|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

BLOG: Zapleti pri porodu in zaupanje naravi

Helena Primic, 21.6.2021
Ali Lunina žalosta zgodba z vendarle srečnim koncem govori o napaki ali modrosti Luninega telesa? Ali ni tudi v tem primeru bilo znova potrjeno, da narava točno ve, kako rešiti tudi porodne težave, če se človek preveč ne vmešava?

image
Tako kot človeški so tudi mačji porodi med sabo različni in se lahko prav tako končajo z mrtvorojenimi otroci. (Foto: Pexels)
/11


Zaupanje v naravo in naravne procese ni težko, ko nosečnost in porod potekata brez zapletov. Zelo zelo težje postane, ko nastopijo težave ali celo grozeča smrt otroka in matere. 

Moji dve nosečnosti sta bili obe rizični, pa tudi prvi porod se je po dnevu in pol rojevanja končal s carskim rezom in postoperativnimi zapleti, tako da točno vem, kaj pomeni trepetati tako za otrokovo kot svoje življenje. Za sabo imam tudi tri splave, tako da osebno poznam tudi ta občutek, ko v tvojem telesu umre še nerojen otrok.

Kljub vsem tem težkim izkušnjam pa sem se ob porodnih zapletih naše muce Lune počutila kot totalna amaterka.

 

Kot smo storili z njeno mamo Nalo, smo se tudi pri Luni odločili, da ji pustimo, da vsaj enkrat izkusi materinstvo, potem pa ji bo veterinar prerezal jajcevode in tako poskrbel, da bo neplodna, ne bo pa izgubila svojih organov ter hormonov. Ko se je Luni začel večati trebušček, smo bili vsi v družini veseli in že preračunavali, kdaj lahko pričakujemo njene prve in edine mladičke.

Proti koncu Lunine nosečnosti, ko sem sama imela občutek, da je do poroda gotovo še kakšnih 14 dni, smo opazili, da je naša noseča mucka začela minimalno krvaveti. Njena mama Nala pred porodom ni prav nič krvavela, toda kot človeški so gotovo tudi mačji porodi med sabo različni. Kaj pa če je tako kot pri ženskah tudi pri mačkah to znak, da se je odluščil čep (kasneje sem izvedela, da mačke nimajo čepa) in se bo porod kmalu začel?

Za vsak slučaj sem našo mačjo nosečnico vendarle odpeljala k veterinarki. Naredila ji je ultrazvok, ki je pokazal, da je z njeno nosečnostjo vse ok - da srčki malih muck bijejo in da najverjetneje pričakuje štiri mladičke. Kakšno veselje!

 

Luno smo odpeljali domov, ji vse pripravili za porod in jo imeli ves čas budno na očeh. Kar niti ni bilo težko, ker se je zelo umirila in veliko spala. Ponoči sem jo šla večkrat pogledat in okrog štirih zjutraj je dobila popadke. V nekaj minutah je rodila mucka, ki je že na prvi pogled deloval nedonošen, saj še ni bil dokončno razvit - bil je manjši in skoraj povsem brez dlak, pa tudi to sem opazila, da se ušesa še niso ločila od glave.

Spodnji del telesa je imel temno-vijoličen in hladen (v resnici je bil cel komajda mlačen) ter prav nič se ni premikal, četudi ga je Luna celega prelizala. Očitno je tudi ona vedela, da s tem mladičkom nekaj ni ok, zato ga je že hotela pojesti (vem, tudi hčerkama je bilo to strašno in sta težko razumeli, toda sama nikakor ne dvomim v modrost takšne naravne reakcije), kar pa sem vendarle preprečila, da sem lahko za vsak slučaj preverila, če ga morda lahko jaz rešim.

Nedonošenega mladička sem nekaj časa masirala po telesu, toda je imel ves čas nepremično odprt gobček kot pri porodu, telo pa povsem mlahavo in vse bolj hladno. Ok, vedela sem, da se tudi to lahko zgodi, da muca rodi kakšnega mrtvega mladička. Počakajmo na ostale.

