemo sprostiti do te mere, da zaužijemo trenutke in že je tukaj ponedeljek, ko je potrebno stopiti v rutino. Kaj lahko naredimo, da je drugače? Že to, da smo to prepoznali in se tega zavedamo je veliko. Namesto da bi se zadrževali in se počutili, kot da nas rutina omejuje, poiščimo majhne trenutke svobode tudi med delovnim tednom. To lahko pomeni jutranji sprehod, kratek odmor za meditacijo ali celo poslušanje glasbe, ki nas inspirira med delom. Ponedeljek lahko začnemo tudi z ritualom, ki ga imamo radi, morda z branjem knjige ali samo sedenje v tišini. Vodnar zna biti zelo iznajdljiv in velikokrat preseneča s svojimi idejami, zato si dovolite in preizkušajte.

Druga stvar, ki nas lahko odvrača od tega, da se počutimo ujeti je definitivno to, da ne znamo biti fleksibilni. Strinjam se, da je rutina pomembna, predvsem pri otrocih, vendar ni potrebno, da je vedno enaka. Vsak teden lahko vnesemo nekaj novega, nekaj nepričakovanega, da nas ohranja sveže in motivirane. Zakaj menim, da je to tako zelo pomembno? Mi smo zgled našim otrokom, in če bomo v naše vsakdanja rutinska dela vstopali brez volje, moči in energije bodo to povzeli kot spužve. Če bi imeli širšo sliko in bi lahko imeli vpogled v prihodnost bi hitro opazili, kako postajajo otroci identični mi in mi identični našim staršem. Ni več skrivnost, da je narejenih veliko raziskav glede dedovanja travm, čustev, strahov in vsega kar spada zraven preko DNK-ja. Lahko samo povem, da dedujemo do tri in več generacij nazaj.

 

PREBERITE TUDI: Nas mora nesrečno otroštvo zaznamovati za vse življenje?

 

V ponedeljek se proti večeru dogodi še en pomemben astrološki dogodek in sicer se Sonce iz znamenja Tehnice premakne v znamenje Škorpijona. Vse najboljše Škorpijoni. Prične se mesec intenzivnosti, skrivnosti in notranje moči. Vse to in še več predstavlja Škorpijon, zato ni čudno, da vsak od nas zadnje dneve občuti veliko sile v sebi, ki jo težko razloži.

Ko se astrološko Sonce premakne iz znamenja Tehtnice v Škorpijona, doživimo prehod iz zračnega znamenja v vodno znamenje, kar prinaša opazno spremembo v energiji in fokusu. Škorpijon je znan po svoji globini in intenzivnosti, zato se v tem času ljudje običajno začnejo ukvarjati z globljimi, skritimi čustvi in strastmi. To obdobje je primerno za raziskovanje podzavesti, neizgovorjenih občutkov in skritih motivov. Škorpijon velja tudi za znamenje preobrazbe, kar pomeni, da se v tem obdobju lahko srečamo s situacijami, ki zahtevajo spremembo ali nas celo prisilijo v osebno rast. Ravno starševstvo je tisto, ki je veliko nas pripeljalo do tega, da pričnemo delati na sebi. Otrok nehote v nas pritiska na gumbke, ki so se oblikovali v našem otroštvu. Tukaj je zelo pomembno zavedanje, da otrok ni kriv za našo bolečino, je samo »zunanji vpliv«, ki sproži nekaj kar je že dolgo časa znotraj nas.

Kot otroci smo še premajhni, da bi travme, izgube, bolečine in težke zgodbe predelali, zato shranimo nekam v podzavest to bolečino, ki nima zgodbe, saj naši možgani v tisti dobi niso še razviti do te mere, da bi lahko ubesedili prizor. Del možganov, ki ji pravimo amigdala je del možganov, ki igra ključno vlogo pri obdelavi čustvenih odzivov, zlasti tistih, ki so povezani s strahom.

Evolucijsko je ta del možganov zelo star in je ostal od naših prednikov, ko so se morali boriti za preživetje, zato ni čudno, da je amigdala razvila močno sposobnost za odziv na potencialno nevarnost. Kaj za nas danes to pomeni?

