|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Brez fermentacije ni dobrega kruha

Lesaffre Slovenija d.o.o., 6.12.2021
Zakaj kruh pečemo s kvasom in droži in ali lahko oboje tudi kombiniramo?

image
/11


V vseh kulturah velja, da so fermentirana živila bistvena za človeštvo in znatno prispevajo k boljšemu počutju ljudi. Zahvaljujoč fermentaciji so živila bolj hranilna, okusnejša, lažja za prebavo in varnejša. Zaradi fermentacije, ki jo povzroča kvas, vzhaja kruh in se peni pivo. Fermentacija s kvasom povzroča, da so pekovski izdelki prijaznejši za želodec, imajo značilno luknjičasto strukturo in prefinjen okus ter omogoča, da razvijejo svojevrstno in dobro znano aromo. Prispeva tudi k hranilni vrednosti pekovskega izdelka.

 

Kaj je kvas?

Kvas, sestavljen iz živih enoceličnih organizmov – kvasovk, je pravzaprav vsepovsod okrog nas: na zrnih, iz katerih je narejen kruh, na kožici grozdja, iz katerega se prideluje vino, v zraku, ki ga dihamo. Je nekaj povsem naravnega, današnja sodobna tehnologija pa nam je omogočila, da bolje razumemo in nadziramo proces fermentacije. Vsak posameznik lahko danes kupi in doma uporablja kvas, ki je vedno vrhunske kakovosti. Toda še vedno je to isti kvas, zaradi katerega je vzhajal kruh že pred 4000 leti.

 

Fala Slonček se s svojimi sodelavci vsako leto odloči pričarati nasmeh na obrazu tudi tistih ljudi, ki jim sicer okoliščine tega ne omogočajo vsak dan. December je čas, ko podarjamo več objemov, več trenutkov sreče in več veselja – zakaj jih ne bi širili med vse ljudi? V sodelovanju z Ringaraja.net je Fala Slonček za vas pripravil prav posebno praznično nagradno igro!

 


Sodeluj v dobrodeni nagradni igri Fala Slonček na naši Facebook strani in pomagaj družinam v stiski, obenem pa osvoji eno od čudovitih nagrad - set za leko ali družinsko vstopnico za Božično bajko.

Peka kruha s kvasom

 

Pri peki kruha vsi izrabljamo edinstveno sposobnost kvasovk, tudi tisti, ki izdelujemo lastne droži, saj je kislo testo oziroma droži pravzaprav mešanica kvasovk in bakterij. Droži so aktivno kislo testo, ki nastanejo po daljšem naravnem postopku fermentacije z mlečnokislinskimi bakterijami in kvasovkami iz zmesi moke in vode. Kvasovke drožem dajejo moč in prispevajo k temu, da se v postopku skrbne peke razvijejo arome.

Obe vrsti fermentacije, torej fermentacija z dodanim kvasom in fermentacija z drožmi, se dopolnjujeta, kar omogoča vrednotenje znanja in izkušenj vsakega peka: tako kvas, kot droži dajo končnemu izdelku poseben okus in teksturo. Za pripravo kruha se lahko uporabljajo tako droži kot dodani kvas. Končni izdelek je lahko zelo podoben, še posebej, če imamo v prvem primeru kakovostne, aktivne droži s primerno strukturo kvasovk in mlečnokislinskih bakterij, obenem pa smo vešči dela z droži in postopek točno nadziramo. Na drugi strani pa pri peki kruha s kvasom lahko le-tega pripravljamo po dolgem postopku in omogočimo pretvorbo škroba v enostavne sladkorje že v procesu priprave testa, mikroorganizmom pa damo čas, da prispevajo k razvoju vseh okusov in arom. Peka z dodanim kvasom pekom tako omogoča, da lahko učinkovito uporabijo stabilno in zanesljivo aktivno snov, ki sproži fermentacijo oziroma vzhajanje testa.

 

 

Sodeluj v dobrodeni nagradni igri Fala Slonček na naši Facebook strani in pomagaj družinam v stiski, obenem pa osvoji eno od čudovitih nagrad - set za leko ali družinsko vstopnico za Božično bajko.

Kvas omogoča tudi bolj predvidljivo vedenje testa in kakovost končnega kruha, kar pa je pri delu z drožmi veliko bolj zapleteno, zahteva precej boljše poznavanje samega postopka priprave, v primeru manj pogostih pek pa lahko pride tudi do neželenega odmika kakovosti droži od optimalnih, kar pa lahko tudi kvarno vpliva na kakovost in okus kruha. Ne smemo pa zanemariti dejstva, da je za marsikoga pomembna ključna prednost uporabe industrijskega kvasa tudi v tem, da so pekovski izdelki z njim lahko pripravljeni v bistveno krajšem času.

 

 

Za več informacij obiščite www.kruhinpotica.com.

Promocijsko sporočilo

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zakaj imajo nosečnice željo po določeni hr...
Verjetno ste imeli nekoga v bližini ali pa ste bili vi nosečnica, ki bi lahko pojedla »tono« sladoleda, prigrizke kadar ...
6
Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
4
To so naravne sestavine za čudovito obarva...
Tudi naravno obarvani pirhi so lahko čisto prave umetnine. Preverite, kaj vse iz kuhinje in vrta lahko uporabite za leto...
3
Je uživanje medu res nevarno za dojenčka?
Med je poln antioksidantov in kot tak super hrana za ljudi, vendar smernice za prehrano dojenčkov navajajo, da je med za...
3



Zdrav zajtrk za šolarja – teden 2
V drugem tednu šole smo vam pripravili novih pet idej za zdrav zajtrk za šolarja. Preverite, jedi, ki jih lahko zjutraj ...
Recept: Zelenjavna lazanja
photo
Če še nikoli niste pekli lazanje, ker ste prepričani, da je priprava preveč zahtevna in zamudna, preverite ta preprost r...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?