 

Toda pri Luni se je porod povsem ustavil. Pojedla je posteljico, se očistila in utrujena zaspala. Brez kakršnegakoli popadka ali znaka, da gre za zastoj poroda. Mrzlično sem brskala po spletu in povsod je pisalo, da če v roku dveh ali največ štirih ur ne rodi ostalih mladičkov, je potreben carski rez. Kar mi je po telefonu potrdila tudi veterinarka.

Še preden smo Luno odpeljali k veterinarju, se je najedla in odpravila na teraso, kjer se je ulegla med posajeno sivko. Sivko, ki pomirja. Celo igrala se je s travo in bila videti povsem ok. Zakaj že bi tej mucki naredili carski rez? Doživela je splav mladička, ki očitno ni preživel nosečnosti, toda zakaj ji ne bi pustili, da naravno zaključi svojo nosečnost?

Ko smo prišli drugič v Luninem življenju k veterinarki, je ponovno naredila ultrazvok in se strinjala z mano, da carski rez glede na Lunino zelo dobro stanje verjetno res ni najboljša rešitev. Če so vsi mladički enako stari, bodo najverjetneje tudi ostali (točnega števila se tudi tokrat ni dalo določiti) umrli, pa še Luno bi čakalo okrevanje po operaciji.

 

In tako smo ponovno odšli domov z navodilom, da jo ves čas opazujemo, če bi slučajno spet kaj krvavela. Naslednja dva dni smo bili vsi bolj na trnih kot Luna, ki je bila v resnici normalno aktivna, le ves čas se je gibala le okrog hiše in nekoliko več kot sicer počivala. Ter veliko časa ležala na travi in med sivko. Se umirjala, zemljila in zdravila. Ter nam pustila, da smo jo božali in skrbeli zanjo.

Dva dni po splavu prvega mladička sva z Luno skupaj ležali na travi, druga ob drugi. Božala sem jo po trebuščku in prosila Mati Naravo, naj ji pomaga ter ji da moč, da bo lahko naravno donosila svoje mladičke in brez nadaljnjih zapletov zaključila to svojo prvo nosečnost.

Naslednji dan dopoldne me je mlajša hči Lili, ko je božala Luno, vznemirjena poklicala: "Mami, Luna ima popadke!" Pa ji nisem verjela, saj sem bila le par minut nazaj pri njima.

"Mami, iz riti ji gleda hrenovka!" je bil naslednji Lilin stavek, ki me je takoj dvignil na noge. Mladiček se je očitno zataknil, saj ni bilo videti nobenega popadka več, Luna pa ga je že začela jesti (ja, spet!) in vedela sem, da to ne bo dobro, če bo kakšen del mladička ostal v Luninem telesu.

Zelo zelo nežno sem ga izvlekla, da se slučajno ne bi kaj strgalo (Luna mi je vse pustila in niti enkrat zamijavkala) in v posteljici zaznala zelo zelo majhno glavico in kot bi bil mladiček brez telesa. Več kot očitno zelo deformiran mucek, ki ga je Luna skupaj s posteljico pojedla. Tokrat se nisem nič vmešala in pustila, da narava opravi svoje. Luna je nekoliko zakrvavela in se očistila, jaz sem ji zamenjala brisačo in že čez nekaj minut je spala kot zelo sproščen dojenček - s trebuščkom obrnjenim navzgor. Poklicala sem veterinarko, ji vse razložila in se dogovorila, da ponovno pridemo na pregled, ko se bo Luna naspala.

Še preden smo Luno uspeli odpeljati k veterinarki je bila kot prerojena. Ko je šla na teraso, je celo splezala na drevo. In to le dobro uro po drugem splavu. Kakšno hitro okrevanje! Ultrazvok pri veterinarki je pokazal, da sta oba rogova Lunine maternice prazna (očitno sta bila le dva mladička) in da je ostal le majhen ostanek krvi, zaradi česar je preventivno dobila antibiotik. Lunina nosečnost je bila uradno zaključena z dvema mrtvorojenima mladičkoma.