To pomeni, da smo biološko nagnjeni k temu, da lažje in hitreje prepoznamo grožnje kot nenevarne ali prijetne dražljaje. Ko doživimo boleče ali strašljive dogodke, se lahko ti dogodki "zapišejo" v našem dolgoročnem spominu, saj možgani menijo, da je informacija o takšnih dogodkih pomembna za naše prihodnje preživetje. V psihologiji in na splošno v življenju temu rečemo »nagnjenost k negativnosti«. Sedaj mogoče bolje razumemo zakaj je tako zelo pomembno, da smo zavestni? Že biološko smo tako narejeni, da nas vleče v eno stran, vendar naj to ne bo izgovor, da svoje lastne otroke, predvsem pa sebi pokažemo, da je naša volja in moč lahko nad tem. To nam je enkrat omogočilo, da smo preživeli v naravi, danes nam to omogoča, da se naučimo biti zavestni. V sodobnem času imamo sredstva in znanje, da to prepoznamo in se s tem soočimo. Razne tehnike, čuječnost, meditacija ali terapije nam omogočijo, da se zavedamo teh avtomatskih reakcij in jih ne prenašamo naprej.

 

PREBERITE TUDI: Pohvala otroku - način za izgradnjo samozavesti

 

V prihajajočem mesecu bodo tudi otroci, zlasti tisti, ki so že po naravi bolj občutljivi ali introspektivni, čutili bolj poglobljeno svoja čustva. Morda bodo izrazili večje zanimanje za skrivnostne ali neznane stvari. Lahko se tudi bolj poglobijo v vprašanja o življenju in smrti, kar lahko starše postavi v položaj, da morajo te kompleksne teme razložiti na otroku primeren način. Meni osebno niso bile pravilno razložene in sem se skozi svoj razvoj soočala s težkimi preizkušnjami, ki so še danes del mene.

Opazujte sebe in svoje otroke, saj se lahko tudi dinamika domačega okolja v tem času nekoliko spremeni. Vzgoja bo morda zahtevala več empatije in razumevanja, saj so otroci lahko bolj čustveni ali celo izzivalni. Starši se moramo zavedati, da je potrebno otroke poslušati in jih podpirati v tem času, ko raziskujejo svoje občutke in reakcije na svet okoli sebe. To ne počnejo zanalašč, ponovno je povezano z razvojem možganov, saj se določeni deli razvijejo do 21. leta.

V torek dopoldan bomo začutili več subtilne, nežne in sočutne energije. Bolj bomo umirjeni in odmaknjeni, čutili bomo več potrebe po umirjenosti ali pa celo bili dobesedno brez energije. Vedno svetujem, da se oseba posluša, in ne pretirava v svojem delovanju, če ji telo sporoča, da je čas počitka. Riba je astrološko znanja kot znamenje, ki zaključuje krog, to pomeni, da se zadeve umirjajo, počivajo in potrebujejo prostor, da se »uležejo«. Voda, ki je tako blizu znamenju ribe je simbol čistoče, torej je to tudi čas, ko lahko namenimo čiščenju sebe, svoje energije z umirjeno glasbo, prižgemo Sveti les in uživamo ob vonjavah. S svojimi otroci lahko počnemo več umirjenih aktivnosti, lahko si privoščimo tudi ogled risanke, če je otrok dovolj star. Čeprav se v današnji dobi veliko prepoveduje gledanje televizije, je zdrava mera le te tudi spodbudna, saj otroku »prebujene« risanke dajejo vpogled v svet domišljije. Lahko služi tudi kot orodje za učenje, če otroku ponudimo risanko v tujem jeziku. Pogovor z otrokom pa je po končani risanki lahko zelo dragocen. Zastavljanje vprašanj o tem, kaj so videli, kako so se počutili in kaj menijo, da se je zgodilo, lahko otroku pomaga razvijati veščine introspekcije in refleksije. Te veščine so ključne za razvijanje samozavedanja in kritičnega razmišljanja.

