|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Bo pogosto nošenje, dojenje na zahtevo ali skupno spanje ustvarilo razvajenega otroka?

Uredništvo Ringaraja.net, 20.10.2023
Pri povezovalnem starševstvu ne gre za popuščanje, temveč za zdrav razum pri starševstvu. Vendar tudi tisti starši, ki so naklonjeni tovrstnemu odnosu z otrokom, pogosto ostanejo nekoliko zadržani.

image
/11


Bo pogosto nošenje, odzivanje na jok, dojenje na zahtevo ali skupno spanje ustvarilo razvajenega in preveč odvisnega otroka?

Ne bo. Izkušnje in raziskave kažejo, da je ravno nasprotno. Povezljivost je prava pot do neodvisnosti. Vezano starševstvo pomeni ustrezno odzivanje na svojega otroka. Neprimerne reakcije ga lahko pokvarijo. Otrok mora iti skozi obdobje zdrave odvisnosti, da postane neodvisen in varen.

Otrok ni le pasivni opazovalec procesa starševstva. Ker ima vaš dojenček aktivno vlogo pri oblikovanju vašega vedenja. Pomaga vam pri sprejemanju modrih odločitev, ko postanete tolmač otrokovega govora. Obstaja tudi biološka razlaga medsebojnega dajanja. Ko mati doji, otroku nudi nego in tolažbo. Sesanje pa povzroči sproščanje hormonov, ki spodbujajo materino vedenje.

 

Kako povezovanje gradi pot do neodvisnosti?

Raziskave so pokazale, da dojenčki, ki v prvih letih vzpostavijo vez z materjo, bolje prenašajo kasnejšo ločitev od nje. Otrok, ki je povezan z mamo v neznani situaciji, pri njej išče podporo, ki mu daje samozavest, da razišče to situacijo in se spopade z njo. Naslednjič, ko bo prišlo do podobne situacije, se bo z njo spoprijel samozavestno in brez mamine podpore.

 

Kako navezano starševstvo vpliva na moj odnos z otrokom?

Martinin zapis: »Oštela sem štiriletnega Mateja. Bila sem jezen. Opazila sem njegov izgubljen izraz in nenadoma ugotovila, da misli, da sem jezna nanj, ne na to, kar je naredil. Vedela sem, da ga moram pomiriti, zato sem rekla: "Jezna sem, a te še vedno ljubim." Rekel je: "Oh, res," in njegov obraz se je razvedril.

Medsebojna občutljivost pomeni, da bolj kot si občutljiv do otroka, bolje te začne čutiti.

 

Kako povezovalno starševstvo pomaga otroku?

Izboljša vedenje, ker na primer ljubeči otroci manj jokajo, so mirnejši, se ne dolgočasijo, so manj odvisni in manj nagajajo. Razlog za to - otrok, ki se dobro počuti, se dobro obnaša. Poleg tega povezovalno starševstvo spodbuja razvoj, saj če otroci manj jokajo, jim ostane več časa za rast in učenje. Vse to razvija tudi inteligenco. Raziskave so pokazale, da je najboljša spodbuda za razvoj možganov kakovostna povezanost med staršem in otrokom ter odzivnost skrbnega okolja na otrokove znake.

 

Kako otrokom vsiliti urnik?

»Želel bi si, če bi lahko strogo idejo o urniku zamenjali s prilagodljivim konceptom stabilnosti ali celo bolj svobodne izkušnje, ki jo opisujemo z besedo harmonija. Bolj kot poslušate in se odzivate na svojega otroka, lažje bo sprejel način, ki bo ustrezal obema,« svetuje William.

 

Bo mama utrujena od stalne pozornosti do otroka?

Mame potrebujejo odmor. Zato je sodelovanje očeta pri starševstvu pomembno. Predane matere opisujejo svoje občutke tako, da govorijo o veliki bližini, dobrem vzdušju, ko so z otrokom, ali popolni izpolnjenosti.

 

Če otroka ne dojim ali spim z njim, ali to pomeni, da sem slaba mama?

Ne, ne pomeni. Povezovanje z otrokom je postopen proces. Številne interakcije vodijo do močne vezi med otrokom in staršem. Dojenje je lahko težavno zaradi zdravstvenih razlogov, nekaterim staršem in njihovim otrokom pa skupno spanje ni potrebno. Niti zaželeno ni.

 

Vir: Ringeraja.rs

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Delo bo vedno, otroci pa bodo zrastli
Ko pa pridemo do tega, da so stvari kaotično mirne, se zavedam, da čeprav si lahko za delo vzamem čas, izberem svoje otr...
7
Včasih je neverbalna komunikacija boljša
Besede nikoli ne bodo imele tako močnega sporočila, kot jih ima neverbalni del, ki se na določeno besedo obesi. Ali drug...
5
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
4
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
4



Sprejemanje čustev in čustveno izsiljevanje
Popolnoma nič ni narobe, če jok spremlja bolečino, žalost (tudi pri odraslih). Vseeno pa otroka moramo naučiti, da jok n...
Je bilo našim staršem lažje kot nam?
Po nedavnih raziskavah je bilo starševstvo v osemdesetih in devetdesetih letih za naše starše veliko lažje kot za nas - ...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?