 

Veterinarka mi je priporočila, da čim prej (vendar ne prej kot čez nekaj tednov, da se Lunino telo dokončno opomore) uredimo sterilizacijo kot smo si jo zamislili, saj glede na dva splava in deformiranega mladička obstaja velika verjetnost, da je nekaj narobe z Luninimi rodili. In da ne bo rabila še enkrat iti čez vse te porodne zaplete, ki se naslednjič lahko končajo manj ugodno zanjo.

Že med potjo domov je bilo moje zaupanje naravi spet postavljeno pred preizkušnjo. Ali ta zgodba govori o napaki ali modrosti Luninega telesa? Ali ni tudi v tem primeru bilo znova potrjeno, da narava točno ve, kako rešiti tudi težave, če se človek zmore čim manj vmešavati?  

Rabila sem natančno en dan opazovanja povsem prerojene Lune brez kakršnihkoli težav, da sem se odločila, da ji bomo dali še eno priložnost, da postane mati. Da 100%  zaupamo njenemu telesu in naravnim procesom. Pa čeprav je tokrat rodila dva mrtva in nedonošena mladička.

Tudi jaz sem pred drugo hčerko Lili imela dva spontana splava. Pa nisem obupala. Zato tudi mi nismo obupali nad Lunino nosečnostjo in se že veselimo jesenskih mladičkov, ki bodo gotovo nekaj zelo posebnega.

Kot Lili, ki je v živo doživela pomembno življenjsko lekcijo - dejstvo, da včasih kakšen mladiček/otrok ne preživi. In kljub boleči izgubi upamo in polno živimo še naprej. Prav Lili je bila tista, ki se je vsaj deset minut poslavljala od prvega mrtvega mladička tako, da ga je držala zavitega v brisačko in mu nekaj šepetala. In mu tudi naredila grobek iz kamenčkov in svoje risbice pod češnjo, da bo njegov duh nekoč preko češenj postal del nas.    



 

helena primicHelena Primic je sodelavka uredništva portala Ringaraja.net, sicer pa samostojna novinarka in tekstopiska pri Besedula, sodelavka Familylab Slovenija in mama dveh hčera.

Kot filozofinjo in staro dušo jo bolj kot sodoben svet privlačijo arhetipi in mistika starih svetov, ki jih odkriva skozi psihologijo, mitologijo, šamanstvo in različne metode osebnostne rasti. Predvsem pa verjame, da smo vsa živa (in neživa) bitja povezana v Eno, zato vedno znova išče nove poti povezovanja in medsebojne ljubezni.

 

 

Mnenja blogerke ne izražajo nujno mnenja uredništva Ringaraja.net.        

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
8
Pomladno potepanje s kolesom
Pomlad prinaša toplejše sončne žarke. Vremenske razmere, primerne za gibanje zunaj, koristijo tako staršem, kot njihovim...
7
13 predlogov za zabavne aktivnosti na prostem
Igre na prostem so lahko odlična zabava za otroke v vseh starostnih skupinah. To je 13 predlogov za otroške igre na pros...
5
BLOG: Od hiše do hiše, od vrat do vrat ...
Včasih se mi zdi, kot da je tudi pust postal instanten. Hitro po kostum v najbližjo trgovino, malo naokrog po sladkarije...
5



BLOG: Od hiše do hiše, od vrat do vrat ...
Včasih se mi zdi, kot da je tudi pust postal instanten. Hitro po kostum v najbližjo trgovino, malo naokrog po sladkarije...
BLOG: Nakupovanje ni "čas za mamo"
Tuširanje ne bi smel biti odmor, nakupovanje in pregled pri zdravniku prav tako ne. To so osnovne potrebe, ampak izgleda...