Z vodenjem otroka skozi ta razmislek starši ali skrbniki krepijo otrokovo sposobnost analize, razumevanja različnih perspektiv in celo empatije do likov, s katerimi se lahko identificirajo. Te prednosti sama vidim predvsem v tem, če se starši aktivno vključijo v izkušnjo gledanja risank skupaj z otroki, ker se ta dejavnost tako spremeni iz pasivne zabave v interaktivno izobraževalno izkušnjo.

V nasprotju s tem, če se televizija ali risanke uporabljajo samo kot sredstvo za "zaposlitev" otroka ali kot način, kako ga "utišati", se izgubi veliko priložnosti za učenje in povezovanje. Seveda je razumljivo, da starši včasih potrebujejo trenutek odmora in uporabijo televizijo kot kratkotrajno sredstvo za zaposlitev otroka, vendar pa je ključno, da to ne postane prevladujoča praksa. Neglede na napisano je vsaka družina edinstvena in starši najbolje poznajo potrebe svojih otrok.

Čeprav so strokovni nasveti lahko koristni, je pomembno, da jih starši prilagodijo svojim specifičnim okoliščinam. Na koncu je odločitev vedno v rokah staršev, ki morajo zaupati svoji presoji glede tega, kaj je najboljše za njihovo družino in otroke.

Po bolj umirjenem tempu, ki nam ga je prinesla Riba v začetku tedna se bomo v četrtek popoldan premaknili v znamenje Ovna. Ko Luna prestopa iz znamenja Rib v Ovna, se energija iz zelo introspektivne, občutljive in sanjske preusmeri v bolj dinamično, odločno in akcijsko usmerjeno. Za nas lahko to pomeni, da se bomo morda počutili bolj energično in motivirano, da ukrepamo. Namesto da bi bili potopljeni v čustva ali sanjarili, bomo morda iskali nove priložnosti, začeli nove projekte ali se spopadli z izzivi z večjo odločnostjo. Lahko se bomo počutili bolj impulzivno, kar pomeni, da moramo biti tudi malo bolj pozorni na naše reakcije in odločitve.

Pri otrocih lahko opazite povečano aktivnost ali željo po neodvisnosti. Otroci, ki so običajno bolj umirjeni ali sramežljivi, se lahko zdijo bolj drzni ali samozavestni. Tisti, ki so običajno že energični, pa bodo morda še bolj nemirni ali željni akcije. Kar zadeva družinsko dinamiko, se lahko pojavijo trenutki napetosti, saj energija Ovna spodbuja individualizem, kar pomeni, da vsak družinski član morda želi slediti svojim lastnim potrebam ali željam. Po drugi strani pa to lahko prinese tudi priložnost za nove začetke ali skupne aktivnosti, ki so akcijsko usmerjene. Morda boste kot družina začeli nov projekt, kot je vrtnarjenje ali prenova sobe.

Pomembno je, da se v tem obdobju poskušamo zavedati svojih impulzivnih nagnjenj, hkrati pa cenimo in izkoristimo dodatno energijo in motivacijo, ki jo prinaša Luna v Ovnu. Prav tako je ključnega pomena, da se medsebojno podpiramo in spoštujemo, saj se vsak posameznik prilagaja tem energijskim spremembam na svoj edinstven način.

In kot pika na i proti koncu tedna prestopi Luna v znamenje Ovna in v soboto stopi nasproti Sonca, kar pomeni, da se bo dogodila polna Luna v znamenju Bika. Ravno polna Luna simbolizira vrhunec nečesa, zrelost, ki se v njeni dopolnitvi pokaže. Polna luna običajno osvetli, izpostavi ali prinaša na površje stvari, ki so se razvijale v preteklih tednih. To je čas za razkrivanje, ozaveščanje in morda tudi za zaključevanje ali sproščanje.

 

PREBERITE TUDI: Bo pogosto nošenje, dojenje na zahtevo ali skupno spanje ustvarilo razvajenega otroka?

