|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kje bo spal novorojenček?

Helena Mlakar, 31.7.2022
Novorojenček ne potrebuje veliko prostora, še najbolje se počuti v vaši bližini. Zbrali smo nekaj nasvetov, kje lahko spi.

image
Če v prvih dneh novorojenček ne spi mirno, če prične jokati, ko ga položite v njegovo posteljico, mu dovolite, da spi pri vas. (Freepik.com)
/11


Marsikateri novorojenček ima že pred prihodom domov opremljeno svojo sobico ali kotiček za spanje v spalnici staršev. Mali novorojenček se najbolje počuti v vaši bližini, najraje zaspi v vašem naročju ali v vaši postelji, kjer se lahko doji, kadar si zaželi. Novorojenček potrebuje dojenje za hranjenje, za občutek bližine.


Novorojenček lahko spi pri vas

Če v prvih dneh ne spi mirno, če prične jokati, ko ga položite v njegovo posteljico, mu dovolite, da spi pri vas. Ni se vam treba bati, da boste svojega dojenčka v spanju pomečkali, vaš materinski nagon vam to preprečuje.

Počasi, iz dneva v dan, pa ga lahko navajate tudi na njegovo posteljico. Kadar je umirjen, trdno spi, ga odložite v njegovo posteljico, da se je bo počasi privadil.


PREBERITE TUDI: Oprema za dojenčka 0 do 3 mesece


Spanje novorojenčka čez dan

Čez dan lahko vaš dojenček spi v košarici ali zibelki. Ta naj bo v dnevnem prostoru, kjer ga boste imeli na očeh. Zibko, košek postavite tako, da mu sonce ne bo svetilo direktno v glavico. Je pa prav, da je postavljena na svetlobi in da sonce ujame nekaj njegove gole kože zaradi vitamina D.

Nad zibelko lahko pritrdite tkanino, ki ga bo varovala pred svetlobo, prepihom ali ostro lučjo.


Če nimate zibelke ali koška - vedeti morate, da ju dojenček zelo hitro prerase, že po nekaj mesecih -  lahko za spanje čez dan uporabite tudi voziček. Tega lahko pomikate po stanovanju kakor želite. Zelo prav pride tudi takrat, ko sedete k jedi. Mali dojenčki imajo namreč neverjeten čut, vedo, kdaj bi njihova mama rada nekaj minutk zase in ravno takrat pričnejo jokati. Če imate voziček, ga lahko porivate sem ter tja in pojeste kosilo.


PREBERITE TUDI: V naročju je otrok večinoma v nepravilnem položaju


Spanje od četrtega meseca dalje

Vaš dojenček bo več prostora za spanje potreboval od približno četrtega meseca dalje. Takrat se bo verjetno že lahko obrnil in kmalu se bo poskušal dvigniti. Najvarnejše mesto za spanje bo otroška posteljica z zaščito.

Najbolj primerna posteljica je takšna, ki ima dno nastavljivo po višini in snemljive stranske dele. Bodite pozorni, navpične prečke smejo biti med seboj oddaljene največ 7,5 centimetra, da med njih dojenček ne more vtakniti svoje glavice!


Seveda lahko vaš dojenček že od vsega začetka spi v takšni posteljici, da pa se bo počutil varno, ga založite z odejo, lahko pa ga v posteljico prve dni odlagate kar s snemljivo košaro od vozička, da se ne bo počutil izgubljenega v tako velikem prostoru za spanje.


Vzglavnik in vzmetinica

Vaš dojenček vzglavnika še ne potrebuje, tam, kjer bo imel glavo, mu položite mehko bombažno pleničko. Zatlačite jo za rob posteljice, da je ne bo spravil skupaj in nesel v usta.


Pozorni bodite tudi, kakšno vzmetnico boste kupili za posteljico. Priporoča se vzmetnico iz lateksa ali iz penaste gume. Izberite bolj mehko, debelo deset do 15 centimetrov.

O primernosti ležišča za vašega novorojenčka se lahko posvetujete tudi s patronažno sestro, ki vas bo obiskala v prvih dneh, ko boste prišli iz porodnišnice domov.


PREBERITE TUDI: Astrološko znamenje otroka vam pove, kako bo spal


Če vas o spanju vašega novorojenčka zanima še kaj, vprašajte za nasvet Ringarajine strokovnjake, ki vam bodo hitro odgovorili. 

 Fizioterapevtko Špelo Gorenc Jazbec boste našli TUKAJ.

Doulo Ano Pavec najdete TUKAJ.

Patronažni sestri Aleksandri Mernik Merc lahko vprašanje zastavite TUKAJ.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
9
Več kot boste dojenčka objemali, pametnejš...
Če sodite med starše, ki neprestano objemajo, ljubkujejo in crkljajo svojega otroka, boste nad rezultati najnovejše razi...
7
Cepljenje proti noricam
Norice ali vodene koze je bolezen, ki je razširjena po vsem svetu. Bolezen je običajno mila in mine brez posledic. Če o...
5
Najpopularnejša vikinška imena za dečke in...
Preverite najpopularnejša vikinška imena za dečke in deklice, ki smo jih nekoliko poslovenili in razvrstili po abecedi.
5



Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
Več kot boste dojenčka objemali, pametnejš...
Če sodite med starše, ki neprestano objemajo, ljubkujejo in crkljajo svojega otroka, boste nad rezultati najnovejše razi...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?