 

V primeru polne lune v Biku, ki je zemeljsko in fiksno znamenje, je še bolj verjetno, da bomo občutili željo po stabilnosti in umirjenosti, velika verjetnost je, da bo v ospredju finančna varnost. Bikova energija ceni rutino, udobje in varnost, zato lahko polna luna v tem znamenju poudari potrebo po utrjevanju in cenjenju tega, kar imamo, namesto po iskanju novih priložnosti.

Prav tako lahko energija Bika poudari pomen kakovostnega časa v družini. To je lahko idealen čas za družinske dejavnosti, kot so skupno kuhanje, vrtnarjenje ali preprosto preživljanje časa skupaj v udobju doma. Ker Bik vlada tudi vratu in grlu, je mogoče, da bodo otroci v tem času bolj izražali svoje potrebe in občutke verbalno. To lahko staršem ponudi dragocene priložnosti za pogovor in povezovanje s svojimi otroki. Na splošno je to obdobje, ko družine lahko izkoristijo umirjeno in stabilno energijo Bika in polne Lune za krepitev vezi, poudarjanje rutine in ustvarjanje občutka varnosti in udobja doma.

Seveda lahko različni ljudje doživljajo vplive polne Lune na različne načine, odvisno od njihovih osebnih astroloških kart in trenutnih življenjskih okoliščin. Pomembno se je zavedati, da smo edinstveni, drugačni eden od drugega in ravno to je tisto na kar moramo biti najbolj ponosni.

 

 



ester mikoličEster Mikolič je astrologinja, ki se je leta 2018 odločila spoznati vedo, ki jo poznamo še tisočletja. Na poti učenja je spoznala, da jo najbolj zanima psihološki vidik posameznika, zato se je leta 2022 vpisala na študij Uporabne psihologije, kjer želi svoje znanje še poglobiti in prepletati z Astrologijo. V prvi vrsti je zanjo najbolj pomembno biti dobra mama in dobra partnerka. Največje darilo življenja je zanjo bilo, da je lahko postala mama, saj je že kot majhna punčka vedela, da bo to njeno glavno življenjsko poslanstvo. Vedno je rada skrbela za ostale in to jo še danes neizmerno veseli.

Skozi svoj posel ozavešča ženske in mamice, da ni potrebno trpeti in biti v stiski. Želi, da skozi njen primer vidijo, da se da izkopati ven iz krempljev strahu in bolečine. Pravi, da je pomembna osredotočenost in vztrajnost. Veliko govori in piše o vzorcih, ki so po njenem mnenju zelo zakoreninjeni v nas in jih ni lahko izkopati. Verjame pa, da smo mi tisti, ki odločamo ali se bomo zjutraj zbudili in imeli dober ali slab dan. Na koncu še poudarja, da gre vedno samo za odločitve, kako bomo v svojem življenju reagirali na situacije.

Najdete jo lahko na spletni strani www.verjamem.com, FB strani: Verjamem – Ester Mikolič ali na IG: verjamem.

 

Mnenja blogerke ne izražajo nujno mnenja uredništva Ringaraja.net.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Preprost trik, kako odložiti dojenčka, da ...
Strokovnjakinja za spanje dojenčkov je pokazala enostavne gibe, s katerimi boste lahko odložili dojenčka, ne da bi se pr...
5
Prvi rojstni dan: zakaj nam je tako težko?
Zakaj smo ob prvem otrokovem rojstnem dnevu tako čustveni, nekoliko žalostni? Čeprav bi želeli, da bi se čas kdaj ustavi...
5
Atopijski dermatitis
Atopijski dermatitis je bolezen, ki se največkrat začne pred petim letom starosti. Z odraščanjem se postopoma umiri, vč...
5
Vpliv glasbe na razvoj dojenčka
Večina staršev ne posveča večje pozornosti vplivu glasbe na razvoj dojenčka. Kopica novih skrbi ob nosečnosti in prezapo...
4



Materinski dopust
Pravico do materinskega dopusta ima mati otroka, pod določenimi pogoji pa tudi oče otroka ali druga oseba ali eden od st...
Poporodna depresija: Doživlja jo lahko tud...
Očetovska poporodna depresija predstavlja še poseben tabu, saj bi moral biti moški v družini tisti močan steber, ki klju...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?